Nyheter

Industri 4.0 ger nya möjligheter inom underhållsvärlden

den 29 oktober 2015 08:48 Företagsprofil

Molntjänster blir allt hetare, inte minst inom industrin och underhåll i takt med att informationsmängderna ökar lavinartat. Nu kommer de första övervakningsinstrumenten som är direkt baserade på uppkoppling mot internet. 

Utvecklingen av molntjänster är avhängigt den nya industrifas som är på gång med intelligenta maskiner och produkter som kommunicerar med varandra. 
General Electric bygger exempelvis en egen molntjänst för att koppla sina kunders prylar. Företaget räknar med att 50 miljarder maskiner kommer att vara uppkopplade mot nätet inom fem år för att nämna ett exempel.
Luleå tekniska universitet, i samarbete med SICS Swedish ICT, påbörjar i höst första fasen av satsningen på en nationell storskalig datacenteranläggning för test och experiment av moln och Big data-teknik. 

Färdigt för marknaden
I Skellefteå har i all tysthet det lilla företaget Ascribo utvecklat en molnbaserad tjänst för tillståndskontroll av roterande maskiner. Adaptive Impact Recovery, AIR, är en patenterad metod som genom vibrationsanalys ger maskinägare nya möjligheter att följa slitage och skador på roterande maskiner.
– Vi fick patentet godkänt för fem år sedan. Den här tiden har vi ägnat åt att testa den både i laboratoriet och i produktionsmiljö, men nu är den färdig för marknaden med start i höst, säger Boo Renström, en av grundarna och företagets VD.
Algoritmerna i metoden är utformade för att anpassa sig efter olika maskiners vibrationsegenskaper. Det betyder att ingen kalibrering är nödvändig, variationer i maskinens belastning och andra förändringar hanteras automatiskt av systemets algoritmer.

Enkelt att installera
Sensorerna är 3-axliga av typen mikroelektromekaniska system som tillåter vibrationsmätningar på låga frekvenser, ner mot 2 kHz. Det ger bättre förutsättningar att utföra analyser även på långsamt roterande maskiner. Flera maskiner kan anslutas med ett nästan fritt antal sensorer till en gateway.
– Lagerskador, axlar, vibrationer, varvtal och temperatur kan övervakas med en och samma sensor både i realtid och via rondering, kommenterar Boo Renström.
Maskinägaren kan själv enkelt göra installationen. Det ger låga investeringskostnader och hög tillgänglighet. Med den plattformsoberoende molntjänsten kan maskinägaren via en vanlig dator eller smart mobiltelefon få larm, styra mätningar eller aktivt följa maskinernas status, såväl i realtid som historiskt.

Följ senaste utvecklingen på Underhållsmässan
Industri 4.0 och IoT (Internet of Things) debatteras flitigt på Underhåll 8-11 mars 2016 i Göteborg, norra Europas största fackmässa inom driftsäkerhet och underhåll. Med mer än 250 utställare och 13 000 deltagare är det branschens givna mötesplats under fyra intensiva dagar. Det öppna scenprogrammet bjuder på tips, erfarenhetsutbyte och diskussioner kring problemlösning och ny teknik. Dessutom är flertalet diplomutbildningar helt kostnadsfria. Mer info och länkar till forum på www.underhall.se. 

IoT och smörjmedel på Underhållsdagen i november
Vill du veta mer framtidens IT- och tillståndsbaserade underhåll? Anmäl dig till Underhållsdagen den 24 november i Göteborg. Förutom IoT erbjuds ett spår om miljöanpassad smörjmedelsteknologi. Mer info om hela konferensen på www.underhallsdagen.se.  


Text: Underhållsmässan® 
Bilder/fotograf: Anna Sigvardsson 

Bildtext: Lars Eric Aaro, f d vd på LKAB, talade om mobilitet på Underhåll 2014
Bildtext 2: Bilproduktion i Möjligheternas Värld på Underhållsmässan

