Nyheter

Jättelik potential i digitala underhållssystem

den 15 februari 2016 14:47 Företagsprofil

Nya forskningsrön visar den jättelika potentialen i moderna, digitala underhållssystem:
- Uppemot en tredjedel av energiåtgången i produktionsfasen kan sparas in, säger Anders Skoogh, docent på Chalmers.

Branschrelaterad forskning och högintressanta utvecklingsprojekt får stort utrymme på Underhållsmässan, 8-11 mars på Svenska Mässan i Göteborg:
- Det pågår en intensiv utveckling just nu. För Underhållsmässan som mötesplats är det av centralt intresse att spegla det som sker, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhåll.
- Vår avsikt är att knyta ihop praktiskt företagande med akademi, utbildning och framtidens behov av kompetensförsörjning. Det kommer att visa sig i ett flertal ytor på mässgolvet, men också i en rad seminarier. 

En av utställarna är forskningsinstitutet SICS, som ägs gemensamt av staten och industrin.
På mässan presenteras samverkansprojektet Future Industrial Services Management, där man bl a utvecklat en simulator som kan jämföra olika underhållsstrategier och affärsmodeller.
- Vi har två fallstudier. En gäller tågunderhåll, en gäller gasturbiner, berättar Åsa Rudström, Seniorforskare på SICS.
- Där jobbar vi också med specifika underhållsproblem, t ex optimering av underhåll av tåghjul.

Inhämtning av stora mängder data och sensorer som talar om exakt status används för att kunna planera underhållet bättre och bara underhålla när det behövs. På så sätt sparas pengar, arbete och miljö.
Många underhållsplaner idag är av typen ”dörrarna på det här tåget måste underhållas var 14 000:e kilometer”. Ineffektivt, enligt Åsa Rudström:
- Alla fattar ju att dörrarnas slitage beror på hur ofta de öppnas. På pendeltåg öppnas de väldigt ofta, på fjärrtåg mer sällan. Dessutom vet man t ex att dörrarna i tågets ändar används mer än de i mitten.
Idealet är ett tillståndsbaserat underhåll, där det mesta sker automatiskt.
- Men vi måste även jobba mer med attityder, t ex uppfattningen att underhåll är bara en kostnad, med organisation, affärsmodeller och på datasidan.

En annan viktig aktör på årets Underhållsmässa är Sustainability Circle, en tankesmedja kring industriell hållbarhet där ett 50-tal företag samarbetar.
Chalmers tekniska högskola är en aktiv partner och medverkar med tre seminarier från stora scenen och ytterligare åtta i montern.
- Vi tar bl a upp förväntningar på hur underhåll kommer att förändras de närmaste 20 åren, säger Anders Skoogh, docent och ansvarig för mastersprogrammet produktionsutveckling.
- Vi ger också exempel på hur man, genom analys av stora datamängder, hittar kritiska maskiner i en fabrik och hur man kan underhålla dem bättre.

Mycket handlar om Internet of Things, som i sin tur har en stark koppling till ökad kompetensförsörjning. I montern medverkar därför även Chalmers Professional Education, som ansvarar för utbildningen mot företag.
- När det gäller hårdvara, t ex olika typer av sensorer, finns mycket framme redan idag. Vad som händer är att de blir mer tillgängliga och billigare i förhållande till sin prestanda, förklarar Anders Skoogh.
- Vad som krävs på underhållssidan är att få in mer ingenjörskompetens för att lära sig ta vara på de här stora mängderna data. På så vis får man ett mycket skarpare beslutsunderlag än vad man har idag.

Han understryker också vikten av att hitta ett samspel mellan nya typer av sensorer och äldre maskiner.
- Det är inte så att man kan slänga ut allt det gamla och installera en 4.0-fabrik. Utmaningen ligger i att kunna integrera nya sensorer, nya digitala verktyg och kunna jobba med den maskinpark som redan finns.
Förbättrat underhåll förlänger ju livslängden på tekniska system och fabriker, så man kan utnyttja dem under längre tid, framhåller Anders Skoogh.
Studier visar också att närmare en tredjedel av all energiåtgång i industrin går förlorad på grund av maskinstillestånd och följdeffekterna av dessa stopp.
- Så det finns en enorm potential. Smart underhåll handlar inte bara om att tjäna pengar för företag, det finns också stora möjligheter till ökad hållbarhet och bättre miljö.

Underhåll arrangeras den 8-11 mars och är norra Europas största fackmässa inom drift och underhåll.

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer
Världens kraftfullaste dieselutombordare är svensk
Världspremiär på Genoa Boat Show 20-24 september.Cimco Marine AB (publ.) har utvecklat nästa generations dieseldrivna utombordare - OXE 300. Det är världens mest kraftfulla dieselutombordare och den mest bränsleeffektiva i jämförelse med andra utombordare med 300 hk. OXE 300 förbrukar cirka 40% mindreLäs mer
Doosan och Engcon satsar på Europa tillsammans
Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons utrustning.Doosan och Engcon har tecknat avtal om utökat samarbete i Europa. Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen. Samarbetet innebär att..
Konjunkturvändningen är nära
Sveriges underleverantörer upplever att högkonjunkturen snart är över. Det andra kvartalets Underleverantörsbarometer som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf visar att vändningen verkar vara nära. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till börjar nu att minska. Den allmänna uppfattningenLäs mer
Rekordaffär till Epiroc
Kontraktet som uppgår till 656 miljoner kronor är ett av de största någonsin för Epirocs division Mining and Rock Excavation Service.Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt från Codelco för service av gruvutrustning som används vid Andina-gruvan nära Chiles huvudstad Santiago.  Fullserviceavtalet sträcker sig över sju år och omfattar bl.a. Epirocs..
ABB bygger robotfabrik i Shanghai
Investerar 1,5 miljarder i Kina, världens största robotmarknad. ABB tillkännager idag att byggandet av sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning har startat i Kina. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB). ABB Robotics har treLäs mer
Semcon och Husqvarna i nytt partnerskap inom autonom teknik
Skapar nya möjligheter för den smarta tekniken. Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser kan i framtiden applicera sin lösning på helt nya områden. Idag offentliggörs att Husqvarna Group blir ny delägare i bolaget tillsammans med Semcon och Øveraasen. Därmed öppnas nyaLäs mer
Ansys och Autodesk i samarbete för att främja bilindustrin
Samarbetet erbjuder kunderna olika lösningar för att främja utvecklingen av banbrytande designSTOCKHOLM, 11 september 2019 – Det ledande företaget inom teknisk simulering ANSYS (NASDAQ: ANSS) och leverantören av mjukvara för design och tillverkning Autodesk, Inc. tillkännager i dag ett samarbete för att hjälpa bilföretag att kombinera visuellLäs mer
Saab presenterar första Gripen E för Brasilien
I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.   InledningsvisLäs mer