Nyheter

Franrike klart för ESS- avtal -"värlsledande materialforskning och livsvetenskaper"

den 10 oktober 2013 14:33 Företagsprofil

Frankrike redo för avtal om ESS - European Spallation Source – en världsledande anläggning för materialforskning och livsvetenskaper

Frankrike är redo att underteckna en avsiktsförklaring för konstruktionen av European Spallation Source, ESS, enligt officiella representanter för Frankrike. Frankrike ansluter sig nu till värdländerna Sverige och Danmark genom att konkretisera sina bidrag till ESS-projektet.

Officiella representanter för Frankrike har idag tillkännagett att Frankrike är redo att underteckna en avsiktsförklaring om att delta i konstruktionen av ESS. Tillkännagivandet skedde när ESS internationella styrkommitté möttes idag i Lund. I möten med representanter för värdländerna Sverige och Danmark, har representanter för det franska utbildningsdepartementet bekräftat att Frankrike är redo att binda sig till att finansiera ESS.

- Detta är ett mycket viktigt steg för ESS och för Europas forskarsamhälle, säger Lars Leijonborg, Sveriges chefsförhandlare för ESS. Frankrikes åtagande är en klar signal om stöd. De bidrag som franska forskare och ingenjörer kommer att ge till projektet är avgörande.

ESS ska bli nästa generations forskningsanläggning för forskning med neutroner, och den ska byggas tillsammans med 17 europeiska medlemsländer. ESS förväntas öppna nya möjligheter för forskare som använder neutroner för materialforskning. Frankrike har ett av Europas största forskarsamhällen inom neutronbaserad forskning.

Beslutet har tagits efter en omfattande översyn av Frankrikes deltagande i internationella forskningsorganisationer. I översynen, som avslutades i juni, beslutades att ESS är ett viktigt strategiskt framtida forskningsinstrument för Frankrike. Löftet avspeglar Frankrikes långa tradition av att delta i storskalig forskningsinfrastruktur. Det förstärker också det åtagande som Frankrike gjorde till Sverige och Danmark när Lund 2009 valdes som plats för ESS.

- Vi är mycket glada över att ESS tankades högt i den franska regeringens översyn, säger Peter Honeth, Sveriges statssekreterare för forskning och högre utbildning. Detta är en mycket stark bekräftelse av ESS-projektets betydelse för framtida europeisk forskningsinfrastruktur.

ESS uppskattas kosta 1,84 miljarder euro att bygga. Frankrikes bidrag blir en kombination av kontant finansiering och in-kind bidrag. Franska laboratorier och forskningsinstitut kommer att utveckla och bidra med en stor del av den tekniska utrustningen för ESS.

- För att bli en framgång är ESS beroende av medlemsländernas intellektuella investeringar, säger Jim Yeck, ESS VD och generaldirektör. Jag ser fram emot att arbeta med våra franska samarbetspartners, som har gedigna erfarenheter inom världsledande ingenjörskonst och inom neutronbaserad forskning.

Diskussioner om det exakta innehållet i bidragen till ESS pågår just nu mellan Frankrike och värdländerna Sverige och Danmark. Detaljer behöver utarbetas för de specifika bidragen till konstruktionen och till driften av ESS. Det slutliga valet av franska in-kind-bidrag kommer att vara föremål för utvärdering av en oberoende kommitté bestående av ledamöter från samtliga 17 medlemsländer.

- Förhandlingarna med Frankrike har varit givande och konstruktiva, säger Bo Smith, Danmarks chefsförhandlare. Vi är mycket säkra på att en överenskommelse om detaljerna kommer att nås snart.

    

För mer information, kontakta:

Marianne Ekdahl, Communications Officer - Press & Politics, ESS. E-mail marianne.ekdahl@esss.se. Tel. 46 (0)46 888 30 66

Allen Weeks, Head of Communications, ESS. E-mail allen.weeks@esss.se Tel   46 0)46888 31 52

     

FAKTA OM ESS:

European Spallation Source – en världsledande anläggning för materialforskning och livsvetenskaper

European Spallation Source (ESS) kommer att bli en ?ervetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS kan liknas vid ett stort mikroskop, där man använder neutroner istället för ljus för att studera olika material – från plaster och läkemedel till motorer och molekyler – för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar. ESS kommer att bli runt 30 bättre än liknande anläggningar, och öppna nya möjligheter för forskare inom hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi.

ESS är ett europeiskt forskningsprojekt, som ska byggas i Lund. Minst 17 länder kommer att samarbeta för att konstruera, finansiera, bygga och driva ESS-anläggningen. Partnerländerna är idag: Sverige, Danmark, Spanien, Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern.

European Spallation Source AB är ett statligt bolag, idag ägt av värdländerna Sverige och Danmark. ESS AB arbetar idag huvudsakligen med projektering och teknisk design i samarbete med runt 60 svenska och utländska partnerlaboratorier, forskningsinstitut och universitet. Den pågående projekteringen övergår under 2013 i konstruktion, och första spadtaget beräknas tas 2014. ESS beräknas kunna öppna 2019 och vara i full drift med 22 experimentstationer 2025. ESS kommer att besökas av 2-3000 forskare från hela världen per år.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Saab utvald till finska marinens nya fartyg
Kontraktet tecknas inte förrän nästa vecka, men ordervärdet ska uppgå till över 4 miljarder kronor.Finlands regering har idag, i enlighet med finska försvarsministeriets proposition, valt Saab som leverantör av ledningssystem och systemintegration till finska marinens fyra nya fartyg i Pohjanmaa-klassen inom programmet Squadron 2020 (Flottilj 2020).Läs mer
Orderboom för Epirocs elektriska flotta
Beställningarna strömmar in på företagets nya generation batterielektriska gruvmaskiner.Mindre än ett år efter Epirocs lansering av sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning så har bolaget vunnit order för dessa maskiner från kunder i flera länder inklusive Finland, Australien och Kanada.  -Vi ser ett mycket starkt kundintresseLäs mer
Pumporder till Alfa Laval
Samlat ordervärde 165 miljoner.Alfa Laval har tagit två order för leverans av Framo pumpsystem till FPSO fartyg (Floating Production, Storage and Offloading) som kommer att byggas i Kina. Dessa order har ett samlat värde av cirka 165 miljoner kronor och är bokade inom affärsenhetenLäs mer
FlexQube får miljonorder från Mann+Hummel
Öppnar för uppföljningsaffärer.FlexQube har erhållit en order på materialhanteringsvagnar och Liftrunnervagnar från Mann+Hummel Filtration Technology US LLC.  Totala ordervärdet på denna initiala order uppgår till närmare 4 miljoner kronor och ordern levereras i första kvartalet 2020.Läs mer
Kickstart digitalisering kör workshops över hela landet i höst
I oktober är det dags för små och medelstora företag i Gnosjö att lära sig mer.Kickstart Digitalisering började som ett projekt från Teknikföretagen, IF Metall och RISE med syfte att erbjuda kostnadsfria workshops för att höja den digitala kompetensen inom svensk industri. Så småningom kom Tillväxtverket att stötta projektet ochLäs mer
Tillfälliga permitteringar hos SSAB
Rör den finska verksamheten.I slutet av augusti införde SSAB flexibilitetsåtgärder för att anpassa personalstyrkan och inledde då fackliga förhandlingar i sin finska verksamhet om potentiella tillfälliga permitteringar i maximalt 90 dagar. Förhandlingarna har nu avslutats och detLäs mer
Genombrottsorder till Veoneer
Svenska Veoneer, med tillverkning i Vårgårda, ska producera världens första värmekamera till självkörande fordon på nivå 4.Veoneer, som knoppades av från Autoliv för ett drygt år sedan, är världens största företag specialiserat på förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning. Företaget är marknadsledande på..
Teknikkonsulten vinstvarnar
Vd lämnar.Teknikkonsulten Projektengagemang förutser lägre Q3-resultat än väntat. Samtidigt meddelar företaget att Per Hedebäck, vd och koncernchef, har sagt upp sig och meddelat styrelsen att han kommer att lämna bolaget för annat uppdrag. Det framgår av ett pressmeddelande.  ProjektengagemangsLäs mer
Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer