Nyheter

Barometern stiger för tillverkningsindsutrin

den 30 januari 2014 13:04 Företagsprofil

Barometerindikatorn har stigit över 20 enheter på drygt ett år

Barometerindikatorn fortsatte uppåt med 1,5 enheter i januari i år, från 106,3 i december till 107,8. Detta är den högsta noteringen sedan juni 2011 och indikatorn har stigit drygt 20 enheter sedan bottennoteringen i november 2012. Indikatorerna för tillverkningsindustri, detaljhandel och privata tjänstenäringar steg- för detaljhandel med nästan 4 enheter. Indikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet samt hushåll backade något i januari. Med ett undantag ligger alla konfidensindikatorerna klart över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger nu nästan exakt på genomsnittet.

 

Sysselsättningsplanerna har justerats upp

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 1,2 enheter i januari och ligger nu drygt 8 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår i tillverkningsindustrins indikator bidrog till uppgången. Produktionsplanerna justerades upp och bedömningen av färdigvarulagren var aningen mer positiv, medan bedömningen av orderstockens storlek var något mer negativ.

 

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet backade 1,2 enheter i januari och ligger nu 0,1 enheter under det historiska genomsnittet. Båda frågorna som ingår i indikatorn har bidragit negativt den här månaden. Sysselsättningsplanerna har justerats ner och bedömningen av orderstockens storlek är något mer negativ än i december.

 

Konfidensindikatorn för detaljhandel steg 3,8 enheter i januari och ligger därmed nästan 8 enheter över det historiska genomsnittet. Alla de tre frågorna som ingår i indikatorn bidrog positivt. Försäljningsutfallet var bättre än månaden innan och bedömningen av varulagren var inte lika negativ, dessutom är förväntningarna på försäljningen framöver mer optimistiska.

 

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna steg 2,6 enheter i januari och ligger nu drygt 8 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår har utvecklats positivt i januari. Både utfallet för efterfrågan och utvecklingen av företagets verksamhet var bättre än i december. Förväntningarna på efterfrågeutvecklingen de närmaste månaderna var oförändrad..

 

Hushållen tror på lägre inflation

Hushållens konfidensindikator sjönk 1,6 enheter mellan december och januari, från 104,8 till 103,2. Fyra av de fem ingående frågorna bidrog negativt. Endast bedömningen av svensk ekonomi i nuläget var mer positiv. Förväntningarna på egen och svensk ekonomi blev mindre optimistisk och synen på den egna ekonomin i nuläget var inte lika positiv som i december. Det samma gäller inställningen till köp av kapitalvaror.

För ytterligare information kontakta:

Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern 08-453 59 06 (även mobil)
Maria Billstam, Uppdrag, metoder och urval 08-453 59 04 (även mobil)
Torbjörn Lindquist Uppdrag, databasen 08-453 59 52 (även mobil)

Sarah Hegardt Grant, informationschef 08-453 59 11, eller sms 070-267 80 41              

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Flexibelt slutet återkopplat system från Festo
Servodrivsteg och servomotor som en enhet. Varje modul passar perfekt ihop med nästa – med ett komplett drivsystem bestående av servodrivsteget CMMT-AS och servomotorn EMMT-AS från Festo möjliggörs fullständig anslutning av hårdvara och mjukvara. Användare kan ta hela drivsystemet med servodrivsteget,Läs mer
Elektroautomatik bir systemintegratör i Robotlyftet
100 miljoner i potten för små- och medelstora tillverkande företag som vill robotisera.Robotlyftet är en storsatsning av regeringen med syfte att främja robotiseringen i svensk industri. Elektroautomatik är en av de medverkande systemintegratörerna som är med och stärker de företag som behöver stöttning med automationstjänster. Fram tillLäs..
Två jätteventiler till ny testanläggning
Askalon har levererat två stora ventiler till Xylems nya testanläggning av stora avloppspumpar i Emmaboda.   - Vi är väldigt nöjda med supporten vi har fått från Askalon, säger verktygskonstruktör Magnus Amnér. Xylem är ett företag inom vattenteknik och har ungefär 17 000 anställda i drygt 150 länder. I Emmaboda tillverkar..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
6-skärig konvex konisk pinnfräs
VQ, den senaste serien av pinnfräsar från Mitsubishi Materials har utökats med ytterligare en innovativ ny 6-skärig konvex konisk fullradiepinnfräs, VQT6UR. Den senaste utökningen av sortimentet har specialdesignats för högpresterande finbearbetning av turbinblad i titanlegeringar och för fräsning av andra material från mjukt stål till..
Nytt stångmagasin från Iemca
Det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits.IEMCA, som tillverkat stångmagasin sedan 1961 presenterar nu det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits. Detta magasin kan hantera stänger Ø 10 till 80 mm. Tack vare ett antal nya patent kan man nu reducera omställningstiden till ett minimum.Läs mer
Uppnå högtransparent yta med Datrons fräsverktyg
DATRON har tagit fram ett väsentligt lönsammare alternativ för diamantfräsar med sin verktygsserie för bearbetning av Akryl. När man fräser i akrylglas och vill uppnå polerade konturer av högsta kvalitet utan efterbearbetning så har det fram tills nu bara funnits polerfräsar med natur- eller industridiamanter som alternativ och priset för diameter..
Verkstaden i Färjestaden fräser på med ny maskin
Styrkan är fåstyckstillverkning av komplicerade detaljer men tack vare den breda maskinparken står även medelstora volymer på repertoaren.Öländska ZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskin fabrikat MTE modell BF 3200 från Mekana Maskin AB för att kunna öka sin fräskapacitet. Maskinen har en längdrörelse på 3000 mm och..
G A Lindberg växer inom elektroniksegmentet
Indutradebolaget G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet.Lim- och smörjmedelsleverantören G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet. Köpet innebär att delar av verksamheten blir en del av G A Lindberg ChemTech AB och därmed stärker G A Lindberg sin position inom elektronikmarknaden. AffärenLäs mer
Ingenjörstrainees automatiserar resningen av midsommarstången
Under sommarlovets första veckor har 20 gymnasieelever från Gävleborg sommarjobbat som ingenjörstrainees på Högskolan i Gävle. Ingenjörstrainee anordnas av Teknikerjakten för fjärde året i rad och tio tjejer och tio killar, som läser andra året på teknik eller natur, får då prova på olika delar av ingenjörsyrket samtidigt som det väcker..
Med två nya maskiner kan verksamheten i Stora Höga utökas
För att möta den ökande efterfrågan behövdes nya maskiner och valet var enkelt.Lichron i Skövde har nyligen installerat två stycken horisontella fleroperationsmaskiner från Hyundai-Wia till Processkontroll Mekaniska AB beläget i Stora Höga utanför Stenungsund. Maskinerna Hyundai-Wia HS5000 och HS6300 har palettstorlek 500x500mmLäs mer
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Tidigare i år levererade Madesta-Steel Prefabrication cirka 500 ton #prefabricated #steel #plates för Prio Energys nya tankpark i Gafanha da Nazaré, Portugal. Madestas prefabriceringstjänster minskade kostnaden och underlättade tankkonstruktionen, jämnt jämfört med lokala alternativ. ===================================== #premium #steel #prefab..
Återvinningsbar rengöringsvätska för metallbearbetning
Nya Castrol Techniclean XBC för metallbearbetning minskar avfall, förbättrar hållbarhet och bidrar till den cirkulära ekonomin.Castrol, världsledande tillverkare av smörjmedel, har introducerat sin första återvinningsbara serie av högpresterande rengöringsvätskor för metallbearbetning, Castrol Techniclean XBC. Det nya sortimentet gör att..
Brickpack utökar maskinparken
Senaste investeringen är en robotsvetsanläggning.Brickpack har investerat i en svetscell som klarar att svetsa detaljer upp till formatet 1500x1000 mm och 500 kg. Det är en komplettering till befintlig maskinpark för att skapa utökade möjligheter för plåtbearbetning. Investeringen omfattar en FanucLäs mer