Nyheter

Haas stöttar teknikutbildning

den 13 december 2013 13:44 Företagsprofil

Portugal, CNC Skills Challenge: Haas Automation fortsätter

stötta teknikutbildning i Europa

 

Zaventem, Belgien. November 2013: Över hela den europeiska kontinenten ser vi hur dagens nyexaminerade dras till karriärer inom finans, fastigheter och rekrytering, och tillverkningsbranschen har än idag problem med att skaka av sig bilden av smutsiga och lågteknologiska fabriker.

 

Ett sätt att hantera branschens problem med sin image är att se till att den senaste CNC-tekniken finns tillgänglig på skolor och högskolor. En tillverkare som gör just precis detta är Haas Automation, som idag har över 70 HTEC-centra (Haas Teknical Education Centre) över Europa – dessa initiativ erbjuder sakkunskap, toppmodern CNC-teknik och förstklassig teknisk utbildning som inspirerar och motiverar många fler ungdomar att ta steget in i CNC-världen.

 

Våra senaste två HTEC-centra har öppnat i Portugal. Nyligen hölls ett femdagar långt evenemang med målsättningen att främja portugisisk CNC-kompetens. Här deltog skolorna Escola Profissional de Espinho (ESPE) och Instituto do Emprego e Formação Profissional (IEFP) de Setúbal. Båda skolorna höll invigningsceremonier för att fira sina respektive anslutningar till den globala HTEC-gemenskapen.

 

ESPE ligger cirka 10 km söder om Porto, och skolan har nu en Haas TL-1 Toolroom-svarv och en Haas Super Mini Mill. Skolans rektor Valdemar Martins ser fram emot en spännande framtid: ”Investering i tillverkningsutbildning är mycket viktig för att öka mängden anställningar och förstärka den ekonomiska tillväxten” säger han. ”Investeringarna i den senaste metallbearbetningstekniken hjälper våra studenter att få de kunskaper de behöver för att integreras perfekt på arbetsmarknaden, och de ger samtidigt vårt land de tekniker, ingenjörer och innovatörer som behövs för att landet ska blomstra i framtiden”.

 

Samma sak gäller hos IEFP de Setúbal som blev det åttonde HTEC-centret i Portugal när det öppnade en dag efter ESPE, den 12:e november. På Setúbal-anläggningen som ligger cirka 20 km söder om Lissabon hittar vi en Haas ST-10Y CNC-svarv med Y-axel plus en Haas VF-2 CNC-fleroperationsmaskin.

Under tre dagar efter invigningen hölls för första gången någonsin evenemanget HTEC Skills Utmaning, där deltagare från olika HTEC-centra tävlade mot varandra. Evenemanget hölls på HTEC-centret IEFP de Évora mellan Lissabon och den spanska gränsen. En student och en lärare från sex olika HTEC-centra tävlade i programmering och maskinbearbetning med en Haas-fleroperationsmaskin. Komponenterna som de tog fram bedömdes av en internationell jury.


 

De sex HTEC-centra som deltog var IEFP de Évora, IEFP de Portalegre, IEFP de Águeda, DRQP Madeira, Academia de Formação ATEC samt EONSI. Vinnande studenten Diego Fernandez från HTEC EONSI var strålande glad: ”Priset ger en stark motivation att fortsätta utbildningen i maskinbearbetning”, sade han. ”Förutom stödet från mina lärare tror jag att jag vann tack vare mitt tålamod och min vilja att lära. CNC-maskinbearbetning är en suverän bransch om du gillar att arbeta med händerna, om du är kreativ och om du vill göra det lilla extra i ditt land”.

 

Andrapriset togs av Igor Ferreira från IEFP de Águeda, och tredje pris gick till Roberto Nogueira från IEFP de Portalegre.

 

Carlos Vilas-Boas är chef för AfterSales SA som är Haas Factory Outlet för Portugal, och han stöder HTEC-initiativet fullt ut. ”Syftet för mitt Haas-företag är att stödja inhemska metallbearbetningsföretag och tillhandahålla den maskinutrustning och de tjänster de behöver för att öka tillverkningens lönsamhet”, säger han. ”Det är mycket viktigt att ha ett nära och proaktivt samarbete med lärare så att vi kan nå målet: att hjälpa företagen att hitta kunniga anställda så att de kan hålla sig starka och växa.”

 

Företagen har alltid behov av kreativa ingenjörer och teknologer som specialiserar sig på CNC-tillverkning. Enligt rapporterna har tekniker, ingenjörer, produktionsoperatörer och maskinister tillhört de 10 mest eftersökta kompetenserna under de senaste fem åren. Genom stödet för skolor och genom HTEC-center-programmet satsar Haas Automation helhjärtat på att hjälpa ungdomar att skaffa sig de kvalifikationer och erfarenheter som de behöver för en utmanande och givande karriär.

