Nyheter

“Kunderna ska bli bättre av att jobba med oss”

den 21 maj 2015 08:52 Företagsprofil

– Vi måste vara bäst på det vi gör, annars går kunderna till nån annan.

Per Selskog, marknadschef på Mastec, sätter ord på den passion som är ett ledord för den kraftigt växande koncernen med säte i Huskvarna.

– Vår målsättning är fortsätta växa och bli den skarpaste spelaren på vårt område, säger koncernchef Henrik Carlsson.

Henrik Carlsson och Per Selskog.

I sin snygga tidning, som beskriver företaget, har Mastec valt att symbolisera sig och sin verksamhet som ett racingteam. Det fungerar bra när Per Selskog, Henrik Carlsson och Tomo Subotin, platschef på Mastec Components i Vaggeryd, berättar om koncernen igår, idag och i framtiden.

– Vår mission är att höja våra kunders konkurrenskraft. När de kommer in i vår ”depå” hjälper vi dem med det vi är bra på innan de drar vidare för att vinna sitt race. För att kunderna ska ha nån nytta av att jobba med Mastec ska de känna att vi tillför nånting.

– För att nå dit måste vi vara bäst på det vi gör, annars går de till nån annan. Byter inte vi däck snabbare på racerbilen åker de till nån annan. Därför är vår vision att vi ska vara världsledande.

STÄNDIGT VÄXANDE

Det här har länge varit en strategi för koncernen, som alltså är i ständig utveckling och ständigt växande.

Resan tog sin början 1985 när bröderna Mats och Sten Carlsson från Skillingaryd startade företaget tillsammans med sin far.

I slutet av 90-talet sålde man av stora delar av verksamheten till amerikanska Chatham, som senare sålde till Flextronic.

År 2001 fick Mastec en nystart och det var då man började växa genom att förvärva företag. Det fortsätter man med idag, men växer samtidigt organiskt.

– Under de första åren förvärvades mellan ett och två bolag per år.

Just nu pågår dessutom förhandlingar om ytterligare ett företagsförvärv, kan vi avslöja. 

Idag har koncernen sju fabriker i Sverige och sedan 2005 även en i Shanghai i Kina. Tillsammans omsätter de 700 miljoner och sysselsätter omkring 400 personer, de flesta i Sverige.

Nu har dessutom nästa generation Carlsson kommit in i bilden, då Henrik Carlsson blev koncernchef förra året.

SPECIALISERADE ENHETER

Idag sitter vi i Vaggeryd, hos Mastec Components, där man helt ägnar sig åt montering.

– På det sättet är verksamheten generellt uppdelad; olika kompetensområden i de olika enheterna, även om det finns ett visst överlapp mellan några av enheterna.

– Här i Vaggeryd är vi specialiserade på montering av moduler och komplexa produkter, men inte med jättemånga ingående komponenter, upp till 700, berättar Tomo Subotin.

I monteringsverkstaden i Partille monteras produkter med upp emot 5 000 ingående komponenter.

– Det rör sig om väldigt kundanpassade produkter med ändringar hela tiden. Verksamheten i Partille innehåller även en konstruktionsavdelning som hanterar såväl nyutveckling som unika kundanpassningar.

I Partille ligger också en enhet för svetsning och en del av resultatet från den verksamheten ser vi i de bommar som i Vaggeryd monteras på gruvborrutrustning åt Atlas Copco, en av koncernens större kunder inom entreprenad.

I Ulricehamn ligger centrum för skärande bearbetning, och där finns också en enhet för ytbehandling. I Dalstorp ligger koncernens plåtcentrum där man koncentrerar sig på plåtbearbetning. I Söderköping har koncernen en enhet för formsprutning av plast.

– I Shanghai ägnar man sig åt både skärande bearbetning och montering, och jobbar nära enheterna i Partille och Ulricehamn.

Anledningen till att man skapade en enhet i Kina föranleddes av önskemål från en kund.

