Nyheter

Andelen kvinnor på ledande positioner i Sverige ökar, men vi ligger långt efter tillväxtekonomierna

den 8 mars 2013 12:18 Företagsprofil

Lagom till Internationella kvinnodagen den 8 mars, visar en ny internationell undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton som gjorts i 44 länder att andelen kvinnor ökar i företagens högsta ledningar. I Sverige är andelen kvinnor i lednings­grupperna nu 27 procent, vilket är en ökning med tre procentenheter från 24 % förra året. I Sverige har 612 medelstora företag mellan 50-500 anställda intervjuats.

Gamla världens ekonomier sackar efter
Undersökningen visar att utvecklingen med att öka kvinnors andel är långsammare i G7-gruppen, där den ekonomiska utvecklingen varit svag, än i tillväxtländer. Grant Thornton menar att företagen i tillväxtländerna genom en högre kvinnoandel därmed har en större dynamik i sina ledningsgrupper. I snitt har företag globalt 24 procent kvinnor i sina företagsledningar. Det är en ökning med tre procentenheter från 21 % i förra årets undersökning. G7-länderna har med 21 % kvinno-representation den lägsta andelen av de olika grupperingar av länder som särredovisats. Detta ska jämföras med 28 % i BRIC-länderna, 32 % i Sydostasien och 40 % i Baltikum.
”En mer diversifierad ledningsgrupp blir också en mer dynamisk sådan”, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton i Sverige. ”Kvinnor spelar en viktig roll när det gäller att driva världens tillväxtekonomier. Kvinnor balanserar beslutsprocessen och det är tydligt att ”den gamla världen” nu måste vakna upp och inse att mångfald är ett väsentligt bidrag till tillväxt och lönsamhet”.
Japan där 7 % av ledande positioner innehas av kvinnor är sämst i rankinglistan, men länder som Storbritannien och USA återfinns också bland listans åtta sämsta länder. Ser man till tillväxt kan man konstatera att dessa länder har mycket låg tillväxt. BNP-tillväxt i Japan är 1,9 %, Storbritannien -0,1 % och USA 2,2 %. I Kina som toppar rankinglistan med sina 51 % kvinnor i högsta ledningen är BNP-ökningen mellan 7-8 %. Topp-tio-länderna på listan innehåller också andra tillväxtekonomier som Lettland, Vietnam, Thailand och Filippinerna.

Stockholm toppar företagsledningarnas jämställdhetsliga
Bryter man ner de svenska resultaten regionalt, så ser man att Stockholms företag är väsentligt mer jämställda än övriga landet. I Stockholm utgör kvinnor 35 % av företagsledningarna och andelen kvinnliga vd-ar är 13 procent jämfört med Göteborg där bara två (2) procent av de intervjuade företagen hade en kvinna som vd.

Sju av tio danska företag saknar kvinnor i ledningsgruppen
I Sveriges närområde är det intressant att konstatera att Norge, trots att man har fokuserat på kvinnofrågan genom att kvotera in kvinnor i större bolags styrelser till en nivå på minst 40 %, inte lyckats påverka företagsledningarna. Kvinnor utgör bara 22 % av lednings-grupperna i Norge. I våra baltiska grannländer är situationen en annan. I Baltikum utgör kvinnor 40 procent av ledningsgrupperna. Danmark utmärker sig på ett mindre smickrande sätt. Hela 70 % av företagen i Danmark saknar kvinnorepresentation i ledningen.

CFO vanligaste ledningsbefattningen för kvinnor
Undersökningen har även kartlagt de vanligaste befattningarna för kvinnor i den så kallade C-suite-serien. I Sverige har andelen kvinnliga vd-ar ökat något från förra årets nivå på sju procent till nio procent. Vanligast är att företag har en kvinna som ekonomidirektör (CFO). En tredjedel av bolagen har en kvinna på denna position. Mest sällsynt är en kvinnlig säljdirektör. Bara fem procent av bolagen har en kvinnlig sådan.

Andelen kvinnor i olika befattningstyper
Land                    CEO     CFO     Säljdirektör     CMO         HR-chef     CIO
Sverige                9 %     33 %     5 %             12 %         28 %         6 %

CEO = Chief Executive Officer/vd
CFO = Chief Financial Officer/ekonomidirektör
CMO = Chief Marketing Officer/marknadsdirektör,
CIO = Chief Information Officer/it-chef

Flextid ökar inte jämställdheten
Grant Thornton-undersökningen har ställt frågan till de intervjuade bolagen om man erbjuder flexibla arbetstider för att se om detta kan gör att man får fler kvinnor i ledningsposition. Flextid visar sig vara absolut vanligast i Norden där 93 % av de danska företagen, 90 % av de finska, 89 % av de norska och 86 % av de svenska bolagen erbjuder detta. I Kina erbjuder bara 27 % av företagen flextid och bara 40 % av de så kallade BRIC-ekonomierna. Det finns därmed inget samband mellan flextid och andelen kvinnor i högsta ledningen.

Kvinnor i styrelser
Grant Thorntons undersökning har även kartlagt andelen kvinnor i bolagens styrelser. I snitt har de svenska företagen 21 % kvinnor i styrelserna. Det ska jämföras med Ryssland där kvinnorepresentationen är högst med 37 % följt av Thailand (35 %), Filippinerna (34 %) och Lettland och Vietnam på 30 %. På frågan om företagsledarna skulle stödja kvotering av kvinnor i noterade bolag svarar 64 % av de svenska företagsledarna nej på denna fråga. Bara 26 % är för, övriga vet inte. I Norge, där man redan har kvotering för större företag, svarar 69 % att man är emot kvotering. Allra störst motstånd mot kvotering finns i Finland och Danmark där 82 % respektive 81 % är emot kvotering. 19 % respektive 20 % av styrelsemedlemmarna är kvinnor i dessa länder.

