Nyheter

Femtio procent av jobben borta om 20 år

den 8 april 2015 15:04 Företagsprofil

Enligt en studie från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes 2014 , kommer hälften av alla jobb idag att vara automatiserade om två decennier. Nu bjuder KTH-professorn Gunnar Karlsson in till ett seminarium på KTH om hur Sverige ska kunna tackla de problem framtidens arbetsmarknad står inför.

– Vi tar bland annat avstamp i boken "Den andra maskinåldern" av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee samt i studien "The Future of Employment" som Carl Benedikt Frey och Michael A. Osborne genomförde 2013. De visar att på 20 års sikt kan hälften av de jobb vi idag tar för givna vara borta eftersom de går att lösa med hjälp av datorer, säger Gunnar Karlsson, professor vid Skolan för elektro- och systemteknik på KTH.

Kvalificerat arbete utförs billigt genom datorisering och molntjänster 

Han berättar att det numera i första hand inte handlar om robotar som ersätter människor. Det vill säga den automatiserade industrin, eftersom robotar är ett dyrt sätt att ersätta människa. Mjukvara är billigare.

– Det här handlar om att utföra kvalificerade arbeten billigt genom datorisering och molntjänster, säger Gunnar Karlsson.

Lättare att ersätta en allmänläkare än ett sjukvårdsbiträde
Exempel finns. Till seminariet är Mikael Haglund, IBM:s teknikchef i Sverige, inbjuden. Anledningen är att IBM numera tillhandahåller Watson Analytics, en interaktiv beslutsstödstjänst som utvecklats inom ramen för IBM:s miljardsatsning på att kommersialisera den artificiella intelligensen Watson. Ja, den där datorn som vann över människor i frågetävlingen Jeopardy för några år sedan.

– Tänk dig nu att IBM öppnat möjligheten att Watson agerar beslutsstödssystem för läkare. Om en entreprenörer utvecklar och säljer detta som tjänst direkt till allmänheten så kan vi ställa våra egna diagnoser. Med alla tillgängliga sensorer i smarta mobiler och träningsarmband finns det mycket information om din egen kropps tillstånd som kan laddas upp till Watson. Allmänläkare på husläkarmottagningar har svårt att konkurrera med detta, säger Gunnar Karlsson.

Han tillägger att många sofistikerade tjänster är lättare att automatisera än mänskliga. Att byta blöjor inom äldrevården, eller vända på patienter för att undvika liggsår, kräver robotar i klass med replikanterna i filmen Blade Runner.

– Framtiden för sjukvårdsbiträden ser ljusare ut än för allmänläkaren. Expertkunskaper går att spela in och återanvända i ett expertsystem. Det är enklare att få en dator att visa intelligens i fråga om prov och spel på en vuxens nivå än att få den att visa en ettårings rörelse- och iakttagelseförmåga; detta kallas Moravecs paradox. Watson är ett exempel på en sådan vuxenuppgift där datorn slå stormästare i Jeopardy, säger Gunnar Karlsson.


Löser det sig med jobben?
Han forsätter berätta att seminariet kommer ha tre teser. Grundfrågan är "Löser det sig med jobben?" samt svaren "Ja eller nej".

– I den första tesen så ordnar det sig. Vi klarade oss i den industriella revolutionen och senare, vid elektronikens intåg. I den andra tesen tar vi också avstamp från att det löser sig, men inte utan att vi anstränger oss, säger Gunnar Karlsson.

Tonvikten ligger då på utbildning. Gunnar Karlsson menar att universiteten redan idag får kämpa för att klara av det livslånga lärandet.

– I framtiden kommer jobben att ha allt kortare livscykler och vi behöver skola om oss ett flertal gånger under våra arbetsverksamma liv. Lärosätena klarar knappt av dagens situation, så tuffare lär det bli, säger Gunnar Karlsson.

Den tredje tesen är att "Nej, det löser sig inte". Detta sätter fokus på att göra livet meningsfullt utan att arbeta samt hur vi ska fördela resurser när vi inte kan jobba oss till ett bättre liv.

– Det skulle innebära att allt i framtiden är automatiserat och att vi inte har lönearbete. Vi kan ägna oss åt andra saker, som att ta hand om varandra, säger Gunnar Karlsson.

