Nyheter

Femtio procent av jobben borta om 20 år

den 8 april 2015 15:04 Företagsprofil

Enligt en studie från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes 2014 , kommer hälften av alla jobb idag att vara automatiserade om två decennier. Nu bjuder KTH-professorn Gunnar Karlsson in till ett seminarium på KTH om hur Sverige ska kunna tackla de problem framtidens arbetsmarknad står inför.

– Vi tar bland annat avstamp i boken "Den andra maskinåldern" av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee samt i studien "The Future of Employment" som Carl Benedikt Frey och Michael A. Osborne genomförde 2013. De visar att på 20 års sikt kan hälften av de jobb vi idag tar för givna vara borta eftersom de går att lösa med hjälp av datorer, säger Gunnar Karlsson, professor vid Skolan för elektro- och systemteknik på KTH.

Kvalificerat arbete utförs billigt genom datorisering och molntjänster 

Han berättar att det numera i första hand inte handlar om robotar som ersätter människor. Det vill säga den automatiserade industrin, eftersom robotar är ett dyrt sätt att ersätta människa. Mjukvara är billigare.

– Det här handlar om att utföra kvalificerade arbeten billigt genom datorisering och molntjänster, säger Gunnar Karlsson.

Lättare att ersätta en allmänläkare än ett sjukvårdsbiträde
Exempel finns. Till seminariet är Mikael Haglund, IBM:s teknikchef i Sverige, inbjuden. Anledningen är att IBM numera tillhandahåller Watson Analytics, en interaktiv beslutsstödstjänst som utvecklats inom ramen för IBM:s miljardsatsning på att kommersialisera den artificiella intelligensen Watson. Ja, den där datorn som vann över människor i frågetävlingen Jeopardy för några år sedan.

– Tänk dig nu att IBM öppnat möjligheten att Watson agerar beslutsstödssystem för läkare. Om en entreprenörer utvecklar och säljer detta som tjänst direkt till allmänheten så kan vi ställa våra egna diagnoser. Med alla tillgängliga sensorer i smarta mobiler och träningsarmband finns det mycket information om din egen kropps tillstånd som kan laddas upp till Watson. Allmänläkare på husläkarmottagningar har svårt att konkurrera med detta, säger Gunnar Karlsson.

Han tillägger att många sofistikerade tjänster är lättare att automatisera än mänskliga. Att byta blöjor inom äldrevården, eller vända på patienter för att undvika liggsår, kräver robotar i klass med replikanterna i filmen Blade Runner.

– Framtiden för sjukvårdsbiträden ser ljusare ut än för allmänläkaren. Expertkunskaper går att spela in och återanvända i ett expertsystem. Det är enklare att få en dator att visa intelligens i fråga om prov och spel på en vuxens nivå än att få den att visa en ettårings rörelse- och iakttagelseförmåga; detta kallas Moravecs paradox. Watson är ett exempel på en sådan vuxenuppgift där datorn slå stormästare i Jeopardy, säger Gunnar Karlsson.


Löser det sig med jobben?
Han forsätter berätta att seminariet kommer ha tre teser. Grundfrågan är "Löser det sig med jobben?" samt svaren "Ja eller nej".

– I den första tesen så ordnar det sig. Vi klarade oss i den industriella revolutionen och senare, vid elektronikens intåg. I den andra tesen tar vi också avstamp från att det löser sig, men inte utan att vi anstränger oss, säger Gunnar Karlsson.

Tonvikten ligger då på utbildning. Gunnar Karlsson menar att universiteten redan idag får kämpa för att klara av det livslånga lärandet.

– I framtiden kommer jobben att ha allt kortare livscykler och vi behöver skola om oss ett flertal gånger under våra arbetsverksamma liv. Lärosätena klarar knappt av dagens situation, så tuffare lär det bli, säger Gunnar Karlsson.

Den tredje tesen är att "Nej, det löser sig inte". Detta sätter fokus på att göra livet meningsfullt utan att arbeta samt hur vi ska fördela resurser när vi inte kan jobba oss till ett bättre liv.

– Det skulle innebära att allt i framtiden är automatiserat och att vi inte har lönearbete. Vi kan ägna oss åt andra saker, som att ta hand om varandra, säger Gunnar Karlsson.

Här är de medverkande under seminariet:

Anna Breman: Ekonom, idag senior makroanalytiker på Swedbank och medförfattare till "Diginomics - Nya ekonomiska drivkrafter".
Mikael Haglund: Tekniskchef på svenska IBM och kommer att presentera de tekniska drivkrafterna (t.ex. IBM:s Watson) bakom de pågående förändringarna.
Darja Isaksson: Ziggy Creative Colony, digital strateg och konceptutvecklare med expertis om hur digitaliseringen konkret förändrar samhället genom att möjliggöra nya produkter och tjänster.
Lars Ingelstam: Professor emeritus (Linköping, Tema teknik och social förändring) och författare till "Ekonomi för en ny tid. Lärobok om industrisamhället och framtiden".
Sara Modig: Konsult inom innovationspolitik och tidigare ämnesråd på Näringsdepartementet. Projektledde under 2010-2012 arbetet med den nationella innovationsstrategin.
Christofer Gradin Franzén: Ekonom och psykolog, initiativtagare till Hoffice - ett koncept för pop-up kontor.
Joel Halldorf: Kyrkohistoriker och lektor vid Teologiska högskolan som diskuterar de existentiella perspektiven på arbetslinjen. Författare till "Den benediktinska arbetslinjen".
Christina Andersson: Psykolog vid KI om arbete och meningsskapande.
Per Johansson: Har skrivit "Varför arbetar vi?" och är humanekolog samt idéhistoriker som forskat på relationen teknologi-människa-natur. Aktiv som konsult, analytiker och föreläsare.


