Nyheter

Företagen ser ljust på framtiden

den 7 januari 2014 08:25 Företagsprofil

Optimismen tillbaka hos svenska företagare

Revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons undersökning av företagsledares uppfattning om det kommande året, visar att optimismen i Sverige återvänt, om än i "ligthversion". Den svenska optimismökningen, jämfört med för ett år sedan, är den femte största i den globala undersökningen som genomförts i 45 länder.

Undersökningen redovisar det så kallade balansmåttet, andelen optimistiska företagsledare minskat med andelen pessimistiska. I år hamnar Sverige på ett positivt balansmått på 44 vilket ger Sverige plats 16 i rankinglistan över de mest optimistiska länderna. Ökningen är markant jämfört med för ett år sedan då balansmåttet stod på pessimistiska -16. Det är alltså en ökning med hela 60 procentenheter.

Det mest optimistiska landet i årets undersökning är annars Förenade Arabemiraten, men det land som står för den mesta optimismökningen är Japan, som konstant sedan 2007 legat sist i rankinglistan som det mest pessimistiska landet. I år ökar Japan med hela 74 procentenheter, vilket tar dem till plats 34 bland de 45 länderna. Istället är det Frankrike som är dysterkvist i år med ett negativt balansmått på -38.

 

Svenska företagsledare försiktigt optimistiska

Tittar man närmare på de svenska siffrorna kan man konstatera att bara två procent­ är mycket optimistiska. Största andelen, 48 procent, är ganska optimistiska, medan 44 procent befinner sig i ett slags nolläge, utan att vara vare sig optimistiska eller pessimistiska. Återstående sex procent är ganska pessimistiska, men glädjande nog är ingen av de 450 intervjuade svenska företagsledarna mycket pessimistisk.

 

-  Det är härligt att se att optimismen börjar spira i Sverige, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton. Tilltron till ekonomin är viktig för att vi ska se en tillväxt framöver. Det är också glädjande att G7-länderna och Europa vänder och blir mer positiva. Även Tyskland, som är en viktig handelspartner till Sverige och Danmark är mer positiva än för ett år sedan. Norge och Finland däremot har det tuffare på sina marknader och drar ner Norden-snittet, påpekar han.


Fyra av tio företagare tror på att öka antalet anställda

Sysselsättningen ser ut att ljusna något i Sverige. 41 procent av de tillfrågade företags­ledarna säger att man räknar med att öka antalet anställda, medan tio procent tror att man ska minska arbetsstyrkan. Resterande tror på oförändrat läge. När det gäller investeringar i fastigheter, maskiner eller fabriker, ligger de svenska företagarna lågt och befinner sig i den nedre delen av rankinglistan över länder med investeringsvilja. Detsamma gäller satsningar på forskning och utveckling. Istället verkar de svenska företagen se fram emot ett år med ökad vinst. Hela 55 procent av företagen tror att vinsten ökar under 2014 jämfört med 2013.


Om undersökningen

Grant Thorntons International Business Report (IBR) ger insikter om åsikter och förväntningar hos fler än 12 500 företag årligen i 45 länder. För de resultat som publiceras här har 3500 företagsledare intervjuats mellan november och december 2013, däribland 450 svenska företagsledare i företag med 50-500 anställda. Primärt intervjuas vd:ar och styrelseordförande via telefon, men i enstaka länder kan andra intervjuformer förekomma av legala skäl. Datainsamlingen och bearbetningen av materialet sköts av Grant Thorntons researchpartner Experian. Intervjuerna i Sverige görs av företaget Prospector. Denna unika undersökning har 21 års trenddata för de flesta av de europeiska länderna och tio år för icke-europeiska länder. För mer information besök även:

www.internationalbusinessreport.com

 

För mer information kontakta:

 

Peter Bodin, vd

T 0708-21 71 69

E peter.bodin@se.gt.com

 

Lisbeth Larsson, informationschef

T 0708-21 71 56, 08-563 071 56

E lisbeth.larsson@se.gt.com

www.grantthornton.se/press

 

Om Grant Thornton i Sverige
Grant Thornton är en av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 1000 medarbetare och 23 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer
Världens kraftfullaste dieselutombordare är svensk
Världspremiär på Genoa Boat Show 20-24 september.Cimco Marine AB (publ.) har utvecklat nästa generations dieseldrivna utombordare - OXE 300. Det är världens mest kraftfulla dieselutombordare och den mest bränsleeffektiva i jämförelse med andra utombordare med 300 hk. OXE 300 förbrukar cirka 40% mindreLäs mer
Doosan och Engcon satsar på Europa tillsammans
Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons utrustning.Doosan och Engcon har tecknat avtal om utökat samarbete i Europa. Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen. Samarbetet innebär att..
Konjunkturvändningen är nära
Sveriges underleverantörer upplever att högkonjunkturen snart är över. Det andra kvartalets Underleverantörsbarometer som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf visar att vändningen verkar vara nära. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till börjar nu att minska. Den allmänna uppfattningenLäs mer
Rekordaffär till Epiroc
Kontraktet som uppgår till 656 miljoner kronor är ett av de största någonsin för Epirocs division Mining and Rock Excavation Service.Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt från Codelco för service av gruvutrustning som används vid Andina-gruvan nära Chiles huvudstad Santiago.  Fullserviceavtalet sträcker sig över sju år och omfattar bl.a. Epirocs..
ABB bygger robotfabrik i Shanghai
Investerar 1,5 miljarder i Kina, världens största robotmarknad. ABB tillkännager idag att byggandet av sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning har startat i Kina. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB). ABB Robotics har treLäs mer
Semcon och Husqvarna i nytt partnerskap inom autonom teknik
Skapar nya möjligheter för den smarta tekniken. Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser kan i framtiden applicera sin lösning på helt nya områden. Idag offentliggörs att Husqvarna Group blir ny delägare i bolaget tillsammans med Semcon och Øveraasen. Därmed öppnas nyaLäs mer
Ansys och Autodesk i samarbete för att främja bilindustrin
Samarbetet erbjuder kunderna olika lösningar för att främja utvecklingen av banbrytande designSTOCKHOLM, 11 september 2019 – Det ledande företaget inom teknisk simulering ANSYS (NASDAQ: ANSS) och leverantören av mjukvara för design och tillverkning Autodesk, Inc. tillkännager i dag ett samarbete för att hjälpa bilföretag att kombinera visuellLäs mer
Saab presenterar första Gripen E för Brasilien
I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.   InledningsvisLäs mer