– Vi tog klivet dit tillsammans med vår största kund. Vi kommer snart att finnas i flera länder och det vi gör är alltid kunddrivet, det vill säga vi väger alltid våra satsningar mot tillförd kundnytta.

– Det behöver vi komplettera den svenska verksamheten med. Gör inte vi det så gör våra konkurrenter det.

EN PLATT ORGANISATION

Alla enheter i koncernen fungerar som enskilda företag och är ansvariga för sina egna resultat men insourcing förekommer naturligtvis i ganska stor utsträckning.

– Men det sker naturligtvis bara om konkurrenssituationen tillåter det. Är det läge att handla mellan bolagen så gör vi det, annars jobbar varje enhet mot andra företag.

Det är Henrik Carlsson och koncernledningen som är den sammanhållande länken mellan de spridda enheterna.

– Vi har plattat till vår organisation ganska mycket under senaste året, säger Per Selskog. Samtliga enheter rapporterar direkt till koncernledningen för att på så sätt skapa korta pch snabba beslutsvägar.

– Därigenom blir samarbetet mellan enheterna mycket enklare.

– Det krävs att vi är snabba i vårt interagerande inom koncernen för att kunna vara snabba gentemot kunden.

– Vi fokuserar på att öka samarbetet internt mellan enheterna, säger Henrik Carlsson. Vi ska upplevas som ett Mastec.

Mastecs affärsidé är att utveckla och leverera skräddarsydda och kostnadseffektiva lösningar i små och medelstora serier till industriföretag.

Kunderna finns i flera segment; medicin, livsmedel, entreprenad, försvar, olja & gas samt övrig industri.

– Vi har valt de här segmenten eftersom kraven är ganska likartade inom de här områdena.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad

Mastec AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Svenska industriugnar skapar flygsäkerhet över hela världen
Få transportmedel undergår så mycket säkerhets- och besiktningskontroller som flygplan. Inget lämnas åt slumpen och även den allra minsta lilla skruv är noga kravspecificerad och har genomgått flygvärdighetstest och är spårbar. Och det finns många delar på ett flygplan. En del av dem är rörliga, och det finns både hydrauliska och pneumatiska samt elektromekaniska delar..
Från koncept till spindel - så skapas ett nytt verktyg
Nya skärverktyg utvecklas ständigt på marknaden, men hur ser egentligen processen ut för att få produkten från koncept till spindel? Dormer Pramet är en global tillverkare av skärande verktyg, med en produktutvecklingsavdelning som varje år tar fram nya produkter. En av dem som tillhör denna avdelning är Jan Bittner, produkt- och utvecklingsingenjör. Han..
Konsten att tillverka det omöjliga
– Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den framtiden är redan här! – Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den framtiden är redan här! Det säger Björn Björnström, chef för EOS´ dotterbolag Nordic AB. Additiv tillverkning har kommit otroligt starkt under senare år och alltfler inser..
Proplate – vältränad stålspelare med tung agenda
Företaget går som tåget, de 95 anställda är snart över 100. Proplate är en vital del i en stor bolagsfamilj med sin huvudsakliga verksamhet i Oxelösund. – Vi har egen port in till SSAB, så logistiken är utmärkt, säger vd Max Björk på den där värmländskan som gör att man förväntar sig en rolig historia när somLäs mer
Småindustri i större skala är smart industri
Svenskt entreprenörskap, svensk kreativitet och den svenska platta organisationen. Det är receptet för framgång. Just med de egenskaperna har många företag vunnit framgång. Även om tankarna ofta går till IT-relaterade ”start-ups” är det samma recept inom stora delar av industrin. Tyvärr är tillverkningsindustrin investeringstung, vilket begränsar..
Ordentlig snurr på maskinerna i Landskrona
Efter att CAM installerades har man kortat ner programmeringstiderna och samtidigt kunnat skapa mer effektiva verktygsbanor vilket frigör maskintid.Netmilling AB i Landskrona grundades 2002 och ingår idag i en koncern där Detego AB står som ägare. Andra företag som ingår i koncernen är bl a RFR Solutions i Landskrona. Netmilling har på senare år..
När Formkon miljonsatsar är tyska bilindustrin först ut
Företagets vässade teknik för prototypframställning lockar bilindustrin.Formkon A/S, ett danskt bolag med huvudkontor i Skive, är specialister på framställning av prototyper i aluminium och magnesium. Efter att ha investerat mer än 7 miljoner danska kronor i den nya processen är företaget nu klart att börja använda gipsgjutningLäs mer
Smartare mätning i smartare fabriker
Den digitala revolutionen ger oss smartare fabriker, smartare maskiner och smartare produktionsprocesser. Inte oväntat blir även mätmetoderna smartare och dessutom en alltmer integrerad del av processen.Ni som besökte Control-mässan i Stuttgart förra året fick ta del av den senaste tekniken inom mät- och kontroll-området. Men nu har ytterligare ett år gått..
CFO 4.0 - tillverkningsindustrins nya ekonomichef
Ny forskning från Siemens Financial Services har identifierat de nyckelkompetenser som den nya generationens ekonomichefer inom tillverkningsindustrin, även kallade “CFO 4.0”, behöver.Siemens Financial Services (SFS) har släppt en ny forskningsrapport som beskriver begreppet ”CFO 4.0” – den nya generationens ekonomichefer inom tillverkningsindustrin. Rapporten visar att en..
Nu har 4000 rostiga järnbultar ersatts med höglegerade från Sandvik
Målet är att bevara skeppet Vasa i 1000 år.Den 8 maj byttes den sista gamla järnbulten på skeppet Vasa inom ramen för ett forskning- och utvecklingsprojekt mellan Vasamuseet och Sandvik. Efter sju års arbete och över 4000 byten av rostiga järnbultar till specialkonstruerade höglegerade bultarLäs mer
En miljard Mapress tillverkade
Frågan är om Gunnar Larsson från värmländska Molkom, ens hade vågat drömma om att hans uppfinning skulle bli så revolutionerande, när han konstruerade den sinnrika och tidsbesparande pressmetoden, på 50-talet? VVS-företaget Geberit har passerat en viktig milstolpe. Den Mapresskoppling som får nummer 1000 000 000 har precis producerats – och tillverkningen av den populära..
Tog isär en golfvagn och fick idéen till en elmotordriven rollator
Historien bakom beactive +e börjar faktiskt på golfbanan.   Siegfried Herrmann och hans son Peter Herrmann fick en dag idéen att mer i detalj studera en motordriven golfvagn. Kort sagt så plockade de ner vagnen i sina beståndsdelar. Anledningen var att de diskuterat en möjlig konstruktion hos en ny typLäs mer
Virtuell svetsning kan bli lyft för utbildning
Virtuell svetsning – i princip att svetsa med VR-glasögon – kan få stor betydelse både för utbildning och för hela branschen. Virtual welding visades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden i Düsseldorf i september. – Det här är ju en teknik som förekommit några år, men som egentligen inte varit tillräckligt mogen förrän..
Att ta in en exjobbare kan vara en riktig win-win
Mirandas och Jonathans exjobb handlar om att effektivisera produktionen med hjälp av effektivare dataanvändning och snabbare informationsflöden.– Vi har fått med oss många bra erfarenheter från detta samarbete. Det är verkligen en win-win-situation där vi som företag kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya..
addAI ska göra AI människovänligt
Utvecklingen av artificiell intelligens har tagit fart på allvar. Men hur påverkas samhället av smarta algoritmer och AI? Avancerade algoritmer appliceras på stora datamängder vilket skapar en explosion av ny funktionalitet. Samtidigt ställs många filosofiska frågor på sin spets. Vilka beslut kan en algoritm fatta om mig som person? Hur ska vi förhålla oss..