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Säljchefen lämnar Zander & Ingeström
Säger adjö efter fem decennier.   Den sista februari lämnar Anders Englund uppdraget som försäljningschef på Zander & Ingeström. Han drar sig tillbaka efter fem händelserika decennier på samma arbetsplats.  Två av företagets mest betrodda medarbetare kommer att dela på uppdraget. -VidLäs mer
Familjeföretaget expanderar i Göteborg
Förvärvar industritomt och bygger ny verkstadshall lagom till 45-årsjubiléet.Familjeföretaget ElectroHeat Sweden AB har förvärvat en industritomt på ca 11000 m2 med fastigheter på ca 1700 m2. Ägorna ligger på Tagenevägen med Göteborgs bästa skyltläge mittemot IKEA Bäckebol. Två av lokalerna kommer hyras ut och det finns även..
Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver?
Efterfrågan, råvarupriser och importkvoter är några områden som påverkar, menar Max Fjaestad på BE Group.Max Fjaestad, produkt och inköp, på BE Group siar om stålåret 2020. "TJUGOTJUGO”. Smaka på ordet! Visst finns det något tilltalande och lite kittlande över det? Inte bara för att det är enkelt att uttala, utan också för att det..
Verkstadsföretaget i Ockelbo utökar maskinparken
Ökad orderingång ligger bakom investeringsbeslutet.Lichron har återigen fått förtroendet att leverera en avancerad maskin till ett svenskt verkstadsföretag. Det är Atlings Maskinfabrik AB i Ockelbo som nu investerar ytterligare i en Kiwa KH-45, vilket är en driftsäker maskin för horisontell bearbetning. AtlingsLäs mer
Ny katalog från DENIOS
Miljösmart utrustning för kemikaliehantering.Den nya katalogen har landat och i fokus sta°r miljo¨smarta, ha°llbara och ergonomiska produkter som tillsammans ska bidra till en ho¨jd sa¨kerhet fo¨r ba°de ma¨nniskor och miljo¨. Tips, guider och expertra°d varvas med nya produkter som tillsammans skaparLäs mer
OnRobot utökar sin innovativa Gecko-griparfamilj
Kompakta Gecko Single-Pad (SP)-griparen för tillämpningar med litet fotavtryck.?OnRobot, global ledare inom armslutsverktyg för robotar, har lanserat en kompakt single-pad-version av sin innovativa Gecko-gripare som inte lämnar några märken. Den nya Gecko Single Pad (SP)-griparen erbjuder samma kapacitet för nya tillämpningar medLäs mer
Flera starka funktioner i nya EPLAN-plattformen
EPLAN Platform, version 2.9, är tillgänglig från mitten av februari. Snabbt genererade QR-koder kan lagra hyperlänkar som kan öppnas på fältet. Layers Management säkerställer att alla ändringar sparas automatiskt, vilket gör implementeringen av företagets standarder ännu enklare. Projekt kan genomföras snabbare med massredigeringLäs mer
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Ny uppdaterad fatvändare för snabb och smidig hantering av olika fat  LOGITRANS lanserar nu en ny produkt i sitt sortiment för snabb, smidig och säker hantering av fat. Den nya fatvändaren hanterar stål- och plastfat med diametrar från Ø300 upp till Ø600 mm. Den uppdaterade modellen är försedd med fjärrkontroll för..
Nya appen Metallkompetens täcker informationsglapp om mässing
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram. Appen Metallkompetens, är sedan årsskiftet fritt tillgänglig för alla som vill ha och behöver information om mässing;Läs mer
Dubbelt slipar bättre
Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen. Tack vare dubbellameller kombinerat med keramiska korn slipar den med dubbel kraft, men med mindre friktion. Resultatet är en kallare, precisare och snabbare slipning som inte påverkar färgen på arbetsstycket. Kontakta din lokala TYROLIT återförsäljareLäs mer
Han blir försäljningschef för Lackeby Products
Nästa steg är att rekrytera fler säljare.Lackeby Products AB konstruerar och tillverkar utrustning för miljömässig rening och återvinning. All tillverkning sker i Kalmar och företaget har 46 anställda. Nu utser företaget Daniel Lindström till ny marknads- och försäljningschef. -Jag är väldigtLäs mer
Global aktör i fordonsindustrin väljer GARO
Av stor strategisk betydelse för ossGARO AB har tecknat ett ramavtal med en global aktör i fordonsindustrin avseende leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Avtalet är icke-exklusivt och har inga garanterade volymer, men är av stor strategisk betydelse för GARO då detLäs mer
PMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020
I montrarna visas bl a det senaste inom lyftutrustning såsom manuella lyftblock, kättingtelfrar el/luft, traverssystem, portabla aluminium bockkranar, vakuumlyftare samt hela LOGITRANS programmet av lyftvagnar som t ex nya Multi fatvändaren och unika Panther Silent handtruck.  Vi visar bl a följande nyheter i våra montrar:KITOs revolutionerande EQS kättingtelfer med 1-fas,..
ABUS Kransystem på Underhållsmässan 10-13 mars 2020 - monter B10:22
Där visas bl a senaste lintelfermodellen, kättingtelfrar, lättraverssystem, portabla aluminiumkranar samt det elektriska styrsystemet ABUControl för traverser.ABUS elektriska lintelfermodell GM1000M är en kombination av användar- och servicevänlighet, modern design samt intelligent teknik. Det ingår t ex som standard frekvensstyrning, även lyftrörelse, samt att en..
Miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
En ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning har lanserats av Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala AB, i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D AB.   Materialet är en blandning av borkarbid och nylon och kommer att säljas i form av filament avsett för additiv tillverkning med fused filament fabrication-teknologi..