Nyheter

Hållbart arbetsliv - AFA Försäkring i Almedalen 2014

den 11 juni 2014 12:34 Företagsprofil

Vilka förändringar behövs i socialförsäkringar och avtalsförsäkringar för ett längre och mer hållbart arbetsliv? Hur ska framtidens arbetsmiljö utformas? Detta diskuteras i ett av AFA Försäkrings seminarier under årets Almedalsvecka. I ett annat seminarium diskuteras vilka faktorer som påverkar rörlighet och hållbarhet för chefer i kommunala förvaltningar.  

Hållbart arbetsliv – hur jobba längre? 
Det talas ofta om att vi kommer att behöva arbeta allt längre upp i åldrarna. Men för att det ska bli möjligt måste arbetslivet förändras. Flexibiliteten måste öka. Vilka förändringar behövs i socialförsäkringar och avtalsförsäkringar för ett längre och mer hållbart arbetsliv?

Det måste till exempel bli lättare att byta karriär. Det skiljer mycket mellan olika yrkesgruppers möjlighet att fortsätta jobba högre upp i åldrarna. Vissa yrken är mer fysiskt krävande än andra. Hur kan arbetsmarknaden göra sådan omställning möjlig?

Frågan om hur framtidens arbetsmiljö bör utformas för att möjliggöra ett längre arbetsliv för hela arbetsmarknaden är en av vår tids stora utmaningar. Hur ser parterna på arbetsmarknadens framtid? Vad säger forskarna? Välkommen till ett samtal om framtidens lösningar med professor Joakim Palme, docent Maria Albin och arbetsmarknadens parter.

Medverkande: 
Torbjörn Johansson – avtalssekreterare, LO 
Christer Ågren- vice VD, Svenskt Näringsliv 
Per Åkesson – kommittésekreterare, Parlamentariska socialförsäkringsutredningen 
Agneta Jöhnk - chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, Sveriges Kommuner och landsting 
Lenita Granlund – avtalssekreterare och 2:e vice ordf., Kommunal 
Martin Linder – 2:e vice ordf., Unionen 
Åsa Forsell – välfärdsutredare, TCO 
Maria Albin – docent, avd. för arbets- och miljömedicin, Lunds universitet 
Joakim Palme - professor i statsvetenskap, Uppsala universitet 
Michel Normark – chef, Analys och försäkringsvillkor, AFA Försäkring 
Anders Moberg – VD, AFA Försäkring 
Moderator Ulf Mårtensson

Tid 
1 juli 2014, kl 15.00 – 16.00 
Plats 
Mellangatan 1 

Seminariet videoinspelas och kommer kunna ses i efterhand på www.afaforsakring.se 

Chef i kommunal verksamhet – hur hållbart är det? 

Att rekrytera och behålla kompetenta chefer har blivit en allt viktigare fråga för Sveriges kommuner. Omsättningen är stor och många upplever det som svårt att hitta lämpliga chefskandidater, detta får konsekvenser för både kvalitet och stabilitet i verksamheten.

Det har forskats mycket kring personalomsättning i privat sektor, men det har inte funnits alls lika mycket kunskap om den offentliga sektorn. Seminariet tar sitt avstamp i forskningsprojektet Chefsrörlighet och chefshållbarhet i kommunala förvaltningar , som finansierats av AFA Försäkring.

Professor Annika Härenstam och forskare Linda Corin vid Göteborgs universitet, redogör för vilka faktorer som påverkar rörligheten och hållbarheten för chefer i kommunala förvaltningar. Hur kvinnors och mäns karriärmönster och organisatoriska förutsättningar skiljer sig åt, samt inte minst vad är viktigast för att göra ett chefsjobb attraktivt i alla typer av kommunala verksamheter?

Medverkande: 
Annika Härenstam – professor vid Göteborgs universitet och projektledare för projektet Chefsrörlighet och chefshållbarhet i kommunala förvaltningar 
Linda Corin, forskare och föreståndare för Centrum för Global Human Resource Management vid Göteborgs universitet 
Christina Pettersson, ombudsman, OFR 
Caroline Olsson, sektionschef, Sveriges Kommuner och Landsting 
Susanna Stymne Airey, chef FoU-avdelningen, AFA Försäkring 
Moderator Ulf Mårtensson

Tid 
1 juli 2014, kl 13.30 – 14.30 
Plats 
Mellangatan 1

Seminariet videoinspelas och kommer kunna ses i efterhand på www.afaforsakring.se

Mer information: 
Rolf Eriksson, presschef, AFA Försäkring, 0708-939577, rolf.eriksson@afaorsakring.se 
Camilla Arvenberg, pressassistent, AFA Försäkring, 0708-149830, camilla.arvenberg@afaforsakring.se

   
AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar drygt fyra miljoner människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 600 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Industrilås storsatsar i Nässjö
Bygger en fabrik som är dubbelt så stor som den gamla.Industrilås köper en 63 500 kvm stor tomt av Nässjö kommun. Den ligger på Södergården 1 i södra delarna av Nässjö. Tomten kommer markberedas av kommunen och byggstart för Industrilås nya fabrik och kontor beräknas påbörjas inom en snar framtid. – I dagLäs mer
Från 1000 komponenter till 70
Fordonskomponentgruppen listar 7 områden med nya möjligheter när elbilarna rullar ut i världen.Från 1 000 till 70 komponenter. Så dramatiskt blir det när bensinmotorn ersätts med elmotorn. Men samtidigt dyker det upp andra helt nya möjligheter för dagens leverantörer när fordonsflottan ska elektrifieras. Peter Bryntesson, Senior Advisor på FKGLäs mer
Premiär på Elmia för ny koncern inom plåtbearbetning
Företagen från Gnosjö, Värnamo och Ljungby kompletterar varandra och siktar nu på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.En helt ny industrikoncern har tagit klivet ut i rampljuset. GLS Industries siktar på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.– Tillsammans når vi högre och längre! säger vd Jens Petersson. Bakom GLS Industries..
Ford avslöjar klassiskt namn på sin nya elbil:
Världspremiär måndag den 18 novemberPå måndag ska Fords nya elbil avtäckas för omvärlden, men redan idag stod det klart att den helt nya, helelektriska SUV:en kommer bära det ikoniska ponny-emblemet och heta Ford Mustang Mach-E. Helelektriska Ford Mustang Mach-E har världspremiär på måndagLäs mer
Spitze investerar i ytterligare en DMG MORI
Spitze tillverkar flexibla och ergonomiska förpackningslösningar. Spitzes andra maskin från DMG MORI har nu installerats och är igång.Först köpte företaget en CMX 50 U, en 5-axlig fräs och nu en NLX 2000 SY, en svarv med LNS stångmagasin Quick Load Servo 80. Spitze valde den här svarven för man har jobbat i SL- ochLäs mer
Husqvarna möter framtidens utmaningar med nyfikenhet
Per Ericsons berättar från Elmia Subcontractor om tre framgångsrecept för framtiden!Kundens förväntningar ökar. Allt ska vara uppkopplat. Effektiviteten står i fokus. Utmaningar som Husqvarna Group ställs inför varje dag. Och de lär inte minska i framtiden. Så hur möter det globala företaget dessa utmaningar? Två utmaningar sticker utLäs mer
Ny typ av skär till frässkärserien VPX200
Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, nu med en helt ny typ av skär. Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, frässkärserie, VPX200, har breddat sitt sortiment med en helt ny typ av skär. Det nya vändskäret, med så kallad L-spånbrytare, kommer nu att erbjudas..
Ny design på verktygshållare från MAPAL
Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande. Sedan 1993, har Mapal byggt upp ett brett produktprogram av verktygshållare, från spännpatroner till kundanpassade hydraul- chuckar. Företaget tillkännager nu en helt ny design på detta produktprogram. På detta sätt kommer inte bara hållarna ha likaLäs mer
Youtubern Simone Giertz ska locka ungdomar till industrin
På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning är robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på Elmia Subcontractor torsdag den 14 november.Den 12–15 november anordnas Elmia Subcontractor i Jönköping. På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning finns världskända robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på plats för att föreläsa.  Simone Giertz..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
Med en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar. Definitiva dragplåster var den stora portalmaskinen MCR-S samt de nya robotlösningarna ARMROID och STANDROID. Med en..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
xxMed en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar.Läs mer
Vännäs Verkstad utökar maskinparken - först ut med det senaste igen
Med kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest är 3D-printade polymerdetaljer i kombination med plåt och metallkomponenter en framgångsfaktor för legoföretaget.Det är snart två år sedan den första HP Jet Fusion 3D skrivaren i Norden installerades hos Vännäs Verkstad, en HP Jet Fusion 4210. När HP släppte sin nästa modell, 5210 som är anpassad..
Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..