Nyheter

Industri 4.0 genomsyrade Hannover Messe

den 13 maj 2015 08:22 Företagsprofil

Revolutionen är här! Även om den kanske inte startade i Tyskland i april, så befästes den sannerligen under mässveckan i Hannover. Hannover Messe fokuserade på Industri 4.0 i år och det var också för många utställande företag ett tydligt tema.

– Industri 4.0 var verkligen ett genomgående tema, från politisk nivå till utställarnivå, från debattscener till forum, säger Frederik Nillner, marknadsdirektör på Bosch Rexroth.
– Var man än sökte inspiration på mässan, handlade det om hur digitaliseringen landar i industrin.
Ja, revolutionen är här!

Hannover Messe tog ett steg in i den framtid som många företag i stora stycken redan lever i. Digitaliseringen, med global kommunikation inte bara mellan människor utan också mellan system, smarta fabriker och digital mobilitet och flexibilitet, blir alltmer vardag. Åtminstone för somliga.

Detta tydliggjordes på Hannover Messe 2015, som svävade till nya höjder, som arrangörerna själva uttrycker det. Över 220 000 besökare under de fem mässdagarna ger en viss tyngd åt det påståendet.

Huvuddelen av dessa kom visserligen från värdlandet, men drygt 70 000 besökte mässan från andra länder.

Omkring 6 500 företag visade teknik för morgondagens produktionsanläggningar och energisystem.

Den gigantiska mässan lockade en hel del svenskar, både som besökare och i utställande företag.

Flera av dessa företag tillhör de som går i bräschen för den digitala utvecklingen i industrin. Bosch Rexroth, SKF och Rittal finns bland dessa och de gjorde tydliga avtryck på mässan i form av visioner, produkter och färdiga lösningar för framtidens smarta fabriker, produktionssystem och produkter.

Frederik Nillner på Bosch Rexroth tillhör de som brinner för den här utvecklingen, men han konstaterar att det är de stora, kapitalstarka strukturerna inom industrin som driver Industri 4.0

I Tyskland är det väldigt tydligt att det är de stora jättarna som driver det här, säger han. Alla stora drakar har I 4.0-tema.

I Sverige talar man inte jättemycket om det här ur ett strukturellt perspektiv. Man hoppas lite på att små IT-bolag ska råka snubbla över någon briljant lösning som ska sätta Sverige på spåret.

Det finns ju fortfarande ingen riktig ritkning på det här. Allt som har med dator och maskin att göra kallas Industri 4.0. Vi är fortfarande i början på en förändring som kommer att ske. Vi kommer inte att kunna undvika den.

Progressförvirring förekommer, tolkningsförvirring förekommer, prioriteringsförvirring förekommer – och vad som saknas är standarder. Hur ska alla dessa system kommunicera med varandra?

Många talar visionärt om detta och man pratar mycket om att äntligen få in ungdomen i industrin, att här finns chansen att knyta ihop industrin med den grå massan. Hur spelindustrins inspirationsmöjligheter ska slå över till industrin tycker alla är spännande.

Men det är fortfarande visioner.

Bosch Rexroth visade dock på mässan att man tagit steget ur visionerna i många stycken och landat en rad produkter och lösningar som lever upp till det vi kallar Industri 4.0.


Satsar på framtiden

Andra spelare som också kommit långt på vägen är Rittal och SKF.

Vi satsar mycket på Industri 4.0 och ser stora vinningar i att jobba på nya sätt inom industrin, säger Håkan Persson på Rittal. Vi jobbar inte bara med I 4.0 utan även med hur vi aktivt kan implementera det här i vår företagsgrupp.

Under ett par års tid har vi haft en hög målsättning att integrera vår kunskap och erfarenhet och de bolag vi jobbar med i gruppen, där de ingående bolagen Rittal, Cideon, Eplan och Kiesling representerar olika delar i att kunna uveckla allt från engineering till produktion och leverans.

Det är intressant att se att flera branscher tar dom här stegen. Vi brukar titta på bilindustrin som legat långt framme i det här medan många andra branscher inte gjort det.

Mässan i Hannover var väldigt bra för vår del och många visar ett starkt intresse för vad som händer i framtiden.

Vi hade mycket bra diskussioner kring de här frågorna.


Mobilitet

Fler visioner och framtidsprodukter presenterade också SKF.

Vi lanserade många nyheter i Hannover, säger Nia Kihlström på SKF.

Vi jobbar mycket med mobilitet och visade en hel del lösningar inom det området.

För SKF, som jobbar över ett synnerligen brett spektrum av branscher, är Hannover Messe skräddarsydd.

Vi jobbar inom 40 olika industrier, och den här mässan är ju den som täcker flest branscher.

Följaktligen hade företaget en monter på tusen kvadratmeter som var väl servad av många SKF:are. Och det gick åt för att presentera de många produktnyheterna som lanserades på mässan.

Hannover Messe är den största mässan och därför satsar vi väldigt mycket på den. Och årets mässa var väldigt bra, där vi fick ut vårt budskap på ett mycket bra sätt. Intresset för våra nylanseringar var stort, konstaterar Nia Kihlström.


Fler svenskar

Bland de svenska företagen på Hannover Messe hittar vi också bland andra Damalini, Simson Power Tools, Hydro-scand Machine och Specma Wiro.

Alla har goda erfarenheter med sig hem från Tyskland och en hel del leads att jobba med under året.

Vi hade ingen nyhet med oss i år, men förde ut vårt budskap om Total Alignment Solution, säger Rustan Karlsson på Damalini. Vi har uppriktningssystem för alla industrier och intresset för lasermätning ökar med kunskapen om tekniken. Men det är fortfarande väldigt nytt för många. Hannover Messe är ett bra tillfälle att möta människor från många olika industrier.

Vi hade bra tryck i montern och det märktes tydligt att mässan var väldigt välbesökt i år. Inte minst var det tydligt att Indien var partnerland i år. Gott om indier bland montrarna.

Lars Björk på Hydroscand Machine AB i Säter, konstaterar att årets mässa i Tyskland var lika bra som den brukar vara.

Vi presenterade en del nyheter och fick en hel del intressanta kontakter. Från vårt företag var vi sex personer och vi hade mycket att göra under större delen av mässan.

Claes Löfgren på Specma Tools är nöjd med mässan, även om han upplevde beläggningen i montern som ganska ojämn under veckan.

Vi var lite sent ute så vi hamnade i en annan hall än vi brukar. Därför var det kanske inte helt optimalt för oss.

Vi fick dock en hel del intressanta leads, säger han.

Företaget, som deltog med tre personer, fokuserade på hela sitt sortiment, med tonvikt på metallslang till verkstadsindustri, processindustri, kemi-, gas-, läkemedels- och livsmedelsindustri.

Det var fjärde Hannover Messe vi deltagit på och vi är väldigt nöjda så här långt. Vi deltar framför allt på utländska mässor i Tyskland, Danmark och senast i Norge – det är på exporten vi expanderar.

Nicklas Fjellet på Simson Power Tools är också nöjd med mässan som företaget brukar delta på.

Det är vårt tyska bolag som arrangerar mässdeltagandet, men vi åker ner från Sverige för att stötta lite och ta hand om de svenska kunderna i första hand, säger Fjellet.

Företaget hade inga nya produkter med sig till mässan, men ändå en del nyheter.

Vi hade lite tillverkningstekniska, geometriska nyheter att visa våra kunder.

Simson Power Tools är ett av ganska få svenska företag som deltar på mässan i Hannover.

Det är ganska tunt med företag i vår bransch, så det är roligt att vi kan delta på de här stora mässorna.

