Nyheter

Svenska stormässorna inställda- Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry 2020
Svenska Mässan AB
Nu flyttar högtryckspumparna till Zander & Ingeström
Zander & Ingeström AB
Briab stöttar när Mackmyra ställer om till handsprit
Svensk Verkstad
Nytt verktygssystem ökar hastighet och noggrannhet
Dormer Pramet AB
Scania planerar för omfattande personalminskningar
Scania CV AB
Ett steg närmare produktion av fossilfritt stål i industriell skala
SSAB Oxelösund AB
Hexatronic förvärvar brittiskt bolag
Hexatronic Cables & Interconnect System AB
Epiroc lägger stort varsel
Epiroc Rock Drills AB
Welding Wizard förenklar robotsvetsningen
YASKAWA Nordic AB
Premiär för ny industrimässa: Smart Manufacturing
easyFairs Scandinavia AB
Okuma Dressing App för automatiserad slipprocess
AB Sigfrid Stenberg
Nimbus fullföljer förvärvet av Alukin
Alukin Boats Sweden AB
Lyftverktyg för gängade hål
Standardmekano Försäljning AB
WEAB i Torsby får ny ägare
WEAB, Wermlands Elektronik AB
Vad vi skulle ha visat på ELMIA-mässan den 12-15 maj
Maskin AB A. Fransson
Ultimat flexibilitet i både bearbetning och längdkapning av aluminiumprofiler
Elumatec Skandinavien AB
Element Materials Technology kan Mekanisk provning
Element Materials Technology AB
Total lanserar FOLIA kyl och skärvätska på marknaden
Total Sweden AB
ZEISS – Connect to Productivity at Home
Carl Zeiss AB
PMA AB – En komplett leverantör av färdiga automationslösningar
P Maskin Automation AB

Nyheter

Andelen kvinnor på ledande positioner i Sverige ökar, men vi ligger långt efter tillväxtekonomierna

den 8 mars 2013 12:18 Företagsprofil

Lagom till Internationella kvinnodagen den 8 mars, visar en ny internationell undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton som gjorts i 44 länder att andelen kvinnor ökar i företagens högsta ledningar. I Sverige är andelen kvinnor i lednings­grupperna nu 27 procent, vilket är en ökning med tre procentenheter från 24 % förra året. I Sverige har 612 medelstora företag mellan 50-500 anställda intervjuats.

Gamla världens ekonomier sackar efter
Undersökningen visar att utvecklingen med att öka kvinnors andel är långsammare i G7-gruppen, där den ekonomiska utvecklingen varit svag, än i tillväxtländer. Grant Thornton menar att företagen i tillväxtländerna genom en högre kvinnoandel därmed har en större dynamik i sina ledningsgrupper. I snitt har företag globalt 24 procent kvinnor i sina företagsledningar. Det är en ökning med tre procentenheter från 21 % i förra årets undersökning. G7-länderna har med 21 % kvinno-representation den lägsta andelen av de olika grupperingar av länder som särredovisats. Detta ska jämföras med 28 % i BRIC-länderna, 32 % i Sydostasien och 40 % i Baltikum.
”En mer diversifierad ledningsgrupp blir också en mer dynamisk sådan”, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton i Sverige. ”Kvinnor spelar en viktig roll när det gäller att driva världens tillväxtekonomier. Kvinnor balanserar beslutsprocessen och det är tydligt att ”den gamla världen” nu måste vakna upp och inse att mångfald är ett väsentligt bidrag till tillväxt och lönsamhet”.
Japan där 7 % av ledande positioner innehas av kvinnor är sämst i rankinglistan, men länder som Storbritannien och USA återfinns också bland listans åtta sämsta länder. Ser man till tillväxt kan man konstatera att dessa länder har mycket låg tillväxt. BNP-tillväxt i Japan är 1,9 %, Storbritannien -0,1 % och USA 2,2 %. I Kina som toppar rankinglistan med sina 51 % kvinnor i högsta ledningen är BNP-ökningen mellan 7-8 %. Topp-tio-länderna på listan innehåller också andra tillväxtekonomier som Lettland, Vietnam, Thailand och Filippinerna.

Stockholm toppar företagsledningarnas jämställdhetsliga
Bryter man ner de svenska resultaten regionalt, så ser man att Stockholms företag är väsentligt mer jämställda än övriga landet. I Stockholm utgör kvinnor 35 % av företagsledningarna och andelen kvinnliga vd-ar är 13 procent jämfört med Göteborg där bara två (2) procent av de intervjuade företagen hade en kvinna som vd.

Sju av tio danska företag saknar kvinnor i ledningsgruppen
I Sveriges närområde är det intressant att konstatera att Norge, trots att man har fokuserat på kvinnofrågan genom att kvotera in kvinnor i större bolags styrelser till en nivå på minst 40 %, inte lyckats påverka företagsledningarna. Kvinnor utgör bara 22 % av lednings-grupperna i Norge. I våra baltiska grannländer är situationen en annan. I Baltikum utgör kvinnor 40 procent av ledningsgrupperna. Danmark utmärker sig på ett mindre smickrande sätt. Hela 70 % av företagen i Danmark saknar kvinnorepresentation i ledningen.

CFO vanligaste ledningsbefattningen för kvinnor
Undersökningen har även kartlagt de vanligaste befattningarna för kvinnor i den så kallade C-suite-serien. I Sverige har andelen kvinnliga vd-ar ökat något från förra årets nivå på sju procent till nio procent. Vanligast är att företag har en kvinna som ekonomidirektör (CFO). En tredjedel av bolagen har en kvinna på denna position. Mest sällsynt är en kvinnlig säljdirektör. Bara fem procent av bolagen har en kvinnlig sådan.

Andelen kvinnor i olika befattningstyper
Land                    CEO     CFO     Säljdirektör     CMO         HR-chef     CIO
Sverige                9 %     33 %     5 %             12 %         28 %         6 %

CEO = Chief Executive Officer/vd
CFO = Chief Financial Officer/ekonomidirektör
CMO = Chief Marketing Officer/marknadsdirektör,
CIO = Chief Information Officer/it-chef

Flextid ökar inte jämställdheten
Grant Thornton-undersökningen har ställt frågan till de intervjuade bolagen om man erbjuder flexibla arbetstider för att se om detta kan gör att man får fler kvinnor i ledningsposition. Flextid visar sig vara absolut vanligast i Norden där 93 % av de danska företagen, 90 % av de finska, 89 % av de norska och 86 % av de svenska bolagen erbjuder detta. I Kina erbjuder bara 27 % av företagen flextid och bara 40 % av de så kallade BRIC-ekonomierna. Det finns därmed inget samband mellan flextid och andelen kvinnor i högsta ledningen.

Kvinnor i styrelser
Grant Thorntons undersökning har även kartlagt andelen kvinnor i bolagens styrelser. I snitt har de svenska företagen 21 % kvinnor i styrelserna. Det ska jämföras med Ryssland där kvinnorepresentationen är högst med 37 % följt av Thailand (35 %), Filippinerna (34 %) och Lettland och Vietnam på 30 %. På frågan om företagsledarna skulle stödja kvotering av kvinnor i noterade bolag svarar 64 % av de svenska företagsledarna nej på denna fråga. Bara 26 % är för, övriga vet inte. I Norge, där man redan har kvotering för större företag, svarar 69 % att man är emot kvotering. Allra störst motstånd mot kvotering finns i Finland och Danmark där 82 % respektive 81 % är emot kvotering. 19 % respektive 20 % av styrelsemedlemmarna är kvinnor i dessa länder.

