Nyheter

Airbus ger oss en god natts sömn

den 29 oktober 2013 08:42 Företagsprofil

Airbus vill införa komfortstandard för långflyg 

18 tum breda stolar i ekonomiklass ger passagerarna betydligt bättre sömn

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus uppmanar nu flygindustrin införa en minimistandard på 18 tum (45,7 cm) sitsbredd för flygstolarna i ekonomiklass på långflygningar. En ny undersökning som genomförts av The London Sleep Centre visar att passagerarnas sömnkvalitet ökar betydligt i 18 tum breda flygstolar, jäm­fört med 1950-talets standardbredd på 17 tum.

Undersökningen bygger på polysomnografi, en klinisk metod för att undersöka sömn och sömnrelaterade problem. Resultaten har tagits fram genom att analysera såväl hjärn­aktivitet och ögonrörelser som buk-, bröst- och höftbenrörelser hos försökspersoner. Enligt undersökningen förbättras passagerarnas sömnkvalitet med 53 procent med ett säte som är 18 tum brett (45,7 centimeter), jämfört med den gamla standarden från 1950-talet på 17 tum (43,2 centimeter).

Undersökningen visade bland annat att:

  • Passagerare somnar sex minuter snabbare i 18 tum breda säten.
  • Den vakna tiden under sömncykeln minskades med 28 minuter.
  • 86 % av deltagarna i studien fick förbättrad sömnkvalitet.

Fler reser längre

Flygtransporter har förändrats avsevärt de senaste 50 åren. Framförallt är det fler passagerare som flyger längre sträckor. Bara under de senaste fem åren har flighter längre än 11 000 km (flygtider över 13 timmar) ökat med 70 procent, från 24 till 41 dagliga avgångar. Och för femton år sedan hade det aldrig förekommit en flygresa över 13 000 km. Passagerartrafiken kommer att fördubblas de närmaste 15 åren.

Airbus har alltid hållit en standard på 18 tums sitsbredd i ekonomiklass i sina lång­distans­flygplan. Andra tillverkare bortser dock från standardkomforten genom att gå tillbaka till 1950-talets trängre säten, för att ha möjlighet att ta fler passagerare per flygplan och därmed vara konkurrenskraftiga. En nyligen gjord undersökning bland passagerare på internationella flygplatser visar att det viktigaste kriteriet vid bokning av långdistansresor i ekonomiklass är sittkomforten, till och med viktigare än avgångstider.

– Undersökningen visar inte enbart att sätesbredd har en avgörande faktor för passa­gerarnas trivsel utan också att en växande grupp av kräsna ekonomipassagerare inte längre accepterar 17-tums flygstolar. Valet av flygbolag kommer istället att avgöras på vilka som kan erbjuda en bättre säteskomfort och de tar ofta hjälp av sociala medier eller specialistsajter för att kunna avgöra var de sitter bäst. Dagens flygresenärer kan därmed välja att sätta sin komfort först och vi vill göra dem medvetna om vilken skillnad som sitsbredden kan göra vid långa flygresor, säger Kevin Keniston, som är chef för passargerarkomfort på Airbus.

Cabin Comfort

Mediekontakter:

Robert Nyström, Comvision, 070-567 49 04, robert@comvision.se

Heidi Carpenter, Airbus, +33 6-725 64 88 heidi.carpenter@airbus.com

För ytterligare information: www.airbus.com/presscentre/pressroom

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer
Ny topp till Boliden
Han blir ny direktör för affärsområde Smältverk.Daniel Peltonen har utsetts till ny direktör för affärsområde Smältverk. Han tillträder rollen under december 2019 och kommer att ingå i Bolidens koncernledning. Daniel har diplomingenjörsexamen (MSc) i kemisk teknik med industriell ekonomi från Åbo Akademi.Läs mer
Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer