Nyheter

Barometern stiger för tillverkningsindsutrin

den 30 januari 2014 13:04 Företagsprofil

Barometerindikatorn har stigit över 20 enheter på drygt ett år

Barometerindikatorn fortsatte uppåt med 1,5 enheter i januari i år, från 106,3 i december till 107,8. Detta är den högsta noteringen sedan juni 2011 och indikatorn har stigit drygt 20 enheter sedan bottennoteringen i november 2012. Indikatorerna för tillverkningsindustri, detaljhandel och privata tjänstenäringar steg- för detaljhandel med nästan 4 enheter. Indikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet samt hushåll backade något i januari. Med ett undantag ligger alla konfidensindikatorerna klart över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger nu nästan exakt på genomsnittet.

 

Sysselsättningsplanerna har justerats upp

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 1,2 enheter i januari och ligger nu drygt 8 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår i tillverkningsindustrins indikator bidrog till uppgången. Produktionsplanerna justerades upp och bedömningen av färdigvarulagren var aningen mer positiv, medan bedömningen av orderstockens storlek var något mer negativ.

 

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet backade 1,2 enheter i januari och ligger nu 0,1 enheter under det historiska genomsnittet. Båda frågorna som ingår i indikatorn har bidragit negativt den här månaden. Sysselsättningsplanerna har justerats ner och bedömningen av orderstockens storlek är något mer negativ än i december.

 

Konfidensindikatorn för detaljhandel steg 3,8 enheter i januari och ligger därmed nästan 8 enheter över det historiska genomsnittet. Alla de tre frågorna som ingår i indikatorn bidrog positivt. Försäljningsutfallet var bättre än månaden innan och bedömningen av varulagren var inte lika negativ, dessutom är förväntningarna på försäljningen framöver mer optimistiska.

 

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna steg 2,6 enheter i januari och ligger nu drygt 8 enheter över det historiska genomsnittet. Två av de tre frågorna som ingår har utvecklats positivt i januari. Både utfallet för efterfrågan och utvecklingen av företagets verksamhet var bättre än i december. Förväntningarna på efterfrågeutvecklingen de närmaste månaderna var oförändrad..

 

Hushållen tror på lägre inflation

Hushållens konfidensindikator sjönk 1,6 enheter mellan december och januari, från 104,8 till 103,2. Fyra av de fem ingående frågorna bidrog negativt. Endast bedömningen av svensk ekonomi i nuläget var mer positiv. Förväntningarna på egen och svensk ekonomi blev mindre optimistisk och synen på den egna ekonomin i nuläget var inte lika positiv som i december. Det samma gäller inställningen till köp av kapitalvaror.

För ytterligare information kontakta:

Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern 08-453 59 06 (även mobil)
Maria Billstam, Uppdrag, metoder och urval 08-453 59 04 (även mobil)
Torbjörn Lindquist Uppdrag, databasen 08-453 59 52 (även mobil)

Sarah Hegardt Grant, informationschef 08-453 59 11, eller sms 070-267 80 41              

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer