Nyheter

Hur tillverkas en detalj som saknar ritning?

den 13 oktober 2017 09:31

Frågan blir högaktuell när gamla slitna verktyg eller verktygsformar behöver bytas ut.

-Det här ska bli smidesverktyget, säger Peter Zazis och pekar på en CAD-ritning på sin dataskärm. Peter arbetar som konstruktör på Modellteknik i Eskilstuna och visar hur det går till när de arbetar med Reverse Engineering, eller omvänd konstruktion. Modellteknik

Läs mer

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

En unik tillverkningsidé som ger produktionen fart
En konstruktör tar fram en geometri i 3D och laddar upp filen på sajten. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.Det började med ett problem i slutet av 90-talet. Lösningen la grunden för ett fortfarande växande företag med..
Proto Labs algoritm ger produktionen fart
– En konstruktör som tagit fram en geometri i 3D – det må vara vilken CAD programvara som helst – laddar upp filen på vår website. Inom några timmar får han feedback med pris och alternativa leveranstider, men han får också en lista på förändringar som vår algoritm har hittat, som kan göra produkten snabbare att tillverka, billigare och bättre.Det började med ett problem i slutet av..
Materialen som ger framgångar
Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing och lätta material är en avgörande faktor för ebm-papst och Mercedes-AMG Petronas Motorsports framgångar. De gör både Formel 1-bilarna och fläktar ekonomiska och robusta, och de möjliggör innovativa former. Vikt har alltid spelat en viktig roll inom racing, vilket illustreras av den ursprungliga historien om bilen..
Industritrippel i Kista 10-11 oktober
Automation, Process, Underhållsteknik. När Easyfairs i oktober arrangerar sina Industrimässor på Kistamässan i Stockholm är det enligt samma recept som i Malmö. – Men utan logistik och förpackning. Tre närbesläktade industriområden i en viktig mötesplats för Mälardalsregionen, säger projektledare Ester Fardell.– Med tanke på automationsutvecklingen..
Limning med precision
När FRIMO skulle etablera en anläggning för limning av inredningsdetaljer till bilbranschen var möjligheten att fullt utnyttja robotens rörlighet avgörande. Lika betydelsefull var förmågan att automatiskt byta verktyg med precision och bibehållen funktion. Valet föll på svivelväxlare från Robot System Products. I den idylliska sydtyska..
Legoföretaget bytte verktygsfabrikat och ökade effektiviteten
- Kvalitet, service och pris, uppger vd Sakib Masic som skäl till det successiva bytet av verktygsfabrikat.Tillsammans med SMV Verktyg i Smålandsstenar har Linköpings Rostfria ökat sin effektivitet. Samarbetet mellan företagen började i liten skala men sedan årsskiftet har Linköpingsföretaget i stort sett helt övergått till att bara..
En av världens största mässor för tillverkande industri
EMO i Hannover drar igång idag . Så här säger svenska maskintillverkaren Abene och svenska underleverantören Ekets X Uppåkra om varför man bör vara där. Efter fyra år är EMO tillbaka i Hannover 18-23 september. Den gigantiska mässan arrangeras som bekant varannat år och arrangemanget delas mellan Hannover och Milano enligt principen två gånger i Hannover, en i..
Svenskarna laddar upp för EMO 2017
Svensk Verkstad tittar på mässprogrammet och pratar med några svenska maskinsäljare som snart är på väg.Snart smäller det. Mycket snart. Och platsen för smällen är Hannover. Där har det inte smällt ordentligt sedan 2013. Men det smäller högt att EMO arrangeras i Hannover. Inte minst för svenskarna, som generellt upplever en stor skillnad på..
Östersundsföretaget laddar för serietillverkning inom 3D-print
Medan vi andra fortfarande förknippar 3D-print med prototyptillverkning så har AIM i Östersund redan tagit tekniken ett steg till.AIM - Additive Innovation & Manifacturing Sweden AB- bildades så sent som för ett år sedan, men har ändå 15 års erfarenhet och forskning i ryggen, via Mittuniversitetet och djupa kunskaper i AIR – Additive Innovation & Research..
Reportage: VW Caddy monteras med en 3d-printad framvagn
Industriell 3D-printing kommer i framtiden att spela en nyckelroll för storskalig produktion. I det här samarbetsprojektet har man utvecklat en framvagn för att visa på potentialen med industriell 3D-printing för fordonsindustrin.Altair, APWORKS, csi entwicklungstechnik, EOS GmbH, GERG och Heraeus har tillsammans tagit fram en framvagn för att visa på potentialen med industriell..
288 robotar i fabriken i Oskarshamn
I Oskarshamn ligger en av Europas modernaste fabriker. Alla robotar är bestyckade med verktygsväxlare vilket ökar flexibiliteten och kapaciteten.Effektivt utnyttjande av industrirobotar kräver verktygsväxlare, det visar erfarenheterna från den nya karossanläggningen på Scania i Oskarshamn. Vid val av leverantör är kvalitet och support..
288 robotar i fabriken i Oskarshamn
I Oskarshamn ligger en av Europas modernaste fabriker. Alla robotar är bestyckade med verktygsväxlare vilket ökar flexibiliteten och kapaciteten.Effektivt utnyttjande av industrirobotar kräver verktygsväxlare, det visar erfarenheterna från den nya karossanläggningen på Scania i Oskarshamn. Vid val av leverantör är kvalitet och support..
Unik automation hos Uddeholm
Ett långt utredningsarbete föranledde projektet och det hela startade redan 2011/2012 med önskan att automatisera hela Uddeholms standardsortiment, alla stålsorter. Vid årsskiftet 2014/2015 levererades en ny typ av automation inklusive två stycken plangejdmaskiner till Uddeholm i Hagfors där man tillverkar plattor av verktygsstål i världskvalité.  -Vi fick..
100-metersbalkar av stål från SSAB
Helsingfors nya bibliotek är en imponerande syn.Helsingfors efterlängtade centrumbibliotek Oodi får ett förstklassigt läge i stadens centrum, mellan järnvägsstationen och Musikhuset. Bibliotekets stomme innehåller stålbalkar som sträcker sig ungefär 100 meter mot skyn. De iögonfallande balkarna harLäs mer