Nyheter

Inköpsföretaget Thonab ser fördelar i Östeuropa

den 19 november 2015 09:57 Företagsprofil

- Det finns flera fördelar med att lägga produktionen i Östeuropa i stället för Asien, menar Nicklas Norgren, inköpsansvarig på Thonab.

- Kort sagt kan man säga att i Östeuropa får man en bättre produkt till en lägre totalkostnad.

- Jämfört med Asienproducerat får man en kvalitetshöjning i Östeuropa. En produkt av rätt kvalitet minskar behovet av oönskat efterarbete samt har en längre livslängd. Även transportkostnaderna blir lägre från Östeuropa.

- En annan stor fördel med de här länderna, jämfört med Asien, är att de är EU-länder som följer EU-lagstiftning, fortsätter Nicklas. Det innebär att det är lättare att säkerställa kraven på leverantörerna vad gäller hållbarhet och socialt ansvar, som till exempel miljöhänsyn, arbetsrätt och kriminella handlingar (mutor).

Thonab i Västberga, söder om Stockholm, har flera års erfarenhet av produktion i Östeuropa. I dagsläget samarbetar man med ett tjugotal underleverantörer i framförallt Tjeckien, Ungern och Slovakien. Det är företag som är specialister inom områden som elektronik, laserskurna, precisionsgjutna, frästa, svarvade och slipade komponenter i metall och plast.

- Vi är själva inköpare och vi fungerar som en extern inköpsfunktion, förklarar Nicklas Norgren, en förlängning av kundens inköpsfunktion. Vi agerar kontaktperson till en grupp av tillverkare och säkerställer rätt pris, kvalitet och leverans.

Emhart Glass: ”samma kvalitet till en bättre kostnadsbild”
En kund som varit med från start 1975 är Emhart Glass, världens ledande tillverkare av glasformningsmaskiner för tillverkning av glasflaskor.

Mikael Lindblad på Emhart Glass i Örebro arbetar som strategisk inköpare inom skärande bearbetning och råmaterial i Europa. Han har det kommersiella ansvaret mot leverantörerna och är den som förhandlar de övergripande avtalen och fasar in eller ut leverantörer.

- Vi tillverkar fyra varianter av glasformningsmaskiner, två i Malaysia – som ska tillgodose den asiatiska marknaden – och två i vår monteringsfabrik i Sundsvall, berättar Mikael Lindblad. Utifrån ett kostnadsfokus tittar vi på var vi ska sourca detaljerna till maskinerna. Vilka ska gå i Asien och vilka ska gå i Europa?

- Vad gäller Europa så tittar vi på att gå från underleverantörer i väst (främst Sverige) till öst. Genom Thonab har vi hittat bra leverantörer i Östeuropa där vi får samma kvalitet som i Sverige men till en bättre kostnadsbild.

- Det finns också ett krav från våra ägare, schweiziska Bucher, att gå mer mot Euroländer för att minska exponeringen mot den svenska kronan.

- Samarbetet med Thonab har fungerat väldigt bra, säger Mikael Lindblad. Thonab förstår vår kravbild. De har hittat flera bra leverantörssamarbeten och har satt upp en lager- och logistikfunktion åt oss. De finns dessutom på plats lokalt.

- Leverantörer kostar pengar, förklarar Mikael. Därför pågår ett ständigt konsolideringsarbete. Vilka ska man jobba med? Man vill inte bli för stor hos en leverantör, men inte heller för liten. Det gäller att ha en bra jämvikt.

- Än så länge har vi bara skrapat på ytan vad gäller sourcing i Östeuropa, avslutar Mikael Lindblad.

Rumänien och Bulgarien är upcoming
I dagsläget har Thonab sin kärngrupp av leverantörer i Tjeckien, Ungern och Slovakien. Två andra länder som är upcoming är Rumänien och Bulgarien.

- Rumänien är ett land som kommer starkt som industrination, säger Nicklas. En hel del är relaterat till Dacia och det koppel av underleverantörer som biltillverkaren genererar i landet. Dacia sätter ju också en standard för Code of conduct, det vill säga hållbarhetsfrågor och socialt ansvar.

Logistikcentrum i Ungern
Just nu håller Thonab på att bygga upp en distributionscentral i Ungern – med kontor, lager och kvalitetsavdelning. Det blir ett logistikcentrum som får till uppgift att koordinera varuförsörjningen och transporterna i Europa.

- Ungern har en väldigt central placering för oss, säger Nicklas.

Nästa vecka åker Nicklas dit igen.

- Det har blivit mycket jobb och mycket resande de senaste två åren.

- Men det är ju faktiskt ytterligare en fördel med Östeuropa. Det ligger bara två timmar bort med flyg. Man kan åka samma dag om det är något man behöver titta på, avslutar Nicklas.

Thonab AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Kabe tar marknadsandelar i Norden
Husvagnstillverkaren från Tenhult lägger ett stort investeringsprogram bakom sig och ökar försäljningen.Nettoomsättningen för första halvåret uppgick till 1 440 Mkr (1 247), en ökning med 15,5 % och resultatet efter skatt uppgick till 86 Mkr (85).  Kabe har under det senaste året genomfört de största investeringsprogrammen i företagets..
Klart för utbyggnad av Norrköpings hamn
Stärker Norrköpingsregionens roll som ett av landets ledande logistiklägen.   Den planerade utbyggnaden av Norrköpings hamn är viktig för regionens näringsliv, och möjligheterna till effektiva och hållbara transporter. Nu har mark- och miljödomstolen gett sitt godkännande till utbyggnaden. Projektet går därmed in i nästaLäs mer
Volvo får elbussorder från Uddevalla
Sedan 2014 rullar Volvos hybridbussar i Uddevalla. Volvo Bussar har fått en order på fyra elbussar av modellen Volvo 7900 Electric från Bivab och Uddevalla Omnibus.  De nya elbussarna ska tas i trafik nästa sommar. De säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhållLäs mer
Då tillträder Fagerhults nya vd
Hon kommer närmast från Axis Communications.Den 24 maj offentliggjordes att Bodil Sonesson, idag global försäljningsdirektör på Axis Communications, utsetts till ny verkställande direktör för AB Fagerhult. Bodil Sonessons tillträde har nu fastställts till 8 oktober, 2018. Johan Hjertonsson lämnarLäs mer
Teknikkonsulten siktar på miljardomsättning
Rekryterar en rekryteringsansvarig.   Teknikkonsulten Knightec fortsätter växa med lönsamhet på sin resa mot miljardomsättning. Lyckade rekryteringar av de bästa konsulterna är viktigt. För att utveckla och driva rekryteringen anställs Per Tjernberg som rekryteringsansvarig från 1Läs mer
Diskrimineringslagen – handbok för chefer
Är du en chef som vill göra rätt och som förstår att diskrimineringslagen ställer höga krav – men vet bara inte hur du ska börja? Detta är boken för dig!    Boken förklarar vad lagen kräver, den hjälper dig som chef att lägga upp arbetet på bästa sätt och den innehåller exempel och övningar som engagerar hela personalstyrkan i..
Svenska robotföretaget rankat som ett av Norden hetaste
Vill att människor ska kunna interagera med maskiner på samma sätt som med människor. Stockholmsbaserade Furhat Robotics rankas som en av Nordens 31 hetaste startups - enligt ett dussintal riskkapitalister som investerar i regionen. Det är VA:s systersajt Business Insider Nordic som korat dessa 31 företag, där alltså 13 svenska, inklusiveLäs mer
Absolent får stororder från amerikansk fordonstillverkare
Leverans sker senare under 2018Absolent AB i APAC/Kina säkrade nyligen en order värd över 10 MSEK från en stor amerikansk fordonstillverkare. I nära samarbete med kunden fortsätter Absolent det viktiga arbetet med att förbättra luftkvaliteten både inne i och utanför fabriken. TillsammansLäs mer
640 miljarder affären - Elon Musk vill köpa ut Tesla
En riktigt dyr affär, men som skulle ge större frihet enligt MuskI flera inlägg på Twitter berättade Elon Musk sina planer att göra Tesla privat och hur det skulle finansieras var redan ordnat. Han skulle i så fall betal 420 dollar per aktie. Efter att nyheten kommit ut, så handelsstoppades Tesla tillfälligt på amerikanskaLäs mer
Historisk milstolpe för Ford Mustang – 10 miljoner tillverkade
Ford har nått en historisk milstolpe med sin Ford Mustang. Den omåttligt populära modellen har nu tillverkats i 10 miljoner exemplar. Den 8 augusti rullade den historiska bilen, en Wimbledon White-färgad Ford Mustang V8 cabriolet, ut från Fords fabrik i Flat Rock, Michigan, USA.Den 9 mars 1964 slutmonterades den första Ford Mustangen i fabriken i Dearborn i Michigan. Sedan dess har..
Innovativ satsning utbildar CNC-operatörer till Atlas Copco
När Madeleine Iveros blev arbetslös blev hon sugen på att testa en ny karriär. Via Clockwork fick hon chansen att påbörja ett skräddarsytt traineeprogram med målet att bli CNC-operatör på Atlas Copco.Inom industrin råder stor brist på arbetskraft. Samtidigt kan många arbetslösa tänka sig ett jobb inom industrin, utmaningen är att de flesta saknar erfarenhet...
Hexagons vd säljer aktier – kvarstår som dedikerad långsiktig aktieägare
Hexagons vd och koncernchef Ola Rollén, har sålt 586 500 aktier i Hexagon AB under perioden 6-8 augusti. Ola Rollén kvarstår som dedikerad långsiktig aktieägare och äger efter försäljningen 586 900 aktier, vilket motsvarar en investering om cirka 318 MSEK baserat på stängningskursen den 8 augusti."Försäljningen görs av privatekonomiska skäl och jag har inte för..
Beijer Ref förvärvar ledande luftkonditioneringsföretag
Stärker koncernens ställning inom HVAC-segmentet i Beijer Refs största region Södra Europa.Beijer Ref AB har förvärvat Lumelco S.A. Affären stärker koncernens ställning inom HVAC-segmentet i Beijer Refs största region Södra Europa. Lumelco grundades 1963 och är idag ett av de ledande företagen inom försäljning av..
Bill Gates söker medarbetare
BrådskandeTest jobbLäs mer
Saab har fått en order från Indien
Ordern är för självskyddssystem för Indiens Dhruv-helikopterSaab har fått en följdorder från Hindustan Aeronautics Limited (HAL) för självskyddssystemet IDAS-2 till den indiska arméns Dhruv-helikopter. Ordervärdet uppgår till cirka 350 MSEK. Ordern inkluderar IDAS-2 (Integrated Defensive Aids Suite) och produktionenLäs mer