Nyheter

Haas-maskiner står i en klass för sig själva på teknikskolan

den 5 mars 2014 09:02 Företagsprofil

Tekniken inom CNC-baserad maskinbearbetning går framåt år från år. Skolorna måste hålla sig uppdaterade med tekniken så att framtidens generationer har god kännedom om tekniken när de kommer in på arbetsplatsen. Vi hittar en fallstudie hos LiS i Leiden som ligger ungefär halvvägs mellan Amsterdam och Rotterdam.
 
LiS är en yrkesskola som utbildar instrumentmakare för forskningsorganisationer och man har särskild anknytning till rymdindustrin. Enligt LiS skulle en stor del av den forskning som utförs i Nederländerna vara omöjlig utan den tekniska kompetens, kreativitet och de enheter som tillverkas av instrumentmakare.Utbildning av nästa generation är ett mycket viktigt område, och en visitationskommitté har nyligen rekommenderat LiS att införa fler CNC-maskinbearbetningsämnen i skolans kursprogram. Som en följd av detta installerade LiS tekniska institution tre nya CNC-fräsmaskiner från Haas i november 2013: två Super Mini Mills samt en VF1.

Finansieringen av investeringen innebar en utmaning, men den låg inte utom räckhåll för den här framåt tänkande yrkesskolan. Det fanns dels vissa fonder från privatpersoner och stiftelser, och LiS tog sedan hem ytterligare nödvändigt kapital genom att utföra entreprenaduppdrag med hög precision för organisationer som ESTEC (European Space Research and Technology Centre) som ligger bara fem kilometer bort, i Noordwijk. LiS utför även arbete för Leiden-baserade Dutch Space (ett företag inom EADS Astrium) som levererar undersystem till Europas rymdindustri.

” Dessa parter tillhandahåller dels viktiga ekonomiska resurser, och samtidigt finns ett nära samarbete med utbildningarna eftersom de även anställer studenter, säger LiS rektor Dick Harms.

” Studenterna får i sin tur utföra genuina projektarbeten under överinseende från experter." 

Ett resultat av investeringarna i Haas-verktygsmaskiner, levererade av Haas Factory Outlet som drivs by Landré nära Utrecht i Nederländerna, är att LiS nu är en av ett fåtal skolor där studenterna kan genomföra kurser i maskinbearbetning på hög nivå, dels med konventionell teknik och dels med hjälp av CNC, som Dick Harms bekräftar:

” Vi skiljer ut oss från andra skolor eftersom studenterna skaffar sig kunskaper genom praktiskt arbete. Vi är övertygade om att studenterna först måste lära sig ämnet manuellt och därefter växla till CNC. De får därmed omedelbart användning för sina praktiska kunskaper och kan använda dem omedelbart när de sedan tar steget vidare till sina arbeten”.

Valet föll på Haas, delvis tack vare maskinernas höga kvalitet i förhållande till kostnaden, samt de positiva erfarenheterna som LiS hade från en Haas-maskin som hade installerats tidigare.

” När du har investerat i verktyg och programvara blir det ingen poäng att köpa maskiner som verktygen och programmen inte längre passar”, säger Dick Harms.

” Haas, med sin Super Mini Mill är dessutom en av få tillverkare som erbjuder CNC-maskiner som passar mindre uppdrag men ändå har samma funktioner som en större maskin. Huvudspindeln i SK40 är också perfekt för medeltung och lätt fräsning och slutbehandling – studenterna skaffar sig de grundläggande färdigheterna genom detta arbete”.Förutom de två Super Mini Mill-maskinerna har LiS nu även en Haas VF-1 med rörelsesträckor på 508 x 406 x 508 mm. Detta är en kraftig vertikal fleroperationsmaskin med kompakta mått – en maskin som ger hög tillförlitlighet och noggrannhet med hjälp av en spindel med 40-kona. Teknikstudenterna som studerar på fjärde nivån hos LiS lär sig nya principer inom CNC-fräsning med hjälp av VF-1.

” Alla våra studenter lär sig att beskriva sina idéer genom arbetsritningar samt att tillverka produkterna själva. Studenterna utvecklar därmed en arbetsrelation med en god koppling till högre yrkesutbildningar eller universitetsutbildningar, samt till tillverkningsindustrin. Förutom rymdindustrin hittar studenterna från LiS även yrkeskarriärer inom sektorer som innefattar livsvetenskap och hälsa”.

Idag utexamineras cirka 50 studenter från LiS varje år, och en del av dessa går vidare till universitetet eller till högre yrkesutbildning. En god nyhet är att anmälningarna till kurserna ökar, vilket bådar gott för mängden utexaminerade studenter i framtiden.För ytterligare information var vänlig kontakta:

MBMC – International Press and Publicity

+44 (0)1603 283 601

press@mbmc-uk.com


 

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer
Världens enda modulära profiler i kolfiber
De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden där förhållandet mellan låg vikt och hög hållfasthet är viktigt. Kolfiberprofilerna från CarboSix är en följd av Alusics erfarenheter som tillverkare av aluminiumprofiler och komponenter. De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden..
Ny serie fästen till robotarmar
Mycket snabbt och flexibelt sätt att montera fästet på robotarmen. Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa robotar. COB är en unik serie fästen för Triflex®-kedja samt skyddslang till kollaborativa robotar. Den unika monteringen med hjälp av det silikonfria kardborrebandet gör attLäs mer
Damstahl breddar utbudet - samarbetar med Advances Coupling Limited
Flyttar fram positionerna ytterligare på marknaden. Damstahl är i dag den enda grossisten inom rostfritt stål, som täcker hela spektrumet av rostfria rör och fittings för såväl den tung industri som känsliga miljöer inom läkemedels- och livsmedelsproduktion.  Företaget Advanced Couplings Limited (ACL)Läs mer
Maskin Fransson rekryterar mitt i Coronatider
Maskinleverantören anställer inom sälj för verktyg och verktygsmaskiner. Vi på MaskinFransson är glada att meddela att vi har anställt Peter Blom som säljare. Peter har ca 10 års erfarenhet som säljare av verktyg och verktygsmaskiner.Dessförinnan var han på Scania i drygt 20 år, där många år i produktionen avslutades med 5Läs mer