Om Grant Thornton-undersökningen
Grant Thornton genomför sin så kallade International Business Report för 21:a året i följd. Undersökningen med företagsledare genomförs numera kvartalsvis. De resultat som nu presenteras för Sverige baserar sig på intervjuer genomförda med 612 ledande personer på svenska medelstora företag med 50-500 anställda. Internationellt har över 6600 intervjuer genomförts mellan november och januari. Regionalt har 89 intervjuer genomförts i Göteborgsområdet, 89 i Malmöregionen, 153 i Stockholm och 281 i övriga landet Intervjuerna genomförs primärt via telefon. För första gången i undersökningen ingår denna gång även Norge och de baltiska staterna. Undersökningsföretaget Experian genomför intervjuerna och datasammanställningen för Grant Thornton, i Sverige genom underleverantören Prospector. www.internationalbusinessreport.com

För mer information kontakta:
Peter Bodin, vd
T 0708-21 71 69
E peter.bodin@se.gt.com

Lisbeth Larsson, informationschef
T 0708-21 71 56, 08-563 071 56
E lisbeth.larsson@se.gt.com
www.grantthornton.se/press

Om Grant Thornton i Sverige
Grant Thornton är Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 1000 medarbetare och 24 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Lasersvetsning i fokus när Permanova stod värd
Laserdagen arrangeras två gånger per år för att öka industrins användning av laserteknik och utgöra en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.Torsdagen den 17 oktober ägde årets andra upplaga av laserdagen rum. Värdar var Permanova Lasersystem AB i Mölndal, som arrangerade evenemanget i samarbete med Lasergruppen. Bland talarna fanns representanter från en rad..
Industrilås storsatsar i Nässjö
Bygger en fabrik som är dubbelt så stor som den gamla.Industrilås köper en 63 500 kvm stor tomt av Nässjö kommun. Den ligger på Södergården 1 i södra delarna av Nässjö. Tomten kommer markberedas av kommunen och byggstart för Industrilås nya fabrik och kontor beräknas påbörjas inom en snar framtid. – I dagLäs mer
Från 1000 komponenter till 70
Fordonskomponentgruppen listar 7 områden med nya möjligheter när elbilarna rullar ut i världen.Från 1 000 till 70 komponenter. Så dramatiskt blir det när bensinmotorn ersätts med elmotorn. Men samtidigt dyker det upp andra helt nya möjligheter för dagens leverantörer när fordonsflottan ska elektrifieras. Peter Bryntesson, Senior Advisor på FKGLäs mer
Premiär på Elmia för ny koncern inom plåtbearbetning
Företagen från Gnosjö, Värnamo och Ljungby kompletterar varandra och siktar nu på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.En helt ny industrikoncern har tagit klivet ut i rampljuset. GLS Industries siktar på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.– Tillsammans når vi högre och längre! säger vd Jens Petersson. Bakom GLS Industries..
Ford avslöjar klassiskt namn på sin nya elbil:
Världspremiär måndag den 18 novemberPå måndag ska Fords nya elbil avtäckas för omvärlden, men redan idag stod det klart att den helt nya, helelektriska SUV:en kommer bära det ikoniska ponny-emblemet och heta Ford Mustang Mach-E. Helelektriska Ford Mustang Mach-E har världspremiär på måndagLäs mer
Spitze investerar i ytterligare en DMG MORI
Spitze tillverkar flexibla och ergonomiska förpackningslösningar. Spitzes andra maskin från DMG MORI har nu installerats och är igång.Först köpte företaget en CMX 50 U, en 5-axlig fräs och nu en NLX 2000 SY, en svarv med LNS stångmagasin Quick Load Servo 80. Spitze valde den här svarven för man har jobbat i SL- ochLäs mer
Husqvarna möter framtidens utmaningar med nyfikenhet
Per Ericsons berättar från Elmia Subcontractor om tre framgångsrecept för framtiden!Kundens förväntningar ökar. Allt ska vara uppkopplat. Effektiviteten står i fokus. Utmaningar som Husqvarna Group ställs inför varje dag. Och de lär inte minska i framtiden. Så hur möter det globala företaget dessa utmaningar? Två utmaningar sticker utLäs mer
Ny typ av skär till frässkärserien VPX200
Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, nu med en helt ny typ av skär. Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, frässkärserie, VPX200, har breddat sitt sortiment med en helt ny typ av skär. Det nya vändskäret, med så kallad L-spånbrytare, kommer nu att erbjudas..
Ny design på verktygshållare från MAPAL
Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande. Sedan 1993, har Mapal byggt upp ett brett produktprogram av verktygshållare, från spännpatroner till kundanpassade hydraul- chuckar. Företaget tillkännager nu en helt ny design på detta produktprogram. På detta sätt kommer inte bara hållarna ha likaLäs mer
Youtubern Simone Giertz ska locka ungdomar till industrin
På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning är robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på Elmia Subcontractor torsdag den 14 november.Den 12–15 november anordnas Elmia Subcontractor i Jönköping. På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning finns världskända robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på plats för att föreläsa.  Simone Giertz..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
Med en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar. Definitiva dragplåster var den stora portalmaskinen MCR-S samt de nya robotlösningarna ARMROID och STANDROID. Med en..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
xxMed en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar.Läs mer
Vännäs Verkstad utökar maskinparken - först ut med det senaste igen
Med kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest är 3D-printade polymerdetaljer i kombination med plåt och metallkomponenter en framgångsfaktor för legoföretaget.Det är snart två år sedan den första HP Jet Fusion 3D skrivaren i Norden installerades hos Vännäs Verkstad, en HP Jet Fusion 4210. När HP släppte sin nästa modell, 5210 som är anpassad..
Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer