Nyheter

Barometern steg i november

den 22 november 2013 08:59 Företagsprofil
Barometerindikatorn fortsatte upp och steg 2,4 enheter i november


Barometerindikatorn steg 2,4 enheter i november, från 101,7 i oktober till 104,1. Indikatorn har därmed ökat med drygt 12 enheter de senaste sex månaderna. Alla indikatorer, utom för privata tjänstenäringar, noterade en ökning. Mest steg indika-torn för tillverkningsindustri, drygt 4 enheter, medan indikatorn för privata tjänstenäringar minskade 0,6 enheter. Med ett un-dantag ligger alla konfidensindikatorerna över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger knappt 3 enheter under genomsnittet.

Konfidensindikatorn steg ytterligare och ligger nästan 5 enheter över genomsnittet

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 4,1 enheter i november och ligger klart över det historiska genomsnittet. Av de tre frågorna som ingår i industrins indikator har två bidragit positivt. Bedömningen av orderstockens storlek är inte lika negativ som tidigare och produktionsplanerna är något mer optimistiska. Bedömningen av färdigvarulagrens storlek har inte ändrats nämnvärt och dessa bedöms vara i det närmaste lagom stora.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg 2,5 enheter i november, men ligger fortfarande något under det historiska genomsnittet. Båda frågorna som ingår i indikatorn har bidragit positivt i november. Omdömena om orderstocken är något mindre negativa och sysselsättningsplanerna har justerats upp.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln ökade 1,7 enheter i november och ligger 4 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår har utvecklats positivt i november. Försäljningen har ökat och bedömningen av varulagren är inte lika negativ som tidigare. Förväntningarna på försäljningen de närmaste månaderna är fortfarande optimistiska, men har justerats ner en aning.

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna backade för andra månaden i rad och med 0,6 enheter i november. Den ligger dock fortfarande ett par enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre ingående frågorna bidrog negativt i november. Såväl utfallet för efterfrågan som förväntningarna, var mindre positiva än i oktober. När det gäller frågan om utvecklingen av företagens verksamhet däremot, har den utvecklats positivt under november.

Ökad optimism bland hushållen

Hushållens konfidensindikator steg 2,9 enheter mellan oktober och november, från 102,0 till 104,9. Fyra av de fem ingående frågorna bidrog positivt den här månaden. Hushållens uppfattning om nuläget är mer positiv än i oktober och förväntningarna är mer optimistiska. Detta gäller för både den egna och svensk ekonomi. Hushållens syn på om det i nuläget är fördelaktigt att köpa kapitalvaror ligger kvar på samma nivå som förra månaden.

Läs hela Konjunkturbarometern och se all statistik på www.konj.se

För ytterligare information, kontakta:

Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern 08-453 59 06 (även mobil)
Maria Billstam, Uppdrag, metoder och urval 08-453 59 04 (även mobil)
Sarah Hegardt Grant, informationschef 08-453 59 11 (även mobil)

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Dorato Tools blir representant för världens största tillverkare av fräshobbar
I förra veckan stod det klart.Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR är specialiserat på tillverkning av verktyg för framförallt kuggbearbetning. Man är idag världens största leverantörLäs mer
Holsby Metall investerar i maskiner från DMG MORI
Samtidigt bygger man ut produktionslokalerna i både Vetlanda och Holsby Brunn. Mikael Fasth och Simon Nilsson förvärvade Holsby Metall AB i Vetlanda i februari 2011. Båda två har flera års erfarenhet från verkstadsindustrin och ser mycket ljust på företagets framtid. Just nu byggs det för fullt och utökning av produktionsytan pågårLäs..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu växlar bilbyggaren i Getinge upp en växel och anställer mer personal. -Vi har tillsammans med ett antal kunder under två år hårdtestat våra hästlastbilar och är..
Creaform lanserar nästa generation 3D-scanners
Snabbare, enklare, förbättrade algoritmer och precision - Creaforms senaste generation portabla 3D-scannrar är bättre än någonsin. Go! SCAN Spark™ har oöverträffad hastighet, användarvänlighet och är skräddarsydd speciellt för produktdesigners och ingenjörer. Med fullt stöd för färg och hög upplösning för komplexa detaljer..
Prototyper i världsklass med skarpt know-how
I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och..
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Våran Puma tar upp till 80mm stänger i stångmagasinet och vår Lynx 65mm. Båda med drivna verktyg och y-axel, båda nya 2018. Vi tar gärna serier om 50-2000 bit, vi kör i automatstål, rostfritt, gjutjärn och plast. Är det lite enklare bitar tar vi inte massa onödigt betalt, kan det rulla igenom obemannat tar vi 400-500kr/h...
KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR.Efter genomgående analyser av öppna sfäriska rullager konstaterades det att de vanligaste anledningarna till förkortad livslängd beror på att smuts tränger in i lagret eller att lagret inte håller kvar smörjmedlet mellan smörjtillfällena. Det finns sedanLäs mer
Masentia stärker sälj
Rekryterar två erfarna säljare.Masentia i Värnamo förstärker sin maskinförsäljning med Dan Forsmark och Thomas Hässel som båda börjar nu i juni. Dan Forsmark, Västerås, kommer närmast från Schaeffler Nordic AB där han arbetat som OEM Sales Engineer med försäljning av kullager och skenstyrningar.Läs mer
Teknikprodukter fördjupar samarbetet med Tufcot Engineering
Blir officiell distributör i Skandinavien.Teknikprodukter har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med komposit-tillverkaren Tufcot Engineering i England. Nu fördjupas samarbetet ytterligare när Teknikprodukter får statusen som "Officiell Distributör i Sverige, Norge och Finland". ILäs mer
Kafeko Nordic representerar HCG Packaging
Kafeko Nordic har signerat ett avtal med HDG Packaging, Tyskland, för att representera dem exklusivt i Norden.HDG Verpackungsmaschinen GmbH grundades 1984 av Hans Detlef Glindeman – som tidigare arbetade på Hamac Höller (idag Bosch Packaging). Företaget är specialiserat på utveckling och tillverkning av förpackningsmaskiner för livsmedels-, farmaceutiska-,..
Nya elcylindern EPCC från Festo
För enkel positionering.För enkla positioneringsuppgifter med ett utmärkt pris/prestandaförhållande, finns nu elcylindern EPCC från Festo. Den högkvalitativa kulskruven med låg intern friktion för korta positioneringstider säkerställer hög dynamisk respons. Elcylindern EPCCLäs mer
Attraktivare arbetsuppgifter inom industrin
DATRONs CNC-fräsmaskiner erbjuder operatören en attraktivare, högteknologisk och renare bearbetningsteknik utan smörjolja. Den yngre generationen har en bild av att industrin är tråkig och smutsig, men så måste det inte vara. DATRONs CNC-fräsmaskiner använder inte smörjolja utan detaljen kyls med luft eller sprit, vilket ger en ren..
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Texpart har lång erfarenhet av avancerade sammanbyggda komponentgrupper som omgående kan integreras i slutprodukten. Från standard och kundspecifika detaljer med olika leverantörer i in och utlandet, bygger vi samman en komplett och testad komponent. Som kund sparar du tid med färre ingångskontroller och kostnader för mellanlagring. Du avlastar produktionen..
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
För detaljer som utsätts för slitage eller måste tåla särskilda belastningar kommer material som kompositer, hårdmetaller, keramik, rubin, safir till insats. Att mekaniskt kunna bearbeta sådana material krävs speciella kunskaper. Våra samarbetspartner, även ofta leverantörer till schweiziska klockindustrin, är specialister och..
Precisionsdetaljer av högsta kvalitet från Schweiz och Asien
Precisionsdetaljer av högsta kvalitet från Schweiz och Asien
Texpart i Schweiz erbjuder sedan över 30 år tillbaka tillverkning av kundanpassade mikromekaniska precisionsdetaljer från utvalda specialistföretag i Schweiz och Asien. Med egna medarbetare på plats i Indien och Malaysia, intergrerar vi högsta europeiska kvalitetskrav med mycket konkurrenskraftiga tillverkningskostnader. Genom våra..