Nyheter

Allt fler investerar i automation och färre anställer - ökar kraven på regeringen

den 21 april 2015 15:07 Företagsprofil

Idag presenterar Svensk Industriförening Sinf sin senaste kvartalsmätning, Underleverantörsbarometern, på Elmia Polymer i Jönköping. Allt fler tror på en konjunkturförbättring, men första kvartalet infriande inte förväntningarna.

- Allt fler investerar i automation och färre anställer. Det är en kombination av krav på ökad internationell konkurrenskraft, brist på utbildad arbetskraft och höjda arbetsgivaravgifter för unga. Vi behöver tydliga besked från regeringen som klargör hur satsningen på industrin ska göras. Budgetlöftet om exportsatsningar är ett steg i rätt riktning, men löftet ställer även krav på att Sverige snart kan presentera fler exporterande företag inom industrin, säger Anders Ekdahl, VD Sinf.

Marknadsutveckling har varit svagare än väntat i början på 2015, men fler än hälften av företagen bedömer att vi är på väg ur en lågkonjunktur eller på väg in i en högkonjunktur. Andelen företag som förväntar en ökad orderingång under innevarande kvartal har ökat till 58 procent.

- Underleverantörsindustrin är utvecklingsbenägen, men precis som alla andra branscher behövs en vägvisare. I det här fallet visar regeringens budgetlöfte om satsningar på industrin att man dels inser vikten av export, dels ser potentialen. Samtidigt får ett sådant löfte folk i branschen att hoppas på att investeringarna görs på rätt sätt och inte stannar vid ritbordet, säger Anders Ekdahl.

Ökad automation nyckel till ökad export 

För flera företag är ökad automation nyckeln till ökad export. Hälften av de tillfrågade företagen i Underleverantörsbarometern avser att investera i automation under 2015-2016. 68 procent anger att det utvecklar företaget positivt. Skälen för ökad automation är ökad konkurrenskraft och bättre arbetsmiljö.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det första kvartalet 2015 med prognoser om det andra kvartalet 2015 avslutades den 17 april och visar bland annat på följande resultat:

- Knappt hälften av underleverantörerna (48 procent) har ökat sin omsättning jämfört med 51 procent föregående kvartal.

- 58 procent av företagarna bedömer att orderingången ökar under andra kvartalet 2015 vilket kan jämföras med 43 procent inför det första kvartalet 2015

- Andelen underleverantörer som säger sig vilja öka sin personalstyrka under första kvartalet minskar från 22 procent till 18 procent.

- 40 procent av företagen fortsätter att se tillgången till utbildad arbetskraft som ett problem.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag.

 

Sinf - Svensk Industriförening AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer
Nomo förvärvar JokiLaakeri
Tänker bli ledande i Norden.Nomo, en del av Axel Johnson International, stärker sin närvaro på den finska marknaden genom att förvärva transmissionsspecialisten JokiLaakeri.  -Förvärvet av JokiLaakeri är helt i linje med vår strategiska målsättning att bli ledande leverantör avLäs mer
Stålproduktionen ökade i maj
Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 452 tusen ton under maj 2019. Det är en ökning med 1,0 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Ovako, Hällefors, Sektionen för slipning av stänger (Ceax) Hällefors, Västmanland, 2015 Fotografi av Pia & Hans Nordlander, BildNHittills under 2019 harLäs mer
Bodycote förvärvar Härdtekno
En värmebehandlingsspecialist som stärker både den geografiska täckningen och kapaciteten i Bodycote-gruppen.Bodycote har förvärvat Härdtekno AB i Kristinehamn av Driconeq AB per den 11 juni 2019. Bodycote är världens ledande värmebehandlingsföretag med 180 enheter i 21 länder. I Sverige finns 12 enheter med en bred portfölj av moderna tjänster...
Så får sommarjobbare och nya i industrin koll på risker
– Många olyckor sker den första timmen, dagen eller veckan på jobbet, så det känns oerhört viktigt att kunna erbjuda alla sommarjobbare en ordentlig säkerhetsutbildning när de börjar, säger Angelika Lang på IF Metall.Som nyanställd eller sommarjobbare i industrin är det mycket nytt att hålla koll på, inte minst när det gäller säkerheten. Nu finns en kostnadsfri..
Taklagsfest på SSAB Tavastehus
Investeringen på cirka 300 miljoner kronor i SSABs rörvalsverk i Tavastehus har nu nått en milstolpe.I oktober meddelade SSAB Europe sin avsikt att modernisera produktionslinjerna på rörvalsverket i finska Tavastehus som ett led i omstruktureringen av rörproduktionen. Investeringen på cirka 300 miljoner kronor i rörvalsverket i Tavastehus har nu nåttLäs mer
Aliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet
Ny ägare blir tyska KYOCERA Fineceramics GmbH. Aliaxis Utilities & Industry AB - Ceramics Division och FRIATEC GmbH – Ceramics Division blir dotterbolag till tyska KYOCERA Fineceramics GmbH och kommer därmed att bli en del av KYOCERA, ett globalt ledande keramik- och teknikföretag. Ett motsvarandeLäs mer
Gripen E inte aktuell för Schweiz
Det schweiziska försvarets inköpsorganisation, armasuisse, har rekommenderat Saab att inte delta med Gripen E i den planerade flygevalueringen i Schweiz. Anledningen är att flygtesterna är utformade enbart för stridsflygplan som är i operativ drift 2019. Det framgår av ett pressmeddelande. Flygtesterna är en del av den upphandlingsprocess som föregår..
Epiroc vinner order värd 135 miljoner
Utrustningen ska expandera gruva till chilenska Codelco, som är världens största kopparproducent. Epiroc har vunnit en betydande order från byggkoncernen Züblin International GmbH Chile Spa för utrustning som kommer att användas för att expandera El Teniente-gruvan i Chile. Züblin International GmbH Chile har beställt flera borriggar och lastare förLäs mer
Självkörande XC90 klar för Uber
-I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.Volvo Cars och Uber presenterar nu en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil, nästa steg i det strategiska samarbetet mellan de båda företagen. Uber och Volvo Cars ingick ett gemensamt teknikavtal 2016 och..
Duroc gör mångmiljonförvärv
Förvärvar företagsgruppen Cotting.Duroc har med den privatägda koncernen Mecaseat NV undertecknat ett ”Memorandum of Understanding” innebärande att Duroc från Mecaseat NV förvärvar företagsgruppen Cotting, bestående av det franska bolaget Griffine Enductin SA respektive det belgiska bolagetLäs mer
Ordrar för över 120 miljarder till Northvolt säkrar 5 års produktion i Skellefteå
I takt med att orderboken sväller ökar samtidigt investerarkapitalet - nu är även Volkswagen med i batteriracet.Batteritillverkaren Northvolt meddelade idag en kapitalökning om cirka 9 miljarder kronor till bygget av Europas första fabrik för litiumjonbatterier, Northvolt Ett, i Skellefteå. I samarbete med Volkswagen-koncernen tillkännagav bolaget också..