Nyheter

Från stenhuggare till ytbehandlare

den 22 februari 2016 13:45 Företagsprofil

Kaj Börjesson har gjort en brokig resa under sina år. Efter skolan gick han verkstadsmekanisk utbildning – men blev stenhuggare. Nu är han ytbehandlare hos Hallins i Ödeshög sedan snart 20 år...

Hög finish. Ytkraven är ofta höga på Hallins och Kaj Börjesson kan sitt hantverk och ser till att kunden blir nöjd.

Det var slumpen och en skadad fot i samband med att Kaj slutade skolan, som gjorde att han hamnade på stenhuggeriet i Borghamn intill Vättern.

– Men jag blev kvar där ganska länge.

Efter många år med sten hamnade han hos Hallins 1996.

– Att jobba med sten var ju väldigt annorlunda mot det jag numera gör, så jag hade ju inte direkt nån nytta av de erfarenheterna i det här jobbet. Det är ju väldigt skilda material.
– Det jobben har gemensamt är väl det hantverksmässiga. Det är ju en hel del handpåläggning i båda yrkena. Och det är det jag uppskattar med det jobb jag gör nu.

Det mesta görs med handmaskiner i Kajs jobb. Till sitt förfogande har han en uppsjö olika slipverktyg, både elektriska och pneumatiska. Och dessutom sina vana händer.

– Det handlar inte så mycket om att stoppa in en bit i ena änden och plocka ut en färdig bit i den andra...

Kaj började slipa redan när han kom till företaget. Eller ytbehandla som det numera heter. Och han har lärt sig ytbehandling under sina år på Hallins. Idag betraktas han som en av företagets toppkrafter på ytbehandling.

Utmaningar
Det är Kaj och hans kollegor i laget, där han är lagledare, som ofta lägger sista handen vid de produkter som företaget tillverkar. Ett viktigt jobb.

– Utmaningen är att återställa material som bearbetats, knäckts och svetsats till exempel. När jag är klar ska det inte synas.

Ett strålande exempel visade företaget i sin monter på Elmia Subcontractor, ett badkar i rostfritt stål som såg ut att vara pressat ur ett stycke.

– På en sådan produkt ligger det runt en veckas jobb med bara slipning, konstaterar Kaj.
– Det är också viktigt att leden före oss har gjort ett bra jobb. Har de dåliga förutsättningar från början, får vi det tuffare i vår ände på slutet. Har de bra förutsätningar, underlättar det för oss.

Det finns sällan några givna lösningar när Kaj får ett slipjobb.

– Vilka verktyg man ska använda, hur man ska gå till väga – det är olika från gång till gång. Det beror på materialet, hur produkten ser ut. Plåtens struktur varierar också. Det är alltid en utmaning, och en del av tjusningen. Där kommer hantverket in.

Materialet är i huvudsak rostfritt.

– Vi jobbar mycket mot livsmedels- och läkemedelsindustri och då är det framför allt rostfritt.
I svetsverkstäder ser man till att hålla svartplåt och rostfritt åtskilt och på slipavdelningar är det nästan ännu viktigare.

– Stänker det från en svartplåt på rostfritt så blir det rostangrepp.

Kaj Börjesson bor idag i Ödeshög men växte upp inte långt därifrån, i Omberg. Han har en son på 23 och är numera särbo med tio mil till sin kvinna.
Med snart 20 år på Hallins har han egentligen inga planer på att vare sig bli stenhuggare eller söka sig nån annanstans.

– Jag trivs på Hallins. Å andra sidan är tio mil lite långt att pendla, så man vet aldrig...

Läs mer i Svensk Verkstad nummer 6.


Hallins Sales AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer De tre Operatörerna

