Nyheter

“Kunderna ska bli bättre av att jobba med oss”

den 21 maj 2015 08:52 Företagsprofil

– Vi måste vara bäst på det vi gör, annars går kunderna till nån annan.

Per Selskog, marknadschef på Mastec, sätter ord på den passion som är ett ledord för den kraftigt växande koncernen med säte i Huskvarna.

– Vår målsättning är fortsätta växa och bli den skarpaste spelaren på vårt område, säger koncernchef Henrik Carlsson.

Henrik Carlsson och Per Selskog.

I sin snygga tidning, som beskriver företaget, har Mastec valt att symbolisera sig och sin verksamhet som ett racingteam. Det fungerar bra när Per Selskog, Henrik Carlsson och Tomo Subotin, platschef på Mastec Components i Vaggeryd, berättar om koncernen igår, idag och i framtiden.

– Vår mission är att höja våra kunders konkurrenskraft. När de kommer in i vår ”depå” hjälper vi dem med det vi är bra på innan de drar vidare för att vinna sitt race. För att kunderna ska ha nån nytta av att jobba med Mastec ska de känna att vi tillför nånting.

– För att nå dit måste vi vara bäst på det vi gör, annars går de till nån annan. Byter inte vi däck snabbare på racerbilen åker de till nån annan. Därför är vår vision att vi ska vara världsledande.

STÄNDIGT VÄXANDE

Det här har länge varit en strategi för koncernen, som alltså är i ständig utveckling och ständigt växande.

Resan tog sin början 1985 när bröderna Mats och Sten Carlsson från Skillingaryd startade företaget tillsammans med sin far.

I slutet av 90-talet sålde man av stora delar av verksamheten till amerikanska Chatham, som senare sålde till Flextronic.

År 2001 fick Mastec en nystart och det var då man började växa genom att förvärva företag. Det fortsätter man med idag, men växer samtidigt organiskt.

– Under de första åren förvärvades mellan ett och två bolag per år.

Just nu pågår dessutom förhandlingar om ytterligare ett företagsförvärv, kan vi avslöja. 

Idag har koncernen sju fabriker i Sverige och sedan 2005 även en i Shanghai i Kina. Tillsammans omsätter de 700 miljoner och sysselsätter omkring 400 personer, de flesta i Sverige.

Nu har dessutom nästa generation Carlsson kommit in i bilden, då Henrik Carlsson blev koncernchef förra året.

SPECIALISERADE ENHETER

Idag sitter vi i Vaggeryd, hos Mastec Components, där man helt ägnar sig åt montering.

– På det sättet är verksamheten generellt uppdelad; olika kompetensområden i de olika enheterna, även om det finns ett visst överlapp mellan några av enheterna.

– Här i Vaggeryd är vi specialiserade på montering av moduler och komplexa produkter, men inte med jättemånga ingående komponenter, upp till 700, berättar Tomo Subotin.

I monteringsverkstaden i Partille monteras produkter med upp emot 5 000 ingående komponenter.

– Det rör sig om väldigt kundanpassade produkter med ändringar hela tiden. Verksamheten i Partille innehåller även en konstruktionsavdelning som hanterar såväl nyutveckling som unika kundanpassningar.

I Partille ligger också en enhet för svetsning och en del av resultatet från den verksamheten ser vi i de bommar som i Vaggeryd monteras på gruvborrutrustning åt Atlas Copco, en av koncernens större kunder inom entreprenad.

I Ulricehamn ligger centrum för skärande bearbetning, och där finns också en enhet för ytbehandling. I Dalstorp ligger koncernens plåtcentrum där man koncentrerar sig på plåtbearbetning. I Söderköping har koncernen en enhet för formsprutning av plast.

– I Shanghai ägnar man sig åt både skärande bearbetning och montering, och jobbar nära enheterna i Partille och Ulricehamn.

Anledningen till att man skapade en enhet i Kina föranleddes av önskemål från en kund.

– Vi tog klivet dit tillsammans med vår största kund. Vi kommer snart att finnas i flera länder och det vi gör är alltid kunddrivet, det vill säga vi väger alltid våra satsningar mot tillförd kundnytta.

– Det behöver vi komplettera den svenska verksamheten med. Gör inte vi det så gör våra konkurrenter det.

EN PLATT ORGANISATION

Alla enheter i koncernen fungerar som enskilda företag och är ansvariga för sina egna resultat men insourcing förekommer naturligtvis i ganska stor utsträckning.

– Men det sker naturligtvis bara om konkurrenssituationen tillåter det. Är det läge att handla mellan bolagen så gör vi det, annars jobbar varje enhet mot andra företag.

Det är Henrik Carlsson och koncernledningen som är den sammanhållande länken mellan de spridda enheterna.

– Vi har plattat till vår organisation ganska mycket under senaste året, säger Per Selskog. Samtliga enheter rapporterar direkt till koncernledningen för att på så sätt skapa korta pch snabba beslutsvägar.

– Därigenom blir samarbetet mellan enheterna mycket enklare.

– Det krävs att vi är snabba i vårt interagerande inom koncernen för att kunna vara snabba gentemot kunden.

– Vi fokuserar på att öka samarbetet internt mellan enheterna, säger Henrik Carlsson. Vi ska upplevas som ett Mastec.

Mastecs affärsidé är att utveckla och leverera skräddarsydda och kostnadseffektiva lösningar i små och medelstora serier till industriföretag.

Kunderna finns i flera segment; medicin, livsmedel, entreprenad, försvar, olja & gas samt övrig industri.

– Vi har valt de här segmenten eftersom kraven är ganska likartade inom de här områdena.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad

Mastec AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Dubbelmässa breddas med automotivefokus
Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.När Easyfairs under två dagar den 27 och 28 mars arrangerar Advanced Engineering sker det tillsammans med Elektronikmässan på mässarrangörens egna Åbymässan i Mölndal utanför..
Framtidsfokus när DMG MORI bjöd in till Pfronten
Omkring 8 000 besökare i maskinfabriken och Open House, som kommit att bli en mässa att räkna med.Historien upprepar sig för DMG MORI i Pfronten. År efter år. Även i år- och nätverkande svenskar blir bara fler– Open House blir alltmer populär varje år, konstaterar Patrick Almquist, försäljningschef på DMG MORI Sverige. Allt var som vanligt..
Krönika: Skapa din egen konjunkturutveckling
Om tillräckligt många säger att ”snart kommer lågkonjunkturen”, så blir den till slut en självuppfyllande profetia. Då är frågan om det är bra eller dåligt att ha fått rätt. Den välbekanta ”vad var det jag sa-känslan” gör många lyckliga, men om det verkligen är något att vara stolt över är däremot tveksamt. Visst finns det faktorer som påverkar..
Ytligheter på fullaste allvar i Köpenhamn
Med 80 utställande företag från 15 länder är Scandinavian Coating den enda heltäckande mässan för ytbehandling i den här delen av världen. Se programmet och alla utställarna här.För branschen är således Øksnahallen i Köpenhamn den självklara mötesplatsen där Bra Mässor i år samarbetar med Dansk Industri för att göra en redan bra..
Reportage: Att välja rätt verktyg för rätt sammanhang
Verktygsnyheterna duggar tätt: verktyg som ska hålla längre, kunna köras fortare och avverka mer material på kortare tid. Svensk Verkstad pratar med några av leverantörerna. Skärande bearbetning är föremål för ständig utveckling och verktygsleverantörerna kommer ofta med nya innovationer. Huvudmålet är att höja produktiviteten genom att skapa..
Svensk industrihistoria firas när Lindab fyller 60 år
Det började som ett litet plåtföretag på skånska Bjärehalvön. Sedan dess har Lindab vuxit till ett multinationellt börsbolag med fler än 5000 anställda i över 30 länder. När företaget nu fyller 60 år den 6 februari firas samtidigt en bit svensk industrihistoria. Den 6 februari 1959 grundas AB Lidhults PlåtindustriLäs mer
SSAB-stål optimerar optimerar kvalitet, hållbarhet och produktion hos Olofsfors
Sedan det svenska företaget Olofsfors flyttade tillverkningen av ECO-Tracks – band för skogsmaskiner – till sin egen anläggning har produktionsprocessen också optimerats. Detta innebär mindre mängder restmaterial och förbättrad hållbarhet. Larvbandens sidostöd är tillverkade i SSAB Boron 27-stål. Det skriver SSAB i ett pressmeddelande. Det svenska..
Modigs RigiMill sänker bearbetningstiden från 384 minuter 74 minuter
Drivenheterna till världsrekordmaskinen från Virserum är inte bara utvalda utifrån den högt ställda tekniska kravspecen, Modig Machine Tool har även valt en leverantör med passion för innovativ utveckling.Under en intern utställning tog maskinen bort 1001 kubikmeter flis eller 16,4 liter fast material på en minut. Y- och Z-axlarna i RigiMill har dubbla drivenheter med kylda..
Han tillgängliggör MAX IV och ESS för svensk industri
Med MAX IV och den kommande anläggningen ESS får Sverige tillgång till världsledande forskningsinfrastruktur som möjliggör banbrytande forskning inom en rad områden. Helt nya typer av experiment väntas leda till framsteg inom bland annat materialutveckling, biovetenskap, medicin, energi och miljöforskning. Tomas Lundqvist, senior koordinator på RISE, leder arbetet med att..
Industriell 3D-printing förändrar framtidens produktutveckling och tillverkning
Ett område där 3D-printing haft stor inverkan är inom medicinsk teknologi, menar 3D-printföretaget EOS. Den komplexa teknologin bakom industriell 3D-printing har potential att förändra den industriella värdekedjan i grunden och ha en stor inverkan på morgondagens produktion. Möjligheterna inom anpassad design, hållbarhet och snabbare produktutvecklingLäs mer
Paradoxen om avslöjande vid utbyte av idéer
Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen, säger Ioana Stefan, forskare i industriell eknomi- Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen, säger..
Ingen förnuftig verkstad vill tacka nej till företag som Volvo
Men vad gör man när det är svårt att rekrytera kompetent personal? Åsedaverkstaden anställde cobots i stället och arbetsglädjen ökade för alla.FT-Produktion använder sig av flexibla samarbetande robotar – cobotar – för att öka produktiviteten utan att anställa fler. Den nya tekniken förbättrade även arbetsglädjen genom att de dagliga rutinerna blev mer..
Ford först i världen med mirakelmaterialet grafen i sina bilar
Grafen ger betydande förbättringar vad gäller vikt, uthållighet och ljud menar biltillverkaren som räknar med att kunna producera de första bilarna redan i slutet av 2018.Som första biltillverkaren i världen implementerar Ford supermaterialet grafen i sina bilar. Tillsammans med leverantörer har Ford hittat områden där grafen kommer användas i syfte att sänka..
Okuma firar mer än hundra år av innovationer inom maskinbearbetning
CNC-maskintillverkaren Okuma, som representeras av Stenbergs i Sverige, firar sitt 120-årsjubileum. En huvudsaklig idé har funnits i företagets kärna i mer än hundra år: vänta inte på att tekniken ska komma ikapp dina idéer, utan flytta fram gränserna för vad maskiner kan göra för att uppnå önskat resultat. Den här..
Sverige och Hannovermässan - a perfect match!
Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.– Svensk ingenjörskonst är känd över hela världen. Vi anses vara det mest innovativa landet och vi har världskända startups,..