Nyheter

Hur tillverkas en detalj som saknar ritning?

den 13 oktober 2017 09:31

Frågan blir högaktuell när gamla slitna verktyg eller verktygsformar behöver bytas ut.

-Det här ska bli smidesverktyget, säger Peter Zazis och pekar på en CAD-ritning på sin dataskärm. Peter arbetar som konstruktör på Modellteknik i Eskilstuna och visar hur det går till när de arbetar med Reverse Engineering, eller omvänd konstruktion. Modellteknik

Läs mer

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Qimtek på plats på MECSPE - Italiens stora industrimässa i Parma
I samarbete med Italian Trade Agency ska affärer och samarbeten mellan svensk och italiensk industri stärkas.Italiensk industri har en lång tradition av tillverkning. MECSPE, Italiens stora industrimässa i Parma är just nu i full gång. Staden som kanske är mest känd för sin skinka ligger även i en region med många..
Sandvik Coromant: Samarbete och hastighet är vägen till framgång
I år deltar inte mindre än 600 besökare från våra nordiska länder när Sandvik Coromant ordnar Tech Days i samarbete med DMG MORI. Se bilderna.Tech Days 2018 arrangeras av Sandvik Coromant tillsammans med DMG MORI i Sandviken. Det är fjärde gången som den årliga tilldragelson äger rum hos Sandvik Coromant Center i Sandviken nu den 20-23 mars. Samarbetspartners i..
Digitalisering... eller ska vi göra som vi alltid gjort?
Att ha en vision, ett mål och en plan är ofta grunden till framgångProduktionen går för fullt, ont om personal och runt omkring haglar alla begrepp som du måste ha koll på. Digitalisering, automation, robotlyftet, internet of things och så vidare. Industrin är hetare än på många år, men hur står det till med strategin?Läs mer
Teknikorienterad mässa med fokus på digitalisering 13-16 mars
För första gången är mässan utsåld, säger affärsansvariga Anna Jarnö Underhållsmässan i Göteborg har länge betraktats som en viktig mässa för svensk industri. Detta bekräftas år efter år då både utställare och besökare ökar i antal. I år blir det ännu tydligare. – För första gången är mässan..
The Cutting edge för skärande bearbetning
Svenska företag använder skär för hundratalsmiljoner varje år och i takt med den digitala utvecklingen kommer också de intelligenta verktygen, Svenska företag använder skär för miljoner varje år, och tillverkarna anstränger sig alltid för att göra verktygen så effektiva som möjligt för att öka sina kunders produktivitet.– I ett..
Kompetensbrist – en överlevnadsfråga för svensk industri
Skriker efter kvalificerad arbetskraftSvensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft. Tre av fyra teknikindustriföretag måste redan idag anpassa sin verksamhet efter bristen på kompetens enligt Teknikföretagens färska rapport ”Vinna eller försvinna”. RiskenLäs mer
Stålet som bygger världen
Föreställ dig en tillvaro utan stål. Vår svenska tillverkningsindustri stod sig definitivt ganska slätt utan stålet. – Samhället byggs av stål, säger Bo-Erik Pers på Jernkontoret. Kudden vi sover på skulle inte kunna tillverkas utan stål, det rena vattnet vi dricker skulle inte kunna producerasLäs mer
Robotmaster en succé hos Daimler
Offline-mjukvara fungerar som helhetslösning för robotstyrd kulhamring av pressverktyg. Polering av pressverktyg är ett viktigt arbetsmoment inom fordonsindustrin, för att förbättra ytjämnheten, förhindra skrynkling och maximera livslängden. Daimler AG ville automatisera sitt poleringsarbete för verktygsformar som används till att formaLäs mer
Lesjöforsfjädrar till unikt motorbygge i Värmland
Han bygger världens genom tiderna första och enda raka 16-cylindriga bilmotor.   I värmländska Kil pågår ett unikt bilbyggarprojekt. Bilentusiasten Pelle Söderström är i slutprocessen med att färdigställa sin barndomsdröm; världens genom tiderna första och enda raka 16-cylindriga bilmotor. I den enorma motorn finns..
Att skära stål med vatten
Att skära metall med vatten är en förhållandevis ny teknik som under de senaste decennierna vunnit mark och är idag en etablerad metod för att skära i princip alla material som tål vatten.– I början skar man i första hand i laminerat trä och andra mjuka material, säger Klas Wallström på Waterjet Sweden. Idag skär vi till 80 procent i metall. Det var under..
Från prototyp till reservdelar och serietillverkning
Länge har additiv tillverkning mest handlat om prototypframtagning, men nu har metoden slagit igenom inom fler användningsområden.Länge var 3d-skrivarteknik, eller additiv tillverkning, enbart en teknik för att ta fram prototyper. Nu har något hänt. Additiv tillverkning har blivit ett kostnadseffektivt sätt att ta fram både reservdelar och verktyg samt..
Användningen av snabbstålsverktyg ökar stadigt
Trots växande konkurrens från hårdmetallen fortsätter snabbstålet att vara populärt hos tillverkare. Legotillverkaren Larssons Mekaniska Verkstad är en av förespråkarna.Användandet av snabbstålsverktyg (HSS) ökar stadigt världen runt utan någon tendens till avmattning. Världsmarknaden för HSS-verktyg väntas växa till mer än 10 miljarder dollar..
En motor för digitalisering av Sverige
Automation kommer i grunden förändra många förutsättningar i det samhälle vi lever i. Men det är i symbiosen mellan automation och artificiell intelligens som vi verkligen kommer att se transformation. Det säger David Mothander, förbundsdirektör på IT&Telekomföretagen.  En transformation som kommer att ställa många av våra invanda begrepp och..
Intervju: Vd för familjeföretaget som bygger extremt snabba maskiner
Flygindustrin är den dominerande kunden världen över och nu bygger företaget en ny fabrik i Kalmar. Modig Machine Tool i Virserum är ett genuint familjeföretag i ordets renaste betydelse. De fyra bröderna Erik, Harry, Sture och Arne Modig startade företaget 1947. Under ett tiotal år på 60- och 70-talen drevs företaget av Harrys fru Ulla. Harrys sonLäs mer
Specialitet: Automatisering av mutter- och skruvsvetsning
En klassisk förfrågan till Gislavedsföretaget kan bestå av tio, femton artiklar och ett antal fästelement som behöver förslag på lösningar.Automatisering av mutter- och skruvsvetsning är det småländska företaget Lerocons specialitet. Kunderna finns främst inom bilbranschen. Produktportföljen innefattar detaljmatning med hjälp av..