Nyheter

Barometern steg i november

den 22 november 2013 08:59 Företagsprofil
Barometerindikatorn fortsatte upp och steg 2,4 enheter i november


Barometerindikatorn steg 2,4 enheter i november, från 101,7 i oktober till 104,1. Indikatorn har därmed ökat med drygt 12 enheter de senaste sex månaderna. Alla indikatorer, utom för privata tjänstenäringar, noterade en ökning. Mest steg indika-torn för tillverkningsindustri, drygt 4 enheter, medan indikatorn för privata tjänstenäringar minskade 0,6 enheter. Med ett un-dantag ligger alla konfidensindikatorerna över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger knappt 3 enheter under genomsnittet.

Konfidensindikatorn steg ytterligare och ligger nästan 5 enheter över genomsnittet

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 4,1 enheter i november och ligger klart över det historiska genomsnittet. Av de tre frågorna som ingår i industrins indikator har två bidragit positivt. Bedömningen av orderstockens storlek är inte lika negativ som tidigare och produktionsplanerna är något mer optimistiska. Bedömningen av färdigvarulagrens storlek har inte ändrats nämnvärt och dessa bedöms vara i det närmaste lagom stora.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg 2,5 enheter i november, men ligger fortfarande något under det historiska genomsnittet. Båda frågorna som ingår i indikatorn har bidragit positivt i november. Omdömena om orderstocken är något mindre negativa och sysselsättningsplanerna har justerats upp.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln ökade 1,7 enheter i november och ligger 4 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår har utvecklats positivt i november. Försäljningen har ökat och bedömningen av varulagren är inte lika negativ som tidigare. Förväntningarna på försäljningen de närmaste månaderna är fortfarande optimistiska, men har justerats ner en aning.

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna backade för andra månaden i rad och med 0,6 enheter i november. Den ligger dock fortfarande ett par enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre ingående frågorna bidrog negativt i november. Såväl utfallet för efterfrågan som förväntningarna, var mindre positiva än i oktober. När det gäller frågan om utvecklingen av företagens verksamhet däremot, har den utvecklats positivt under november.

Ökad optimism bland hushållen

Hushållens konfidensindikator steg 2,9 enheter mellan oktober och november, från 102,0 till 104,9. Fyra av de fem ingående frågorna bidrog positivt den här månaden. Hushållens uppfattning om nuläget är mer positiv än i oktober och förväntningarna är mer optimistiska. Detta gäller för både den egna och svensk ekonomi. Hushållens syn på om det i nuläget är fördelaktigt att köpa kapitalvaror ligger kvar på samma nivå som förra månaden.

Läs hela Konjunkturbarometern och se all statistik på www.konj.se

För ytterligare information, kontakta:

Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern 08-453 59 06 (även mobil)
Maria Billstam, Uppdrag, metoder och urval 08-453 59 04 (även mobil)
Sarah Hegardt Grant, informationschef 08-453 59 11 (även mobil)

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer