Nyheter

Hälsans nya verktyg fyller 10 år – visar morgondagens tekniska lösningar inom vård, omsorg och oberoende

den 17 februari 2014 12:11 Företagsprofil

Med ett fyrverkeri av innovationer firade Hälsans nya verktyg sina första 10 år med en konferens på creActive i Mjärdevi i Linköping under Alla hjärtans dag. Under temat ”Hur kan ny teknik hjälpa både individ och verksamhet” bjöds det på 20 snabba föredrag av bland annat innovatörer, vårdpersonal och forskare.

– Hälsans nya verktyg har bidragit till ett nytt tänk för att hitta nya lösningar för att leva ett gott, tryggt liv i hemmet när man blir gammal, sade Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson som invigde konferensen ”East Sweden Health Innovations 2004-2024”.

Innovationsmiljön Hälsans nya verktyg startade år 2004 sin verksamhet efter att ha blivit utvald som en Vinnväxt-vinnare, en regional satsning av östgötaregionen och Vinnova. Tidigt fanns insikten att andelen äldre kommer att öka kraftigt med krav på nya sätt att organisera vård och omsorg på. Idag, 10 år senare, kan Hälsans nya verktyg blicka tillbaka på tio innovativa år då fokus under senare år har legat på att utveckla mobila IT-lösningar inom vård, omsorg och oberoende. – Vi är stolta över att ha banat vägen och varit ögonöppnare hos många aktörer för den stora samhällsutmaning vi står inför med en åldrande befolkning. Vi har också ökat kunskapen och intresset för dessa frågor genom olika evenemang och genom att stötta innovatörer som utvecklat nya produkter och tjänster, säger Mona Jonsson, vd Hälsans nya verktyg.

En av Europas styrkeregioner
Under de tio år som gått har Hälsans nya verktyg bidragit till att 68 produkter och 27 företag har nått marknaden och har dessutom varit involverad i betydligt fler projekt. Pharmacell, Linkura, Phoniro, Wemotion, Familjelarm och Machine says Hello är exempel på några projekt som Hälsans nya verktyg har stöttat.
Hälsans nya verktyg har under alla år även samarbetat internationellt med liknande aktörer. År 2013 stod Hälsans nya verktyg värd för AAL Forum, som är den största europeiska konferensen inom teknikstöd för äldre och IT-lösningar för äldres oberoende. 800 deltagare från 29 länder deltog i konferensen som hölls i Norrköping.

– Hälsans nya verktyg betraktas idag som en av styrkeregionerna i Europa inom vårt område, det känns häftigt, säger Mona Jonsson.

Tekniska lösningar som förenklar livet för äldre
Under konferensen på Alla Hjärtans dag blickade man både bakåt på de 10 år som gått men också framåt på hur tekniken i framtiden kan förenkla vardagen för äldre. Genom ett fyrverkeri av innovationer i form av 20 snabba föredrag fick deltagarna en inblick i allt från duschrobotar, patientjournaler på nätet till psykologisk behandling via internet.

– Det finns så många möjligheter med nya lösningar som kan bidra till att hantera vår stora samhällsutmaning med en åldrande befolkningen men också stora utmaningar med att nå ut med tekniken till användarna – de äldre. Där finns fortfarande mycket att göra, säger Mona Jonsson.

Läs mer om Hälsans nya verktyg på hemsidan www.halsansnyaverktyg.se och se filmen om ”Hälsans nya verktyg 2004-2014 – en återblick” på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=lREXnvfNhZgFör mer information kontakta:

Mona Jonsson, vd Hälsans nya verktyg
070-891 92 91
mona.jonsson@halsansnyaverktyg.se

Sandra Olt, kommunikatör, Hälsans nya verktyg
072-151 15 55
sandra.olt@halsansnyaverktyg.se

Hälsans nya verktyg är en innovationsmiljö, med Östergötland som bas, som stöttar utvecklingen av nya tekniska lösningar inom vård, omsorg och äldreliv. Bakom Hälsans nya verktyg står ca 40 företag, länets kommuner med Linköping och Norrköping som lokomotiv, landstinget, regionförbundet Östsam, Linköpings universitet och forskningsinstitut, intresseorganisationer och föreningar.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer
Världens enda modulära profiler i kolfiber
De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden där förhållandet mellan låg vikt och hög hållfasthet är viktigt. Kolfiberprofilerna från CarboSix är en följd av Alusics erfarenheter som tillverkare av aluminiumprofiler och komponenter. De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden..
Ny serie fästen till robotarmar
Mycket snabbt och flexibelt sätt att montera fästet på robotarmen. Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa robotar. COB är en unik serie fästen för Triflex®-kedja samt skyddslang till kollaborativa robotar. Den unika monteringen med hjälp av det silikonfria kardborrebandet gör attLäs mer
Damstahl breddar utbudet - samarbetar med Advances Coupling Limited
Flyttar fram positionerna ytterligare på marknaden. Damstahl är i dag den enda grossisten inom rostfritt stål, som täcker hela spektrumet av rostfria rör och fittings för såväl den tung industri som känsliga miljöer inom läkemedels- och livsmedelsproduktion.  Företaget Advanced Couplings Limited (ACL)Läs mer
Maskin Fransson rekryterar mitt i Coronatider
Maskinleverantören anställer inom sälj för verktyg och verktygsmaskiner. Vi på MaskinFransson är glada att meddela att vi har anställt Peter Blom som säljare. Peter har ca 10 års erfarenhet som säljare av verktyg och verktygsmaskiner.Dessförinnan var han på Scania i drygt 20 år, där många år i produktionen avslutades med 5Läs mer
Nu 50 företag som ställer ut under Temaveckorna - Allt som skulle visats på Elmia Produktionsmässor
Temaveckorna och den nya onlinemässan får fler och fler utställare för varje dag. Här är flera av utställarna!Temaveckorna har fått positivt mottagande och allt fler anmäler sig till den digtala mässan som får fler och fler utställare varje dag.  Mottagandet från företagen och bransch har varit mycket positivt och ett 40-tal har redan anmält sig till..
Vi måste rusta för kommande kriser i industrin – redan nu
Måste få stöd även under återhämtningsfasen.I en debattartikel i NyTeknik skriver Stefan Gustafsson och Stefan Ek företagsledarna i ProtonGroup att små och medelstora industriföretag måste få stöd även under återhämtningsfasen. Svensk industri är motorn i svensk välfärd. 98 procent av alla företagLäs mer
Fortsatt stark utveckling i NOTE under Q2
Utvecklingen mycket stark och samtliga fabriker i Europa och Kina är nu i drift.I slutet av mars och i linje med brittiska myndigheters beslut att begränsa alla icke nödvändiga resor och industriella verksamheter stängdes fabriken i Windsor tillfälligt ned. Fabriken i Windsor svarar för cirka 10% av NOTEs totala försäljning. NedstängningenLäs mer
Areco Metals stärker tillväxtstrategin med nya rekryteringar
Känd tunnplåtsexpert och ny divisionschef på plats.Areco Metals är en av Europas största importörer och lagerhållare av lackerad tunnplåt för byggindustrin. Bolaget är också en viktig leverantör av stålprodukter till främst den nordiska industrin, men levererar även till industrikunder i övriga..
Nya kostnadseffektiva och kompakta robotceller för svetsning
ArcWorld Mini och Micro från Yaskawa.ArcWorld är framtagen för att ge snabb igångkörning och hög produktivitet och kräver en liten yta. Med ArcWorld kan du snabbt ställa om produktionen för att producera olika långa serier. Fördelarna med ArcWorld är många. De är lätta att installera, lättaLäs mer
?Producera mer konkurrenskraftigt med en Cobot
Cobots för små och medelstora företag.Solectro AB är numer också återförsäljare för Kassow Robot som utvecklar och producerar unikt effektiva, industriella, samarbetsvänliga 7-axliga robotar – så kallade Cobots. Kassows Cobots är trots sin stora räckvidd extremt kraftfulla, snabba och lämpligaLäs mer
Damaskus lanserar roll-up skydd
Portabel och lätt att rengöra.Damaskus Maskinskydd kan nu, tillsammans med sin italienska partner P.E.I, presentera ett nytt mobilt Roll-Up-skydd. – En unik skyddslösning som är utmärkt i dessa coronatider, säger Peter Almqvist, vd på Damaskus Maskinskydd. Företagets nya skyddslösningLäs mer
Europeisk handlingsplan för bilindustrins omstart
En kick-start, säger FKG:s Fredrik Sidahl.FKG-Fordonskomponentgruppen skrev igår i sitt nyhytsbrev att den europeiska fordonssektorn – fordonstillverkare, leverantörer, bilhandlare, verkstäder och gummiverkstäder – har i skuggan av Covid-19 antagit en gemensam handlingsplan. Detta i syfte förLäs mer
Stor undersökning visar att utsikten för underleverantörer till fordonsindustrin förvärras
Detta visar senaste undersökningen från CLEPA European Association och Automotive Suppliers.En enkätundersökning som gjorts bland Europas underleverantörer till fordonsindustrin i spåren av Coronakrisen visar att sektorns syn på läget har förvärrats avsevärt de senaste veckorna  Över 90 procent av företagen förväntar sig en..
Jernkontoret står värd för ESTAD 2021
En viktig mötesplats för stålproducenter, stålanvändare, fabriksleverantörer, forskningsinstitut samt universitet från hela världen. Mellan 14-18 juni 2021 står Jernkontoret värd för den femte upplagan av konferensen The European Steel Technology and Application Days, ESTAD 2021 – en betydelsefull teknisk konferens och mötesplats för europeisk stålindustri. ESTAD..