Nyheter

Hur tillverkas en detalj som saknar ritning?

den 13 oktober 2017 09:31

Frågan blir högaktuell när gamla slitna verktyg eller verktygsformar behöver bytas ut.

-Det här ska bli smidesverktyget, säger Peter Zazis och pekar på en CAD-ritning på sin dataskärm. Peter arbetar som konstruktör på Modellteknik i Eskilstuna och visar hur det går till när de arbetar med Reverse Engineering, eller omvänd konstruktion. Modellteknik

Läs mer

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Robotlyftet ska lyfta svensk automation
Sverige är i världsklass men våra konkurrenter är snabbare, Säger Damberg Närings- och innovationsminister Mikael Damberg gästade för en tid sedan Robotdalen och OpiFlex i Västerås för att presentera Näringsdepartementets automationssatsning Robotlyftet. – Sverige ligger i världsklass och ökar inom automation, men våra konkurrentländerLäs mer
Med en kollaborativ svetsrobot kunde man producera efter order i stället för till lager
Trots fler medarbetare och större fabriksareal stod valet i svetsavdelningen dock under en tid mellan att anställa fler medarbetare eller investera i en automatiserad svetsanläggning. Det tyska företaget L&S Technischer Handel GmbH i delstaten Nordrhein-Westfalen upplevde 2016 en stigande orderingång. Det var naturligtvis i sig positivt, men det konstant höga utnyttjandet av..
Materialet är så formbart att det kan utnyttjas till hundra procent
Olofsfors har tagit fram ett nytt sidostöd till sina stålband, som gör att bandet sitter kvar på däcket. Genom att det nu går åt mindre material till stöden har kostnaderna minskat med en fjärdedel. SSAB Boron 27 har spelat en viktig roll i produktionen.  – Eftersom materialet är så formbart utnyttjas det till hundra procent och vi slipper spill, säger Mats Frangén,..
Gjutningssimulering viktigt verktyg för ebm-papst utvecklingsingenjörer
Vid formgjutning pressas den smälta metallen in i en form med hög hastighet och under stort tryck. Hastigheten hos den smälta metallen är vanligtvis mellan 30 och 60 m/s. Gjutningstrycket uppnår värden mellan 400 och 800 bar. En hög formfyllningshastighet och höga tryck gör det möjligt att producera gjutgods med högdimensionell noggrannhet och extremt bra..
Mätning en automatisk del av processen
– Det blir allt vanligare att integrera automationslösningar i produktionen, konstaterar Charlotta Swan på Hexagon.Ständigt ökade krav på kvalité innebär per automatik ökade krav på mätning och kontroll. Det leder också till utveckling av metoder.– Behovet av att kvalitetssäkra produkter blir större och större, säger Nathalie..
Robotar i produktionen ledde till 50 nyanställningar
I stället för att flytta produktionen till egna fabriker i lågkostnadsländer, så satte Trelleborg in cobots.– Efter att vi satte in robotarna i produktionen ökade beställningarna så mycket att vi var tvungna att nyanställa 50 personer, berättar operatören Dragan Jovanivic.Industrin har länge outsourcat sin tillverkning till lågkostnadsländer för att hålla..
Nytt Wiki för svensk industri
Med målsättning att höja svensk industris konkurrenskraft lanserar Manufacturing Guide en ny webbaserad kunskapsdatabas. Här finns hittills över 550 beskrivna tillverkningsmetoder. Manufacturing Guide är ett nytt Wiki för svensk industri, med målet att utbilda och stödja de som arbetar med produktutveckling och tillverkning. -Manufacturing Guide skall vara ett verktyg..
Inköparna hett villebråd i Jönköping
På tisdagen slår Elmia Subcontractor upp portarna i Jönköping. Utställarna laddar i sina montrar och Svensk Verkstad känner några inköpare på pulsen.Förutom utställarna som naturligtvis utgör fundamentet i mässan så tillhör också inköparna de viktigaste spelarna på Elmia Subcontractor. Det är de som utställarna vill se i sina montrar och det..
Business unusual – as usual i Jönköping
Det är ett framgångskoncept som årligen lockar runt 1 200 utställare och mer än tio gånger så många besökare. Tisdag den 14 november är det dags igen. Business unusal är Elmia Subcontractors nya underrubrik. Det är nog en sanning med modifikation, ty underleverantörernas stora årliga begivenhet i Jönköping är sig ändå ganska lik från år..
Från golvet till företagsledningen
I Götene utgörs 50 procent av kommunens arbetsplatser av tillverkande industri och här finns många karriärvägar. Henrik Oldins resa började som NC-operatör 2002. Möt honom, hans arbetsgivare och ytterligare åtta framgångsrika tillverkningsföretag.50 procent av Götene kommuns arbetsplatser består av tillverkande industri. Viktiga arbetsgivare för kommunen är..
En unik tillverkningsidé som ger produktionen fart
En konstruktör tar fram en geometri i 3D och laddar upp filen på sajten. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.Det började med ett problem i slutet av 90-talet. Lösningen la grunden för ett fortfarande växande företag med..
Proto Labs algoritm ger produktionen fart
– En konstruktör som tagit fram en geometri i 3D – det må vara vilken CAD programvara som helst – laddar upp filen på vår website. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som vår algoritm har hittat, som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.Det började med ett problem i slutet av..
Materialen som ger framgångar
Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing och lätta material är en avgörande faktor för ebm-papst och Mercedes-AMG Petronas Motorsports framgångar. De gör både Formel 1-bilarna och fläktar ekonomiska och robusta, och de möjliggör innovativa former. Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing, vilket illustreras av den ursprungliga historien om bilen..
Industritrippel i Kista 10-11 oktober
Automation, Process, Underhållsteknik. När Easyfairs i oktober arrangerar sina Industrimässor på Kistamässan i Stockholm är det enligt samma recept som i Malmö. – Men utan logistik och förpackning. Tre närbesläktade industriområden i en viktig mötesplats för Mälardalsregionen, säger projektledare Ester Fardell.– Med tanke på automationsutvecklingen..