Nyheter

Den tudelade arbetsmarknaden – en utmaning för parterna

den 12 november 2014 08:38 Företagsprofil

Svensk arbetsmarknad är tudelad mellan de som är fast etablerade och de som inte är det.  I kollektivavtalen beaktas de mindre etablerade i liten grad. För att möta de strukturella utmaningarna behövs både att arbetsmarknadspolitiken och parterna tar hänsyn till utsatta grupper.

 

Den svenska arbetsmarknaden fungerar på ett övergripande plan väl. Arbetskraftsdeltagandet är högt för både kvinnor och män och lönebildningen har generellt varit ansvarsfull. Samtidigt är arbetslösheten hög och det finns stora strukturella utmaningar. Exempelvis finns det grupper som har markant lägre chans att få arbete, som de med låg utbildning och utrikes födda. Dessa grupper har svårt att få arbete till rådande lägstalöner.

 

I Sverige är de kollektivt avtalade lägstalönerna höga både i förhållande till övriga löner och till andra länder. Lönefördelningen är också sammanpressad, dvs det är liten skillnad mellan den lägsta lönen och den genomsnittliga lönenivån. En sammanpressad lönefördelning kan uppstå om produktiviteten är jämnt fördelad i arbetskraften. Utvecklingen på senare tid antyder dock att produktivitetsskillnaderna har ökat, vilket ställer lönebildningen och arbetsmarknadspolitiken inför nya och svåra utmaningar.

 

För att överbrygga arbetsgivarens upplevda skillnad mellan den lön som de arbetslösas produktivitet medger och den lön som gäller enligt avtal kan staten betala ut anställningsstöd. De senaste årens anställningsstöd har främst nått anställda i branscher med låga löner. Stöden kan då antas stötta personer som har svårt att få jobb och bidra till skapandet av arbetstillfällen samtidigt som arbete i högproduktiva branscher blir relativ sett dyrare.

 

Arbetsmarknadens parter skulle tydligare kunna bidra till en minskad tudelning genom att i högre grad ta hänsyn till utsatta grupper. Det kan göras på olika sätt genom att anpassa lönenivåer och/eller exempelvis införa utbildningskontrakt i avtalsskrivningarna. Samtidigt sätter Sveriges förhållandevis generösa välfärdssystem en gräns för hur mycket lägstalönen kan sänkas.

Vissa grupper är överrepresenterade bland de som är lägst avlönade

 

Kvinnor, unga, lågutbildade och utrikesfödda är överrepresenterade bland de lägst avlönade i Sverige. Med lägst avlönad avses den tiondel av löntagarna med lägst lön. En individ som har en låg lön i ett år har det ofta även året efter. Men sannolikheten att kvarstå i kategorin lägst avlönade minskar över tid. På fem års sikt tillhör runt en tredjedel fortsatt kategorin lägst avlönad. Äldre, lågutbildade och utrikes födda förblir i större utsträckning lägst avlönade. Män och inrikes födda tenderar att klättra högre i lönefördelningen, liksom de som byter jobb.

Läs Lönebildningsrapporten på www.konj.se


För ytterligare information:

 

Åsa Olli Segendorf, enhetschef, 08-453 59 42 (även mobil)
Sarah Hegardt Grant, informationschef, 08-453 59 11(även mobil)Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..
Spring Systems i Torsås får ny vd
Han kommer närmast från rollen som platschef på AriVislanda. Stefan Jönsson har tillträtt som Spring Systems nya vd. Han efterträder Göran Appert som varit vd sedan 2011. Spring Systems grundades 1964 och ingår sedan 2017 i Hagens Spring Group och är idag en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer,Läs mer
Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav..
Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering
För exceptionell hållbarhet från ESAB.ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm. Den heltLäs mer
Nu avslöjas komponenterna som behövs i framtidens fordon
Det krävs nya artiklar för att tillverka framtidens fordon. På Elmia Subcontractor visas de live för första gången.Men redan nu ger Peter Bryntesson på FKG en hint om vilka de är. – Mycket är kopplat till energilagring. När förbränningsmotorn försvinner ger det möjlighet att skapa nya funktioner i det utrymmet, säger Peter Bryntesson, senior..
Intelligenta fästelement på årets mässa
Lättviktskonstruktioner har en utmanande designfilosofi där maximal viktbesparing är målet vilket ställer krav på nya tekniker för sammanfogning av olika material. EJOT levererar ett stort antal produkter till bilindustrin, elteknik- och telekomteknikföretag för sammanfogning av olika material där vi använder oss av flera kvalitativa metoder. Välkommen att ta del av..
Saltängen etablerar sig i huvudstaden
Även fast vi redan utför en massa projekt i Stockholm är den lokala närvaron viktig, säger Tony Chatham, som även söker en ny industrirörsansvarig till nya kontoret.-I Stockholm finns det liksom i Norrköpingsområdet en stor efterfrågan på Saltängens tjänster. Därför är det naturligt för oss att öppna en filial i Stockholm med fokus på..
Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan
Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer. Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus..
Högre tillförlitlighet och prestanda vid bearbetning av material inom flygindustrin
De nya CoroDrill®-borren i solid hårdmetall passar för varmhållfasta superlegeringar, titan och arbetsstycken i kompositmaterial.Sandvik Coromant presenterar två nya borr i solid hårdmetall. De är konstruerade för att ge konsekventare bearbetning och högre prestanda vid håltillverkning i arbetsstycken som är gjorda av utmanande flygplansmaterial som..
Dags att digitalisera produktcertifikaten
Smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer.Har du koll på produktcertifikaten i din leverantörskedja? På Elmia Subcontractors Pop-up Expo kommer ChainTraced AB att leverera smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer. – Jag har själv jobbat inom industrin i många år och ävenLäs mer
De är utnämnda till finalist i Swedish Steel Prize 2019
Nomineringen är deras unika tillverkningsprocess och lättviktslösning i bilarShape Corp. har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin unika tillverkningsprocess och lättviktslösning för rör till A-stolpar och takrelingar i bilar. Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst,Läs mer
Automationsföretag gör Sverigeoffensiv med stark rekrytering
Dansk tillverkare av robogripverktyg etablerar sig i Sverige och rekryterar branschveteran.OnRobot, den danska tillverkaren av robotgripverktyg och tillbehör för kollaborativa robotar etablerar sig i Sverige och har anställt Anders Malm som försäljningschef för den svenska verksamheten. Anders har mer än 20 års erfarenhet inom..
Mångsidigt alternativ för djupare spår
Dormer Pramet har utökat sitt sortiment av avsticknings- och spårstickningsverktyg med ett flertal viktiga artiklar.   Det omfattar nu ett komplett utbud för ett flertal olika bearbetningar och material innehållande ett nytt vändskär, två nya geometrier, en ny hårdmetallsort, blad och verktygshållare.    Det nya 25mm långa dubbel-eggade..