Här är de medverkande under seminariet:

Anna Breman: Ekonom, idag senior makroanalytiker på Swedbank och medförfattare till "Diginomics - Nya ekonomiska drivkrafter".
Mikael Haglund: Tekniskchef på svenska IBM och kommer att presentera de tekniska drivkrafterna (t.ex. IBM:s Watson) bakom de pågående förändringarna.
Darja Isaksson: Ziggy Creative Colony, digital strateg och konceptutvecklare med expertis om hur digitaliseringen konkret förändrar samhället genom att möjliggöra nya produkter och tjänster.
Lars Ingelstam: Professor emeritus (Linköping, Tema teknik och social förändring) och författare till "Ekonomi för en ny tid. Lärobok om industrisamhället och framtiden".
Sara Modig: Konsult inom innovationspolitik och tidigare ämnesråd på Näringsdepartementet. Projektledde under 2010-2012 arbetet med den nationella innovationsstrategin.
Christofer Gradin Franzén: Ekonom och psykolog, initiativtagare till Hoffice - ett koncept för pop-up kontor.
Joel Halldorf: Kyrkohistoriker och lektor vid Teologiska högskolan som diskuterar de existentiella perspektiven på arbetslinjen. Författare till "Den benediktinska arbetslinjen".
Christina Andersson: Psykolog vid KI om arbete och meningsskapande.
Per Johansson: Har skrivit "Varför arbetar vi?" och är humanekolog samt idéhistoriker som forskat på relationen teknologi-människa-natur. Aktiv som konsult, analytiker och föreläsare.


Seminariet äger rum tisdagen den 21 april på Osquldasväg 4 i föreläsningssal Q1 på KTH. Tid: 17:00 till 20:00.


För mer information och anmälan, kontakta Gunnar Karlsson på 08 - 790 42 57 eller gk@ee.kth.se

KTH Kungliga Tekniska Högskolan

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer
Världens kraftfullaste dieselutombordare är svensk
Världspremiär på Genoa Boat Show 20-24 september.Cimco Marine AB (publ.) har utvecklat nästa generations dieseldrivna utombordare - OXE 300. Det är världens mest kraftfulla dieselutombordare och den mest bränsleeffektiva i jämförelse med andra utombordare med 300 hk. OXE 300 förbrukar cirka 40% mindreLäs mer
Doosan och Engcon satsar på Europa tillsammans
Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons utrustning.Doosan och Engcon har tecknat avtal om utökat samarbete i Europa. Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen. Samarbetet innebär att..
Konjunkturvändningen är nära
Sveriges underleverantörer upplever att högkonjunkturen snart är över. Det andra kvartalets Underleverantörsbarometer som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf visar att vändningen verkar vara nära. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till börjar nu att minska. Den allmänna uppfattningenLäs mer
Rekordaffär till Epiroc
Kontraktet som uppgår till 656 miljoner kronor är ett av de största någonsin för Epirocs division Mining and Rock Excavation Service.Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt från Codelco för service av gruvutrustning som används vid Andina-gruvan nära Chiles huvudstad Santiago.  Fullserviceavtalet sträcker sig över sju år och omfattar bl.a. Epirocs..
ABB bygger robotfabrik i Shanghai
Investerar 1,5 miljarder i Kina, världens största robotmarknad. ABB tillkännager idag att byggandet av sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning har startat i Kina. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB). ABB Robotics har treLäs mer
Semcon och Husqvarna i nytt partnerskap inom autonom teknik
Skapar nya möjligheter för den smarta tekniken. Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser kan i framtiden applicera sin lösning på helt nya områden. Idag offentliggörs att Husqvarna Group blir ny delägare i bolaget tillsammans med Semcon och Øveraasen. Därmed öppnas nyaLäs mer
Ansys och Autodesk i samarbete för att främja bilindustrin
Samarbetet erbjuder kunderna olika lösningar för att främja utvecklingen av banbrytande designSTOCKHOLM, 11 september 2019 – Det ledande företaget inom teknisk simulering ANSYS (NASDAQ: ANSS) och leverantören av mjukvara för design och tillverkning Autodesk, Inc. tillkännager i dag ett samarbete för att hjälpa bilföretag att kombinera visuellLäs mer
Saab presenterar första Gripen E för Brasilien
I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.   InledningsvisLäs mer