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Coronakrisen utbildar oss i hållbarhet
Är vi korkade eller kommer vi skapa robusta system? Experten från Göteborgs Tekniska College ser två alternativ.– Hållbarhet är inte bara ekologi och miljö. Det måste man jobba med på alla plan; ekologi, socialt och ekonomiskt. Vi måste skapa robusta system, säger Johan Bengtsson, lärare på Göteborgs Tekniska College och motorn bakom..
Microprecision kör med full styrka i krisen
Men framtiden är oviss. Microprecision i Kungsängen är kanske, som vd Rade Paunovic säger, ett ganska atypiskt företag i dessa kristider. – Vi har inte dragit ner personal-styrkan utan kör för fullt, säger han. I nästa andetag måste han dock konstatera att visst påverkas manLäs mer
Investeringsvilja finns – men företagen avvaktar
Nu är det blivit spridda skurar...säger Matts Spångberg SVMF- branschorganisationen för importörer och leverantörer av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation och robot i Sverige I en artikel i Svensk Verkstad Magasin i slutet av april kom kunniga röster till tals angående läget om industrins investeringar inom maskin- och..
Från ånglok till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer
Ett undertecknat kontrakt blev avgörande för företagets framtida inriktning. Den 28 april fyller spjutspetsföretaget i Trollhättan 90 år - läs om företagets resa.Den 28 april är det 90 år sedan ånglokstillverkaren Nohab i Trollhättan undertecknade kontraktet som gjorde dem till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer. Idag heter företaget..
Från minuter till sekunder – en effektivare mätrutin för bockade rör
Det svenska verkstadsföretaget minskar cykeltiderna för rörmätning till mindre än tio sekunder.Lösningen stavas inspektionssystemet TubeInspect P16 och mjukvaran BendingStudio. Blomberg & Stensson AB i Katrineholm driver en flexibel produktion som tillverkar allt från prototyper till serieproduktion i små och medelstora serier. De erbjuder ävenLäs mer
Snart kommer temaveckorna: Allt som skulle visats på Produktionsmässorna 2020
Svensk Verkstad Media kommer tillsammans med Qimtek att ha två digitala temaveckor med Elmia Produktionsmässor - maskinerna, verktygen och automationslösningarna. Så håll utkik!Under de två temaveckorna får du presentera de maskiner, verktyg och automationslösningar eller något annat som ni tänkte visa på mässan. Missa in den här unika..
Det är svårt att inte ha kul på jobbet säger vd:n
Jag gör inte revolution som ny vd för företaget. Conny Erixon tillhör den kategori vd:ar som lärt sig organisationen från grunden och arbetat sig till sin plats i ledningen. – Jag gillar att vara chef, säger han. Man får en helhetssyn och får möjlighet att driva sina idéer. Förra året tog han överLäs mer
Kunskapstest online - en hit för svensk industri
-Det finns en stor kunskapstörst inom svensk industri, säger grundaren Hans Bergmark, som själv har en bakgrund inom verkstadsindustrin. Svensk industri törstar efter kunskap. Det är en helt ovetenskaplig men ändå väl underbyggd slutsats vi drar sedan Manufacturing Guides Industri-Quiz varit online i omkring ett halvår. – Efter nio månader har 33 000..
Vattenskärning förvandlar avfall till mervärde
Genom att använda vattenskärningtekniken för att skära ut hål istället för att borra dem, kan restmaterialet sparas, formas och återanvändas.Vid bearbetning av dyra material är det viktigt att minimera avfallet. I detta exemplet visar vi hur man kan producera Inconel-cylindrar och spara material i bearbetningsprocessen. Genom att använda vattenskärningtekniken för att..
Så kan 3D revolutionera underhållsbranschen
På Volvo Cars utvecklas det smarta underhållet på alla fronter. En viktig del av detta är 3D-skrivarna.De ser inte mycket ut för världen. Små, vita plastlådor med ett roterande föremål i mitten. Men de håller på att skapa en revolution inom underhåll.  Mohamad Abosh ansvarar för utvecklingen av det smarta underhållet på Volvo Cars...
Nu öppnar Underhållsmässan - som planerat
Besökare som besökt riskområden för coronavirus de senaste två veckor ombeds stanna hemma. I övrigt finns beredskap på plats och mässan bjuder övriga besökare på fullspäckat program i vanlig ordning.Två år går fort......och det är faktiskt redan dags för ännu en Underhållsmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Globalt har några större..
Tranemo Metal växlar upp
Efter en stor investering tappade legoföretaget en stor kund, men nu har man kavlat upp ärmarna och tänker nytt.Efter en tuff tid kavlar Tranemo Metal upp ärmarna, tänker nytt och bygger om organisationen för att ta sig an marknaden med förnyade krafter.– Det är fortfarande en utmaning, men nu känns det som vi är på rätt spår, säger..
Vd-intervju: Han sluter cirkeln i Closed Loop Manufacturing
Med en far som var bergsingenjör hade han stål i blodet redan när han kom till världen i Grytnäs för 53 år sedan. Idag leder rumpmasen Siemens Digital Industries Softwares verksamhet i Norden.Det har runnit en hel del vatten under broarna mellan dessa två milstolpar i Mats Fribergs liv och karriär. När han växte upp följde familjen faderns arbetssituation och det..
Underhållsmässan i Göteborg fortsätter att växa
Den 10-13 mars öppnas dörrarna till norra Europas största mötesplats inom drift- och underhållsverksamhet. – Det här är den industrimässa hos oss som har vuxit snabbast de senaste åren, säger Anna Jarnö, Business Manager på Svenska Mässan i Göteborg.  Underhållsmässan räknar med minst 10 000 besökare och drygt 330..
Duon som lockar svenskarna till Düsseldorf
Mindre stressade besökare i Tyskland Med rör och tråd i fokus fortsätter parallellmässorna Tube och Wire att locka branschen till tyska Düsseldorf. Många av dem är svenskar och skandinaver. – Tube, Wire och Elmia Automation är våra viktigaste mässor, konstaterar Anders Henriksson, vd påLäs mer