Nyheter

Haas stöttar teknikutbildning

den 13 december 2013 13:44 Företagsprofil

Portugal, CNC Skills Challenge: Haas Automation fortsätter

stötta teknikutbildning i Europa

 

Zaventem, Belgien. November 2013: Över hela den europeiska kontinenten ser vi hur dagens nyexaminerade dras till karriärer inom finans, fastigheter och rekrytering, och tillverkningsbranschen har än idag problem med att skaka av sig bilden av smutsiga och lågteknologiska fabriker.

 

Ett sätt att hantera branschens problem med sin image är att se till att den senaste CNC-tekniken finns tillgänglig på skolor och högskolor. En tillverkare som gör just precis detta är Haas Automation, som idag har över 70 HTEC-centra (Haas Teknical Education Centre) över Europa – dessa initiativ erbjuder sakkunskap, toppmodern CNC-teknik och förstklassig teknisk utbildning som inspirerar och motiverar många fler ungdomar att ta steget in i CNC-världen.

 

Våra senaste två HTEC-centra har öppnat i Portugal. Nyligen hölls ett femdagar långt evenemang med målsättningen att främja portugisisk CNC-kompetens. Här deltog skolorna Escola Profissional de Espinho (ESPE) och Instituto do Emprego e Formação Profissional (IEFP) de Setúbal. Båda skolorna höll invigningsceremonier för att fira sina respektive anslutningar till den globala HTEC-gemenskapen.

 

ESPE ligger cirka 10 km söder om Porto, och skolan har nu en Haas TL-1 Toolroom-svarv och en Haas Super Mini Mill. Skolans rektor Valdemar Martins ser fram emot en spännande framtid: ”Investering i tillverkningsutbildning är mycket viktig för att öka mängden anställningar och förstärka den ekonomiska tillväxten” säger han. ”Investeringarna i den senaste metallbearbetningstekniken hjälper våra studenter att få de kunskaper de behöver för att integreras perfekt på arbetsmarknaden, och de ger samtidigt vårt land de tekniker, ingenjörer och innovatörer som behövs för att landet ska blomstra i framtiden”.

 

Samma sak gäller hos IEFP de Setúbal som blev det åttonde HTEC-centret i Portugal när det öppnade en dag efter ESPE, den 12:e november. På Setúbal-anläggningen som ligger cirka 20 km söder om Lissabon hittar vi en Haas ST-10Y CNC-svarv med Y-axel plus en Haas VF-2 CNC-fleroperationsmaskin.

Under tre dagar efter invigningen hölls för första gången någonsin evenemanget HTEC Skills Utmaning, där deltagare från olika HTEC-centra tävlade mot varandra. Evenemanget hölls på HTEC-centret IEFP de Évora mellan Lissabon och den spanska gränsen. En student och en lärare från sex olika HTEC-centra tävlade i programmering och maskinbearbetning med en Haas-fleroperationsmaskin. Komponenterna som de tog fram bedömdes av en internationell jury.


 

De sex HTEC-centra som deltog var IEFP de Évora, IEFP de Portalegre, IEFP de Águeda, DRQP Madeira, Academia de Formação ATEC samt EONSI. Vinnande studenten Diego Fernandez från HTEC EONSI var strålande glad: ”Priset ger en stark motivation att fortsätta utbildningen i maskinbearbetning”, sade han. ”Förutom stödet från mina lärare tror jag att jag vann tack vare mitt tålamod och min vilja att lära. CNC-maskinbearbetning är en suverän bransch om du gillar att arbeta med händerna, om du är kreativ och om du vill göra det lilla extra i ditt land”.

 

Andrapriset togs av Igor Ferreira från IEFP de Águeda, och tredje pris gick till Roberto Nogueira från IEFP de Portalegre.

 

Carlos Vilas-Boas är chef för AfterSales SA som är Haas Factory Outlet för Portugal, och han stöder HTEC-initiativet fullt ut. ”Syftet för mitt Haas-företag är att stödja inhemska metallbearbetningsföretag och tillhandahålla den maskinutrustning och de tjänster de behöver för att öka tillverkningens lönsamhet”, säger han. ”Det är mycket viktigt att ha ett nära och proaktivt samarbete med lärare så att vi kan nå målet: att hjälpa företagen att hitta kunniga anställda så att de kan hålla sig starka och växa.”

 

Företagen har alltid behov av kreativa ingenjörer och teknologer som specialiserar sig på CNC-tillverkning. Enligt rapporterna har tekniker, ingenjörer, produktionsoperatörer och maskinister tillhört de 10 mest eftersökta kompetenserna under de senaste fem åren. Genom stödet för skolor och genom HTEC-center-programmet satsar Haas Automation helhjärtat på att hjälpa ungdomar att skaffa sig de kvalifikationer och erfarenheter som de behöver för en utmanande och givande karriär.

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..
Hållbara nyheter inom formblåsning
Nordens främsta formblåsare Blowtech GP kommer till Elmia Subcontractor med flera heta nyheter, både inom material och teknik. Mångåriga utställaren Blowtech GP ser fram emot årets underleverantörsmässa med förväntan. De nyheter man presenterar i år ligger helt rätt i tiden, men man vill inte släppa för mycket detaljer förrän..