Seminariet äger rum tisdagen den 21 april på Osquldasväg 4 i föreläsningssal Q1 på KTH. Tid: 17:00 till 20:00.


För mer information och anmälan, kontakta Gunnar Karlsson på 08 - 790 42 57 eller gk@ee.kth.se

KTH Kungliga Tekniska Högskolan

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer
Nomo förvärvar JokiLaakeri
Tänker bli ledande i Norden.Nomo, en del av Axel Johnson International, stärker sin närvaro på den finska marknaden genom att förvärva transmissionsspecialisten JokiLaakeri.  -Förvärvet av JokiLaakeri är helt i linje med vår strategiska målsättning att bli ledande leverantör avLäs mer
Stålproduktionen ökade i maj
Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 452 tusen ton under maj 2019. Det är en ökning med 1,0 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Ovako, Hällefors, Sektionen för slipning av stänger (Ceax) Hällefors, Västmanland, 2015 Fotografi av Pia & Hans Nordlander, BildNHittills under 2019 harLäs mer
Bodycote förvärvar Härdtekno
En värmebehandlingsspecialist som stärker både den geografiska täckningen och kapaciteten i Bodycote-gruppen.Bodycote har förvärvat Härdtekno AB i Kristinehamn av Driconeq AB per den 11 juni 2019. Bodycote är världens ledande värmebehandlingsföretag med 180 enheter i 21 länder. I Sverige finns 12 enheter med en bred portfölj av moderna tjänster...
Så får sommarjobbare och nya i industrin koll på risker
– Många olyckor sker den första timmen, dagen eller veckan på jobbet, så det känns oerhört viktigt att kunna erbjuda alla sommarjobbare en ordentlig säkerhetsutbildning när de börjar, säger Angelika Lang på IF Metall.Som nyanställd eller sommarjobbare i industrin är det mycket nytt att hålla koll på, inte minst när det gäller säkerheten. Nu finns en kostnadsfri..
Taklagsfest på SSAB Tavastehus
Investeringen på cirka 300 miljoner kronor i SSABs rörvalsverk i Tavastehus har nu nått en milstolpe.I oktober meddelade SSAB Europe sin avsikt att modernisera produktionslinjerna på rörvalsverket i finska Tavastehus som ett led i omstruktureringen av rörproduktionen. Investeringen på cirka 300 miljoner kronor i rörvalsverket i Tavastehus har nu nåttLäs mer
Aliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet
Ny ägare blir tyska KYOCERA Fineceramics GmbH. Aliaxis Utilities & Industry AB - Ceramics Division och FRIATEC GmbH – Ceramics Division blir dotterbolag till tyska KYOCERA Fineceramics GmbH och kommer därmed att bli en del av KYOCERA, ett globalt ledande keramik- och teknikföretag. Ett motsvarandeLäs mer
Gripen E inte aktuell för Schweiz
Det schweiziska försvarets inköpsorganisation, armasuisse, har rekommenderat Saab att inte delta med Gripen E i den planerade flygevalueringen i Schweiz. Anledningen är att flygtesterna är utformade enbart för stridsflygplan som är i operativ drift 2019. Det framgår av ett pressmeddelande. Flygtesterna är en del av den upphandlingsprocess som föregår..
Epiroc vinner order värd 135 miljoner
Utrustningen ska expandera gruva till chilenska Codelco, som är världens största kopparproducent. Epiroc har vunnit en betydande order från byggkoncernen Züblin International GmbH Chile Spa för utrustning som kommer att användas för att expandera El Teniente-gruvan i Chile. Züblin International GmbH Chile har beställt flera borriggar och lastare förLäs mer
Självkörande XC90 klar för Uber
-I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.Volvo Cars och Uber presenterar nu en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil, nästa steg i det strategiska samarbetet mellan de båda företagen. Uber och Volvo Cars ingick ett gemensamt teknikavtal 2016 och..
Duroc gör mångmiljonförvärv
Förvärvar företagsgruppen Cotting.Duroc har med den privatägda koncernen Mecaseat NV undertecknat ett ”Memorandum of Understanding” innebärande att Duroc från Mecaseat NV förvärvar företagsgruppen Cotting, bestående av det franska bolaget Griffine Enductin SA respektive det belgiska bolagetLäs mer
Ordrar för över 120 miljarder till Northvolt säkrar 5 års produktion i Skellefteå
I takt med att orderboken sväller ökar samtidigt investerarkapitalet - nu är även Volkswagen med i batteriracet.Batteritillverkaren Northvolt meddelade idag en kapitalökning om cirka 9 miljarder kronor till bygget av Europas första fabrik för litiumjonbatterier, Northvolt Ett, i Skellefteå. I samarbete med Volkswagen-koncernen tillkännagav bolaget också..