Om Grant Thornton-undersökningen
Grant Thornton genomför sin så kallade International Business Report för 21:a året i följd. Undersökningen med företagsledare genomförs numera kvartalsvis. De resultat som nu presenteras för Sverige baserar sig på intervjuer genomförda med 612 ledande personer på svenska medelstora företag med 50-500 anställda. Internationellt har över 6600 intervjuer genomförts mellan november och januari. Regionalt har 89 intervjuer genomförts i Göteborgsområdet, 89 i Malmöregionen, 153 i Stockholm och 281 i övriga landet Intervjuerna genomförs primärt via telefon. För första gången i undersökningen ingår denna gång även Norge och de baltiska staterna. Undersökningsföretaget Experian genomför intervjuerna och datasammanställningen för Grant Thornton, i Sverige genom underleverantören Prospector. www.internationalbusinessreport.com

För mer information kontakta:
Peter Bodin, vd
T 0708-21 71 69
E peter.bodin@se.gt.com

Lisbeth Larsson, informationschef
T 0708-21 71 56, 08-563 071 56
E lisbeth.larsson@se.gt.com
www.grantthornton.se/press

Om Grant Thornton i Sverige
Grant Thornton är Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 1000 medarbetare och 24 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Premiär för ny industrimässa: Smart Manufacturing
Såg ett stort behov och efterfrågan från branschen av kunskapsutveckling inom ämnet.I februari 2021 lanseras nya mässan Smart Manufacturing på Malmömässan, en mötesplats som för samman leverantörer, branschorganisationer och kunskapsledare med de många tillverkande företagen i södra och mellersta Sverige och Öresundsregionen. MässanLäs..
Okuma Dressing App för automatiserad slipprocess
Effektiv och enkel att använda.Okuma, en världsledande marknadsledare för CNC-verktygsmaskiner och processoptimering, tillsammans med Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge GmbH & Co. KG, har utvecklat en ny styrsystemsapp för CNC-program: Okuma Dressing App är en av de mest innovativa slipteknologiernaLäs mer
Lyftverktyg för gängade hål
Tryck in den istället för att skruva.Enorm lyftkapacitet med maximal säkerhet och minimal ansträngning. Halders lyftöglor har etablerat sig som ett pålitligt verktyg när det gäller att lyfta och hålla individuella laster, inte minst tack vare deras ojämförbara enkelhet. När det nu introducerasLäs mer
WEAB i Torsby får ny ägare
Förvärvet sker efter ett flerårigt samarbete.EG Electronics AB, ett bolag inom KAMIC Group, har förvärvat samtliga aktier i WEAB, Wermlands Elektronik AB. Säljare är bolagets verkställande direktör Per Olov Olsén, bolagets tekniske chef Patrik Nygren samt Torsby Bygg och Montage AB. WEAB bedriverLäs mer
Welding Wizard förenklar robotsvetsningen
Yaskawas verktyg Welding Wizard har ett gränssnitt som är överskådligt och användarvänligt. Operatören kan enkelt skapa ett robotarbete och även testköra arbetet för att se att rätt inställningar är gjorda innan svetsningen aktiveras. Vill du veta mer? Är du intresserad av att få mer kunskap om olika sätt att programmera robotar, collaborativaLäs..
Nu flyttar högtryckspumparna till Zander & Ingeström
Från 1 juni 2020 är Zander & Ingeström din nya partner inom högtryckspumpar.Zander & Ingeström tar över högtrycksprodukter, tjänster inom högtryck och de kunniga medarbetarna inom högtrycksteknik från syskonbolaget Christian Berner AB. Dina kontaktpersoner följer med Mats Fredholm, André Hjärpe och Anna Andersson finns kvar förLäs mer
Nytt verktygssystem ökar hastighet och noggrannhet
Dormer Pramet har infört ett snabbväxlingssystem med hög precision för en rad invändiga och utvändiga svarvapplikationer. Den nya polygonkopplingen (PSC) är en spindelinfästning som ger högre produktivitet tack vare minskad ställtid snabbare och mer precis bearbetning och är därför idealisk till flerop.maskiner och CNC-svarvar. Detta uppnås genom en unik..
Standarder för framtidens industri
Fler borde se standarder som en kunskapsspridare och en språngbräda för produktutveckling, menar SEK Svensk Elstandard. Standarder är kända verktyg för att spara resurser vid konstruktion och projektering. De minskar kostnaderna för drift och underhåll. För komplexa system är standarder helt nödvändiga, inte minst för kommunikation. -Det är..
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..