Nyheter

“Kunderna ska bli bättre av att jobba med oss”

den 21 maj 2015 08:52 Företagsprofil

– Vi måste vara bäst på det vi gör, annars går kunderna till nån annan.

Per Selskog, marknadschef på Mastec, sätter ord på den passion som är ett ledord för den kraftigt växande koncernen med säte i Huskvarna.

– Vår målsättning är fortsätta växa och bli den skarpaste spelaren på vårt område, säger koncernchef Henrik Carlsson.

Henrik Carlsson och Per Selskog.

I sin snygga tidning, som beskriver företaget, har Mastec valt att symbolisera sig och sin verksamhet som ett racingteam. Det fungerar bra när Per Selskog, Henrik Carlsson och Tomo Subotin, platschef på Mastec Components i Vaggeryd, berättar om koncernen igår, idag och i framtiden.

– Vår mission är att höja våra kunders konkurrenskraft. När de kommer in i vår ”depå” hjälper vi dem med det vi är bra på innan de drar vidare för att vinna sitt race. För att kunderna ska ha nån nytta av att jobba med Mastec ska de känna att vi tillför nånting.

– För att nå dit måste vi vara bäst på det vi gör, annars går de till nån annan. Byter inte vi däck snabbare på racerbilen åker de till nån annan. Därför är vår vision att vi ska vara världsledande.

STÄNDIGT VÄXANDE

Det här har länge varit en strategi för koncernen, som alltså är i ständig utveckling och ständigt växande.

Resan tog sin början 1985 när bröderna Mats och Sten Carlsson från Skillingaryd startade företaget tillsammans med sin far.

I slutet av 90-talet sålde man av stora delar av verksamheten till amerikanska Chatham, som senare sålde till Flextronic.

År 2001 fick Mastec en nystart och det var då man började växa genom att förvärva företag. Det fortsätter man med idag, men växer samtidigt organiskt.

– Under de första åren förvärvades mellan ett och två bolag per år.

Just nu pågår dessutom förhandlingar om ytterligare ett företagsförvärv, kan vi avslöja. 

Idag har koncernen sju fabriker i Sverige och sedan 2005 även en i Shanghai i Kina. Tillsammans omsätter de 700 miljoner och sysselsätter omkring 400 personer, de flesta i Sverige.

Nu har dessutom nästa generation Carlsson kommit in i bilden, då Henrik Carlsson blev koncernchef förra året.

SPECIALISERADE ENHETER

Idag sitter vi i Vaggeryd, hos Mastec Components, där man helt ägnar sig åt montering.

– På det sättet är verksamheten generellt uppdelad; olika kompetensområden i de olika enheterna, även om det finns ett visst överlapp mellan några av enheterna.

– Här i Vaggeryd är vi specialiserade på montering av moduler och komplexa produkter, men inte med jättemånga ingående komponenter, upp till 700, berättar Tomo Subotin.

I monteringsverkstaden i Partille monteras produkter med upp emot 5 000 ingående komponenter.

– Det rör sig om väldigt kundanpassade produkter med ändringar hela tiden. Verksamheten i Partille innehåller även en konstruktionsavdelning som hanterar såväl nyutveckling som unika kundanpassningar.

I Partille ligger också en enhet för svetsning och en del av resultatet från den verksamheten ser vi i de bommar som i Vaggeryd monteras på gruvborrutrustning åt Atlas Copco, en av koncernens större kunder inom entreprenad.

I Ulricehamn ligger centrum för skärande bearbetning, och där finns också en enhet för ytbehandling. I Dalstorp ligger koncernens plåtcentrum där man koncentrerar sig på plåtbearbetning. I Söderköping har koncernen en enhet för formsprutning av plast.

– I Shanghai ägnar man sig åt både skärande bearbetning och montering, och jobbar nära enheterna i Partille och Ulricehamn.

Anledningen till att man skapade en enhet i Kina föranleddes av önskemål från en kund.

– Vi tog klivet dit tillsammans med vår största kund. Vi kommer snart att finnas i flera länder och det vi gör är alltid kunddrivet, det vill säga vi väger alltid våra satsningar mot tillförd kundnytta.

– Det behöver vi komplettera den svenska verksamheten med. Gör inte vi det så gör våra konkurrenter det.

EN PLATT ORGANISATION

Alla enheter i koncernen fungerar som enskilda företag och är ansvariga för sina egna resultat men insourcing förekommer naturligtvis i ganska stor utsträckning.

– Men det sker naturligtvis bara om konkurrenssituationen tillåter det. Är det läge att handla mellan bolagen så gör vi det, annars jobbar varje enhet mot andra företag.

Det är Henrik Carlsson och koncernledningen som är den sammanhållande länken mellan de spridda enheterna.

– Vi har plattat till vår organisation ganska mycket under senaste året, säger Per Selskog. Samtliga enheter rapporterar direkt till koncernledningen för att på så sätt skapa korta pch snabba beslutsvägar.

– Därigenom blir samarbetet mellan enheterna mycket enklare.

– Det krävs att vi är snabba i vårt interagerande inom koncernen för att kunna vara snabba gentemot kunden.

– Vi fokuserar på att öka samarbetet internt mellan enheterna, säger Henrik Carlsson. Vi ska upplevas som ett Mastec.

Mastecs affärsidé är att utveckla och leverera skräddarsydda och kostnadseffektiva lösningar i små och medelstora serier till industriföretag.

Kunderna finns i flera segment; medicin, livsmedel, entreprenad, försvar, olja & gas samt övrig industri.

– Vi har valt de här segmenten eftersom kraven är ganska likartade inom de här områdena.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad

Mastec AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

AMB bäddar för svenska besökare
När AMB Stuttgart den 18 september slår upp portarna för en fem dagar lång mässa står svenskarna först i kön.Det är i alla fall mässarrangörernas förhoppning att det svenska inslaget ska vara mer påtagligt än tidigare, även om svenskarna i allt högre grad har fått upp ögonen för AMB på senare år.– Det är årets viktigaste..
Bakom kulisserna hos morgondagens värmepumpar
De har ett stolt arv att föra vidare. CTC var först i världen med värmepannor med inbyggd varmvattenberedning och först att lansera värmepumpar för luft/vatten i stor skala på svenska marknaden.   – Framtiden för värmepumpar ser ljus ut. Men förändringar i samhället, framförallt digitaliseringen, ställer nya krav på våra produkter..
Stor kundstudie utvecklade kapslingssystemet VX25
Sedan lanseringen för nitton år sedan har Rittal sålt åtskilliga miljoner av kopplingsskåpet TS 8. Nu kommer uppföljaren som kunder världen över bidragit till.   Rittal har sålt många miljoner TS 8 och har etablerat detta kapslingsystem med golvskåp som marknadsledande. Nu kommer en helt ny modell, VX25-systemet, som dragit nytta av alla tidigare fördelar och mer..
Ny säkerhetsfunktion på högtryckskopplingar förbättrar säkerheten
-CEJNs nya säkerhetslåsning låter mig fokusera på mitt jobb istället för att oroa mig för de verktyg jag använder, säger vindkraftteknikern Jonas Norrman.   Jonas Norrman, vindkrafttekniker vid Connected Wind Services, älskar sitt jobb. Han beskriver det som ett fritt liv och gillar det faktum att han behöver vara skicklig på många saker: mekanik, styrsystem och..
IMTS i Chicago - Where Dreamers & Doers connect
Allt är större i Amerika - 117 länder i möts under samma takAllt är större i Amerika.Det är en gammal klyscha. Men det stämmer ofta dessutom. IMTS i Chicago är till exempel jättestor – omkring 130 000 kvadratmeter. Där samsas närmare 2 500 utställare från 117 länder för locka upp emot 120 000 besökare.En hel delLäs mer
Smart automation även för bryggeribranschen
Rockwell Automations nya FactoryTalk-bryggerilösning hjälper bryggerierna att standardisera och autmatisera för att bibehålla sin konkurrenskraft. Bryggerier som vill lyckas på dagens mättade marknad måste hantera risk, kvalitetssäkra, hålla ned kostnaderna och minska ineffektiviteten i driften. Rockwell Automation och McRae Integration har samarbetat för att..
110 procent Flemming Hjort
Det är maskinföretaget Masentias nya slogan. Ägaren Flemming Hjort förklarar i en intervju med Svensk Verkstad.Flemming Hjort, vd, Masentia AB110 % Maskinsäljare 110% Flemming Hjort står det på kavajslaget. Det är Masentias, nya slogan. – En undersökning har visat att vi är en mycket god leverantör. Det är vi till 100 procent. Men vår ambition är..
Generationsskiften - Ett akut problem
40 procent av Sveriges småföretag har en företagsledare som är äldre än 55 årHela 40 procent av Sveriges småföretag har en företagsledare som är äldre än 55 år. Om ditt företag ska må gott i ett längre perspektiv behöver du ha en realistisk framtidsplan eftersom ett generationsskifte tar tid. Många företagare skjuter på..
På, Av, Återställ...
En filosofi inom automationsgruppen med det passande namnet 3button Group.På, Av och Återställ.Tre knappar är allt som behövs. Det är en filosofi inom automationsgruppen med det passande namnet 3button Group.Front Automation, Fröjd Automation och IML Technologies är en treenighet i automation som tredubblat sin styrka och arbetarLäs mer
Ska få robotar att ta över tunga arbetet i värmepannan
Termisk sprutning av värmepannor är ett tungt och inte minst varmt arbete, men nu kan en lösning vara på gång. Nu utvecklar nämligen robotforskare vid Örebro universitet, i samarbete med Alfred Nobel Science Park och företaget MH Engineering, en lösning på problemet. – Vi vill göra det möjligt för operatören att göra det här tunga..
CAM gör komplext arbete lättare för alltfler
För modern och effektiv bearbetning finns idag kraftfulla hjälpmedel som påtagligt underlättar och rationaliserar arbetet. Det stavas CAM och är en viktig länk mellan konstruktion och maskin och hittar alltfler användare i industrin. Men när det mesta idag ska upp i molnet har den här sektorn undvikit att hamna där i de flesta fall. Verktygsmaskinerna blir alltmer avancerade, kan..
Svenska industriugnar skapar flygsäkerhet över hela världen
Få transportmedel undergår så mycket säkerhets- och besiktningskontroller som flygplan. Inget lämnas åt slumpen och även den allra minsta lilla skruv är noga kravspecificerad och har genomgått flygvärdighetstest och är spårbar. Och det finns många delar på ett flygplan. En del av dem är rörliga, och det finns både hydrauliska och pneumatiska samt elektromekaniska delar..
Från koncept till spindel - så skapas ett nytt verktyg
Nya skärverktyg utvecklas ständigt på marknaden, men hur ser egentligen processen ut för att få produkten från koncept till spindel? Dormer Pramet är en global tillverkare av skärande verktyg, med en produktutvecklingsavdelning som varje år tar fram nya produkter. En av dem som tillhör denna avdelning är Jan Bittner, produkt- och utvecklingsingenjör. Han..
Konsten att tillverka det omöjliga
– Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den framtiden är redan här! – Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den framtiden är redan här! Det säger Björn Björnström, chef för EOS´ dotterbolag Nordic AB. Additiv tillverkning har kommit otroligt starkt under senare år och alltfler inser..
Proplate – vältränad stålspelare med tung agenda
Företaget går som tåget, de 95 anställda är snart över 100. Proplate är en vital del i en stor bolagsfamilj med sin huvudsakliga verksamhet i Oxelösund. – Vi har egen port in till SSAB, så logistiken är utmärkt, säger vd Max Björk på den där värmländskan som gör att man förväntar sig en rolig historia när somLäs mer