Nyheter

Finska automationsjätten etablerar sig i Sverige
B.O. Park AB
Volvo Cars och Veoneer delar upp samägda Zenuity
Veoneer
Högskolan Väst tillverkar plastvisir till vården
Högskolan Väst
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Business Sweden
Toyota Material Handling permitterar i Sverige
Toyota Material Handling Sweden AB
Autoliv sätter in ytterligare åtgärder i coronakrisen
Autoliv Sverige AB
LO-ekonomerna: Det krävs fler åtgärder för vanligt folk
Landsorganisationen i Sverige
Haldex flaggar för väsentligt lägre omsättning och marginal
Haldex Brake Products AB
Produktionsplanen ligger fast hos den svenska fordonstillverkaren
Svensk Verkstad
Ravema blir återförsäljare åt MiR i Sverige och Norge
Ravema AB
NEVS agerar för att minimera effekterna av Coronaviruset
NEVS, National Electric Vehicle Sweden AB
Saab förser Sverige med brandbekämpningsflyg
Saab AB
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Business Sweden
Flera bilföretag börjar tillverka medicinsk utrustning nu
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Schneider Electric i stort samarbete för att tillverka 10 000 respiratorer
Schneider Electric AB, Huvudkontor och lokalkontor
Axel Johnson International förvärvar i Örnsköldsvik
Axel Johnson International AB
Husqvarna Group permitterar 900 tjänstemän i Sverige
Husqvarna AB
Konecranes vinner sin största order på lastare någonsin
Konecranes AB
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Skandia
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Skandia

Nyheter

Elmia Automation ett mini-Automatica

den 30 maj 2012 15:09 Företagsprofil

Nu har vi tagit första steget mot något som kan bli riktigt bra!

Lina Kåvestam, projektledare för Elmia Automation är nöjd med den nya form automationsmässan i Jönköping fått i år. Detta första ”försök” blev redan vid premiären en mycket bra mässa, det bekräftas inte bara av arrangörerna utan framför allt utställare och besökare.


Massor av robotar i drift, stort fokus på lösningar för effektiv produktion, de ledande automationsföretagen på plats, hög kompetensnivå – och brinnande entusiasm som skapade en fantastisk stämning i mässlokalen. Det är några av de viktigaste ingredienserna som gjorde Elmia Automation så lyckad.Besökarna vill gå på en fokuserad mötesplats, se de ledande automationsföretagen, både produkttillverkarna och systemintegratörerna. Det fick de göra här. Utställarna bekräftar också att vi är på rätt spår.


En nöjd mässgeneral. Lina Kåvestam mitt i mässan. Resultatet av
hennes och hennes teams ansträngningar, kompetens uppbackade av
Robotdalen och SAG, blev en synnerligen lyckad mässa.


Besökssiffrorna talar sitt tydliga språk för hur uppskattad mässan var. 7 500 besökare på fyra dagar. Det ska jämföras med de 4 100 som besökte senaste tre dagars Motek-mässan, som ju Elmia Automation är en vidareutveckling av. Nu sitter dessutom både SAG (Svenska Automationsgruppen) och Robotdalen i arrangörsgruppen, vilket ytterligare stärker och fördjupar arrangemanget.
SAG och Robotdalen har naturligtvis tillfört mycket tillsammans med branschen, säger Kåvestam. Den resa vi påbörjade 2008 har hittat sin form nu och det vi ville då, vill vi fortfarande. Nu har vi tagit ett ordentligt steg på vägen.

SAG:s Johnny Jarhall (SWIRA) och Lennart Karlsson, internationaliseringsansvarig på Robotdalen uttrycker samma glädje och är lika nöjda som Lina Kåvestam över hur mässan utvecklade sig när det begav sig de där dagarna i maj.

Det starka fokuset på automation, med både komponentleverantörer och systemintegratörer på plats, liksom den geografiska placeringen, bidrog till en mycket bra mässa, säger Johnny Jarhall. Den var dessutom lagom stor, även om den förmodligen kommer att växa ytterligare något. Vår målsättning var, och har varit sedan vi började diskutera för ett och ett halvt år sedan, att skapa ett mini-Automatica i Sverige. Det tycker jag vi lyckades väldigt bra med.

Jarhall kommer för övrigt direkt från Automatica i München, som är en betydligt större mässa, naturligtvis.
Den mindre mässan har naturligtvis den fördelen att besökarna har större möjligheter att tillgodogöra sig utbudet, att få grepp om  mässan. På en så gigantisk mässa som den tyska har man svårt att ta till sig allt.
Responsen blev bättre än vi väntat oss.  Det har aldrig varit så många robotar igång under en mässa tidigare i Sverige. Dessutom hade vi flera systemintegratörer på plats, vilket är mycket positivt och värdefullt.
Det påtalar även Lennart Karlsson på Robotdalen, som inför mässan tog på sig rollen som ”innovation driver”:
Det är  systemintegratörerna som går i bräschen för utvecklingen, menar han. Det är i första hand i det ledet som utvecklingen sker. Robottillverkarna bygger bättre robotar, mindre, smidigare, energisnålare. Men det är systemintegratörerna som skapar nya applikationer, utnyttjar robotarna att göra det marknaden vill att de ska göra och göra det på bästa tänkbara sätt.
Robotiseringen och automatiseringen är för närvarande intensiv i svenska industriföretag. Även om bilindustrin fortfarande är den som leder automatiseringsutvecklingen både globalt och nationellt, blir vi generellt sett allt duktigare.

Jag en känsla av att det händer väldigt mycket just nu, säger Lennart Karlsson. Ett tydligt tecken på det är det stora företag – jag nämner inte vilket – med stor produktion i Kina, just nu pratar om att ta hem produktionen. Anledningen är just att leverantörerna nu nått en så hög automationsgrad att det lönar sig att lägga ut jobben i Sverige.
Robotdalen, som kom in i arrangörtsteamet i ett relativt sent skede, kompletterar den nya automationsmässan, som alltså ska bli biennal, med sitt arrangemang Innovation Challenge de år mässan inte arrangeras. På så sätt rullar automationseventen på årligen.

Varje år är för ofta, markerar både Kåvestam, Jarhall och Karlsson. Vartannat år är en bättre cykel, eftersom det i de här sammanhangen rör sig om ganska långa processer.
Om vartannat år är bra vet man inte förrän efter mässan 2014. Det kan vara så att till och med det är för ofta…


Publikfriare. Över 50 robotar var i drift i mässhallen under de fyra
dagarna, någo aom aldrig tidigare skett i vårt land. Här är det två
Fanuc-robotar som svetsar tillsammans. I många andra montrar
jobbade ABB, KUKA, Yaskawa Motoman med flera.Årets event var hur som helst både efterlängtat och lyckat.

Inflödet av företag som vill investera i robotic var gott och vi har knutit starka band med systemintegratörer, säger Lennart Karlsson.
Kvalitén på besökarna var också helt rätt, konstaterar trion. Det var helt rätt företagsfunktioner som besökte mässan och det gjordes affärer. 
Är Jönköping rätt plats för mässan?
Definitivt! Både Stockholm och Göteborg har diskuterats, men vi tror att Jönköping har det geografiska läget som lämpar sig allra bäst.
Vi har startat något som har stor potential att bli riktigt, riktigt bra! 
(Ett större reportage med fler bilder kommer i papperstidningen Svensk Verkstad, som kommer ut 1 okt./ Red.)


Elmia AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Flera bilföretag börjar tillverka medicinsk utrustning nu
Volkswagen producerar ansiktsskydd med 3D-skrivareVolkswagen-koncernen har startat produktion av visirhållare med 3D-skrivare som en del av ett gemensamt transnationellt initiativ med Airbus och 3D-trycknätverket ”Mobility goes Additive”, som omfattar cirka 250 företag. Coronaviruset: Volkswagen producerarLäs mer
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Här jämförs IT-bubblan 2002 och finanskrisen 2008 med paralleller till vad som hittills hänt i spåren av pandemin.De senaste veckorna har präglats av den kraftigaste turbulensen på världens börsmarknader i modern tid. Nedgångarna har varit kraftfulla med direkt påverkan på många människors privatekonomi. För att bättre förstå de..
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Här jämförs IT-bubblan 2002 och finanskrisen 2008 med paralleller till vad som hittills hänt i spåren av pandemin.De senaste veckorna har präglats av den kraftigaste turbulensen på världens börsmarknader i modern tid. Nedgångarna har varit kraftfulla med direkt påverkan på många människors privatekonomi. För att bättre förstå de..
Schneider Electric i stort samarbete för att tillverka 10 000 respiratorer
Unik arbetsgrupp från olika kända industriföretag arbetar tillsammansRegeringen i Frankrike har bett franska industriföretag att stötta Air Liquide, ett gasföretag som tillverkar utrustning för bland annat sjukvården, med att öka produktionen av respiratorer. Uppdraget handlar om att leverera 10 000 respiratorer inom 50Läs mer
Konecranes vinner sin största order på lastare någonsin
Vi är ärade över att få ta emot vår största beställning någonsin på topplastare.I mars 2020 tecknade Konecranes sitt största reachstackeravtal någonsin med en kund i Tyskland. Konecranes vann beställningen på 39 reachstackers tillsammans med sin distributör Richter Fördertechnik GmbH & Co. KG. Leveranserna kommer enligt planernaLäs mer
Husqvarna Group permitterar 900 tjänstemän i Sverige
Följer utvecklingen av Covid-19 situationen noga och har infört en rad åtgärderHusqvarna Group har infört arbetstidsförkortning för tjänstemän i Sverige. Totalt omfattas cirka 900 medarbetare. Avtalet innebär att anställda temporärt går ner i arbetstid med 20 procent. Produktionen på samtliga Husqvarna Groups fabriker i SverigeLäs mer
Saab förser Sverige med brandbekämpningsflyg
Beställningen är från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och BeredskapSaab har fått en beställning från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, gällande brandbekämpningsflygförmåga i Sverige. Kontraktet gäller under åren 2020-2023. Beställningen omfattar förmåga att bekämpa bränder med två skopande..
Volvo Cars och Veoneer delar upp samägda Zenuity
Volvo Cars sätter tar över delen rörande mjukvara för autonom körning med utvecklingsenheter i Göteborg och Shanghai.Autotech-bolaget Veoneer, Inc. har efter en strategisk översyn ingått ett icke-bindande avtal med Volvo Cars om att dela upp det samägda bolaget Zenuity. Parterna har enats principiellt om att Veoneer kommer integrera och driva verksamheten av det somLäs mer
Autoliv sätter in ytterligare åtgärder i coronakrisen
Vi ställer också in utdelning till dess effekterna av COVID-19 pandemin bättre kan utvärderas, säger Mikael Bratt, vd.Autoliv drar tillbaka guidning för 2020 och ställer in utdelning till dess effekterna av COVID-19 pandemin bättre kan utvärderas Autoliv är väl positionerat att hantera försvagad efterfrågan i bilindustrin (Stockholm, 2 april, 2020) –..
LO-ekonomerna: Det krävs fler åtgärder för vanligt folk
Regeringen har presenterat flera kraftfulla åtgärder, men de kommer inte att räckaInför heltidspermittering med statligt stöd, höj de generella statsbidragen till kommuner och regioner med minst 30 miljarder, samt permanenta förbättringarna i a-kassan. Det föreslår LO-ekonomerna i en ny lägesrapport. - Regeringen har presenterat fleraLäs mer
Högskolan Väst tillverkar plastvisir till vården
Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst, var positiv till Davids förslagDavid Simonsson är student och arbetar också deltid som forskningsingenjör inom Högskolan Västs produktionstekniska forskningsmiljö. Bland annat handlar den forskningen om 3D-printing. David ville prova om det gick att skriva ut platsvisir på högskolansLäs mer
Finska automationsjätten etablerar sig i Sverige
Genomför förvärv och siktar på nyanställningar.När finska automationsjätten ARNON flyttar fram positionerna blir Sverige, inte helt oväntat, första stoppet på den internationella resan. Företaget gör nu sin största satsning någonsin och kommer att etablera sig i Sverige. Arnon har förvärvat svenskaLäs mer
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Nedstängningen i Europa – dit över 70 procent av svensk export går – riskerar att få stora konsekvenser, menar chefsekonom Lena Sellgren.Corona-pandemin är ett allvarligt hot mot både folkhälsan i världen och den globala ekonomin. Redan nu står det klart att den globala ekonomin går in i recession och effekterna kommer att bli betydande. Nedstängningen i stora..
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Nedstängningen i Europa – dit över 70 procent av svensk export går – riskerar att få stora konsekvenser, menar chefsekonom Lena Sellgren.Corona-pandemin är ett allvarligt hot mot både folkhälsan i världen och den globala ekonomin. Redan nu står det klart att den globala ekonomin går in i recession och effekterna kommer att bli betydande. Nedstängningen i stora..
Produktionsplanen ligger fast hos den svenska fordonstillverkaren
Till skillnad mot annan fordonsindustri, påverkas de inte lika mycket av coronapandemin.Inzile är ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer eldrivna lätta lastbilar (klass N1). Företagets plan om en produktion av 360 fordon för 2020 ligger fast. Inzile, som har huvudkontor och produktionsanläggning i Västervik, Småland,..