Nyheter

Franrike klart för ESS- avtal -"värlsledande materialforskning och livsvetenskaper"

den 10 oktober 2013 14:33 Företagsprofil

Frankrike redo för avtal om ESS - European Spallation Source – en världsledande anläggning för materialforskning och livsvetenskaper

Frankrike är redo att underteckna en avsiktsförklaring för konstruktionen av European Spallation Source, ESS, enligt officiella representanter för Frankrike. Frankrike ansluter sig nu till värdländerna Sverige och Danmark genom att konkretisera sina bidrag till ESS-projektet.

Officiella representanter för Frankrike har idag tillkännagett att Frankrike är redo att underteckna en avsiktsförklaring om att delta i konstruktionen av ESS. Tillkännagivandet skedde när ESS internationella styrkommitté möttes idag i Lund. I möten med representanter för värdländerna Sverige och Danmark, har representanter för det franska utbildningsdepartementet bekräftat att Frankrike är redo att binda sig till att finansiera ESS.

- Detta är ett mycket viktigt steg för ESS och för Europas forskarsamhälle, säger Lars Leijonborg, Sveriges chefsförhandlare för ESS. Frankrikes åtagande är en klar signal om stöd. De bidrag som franska forskare och ingenjörer kommer att ge till projektet är avgörande.

ESS ska bli nästa generations forskningsanläggning för forskning med neutroner, och den ska byggas tillsammans med 17 europeiska medlemsländer. ESS förväntas öppna nya möjligheter för forskare som använder neutroner för materialforskning. Frankrike har ett av Europas största forskarsamhällen inom neutronbaserad forskning.

Beslutet har tagits efter en omfattande översyn av Frankrikes deltagande i internationella forskningsorganisationer. I översynen, som avslutades i juni, beslutades att ESS är ett viktigt strategiskt framtida forskningsinstrument för Frankrike. Löftet avspeglar Frankrikes långa tradition av att delta i storskalig forskningsinfrastruktur. Det förstärker också det åtagande som Frankrike gjorde till Sverige och Danmark när Lund 2009 valdes som plats för ESS.

- Vi är mycket glada över att ESS tankades högt i den franska regeringens översyn, säger Peter Honeth, Sveriges statssekreterare för forskning och högre utbildning. Detta är en mycket stark bekräftelse av ESS-projektets betydelse för framtida europeisk forskningsinfrastruktur.

ESS uppskattas kosta 1,84 miljarder euro att bygga. Frankrikes bidrag blir en kombination av kontant finansiering och in-kind bidrag. Franska laboratorier och forskningsinstitut kommer att utveckla och bidra med en stor del av den tekniska utrustningen för ESS.

- För att bli en framgång är ESS beroende av medlemsländernas intellektuella investeringar, säger Jim Yeck, ESS VD och generaldirektör. Jag ser fram emot att arbeta med våra franska samarbetspartners, som har gedigna erfarenheter inom världsledande ingenjörskonst och inom neutronbaserad forskning.

Diskussioner om det exakta innehållet i bidragen till ESS pågår just nu mellan Frankrike och värdländerna Sverige och Danmark. Detaljer behöver utarbetas för de specifika bidragen till konstruktionen och till driften av ESS. Det slutliga valet av franska in-kind-bidrag kommer att vara föremål för utvärdering av en oberoende kommitté bestående av ledamöter från samtliga 17 medlemsländer.

- Förhandlingarna med Frankrike har varit givande och konstruktiva, säger Bo Smith, Danmarks chefsförhandlare. Vi är mycket säkra på att en överenskommelse om detaljerna kommer att nås snart.

    

För mer information, kontakta:

Marianne Ekdahl, Communications Officer - Press & Politics, ESS. E-mail marianne.ekdahl@esss.se. Tel. 46 (0)46 888 30 66

Allen Weeks, Head of Communications, ESS. E-mail allen.weeks@esss.se Tel   46 0)46888 31 52

     

FAKTA OM ESS:

European Spallation Source – en världsledande anläggning för materialforskning och livsvetenskaper

European Spallation Source (ESS) kommer att bli en ?ervetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS kan liknas vid ett stort mikroskop, där man använder neutroner istället för ljus för att studera olika material – från plaster och läkemedel till motorer och molekyler – för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar. ESS kommer att bli runt 30 bättre än liknande anläggningar, och öppna nya möjligheter för forskare inom hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi.

ESS är ett europeiskt forskningsprojekt, som ska byggas i Lund. Minst 17 länder kommer att samarbeta för att konstruera, finansiera, bygga och driva ESS-anläggningen. Partnerländerna är idag: Sverige, Danmark, Spanien, Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern.

European Spallation Source AB är ett statligt bolag, idag ägt av värdländerna Sverige och Danmark. ESS AB arbetar idag huvudsakligen med projektering och teknisk design i samarbete med runt 60 svenska och utländska partnerlaboratorier, forskningsinstitut och universitet. Den pågående projekteringen övergår under 2013 i konstruktion, och första spadtaget beräknas tas 2014. ESS beräknas kunna öppna 2019 och vara i full drift med 22 experimentstationer 2025. ESS kommer att besökas av 2-3000 forskare från hela världen per år.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hexatronic utökar med ny produktionsanläggning i USA
Ska tillgodose efterfrågan på rör och dukt inom telekom och kraft. Hexatronic Group AB (publ) har beslutat att etablera en andra produktionsanläggning i USA för att tillgodose den ökade efterfrågan av High Density Polyethylene rör och dukt för telekommunikations- och kraftmarknaden. Det framgår av ett pressmeddelande. ProduktionsanläggningenLäs mer
SKF breddar inom smörj
Köper svensk startup som utvecklat en reningsprocess för industrismörjvätska och spillolja.SKF har förvärvat RecondOil Sweden AB, ett svenskt startup-bolag inom cleantech-industrin som har utvecklat en kemisk filtrerings- och reningsprocess för industrismörjvätska och spillolja. RecondOils omsättning 2017 uppgick till 10 miljoner kronor. FörvärvetLäs mer
Fordonsjätten vinstvarnar
Avsättningar rörande koncernens dieselfordon ligger bakom.Den tyska biljätten Daimler sänkte på söndagskvällen sin prognos för helåret 2019. Ökade avsättningar som rör koncernens dieselfordon och som påverkar resultatet för andra kvartalet ligger bakom. Avsättningarna beräknas bli ett ”högt tresiffrigt..
Ubåten HMS Uppland i Gotland-klassen sjösatt
Den uppdaterade versionen av Uppland och hennes systerfartyg Gotland banar väg för den modernaste AIP-ubåt som är under tillverkning idag: Blekinge-klassen (A26).Sjösättningen av HMS Uppland ägde rum i Karlskrona i förra veckan. Två av ubåtarna i Gotland-klassen har nu genomgått en omfattande halvtidsmodifiering (HTM) och är rustade att möta..
Verkstadskoncern lägger ytterligare beställning hos AR-företaget XMReality
Ska använda XMReality Remote Guidance programvara för att erbjuda fältservice till sina kunder globalt.AR-företaget XMReality AB har tecknat ytterligare kundordrar med en befintlig kund, en global verkstadskoncern. Värdet av de tecknade kundordrarna hittills under 2019 är 1,8 MSEK varav ca 1,6 MSEK är mjukvaruintäkter och avser årsprenumerationer av programvaranLäs..
Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer