Nyheter

Industri 4.0 ger nya möjligheter inom underhållsvärlden

den 29 oktober 2015 08:48 Företagsprofil

Molntjänster blir allt hetare, inte minst inom industrin och underhåll i takt med att informationsmängderna ökar lavinartat. Nu kommer de första övervakningsinstrumenten som är direkt baserade på uppkoppling mot internet. 

Utvecklingen av molntjänster är avhängigt den nya industrifas som är på gång med intelligenta maskiner och produkter som kommunicerar med varandra. 
General Electric bygger exempelvis en egen molntjänst för att koppla sina kunders prylar. Företaget räknar med att 50 miljarder maskiner kommer att vara uppkopplade mot nätet inom fem år för att nämna ett exempel.
Luleå tekniska universitet, i samarbete med SICS Swedish ICT, påbörjar i höst första fasen av satsningen på en nationell storskalig datacenteranläggning för test och experiment av moln och Big data-teknik. 

Färdigt för marknaden
I Skellefteå har i all tysthet det lilla företaget Ascribo utvecklat en molnbaserad tjänst för tillståndskontroll av roterande maskiner. Adaptive Impact Recovery, AIR, är en patenterad metod som genom vibrationsanalys ger maskinägare nya möjligheter att följa slitage och skador på roterande maskiner.
– Vi fick patentet godkänt för fem år sedan. Den här tiden har vi ägnat åt att testa den både i laboratoriet och i produktionsmiljö, men nu är den färdig för marknaden med start i höst, säger Boo Renström, en av grundarna och företagets VD.
Algoritmerna i metoden är utformade för att anpassa sig efter olika maskiners vibrationsegenskaper. Det betyder att ingen kalibrering är nödvändig, variationer i maskinens belastning och andra förändringar hanteras automatiskt av systemets algoritmer.

Enkelt att installera
Sensorerna är 3-axliga av typen mikroelektromekaniska system som tillåter vibrationsmätningar på låga frekvenser, ner mot 2 kHz. Det ger bättre förutsättningar att utföra analyser även på långsamt roterande maskiner. Flera maskiner kan anslutas med ett nästan fritt antal sensorer till en gateway.
– Lagerskador, axlar, vibrationer, varvtal och temperatur kan övervakas med en och samma sensor både i realtid och via rondering, kommenterar Boo Renström.
Maskinägaren kan själv enkelt göra installationen. Det ger låga investeringskostnader och hög tillgänglighet. Med den plattformsoberoende molntjänsten kan maskinägaren via en vanlig dator eller smart mobiltelefon få larm, styra mätningar eller aktivt följa maskinernas status, såväl i realtid som historiskt.

Följ senaste utvecklingen på Underhållsmässan
Industri 4.0 och IoT (Internet of Things) debatteras flitigt på Underhåll 8-11 mars 2016 i Göteborg, norra Europas största fackmässa inom driftsäkerhet och underhåll. Med mer än 250 utställare och 13 000 deltagare är det branschens givna mötesplats under fyra intensiva dagar. Det öppna scenprogrammet bjuder på tips, erfarenhetsutbyte och diskussioner kring problemlösning och ny teknik. Dessutom är flertalet diplomutbildningar helt kostnadsfria. Mer info och länkar till forum på www.underhall.se. 

IoT och smörjmedel på Underhållsdagen i november
Vill du veta mer framtidens IT- och tillståndsbaserade underhåll? Anmäl dig till Underhållsdagen den 24 november i Göteborg. Förutom IoT erbjuds ett spår om miljöanpassad smörjmedelsteknologi. Mer info om hela konferensen på www.underhallsdagen.se.  


Text: Underhållsmässan® 
Bilder/fotograf: Anna Sigvardsson 

Bildtext: Lars Eric Aaro, f d vd på LKAB, talade om mobilitet på Underhåll 2014
Bildtext 2: Bilproduktion i Möjligheternas Värld på Underhållsmässan

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Smidesverkstaden i Hudiksvall kammar hem Stålbyggnadspriset
Tillsammans med arkitekt, beställare och konstruktör vinner de priset för renoveringen av Nationalmuseum. Se när stålkonstruktionen lyfts på plats!Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2019. Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta..
Med robotik, artificiell intelligens, 5G-teknik och digitalisering på programmet
Idag sparkar mässan Teknologia igång i Helsingfors, en av de hetaste start up-orterna i världen. Nordens ledande evenemang i teknikbranschen Teknologia 19 ordnas i Messukeskus i Helsingfors 5–7 november. På programmet står inlägg från olika tekniska sektorer, och på mässan är det också möjligt att bekanta sig med start up-företag inom..
Business på Elmia– but not as usual
Det händer så otroligt mycket på kort tid just nu, säger projektledare Gabriella Banehag. Elmia Subcontractor är i ständig utveckling, men känns ändå alltid igen i sin form. En trygg hamn där Sveriges underleverantörer träffar varandra och sina kunder på samma sätt, på samma monterplats, år efter år. Men världen är stadd..
Rekordmånga utställare när Blechexpo sparkar igång
Men plåtmässan i Stuttgart är föremål för motstridiga känslor i branschen. Hör några röster från plåtbranschen i Sverige.– Mässan är viktig för oss och vi har ställt ut där i många år, säger Joakim Dovrén, på Cidan Machinery. – Vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, säger å andra sidan..
Att ta steget till att automatisera småserietillverkning
Legoföretaget i Vellinge gjorde ett robotlyft. Erik Ralvert, vd och ägare, berättar för Svensk Verkstad hur tankarna gick. Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men..
Familjen Schmidt som i skärande bearbetning
När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.Schmidt betyder fritt översatt från danska "skärande bearbetning". Det måste det göra. I mer än 60 år har familjen Schmidt utvecklat och producerat..
Säljaren som blev vd
Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men vill inte detaljstyra. Mysig sommarstad men inte lika livlig på vintern. Så beskriver John Ericson sin barndomsstad Nyköping. Från Nyköping till Hölö är det inte särskilt långt. Ungefär fem mil. Men..
Allt fler inser vikten av mätning
– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare ibland betraktats som något inte helt nödvändigt, blir med rätta allt viktigare för alltfler.– Det handlar mer om kvalitetskontroll än mätning. I takt med att teknik utvecklas ochLäs mer
Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”
Svetsare är ett hett yrke med goda framtidsutsikter. – Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.  Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrundLäs mer
Många robot- och helhetslösningar på EMO
Smartare tillverkning är temat för dagen i Hannover. Efter en vecka på världens största mässa för metallbearbetning, kan vi konstatera att det är många robotar i montrarna på EMO. En del tycker för många, de menar att det tar bort lite uppmärksamhet från andra smarta lösningar. Men mycket handlar dockLäs mer
Folkabubblan nu som elbil
Tillsammans med eClassics presenterar Volkswagen nu ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor.Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar. Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna tillLäs mer
Teknikskiftet inom fordonsindustrin
Man måste välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, menar Magnus Johansson på Automotive Components Floby AB.Teknikskiftet som pågår just nu inom fordonsbranschen går inte att jämföra med något tidigare. De företag som anammar förändringarna och ligger långt framme i teknikskiftet förutspås gå mot en ljus..
Bli smartare i Hannover
Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover. Ingen uttryckte det så bra som Roger Cronholm på Schunk; – Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år, men det är först nu den nya tekniska utvecklingen har satt sig och vi börjar få se applikationerna. Han är inte ensam om att sia på det sättet. Hans..
Lesjöfors goes to Hollywood
Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och gasfjädrar används i smarta kamerariggar i Hollywoods största film- och tv-produktioner.Fjädrar från Lesjöfors återfinns som bekant i nästan alla hörn av samhället. Men visste du att fjädrar även har en kritisk funktion i filmskapares vardag? Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och..
På IAC i Torslanda är Samhallmedarbetaren Abbe en kulturbärare
I tretton år har han haft driftledarrollen och hans förmåga att se sina kolleger har lett till både ökat engagemang och ökad trivsel på arbetsplatsen.   I nästan 13 år har Abdal Lahdou, eller Abbe, som alla kallar honom, haft rollen som drift­ledare på Samhall,  på arbetsplatsen IAC Group i Torslanda utanför Göteborg. Han är inte bara en..