 

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nummer 3

 

 

Bild: En bild av framtiden, enligt Rittal. Foto: Rittal


 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Smidesverkstaden i Hudiksvall kammar hem Stålbyggnadspriset
Tillsammans med arkitekt, beställare och konstruktör vinner de priset för renoveringen av Nationalmuseum. Se när stålkonstruktionen lyfts på plats!Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2019. Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta..
Med robotik, artificiell intelligens, 5G-teknik och digitalisering på programmet
Idag sparkar mässan Teknologia igång i Helsingfors, en av de hetaste start up-orterna i världen. Nordens ledande evenemang i teknikbranschen Teknologia 19 ordnas i Messukeskus i Helsingfors 5–7 november. På programmet står inlägg från olika tekniska sektorer, och på mässan är det också möjligt att bekanta sig med start up-företag inom..
Business på Elmia– but not as usual
Det händer så otroligt mycket på kort tid just nu, säger projektledare Gabriella Banehag. Elmia Subcontractor är i ständig utveckling, men känns ändå alltid igen i sin form. En trygg hamn där Sveriges underleverantörer träffar varandra och sina kunder på samma sätt, på samma monterplats, år efter år. Men världen är stadd..
Rekordmånga utställare när Blechexpo sparkar igång
Men plåtmässan i Stuttgart är föremål för motstridiga känslor i branschen. Hör några röster från plåtbranschen i Sverige.– Mässan är viktig för oss och vi har ställt ut där i många år, säger Joakim Dovrén, på Cidan Machinery. – Vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, säger å andra sidan..
Att ta steget till att automatisera småserietillverkning
Legoföretaget i Vellinge gjorde ett robotlyft. Erik Ralvert, vd och ägare, berättar för Svensk Verkstad hur tankarna gick. Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men..
Familjen Schmidt som i skärande bearbetning
När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.Schmidt betyder fritt översatt från danska "skärande bearbetning". Det måste det göra. I mer än 60 år har familjen Schmidt utvecklat och producerat..
Säljaren som blev vd
Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men vill inte detaljstyra. Mysig sommarstad men inte lika livlig på vintern. Så beskriver John Ericson sin barndomsstad Nyköping. Från Nyköping till Hölö är det inte särskilt långt. Ungefär fem mil. Men..
Allt fler inser vikten av mätning
– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare ibland betraktats som något inte helt nödvändigt, blir med rätta allt viktigare för alltfler.– Det handlar mer om kvalitetskontroll än mätning. I takt med att teknik utvecklas ochLäs mer
Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”
Svetsare är ett hett yrke med goda framtidsutsikter. – Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.  Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrundLäs mer
Många robot- och helhetslösningar på EMO
Smartare tillverkning är temat för dagen i Hannover. Efter en vecka på världens största mässa för metallbearbetning, kan vi konstatera att det är många robotar i montrarna på EMO. En del tycker för många, de menar att det tar bort lite uppmärksamhet från andra smarta lösningar. Men mycket handlar dockLäs mer
Folkabubblan nu som elbil
Tillsammans med eClassics presenterar Volkswagen nu ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor.Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar. Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna tillLäs mer
Teknikskiftet inom fordonsindustrin
Man måste välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, menar Magnus Johansson på Automotive Components Floby AB.Teknikskiftet som pågår just nu inom fordonsbranschen går inte att jämföra med något tidigare. De företag som anammar förändringarna och ligger långt framme i teknikskiftet förutspås gå mot en ljus..
Bli smartare i Hannover
Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover. Ingen uttryckte det så bra som Roger Cronholm på Schunk; – Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år, men det är först nu den nya tekniska utvecklingen har satt sig och vi börjar få se applikationerna. Han är inte ensam om att sia på det sättet. Hans..
Lesjöfors goes to Hollywood
Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och gasfjädrar används i smarta kamerariggar i Hollywoods största film- och tv-produktioner.Fjädrar från Lesjöfors återfinns som bekant i nästan alla hörn av samhället. Men visste du att fjädrar även har en kritisk funktion i filmskapares vardag? Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och..
På IAC i Torslanda är Samhallmedarbetaren Abbe en kulturbärare
I tretton år har han haft driftledarrollen och hans förmåga att se sina kolleger har lett till både ökat engagemang och ökad trivsel på arbetsplatsen.   I nästan 13 år har Abdal Lahdou, eller Abbe, som alla kallar honom, haft rollen som drift­ledare på Samhall,  på arbetsplatsen IAC Group i Torslanda utanför Göteborg. Han är inte bara en..