Nyheter

Den gamla universitetsstaden Bologna får det första HTEC-centret i Italien

den 18 december 2012 14:23 Företagsprofil

Zaventem, Belgien. 3 december 2012: Det allra första HTEC-centret (Haas Technical Education Centre) i Italien har nu invigts av Haas Automation Europe i Bologna, huvudstaden i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. AVS-institutet för högre utbildning (Aldini Valeriani-Sirani) är ett kompetenscentrum inom teknisk utbildning. Här finns starka länkar till lokala nätverk inom entreprenörskap, tillverkning och teknologi. AVS-institutet har ingått ett partnersamarbete med Haas Automation med syftet att bli ett certifierat HTEC-center.
Starka rötter i traditionen, oavbruten observation av nya utbildningsstrategier och en balans mellan konvention och innovation: detta är de värden som AVS står för och stöder. Det nya kompetenscentret i mekanik är ett bevis på detta, och invigningen av HTEC-centret, där många skickliga CNC-tekniker nu kommer att utbildas, representerar ytterligare ett steg i utvecklingen av det här framåtinriktade institutet.
”Vi investerar i vår framtid, i våra ungdomar, i våra lärare och i marknadsledande CNC-teknik”, säger Salvatore Grillo som är rektor på AVS. ”Detta gör att vi kan utrusta vår stad, våra lokala tillverkare och våra studenter med bättre möjligheter och färdigheter. Jag är övertygad om att kvaliteten och dragningskraften i det här projektet med Haas Automation kommer att innebära stora fördelar för unga talanger i Bologna”.
AVS etablerades år 1844, och anses vara den första tekniska skolan i Bologna. Redan från början hjälpte man till att få fram de utbildningar som möjliggjorde stadens industriella tillväxt. Dagens viktiga lokala sektorer innefattar till exempel järnväg, bilindustri och maskinbyggnad.
Vid invigningen den 1 december 2012 medverkade många inbjudna gäster och delegater, bland annat professor Elena Ugolini som är parlamentssekreterare på utbildningsministeriets avdelning för universitet och forskning. Hon ställer sig mycket positiv till att stödja institutets nätverks- och innovationstänkande inom teknisk utbildning.
”Italien kommer aldrig att komma ut ur den ekonomiska krisen om vi ignorerar tillverkningsutbildningarna, som ju har en nära relation till arbetslivet,” säger hon. ”Det finns många steg som behöver tas, men den här dagen är mycket viktig. Jag stöder öppnandet av minst 10 ytterligare HTEC-centra i Italien, eftersom dessa är de platser där ungdomar kommer att uppfinna framtiden – en framtid som kommer att vara ljusare än det som vi upplever idag”.
Efter invigningens bandklippning följde demonstrationer av maskinbearbetning i realtid på de två nyligen installerade verktygsmaskinerna från Haas: en vertikal fleroperationsmaskin typ VF-2SS Super Speed med ett femaxligt trunnionbord typ TR160, samt en CNC-svarv typ Haas ST-10. Båda maskinerna representerar avancerade och tillförlitliga lösningar för framställning av komplexa högprecisionsdetaljer.
HTEC-centret stöds genom tillbehör, teknisk support och annan teknisk utrustning som levereras av den lokala Haas-distributören Moreno MacchineUtensili, som också fanns med vid vid invigningen och representerades av företagets chef Moreno Ugolini.
En annan deltagare var Alain Reynvoet, koncernchef för Haas Europe, och han ville gärna berätta om hur viktigt det är för Italien att förstå hur investeringar i ny maskinteknik är avgörande för ekonomisk tillväxt.
”Idag går Italien inte alltid på fullvarv, och detta kan delvis spåras till långvarig underinvestering i tillverkningsteknik,” säger han. ”Investeringar i avancerad men samtidigt enkel och prisvärd Haas-teknik kan dock bidra till förändring.”
Detta var en känsla som delades av Andrea Burnelli, lärare i maskinbearbetningsteknik och CAD-/CAM-programmerare på AVS. Burnelli gav ett exempel på hur verktygsmaskiner från Haas kan innebära en verklig skillnad.
”Förra året upprättade vi ett partnersamarbete med det Bologna-baserade företaget Ducati Motor, som konstruerar och bygger världens vackraste motorcyklar,” säger han. ”Våra studenter studerar nu hela tillverkningsprocessen för den kamaxel som används i Ducatis Monster 696-motor. Snart kommer vi att bearbeta några provdetaljer på vår nya femaxliga Haas VF-2SS. Det är en dröm som har blivit sann”.
Textens slut

Kontaktuppgifter:
MBMC – International Press and Publicity
+44 (0)1603 283 601
press@mbmc-uk.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer
Världens enda modulära profiler i kolfiber
De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden där förhållandet mellan låg vikt och hög hållfasthet är viktigt. Kolfiberprofilerna från CarboSix är en följd av Alusics erfarenheter som tillverkare av aluminiumprofiler och komponenter. De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden..
Ny serie fästen till robotarmar
Mycket snabbt och flexibelt sätt att montera fästet på robotarmen. Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa robotar. COB är en unik serie fästen för Triflex®-kedja samt skyddslang till kollaborativa robotar. Den unika monteringen med hjälp av det silikonfria kardborrebandet gör attLäs mer
Damstahl breddar utbudet - samarbetar med Advances Coupling Limited
Flyttar fram positionerna ytterligare på marknaden. Damstahl är i dag den enda grossisten inom rostfritt stål, som täcker hela spektrumet av rostfria rör och fittings för såväl den tung industri som känsliga miljöer inom läkemedels- och livsmedelsproduktion.  Företaget Advanced Couplings Limited (ACL)Läs mer
Maskin Fransson rekryterar mitt i Coronatider
Maskinleverantören anställer inom sälj för verktyg och verktygsmaskiner. Vi på MaskinFransson är glada att meddela att vi har anställt Peter Blom som säljare. Peter har ca 10 års erfarenhet som säljare av verktyg och verktygsmaskiner.Dessförinnan var han på Scania i drygt 20 år, där många år i produktionen avslutades med 5Läs mer