Nyheter

Hälsans nya verktyg fyller 10 år – visar morgondagens tekniska lösningar inom vård, omsorg och oberoende

den 17 februari 2014 12:11 Företagsprofil

Med ett fyrverkeri av innovationer firade Hälsans nya verktyg sina första 10 år med en konferens på creActive i Mjärdevi i Linköping under Alla hjärtans dag. Under temat ”Hur kan ny teknik hjälpa både individ och verksamhet” bjöds det på 20 snabba föredrag av bland annat innovatörer, vårdpersonal och forskare.

– Hälsans nya verktyg har bidragit till ett nytt tänk för att hitta nya lösningar för att leva ett gott, tryggt liv i hemmet när man blir gammal, sade Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson som invigde konferensen ”East Sweden Health Innovations 2004-2024”.

Innovationsmiljön Hälsans nya verktyg startade år 2004 sin verksamhet efter att ha blivit utvald som en Vinnväxt-vinnare, en regional satsning av östgötaregionen och Vinnova. Tidigt fanns insikten att andelen äldre kommer att öka kraftigt med krav på nya sätt att organisera vård och omsorg på. Idag, 10 år senare, kan Hälsans nya verktyg blicka tillbaka på tio innovativa år då fokus under senare år har legat på att utveckla mobila IT-lösningar inom vård, omsorg och oberoende. – Vi är stolta över att ha banat vägen och varit ögonöppnare hos många aktörer för den stora samhällsutmaning vi står inför med en åldrande befolkning. Vi har också ökat kunskapen och intresset för dessa frågor genom olika evenemang och genom att stötta innovatörer som utvecklat nya produkter och tjänster, säger Mona Jonsson, vd Hälsans nya verktyg.

En av Europas styrkeregioner
Under de tio år som gått har Hälsans nya verktyg bidragit till att 68 produkter och 27 företag har nått marknaden och har dessutom varit involverad i betydligt fler projekt. Pharmacell, Linkura, Phoniro, Wemotion, Familjelarm och Machine says Hello är exempel på några projekt som Hälsans nya verktyg har stöttat.
Hälsans nya verktyg har under alla år även samarbetat internationellt med liknande aktörer. År 2013 stod Hälsans nya verktyg värd för AAL Forum, som är den största europeiska konferensen inom teknikstöd för äldre och IT-lösningar för äldres oberoende. 800 deltagare från 29 länder deltog i konferensen som hölls i Norrköping.

– Hälsans nya verktyg betraktas idag som en av styrkeregionerna i Europa inom vårt område, det känns häftigt, säger Mona Jonsson.

Tekniska lösningar som förenklar livet för äldre
Under konferensen på Alla Hjärtans dag blickade man både bakåt på de 10 år som gått men också framåt på hur tekniken i framtiden kan förenkla vardagen för äldre. Genom ett fyrverkeri av innovationer i form av 20 snabba föredrag fick deltagarna en inblick i allt från duschrobotar, patientjournaler på nätet till psykologisk behandling via internet.

– Det finns så många möjligheter med nya lösningar som kan bidra till att hantera vår stora samhällsutmaning med en åldrande befolkningen men också stora utmaningar med att nå ut med tekniken till användarna – de äldre. Där finns fortfarande mycket att göra, säger Mona Jonsson.

Läs mer om Hälsans nya verktyg på hemsidan www.halsansnyaverktyg.se och se filmen om ”Hälsans nya verktyg 2004-2014 – en återblick” på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=lREXnvfNhZgFör mer information kontakta:

Mona Jonsson, vd Hälsans nya verktyg
070-891 92 91
mona.jonsson@halsansnyaverktyg.se

Sandra Olt, kommunikatör, Hälsans nya verktyg
072-151 15 55
sandra.olt@halsansnyaverktyg.se

Hälsans nya verktyg är en innovationsmiljö, med Östergötland som bas, som stöttar utvecklingen av nya tekniska lösningar inom vård, omsorg och äldreliv. Bakom Hälsans nya verktyg står ca 40 företag, länets kommuner med Linköping och Norrköping som lokomotiv, landstinget, regionförbundet Östsam, Linköpings universitet och forskningsinstitut, intresseorganisationer och föreningar.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Industrilås storsatsar i Nässjö
Bygger en fabrik som är dubbelt så stor som den gamla.Industrilås köper en 63 500 kvm stor tomt av Nässjö kommun. Den ligger på Södergården 1 i södra delarna av Nässjö. Tomten kommer markberedas av kommunen och byggstart för Industrilås nya fabrik och kontor beräknas påbörjas inom en snar framtid. – I dagLäs mer
Från 1000 komponenter till 70
Fordonskomponentgruppen listar 7 områden med nya möjligheter när elbilarna rullar ut i världen.Från 1 000 till 70 komponenter. Så dramatiskt blir det när bensinmotorn ersätts med elmotorn. Men samtidigt dyker det upp andra helt nya möjligheter för dagens leverantörer när fordonsflottan ska elektrifieras. Peter Bryntesson, Senior Advisor på FKGLäs mer
Premiär på Elmia för ny koncern inom plåtbearbetning
Företagen från Gnosjö, Värnamo och Ljungby kompletterar varandra och siktar nu på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.En helt ny industrikoncern har tagit klivet ut i rampljuset. GLS Industries siktar på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.– Tillsammans når vi högre och längre! säger vd Jens Petersson. Bakom GLS Industries..
Ford avslöjar klassiskt namn på sin nya elbil:
Världspremiär måndag den 18 novemberPå måndag ska Fords nya elbil avtäckas för omvärlden, men redan idag stod det klart att den helt nya, helelektriska SUV:en kommer bära det ikoniska ponny-emblemet och heta Ford Mustang Mach-E. Helelektriska Ford Mustang Mach-E har världspremiär på måndagLäs mer
Spitze investerar i ytterligare en DMG MORI
Spitze tillverkar flexibla och ergonomiska förpackningslösningar. Spitzes andra maskin från DMG MORI har nu installerats och är igång.Först köpte företaget en CMX 50 U, en 5-axlig fräs och nu en NLX 2000 SY, en svarv med LNS stångmagasin Quick Load Servo 80. Spitze valde den här svarven för man har jobbat i SL- ochLäs mer
Husqvarna möter framtidens utmaningar med nyfikenhet
Per Ericsons berättar från Elmia Subcontractor om tre framgångsrecept för framtiden!Kundens förväntningar ökar. Allt ska vara uppkopplat. Effektiviteten står i fokus. Utmaningar som Husqvarna Group ställs inför varje dag. Och de lär inte minska i framtiden. Så hur möter det globala företaget dessa utmaningar? Två utmaningar sticker utLäs mer
Ny typ av skär till frässkärserien VPX200
Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, nu med en helt ny typ av skär. Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, frässkärserie, VPX200, har breddat sitt sortiment med en helt ny typ av skär. Det nya vändskäret, med så kallad L-spånbrytare, kommer nu att erbjudas..
Ny design på verktygshållare från MAPAL
Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande. Sedan 1993, har Mapal byggt upp ett brett produktprogram av verktygshållare, från spännpatroner till kundanpassade hydraul- chuckar. Företaget tillkännager nu en helt ny design på detta produktprogram. På detta sätt kommer inte bara hållarna ha likaLäs mer
Youtubern Simone Giertz ska locka ungdomar till industrin
På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning är robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på Elmia Subcontractor torsdag den 14 november.Den 12–15 november anordnas Elmia Subcontractor i Jönköping. På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning finns världskända robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på plats för att föreläsa.  Simone Giertz..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
Med en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar. Definitiva dragplåster var den stora portalmaskinen MCR-S samt de nya robotlösningarna ARMROID och STANDROID. Med en..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
xxMed en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar.Läs mer
Vännäs Verkstad utökar maskinparken - först ut med det senaste igen
Med kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest är 3D-printade polymerdetaljer i kombination med plåt och metallkomponenter en framgångsfaktor för legoföretaget.Det är snart två år sedan den första HP Jet Fusion 3D skrivaren i Norden installerades hos Vännäs Verkstad, en HP Jet Fusion 4210. När HP släppte sin nästa modell, 5210 som är anpassad..
Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..