Johan får ständigt nya svetsutmaningar
Johan får ständigt nya svetsutmaningar
– Man blir aldrig fullärd. Johan Staaf bekräftar vad snart sagt varenda svetsare hävdar – att man lär sig nya saker i det här jobbet varje dag. Korta serier med ofta nya produkter ger Johan Staaf ständigt nya utmaningar och variation i svetsjobbet. Johan är 40 år gammal och kom till Hallins 1998 – från..
Andreas - operatör i ständig utveckling
Andreas - operatör i ständig utveckling
Ständig utveckling. Det är kännetecknande för Andreas Bergsman, 36, produktionstekniker på Finmekanik i Småland AB. – Det är en förmån att få vidareutbilda sig på det man gör, säger han. Han kom till företaget 2003. Idag är han en nyckelspelare. Andreas är uppvuxen i Moheda, bara drygt tre mil..
Utbildad byggare och svetsare - nu jobbar han vid en femaxlig
Utbildad byggare och svetsare - nu jobbar han vid en femaxlig
Peter Ollanketo gick bygg- och anläggningslinjen. Sedan ubildade han sig till svetsare. Och så fick han jobb som maskinoperatör! Nu har han jobbat i drygt tolv år på Bharat Forge i Kilsta. – Jag har aldrig jobbat som vare sig byggare eller svetsare, säger Peter. Jag blev erbjuden ett helt annat jobb – och sedan dess har jag varit..
Armin växer med uppgiften på Fimek
Armin växer med uppgiften på Fimek
Han kom till Fimek i Filipstad när företaget köpte delar av numera nedlagda Emeka för några år sedan. Nu har Armin avancerat från maskinoperatör till flödeschef. När Armin började på Emeka i Karlskoga var det som montör.  Men några kurser och lite erfarenhet senare var han maskinoperatör och körde..
Självlärd på CAM – då blev jobbet vid maskinen roligare
Självlärd på CAM – då blev jobbet vid maskinen roligare
Erik Nilsson kör en femaxlig Deckel-Maho på A Teknik i Robertsfors. Där har han jobbat sedan 2006 och tillhör en ganska speciell skara operatörer på detta välrenommerade verktygsmakarföretag. Erik Nilsson fick ingen utbildning på CAM – så han lärde sig själv. Idag har hans jobb fått en ny dimension. Här..
Mastec blev ett lyft för Patrik
Mastec blev ett lyft för Patrik
Patrik Larsson är 30 år och har monterat på Mastec Components i snart fyra år. Han sätter stort värde på ljudnivån i verkstaden. – Det är väldigt tyst och lugnt jämfört med många verkstäder, säger han. Här hör man bara en mutterdragare då och då. När Patrik Larsson kom till..
Mårten - en cowboy i verkstaden
Mårten -  en cowboy i verkstaden
25-årige Mårten Karlsson har varit med från starten på Mastec Components i Vaggeryd för fem år sedan. Huvudsysslan är montering, men jobbet som gruppledare breddar hans arbetsuppgifter betydligt. – Tekniska frågor intresserar mig mest, säger Mårten som på fritiden mest sitter på ryggen till en..
Bitte gick från gruvan till svetsen
Bitte gick från gruvan till svetsen
Bitte Sjögren, 46, har tagit sig upp ur Garpenbergsgruvan och svetsar sedan ett och ett halvt år aluminium hos Essverk i Grängesberg. – Jag gör egentligen samma jobb som jag tidigare gjorde på ABB, säger Bitte. Bitte har gjort en hel del under sin karriär. Hon har varit kyrkogårdsarbetare, jobbat på bryggeri, jobbat i taxiväxel, hon..
Robin svetsar sedan barnsben
Robin svetsar sedan barnsben
– När Essverk började jobba mer i aluminium, fick jag erbjudande att börja här, säger Robin som också är bas på aluminiumavdelningen. Essverk jobbar sedan bara några år med alumium. Det har att göra med de där ABB-jobben, som det stora företaget i Ludvika bestämde sig för att outsourca. Jörgen..
Safete svarvar, slipar och härdar på Uppåkra
Safete svarvar, slipar och härdar på Uppåkra
”Kvalité är fokus både här och i restaurangbranschen” Safete Pajaziti gör tre moment på Uppåkra Mekaniska i Skillingaryd. – Vi är två som delar på fyra maskiner, säger Safete, som sadlade om från restaurangbranschen för några år sedan. – Det handlade om kvalité där och det..
Tretton år vid spakarna
Tretton år vid spakarna
46-åriga Senka Jukovic har varit på Uppåkra Mekaniska i närmare 13 år vid det här laget. – Och jag har i princip hela tiden jobbat med automatsvarvning, säger hon. Senka är trebarnsmor, bor i Skillingaryd sedan början av 2000 och bodde tidigare i Eskilstuna dit hon kom från Sarajevo 1992. – Jag var 24 när jag kom till..
Jaeques automatiseras
Jaeques automatiseras
  Jaeques Soulage, 45, kör AQ Enclosure Systems senaste investering, en vikmaskin från Salvagnini. – Den installerades så sent som i juli, så det är fortfarande väldigt nytt. Mycket automatik och bra ergonomi ger en helt ny arbetssituation. Jaeques har jobbat på företaget sedan 1997. Bara fem år tidigare kom han från Libanon...
Frida är cellkamrat med en robot
Frida är cellkamrat med en robot
– När roboten installerades blev processen inte bara mer effektiv utan jobbet också betydligt mer skonsamt för kroppen. Det underlättar oerhört mycket. Frida Hagström, 29 år, kom till Tuna Stålrör – läs AnVa Tubes & Components – år 2005 och kan vittna om vad automation innebär. Hon är operatör i..
Nya lärdomar varje dag
Nya lärdomar varje dag
– Efter 30 år är det fortfarande roligt och man lär sig fortfarande nya saker varje dag. Torbjörn Steen började 1979 på heltid på det företag som hans far grundade 1946. Han har gjort det mesta, men huvudsysslan har alltid varit svetsning. – På ett litet företag gör man ju ofta lite av varje, och det gjorde jag..