Inköpsföretaget Thonab ser fördelar i Östeuropa
den 19 november 2015 09:57
Företagsprofil
- Det finns flera fördelar med att lägga produktionen i Östeuropa i stället för Asien, menar Nicklas Norgren, inköpsansvarig på Thonab.
- Kort sagt kan man säga att i Östeuropa får man en bättre produkt till en lägre totalkostnad.
- Jämfört med Asienproducerat får man en kvalitetshöjning i Östeuropa. En produkt av rätt kvalitet minskar behovet av oönskat efterarbete samt har en längre livslängd. Även transportkostnaderna blir lägre från Östeuropa.
- En annan stor fördel med de här länderna, jämfört med Asien, är att de är EU-länder som följer EU-lagstiftning, fortsätter Nicklas. Det innebär att det är lättare att säkerställa kraven på leverantörerna vad gäller hållbarhet och socialt ansvar, som till exempel miljöhänsyn, arbetsrätt och kriminella handlingar (mutor).
Thonab i Västberga, söder om Stockholm, har flera års erfarenhet av produktion i Östeuropa. I dagsläget samarbetar man med ett tjugotal underleverantörer i framförallt Tjeckien, Ungern och Slovakien. Det är företag som är specialister inom områden som elektronik, laserskurna, precisionsgjutna, frästa, svarvade och slipade komponenter i metall och plast.
- Vi är själva inköpare och vi fungerar som en extern inköpsfunktion, förklarar Nicklas Norgren, en förlängning av kundens inköpsfunktion. Vi agerar kontaktperson till en grupp av tillverkare och säkerställer rätt pris, kvalitet och leverans.
Emhart Glass: ”samma kvalitet till en bättre kostnadsbild”
En kund som varit med från start 1975 är Emhart Glass, världens ledande tillverkare av glasformningsmaskiner för tillverkning av glasflaskor.
Mikael Lindblad på Emhart Glass i Örebro arbetar som strategisk inköpare inom skärande bearbetning och råmaterial i Europa. Han har det kommersiella ansvaret mot leverantörerna och är den som förhandlar de övergripande avtalen och fasar in eller ut leverantörer.
- Vi tillverkar fyra varianter av glasformningsmaskiner, två i Malaysia – som ska tillgodose den asiatiska marknaden – och två i vår monteringsfabrik i Sundsvall, berättar Mikael Lindblad. Utifrån ett kostnadsfokus tittar vi på var vi ska sourca detaljerna till maskinerna. Vilka ska gå i Asien och vilka ska gå i Europa?
- Vad gäller Europa så tittar vi på att gå från underleverantörer i väst (främst Sverige) till öst. Genom Thonab har vi hittat bra leverantörer i Östeuropa där vi får samma kvalitet som i Sverige men till en bättre kostnadsbild.
- Det finns också ett krav från våra ägare, schweiziska Bucher, att gå mer mot Euroländer för att minska exponeringen mot den svenska kronan.
- Samarbetet med Thonab har fungerat väldigt bra, säger Mikael Lindblad. Thonab förstår vår kravbild. De har hittat flera bra leverantörssamarbeten och har satt upp en lager- och logistikfunktion åt oss. De finns dessutom på plats lokalt.
- Leverantörer kostar pengar, förklarar Mikael. Därför pågår ett ständigt konsolideringsarbete. Vilka ska man jobba med? Man vill inte bli för stor hos en leverantör, men inte heller för liten. Det gäller att ha en bra jämvikt.
- Än så länge har vi bara skrapat på ytan vad gäller sourcing i Östeuropa, avslutar Mikael Lindblad.
Rumänien och Bulgarien är upcoming
I dagsläget har Thonab sin kärngrupp av leverantörer i Tjeckien, Ungern och Slovakien. Två andra länder som är upcoming är Rumänien och Bulgarien.
- Rumänien är ett land som kommer starkt som industrination, säger Nicklas. En hel del är relaterat till Dacia och det koppel av underleverantörer som biltillverkaren genererar i landet. Dacia sätter ju också en standard för Code of conduct, det vill säga hållbarhetsfrågor och socialt ansvar.
Logistikcentrum i Ungern
Just nu håller Thonab på att bygga upp en distributionscentral i Ungern – med kontor, lager och kvalitetsavdelning. Det blir ett logistikcentrum som får till uppgift att koordinera varuförsörjningen och transporterna i Europa.
- Ungern har en väldigt central placering för oss, säger Nicklas.
Nästa vecka åker Nicklas dit igen.
- Det har blivit mycket jobb och mycket resande de senaste två åren.
- Men det är ju faktiskt ytterligare en fördel med Östeuropa. Det ligger bara två timmar bort med flyg. Man kan åka samma dag om det är något man behöver titta på, avslutar Nicklas.
Thonab AB