Nyheter

En unik tillverkningsidé som ger produktionen fart

den 9 oktober 2017 09:12 Företagsprofil

En konstruktör tar fram en geometri i 3D och laddar upp filen på sajten. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.

Det började med ett problem i slutet av 90-talet. Lösningen la grunden för ett fortfarande växande företag med idag, 18 år senare, närmare 2 000 anställda och en unik tillverkningsidé. Proto Labs började i plastbranschen, men har numera bredd med metallbearbetning

Läs mer

Proto Labs AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Nytt Wiki för svensk industri
Med målsättning att höja svensk industris konkurrenskraft lanserar Manufacturing Guide en ny webbaserad kunskapsdatabas. Här finns hittills över 550 beskrivna tillverkningsmetoder. Manufacturing Guide är ett nytt Wiki för svensk industri, med målet att utbilda och stödja de som arbetar med produktutveckling och tillverkning. -Manufacturing Guide skall vara ett verktyg..
Inköparna hett villebråd i Jönköping
På tisdagen slår Elmia Subcontractor upp portarna i Jönköping. Utställarna laddar i sina montrar och Svensk Verkstad känner några inköpare på pulsen.Förutom utställarna som naturligtvis utgör fundamentet i mässan så tillhör också inköparna de viktigaste spelarna på Elmia Subcontractor. Det är de som utställarna vill se i sina montrar och det..
Business unusual – as usual i Jönköping
Det är ett framgångskoncept som årligen lockar runt 1 200 utställare och mer än tio gånger så många besökare. Tisdag den 14 november är det dags igen. Business unusal är Elmia Subcontractors nya underrubrik. Det är nog en sanning med modifikation, ty underleverantörernas stora årliga begivenhet i Jönköping är sig ändå ganska lik från år..
Från golvet till företagsledningen
I Götene utgörs 50 procent av kommunens arbetsplatser av tillverkande industri och här finns många karriärvägar. Henrik Oldins resa började som NC-operatör 2002. Möt honom, hans arbetsgivare och ytterligare åtta framgångsrika tillverkningsföretag.50 procent av Götene kommuns arbetsplatser består av tillverkande industri. Viktiga arbetsgivare för kommunen är..
Hur tillverkas en detalj som saknar ritning?
Frågan blir högaktuell när gamla slitna verktyg eller verktygsformar behöver bytas ut. -Det här ska bli smidesverktyget, säger Peter Zazis och pekar på en CAD-ritning på sin dataskärm. Peter arbetar som konstruktör på Modellteknik i Eskilstuna och visar hur det går till när de arbetar med Reverse Engineering, eller omvänd..
Proto Labs algoritm ger produktionen fart
– En konstruktör som tagit fram en geometri i 3D – det må vara vilken CAD programvara som helst – laddar upp filen på vår website. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som vår algoritm har hittat, som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.Det började med ett problem i slutet av..
Materialen som ger framgångar
Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing och lätta material är en avgörande faktor för ebm-papst och Mercedes-AMG Petronas Motorsports framgångar. De gör både Formel 1-bilarna och fläktar ekonomiska och robusta, och de möjliggör innovativa former. Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing, vilket illustreras av den ursprungliga historien om bilen..
Industritrippel i Kista 10-11 oktober
Automation, Process, Underhållsteknik. När Easyfairs i oktober arrangerar sina Industrimässor på Kistamässan i Stockholm är det enligt samma recept som i Malmö. – Men utan logistik och förpackning. Tre närbesläktade industriområden i en viktig mötesplats för Mälardalsregionen, säger projektledare Ester Fardell.– Med tanke på automationsutvecklingen..
Limning med precision
När FRIMO skulle etablera en anläggning för limning av inredningsdetaljer till bilbranschen var möjligheten att fullt utnyttja robotens rörlighet avgörande. Lika betydelsefull var förmågan att automatiskt byta verktyg med precision och bibehållen funktion. Valet föll på svivelväxlare från Robot System Products. I den idylliska sydtyska..
Legoföretaget bytte verktygsfabrikat och ökade effektiviteten
- Kvalitet, service och pris, uppger vd Sakib Masic som skäl till det successiva bytet av verktygsfabrikat.Tillsammans med SMV Verktyg i Smålandsstenar har Linköpings Rostfria ökat sin effektivitet. Samarbetet mellan företagen började i liten skala men sedan årsskiftet har Linköpingsföretaget i stort sett helt övergått till att bara..
En av världens största mässor för tillverkande industri
EMO i Hannover drar igång idag . Så här säger svenska maskintillverkaren Abene och svenska underleverantören Ekets X Uppåkra om varför man bör vara där. Efter fyra år är EMO tillbaka i Hannover 18-23 september. Den gigantiska mässan arrangeras som bekant varannat år och arrangemanget delas mellan Hannover och Milano enligt principen två gånger i Hannover, en i..
Svenskarna laddar upp för EMO 2017
Svensk Verkstad tittar på mässprogrammet och pratar med några svenska maskinsäljare som snart är på väg.Snart smäller det. Mycket snart. Och platsen för smällen är Hannover. Där har det inte smällt ordentligt sedan 2013. Men det smäller högt att EMO arrangeras i Hannover. Inte minst för svenskarna, som generellt upplever en stor skillnad på..
Östersundsföretaget laddar för serietillverkning inom 3D-print
Medan vi andra fortfarande förknippar 3D-print med prototyptillverkning så har AIM i Östersund redan tagit tekniken ett steg till.AIM - Additive Innovation & Manifacturing Sweden AB- bildades så sent som för ett år sedan, men har ändå 15 års erfarenhet och forskning i ryggen, via Mittuniversitetet och djupa kunskaper i AIR – Additive Innovation & Research..
Reportage: VW Caddy monteras med en 3d-printad framvagn
Industriell 3D-printing kommer i framtiden att spela en nyckelroll för storskalig produktion. I det här samarbetsprojektet har man utvecklat en framvagn för att visa på potentialen med industriell 3D-printing för fordonsindustrin.Altair, APWORKS, csi entwicklungstechnik, EOS GmbH, GERG och Heraeus har tillsammans tagit fram en framvagn för att visa på potentialen med industriell..