Nyheter

Jättelik potential i digitala underhållssystem

den 15 februari 2016 14:47 Företagsprofil

Nya forskningsrön visar den jättelika potentialen i moderna, digitala underhållssystem:
- Uppemot en tredjedel av energiåtgången i produktionsfasen kan sparas in, säger Anders Skoogh, docent på Chalmers.

Branschrelaterad forskning och högintressanta utvecklingsprojekt får stort utrymme på Underhållsmässan, 8-11 mars på Svenska Mässan i Göteborg:
- Det pågår en intensiv utveckling just nu. För Underhållsmässan som mötesplats är det av centralt intresse att spegla det som sker, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhåll.
- Vår avsikt är att knyta ihop praktiskt företagande med akademi, utbildning och framtidens behov av kompetensförsörjning. Det kommer att visa sig i ett flertal ytor på mässgolvet, men också i en rad seminarier. 

En av utställarna är forskningsinstitutet SICS, som ägs gemensamt av staten och industrin.
På mässan presenteras samverkansprojektet Future Industrial Services Management, där man bl a utvecklat en simulator som kan jämföra olika underhållsstrategier och affärsmodeller.
- Vi har två fallstudier. En gäller tågunderhåll, en gäller gasturbiner, berättar Åsa Rudström, Seniorforskare på SICS.
- Där jobbar vi också med specifika underhållsproblem, t ex optimering av underhåll av tåghjul.

Inhämtning av stora mängder data och sensorer som talar om exakt status används för att kunna planera underhållet bättre och bara underhålla när det behövs. På så sätt sparas pengar, arbete och miljö.
Många underhållsplaner idag är av typen ”dörrarna på det här tåget måste underhållas var 14 000:e kilometer”. Ineffektivt, enligt Åsa Rudström:
- Alla fattar ju att dörrarnas slitage beror på hur ofta de öppnas. På pendeltåg öppnas de väldigt ofta, på fjärrtåg mer sällan. Dessutom vet man t ex att dörrarna i tågets ändar används mer än de i mitten.
Idealet är ett tillståndsbaserat underhåll, där det mesta sker automatiskt.
- Men vi måste även jobba mer med attityder, t ex uppfattningen att underhåll är bara en kostnad, med organisation, affärsmodeller och på datasidan.

En annan viktig aktör på årets Underhållsmässa är Sustainability Circle, en tankesmedja kring industriell hållbarhet där ett 50-tal företag samarbetar.
Chalmers tekniska högskola är en aktiv partner och medverkar med tre seminarier från stora scenen och ytterligare åtta i montern.
- Vi tar bl a upp förväntningar på hur underhåll kommer att förändras de närmaste 20 åren, säger Anders Skoogh, docent och ansvarig för mastersprogrammet produktionsutveckling.
- Vi ger också exempel på hur man, genom analys av stora datamängder, hittar kritiska maskiner i en fabrik och hur man kan underhålla dem bättre.

Mycket handlar om Internet of Things, som i sin tur har en stark koppling till ökad kompetensförsörjning. I montern medverkar därför även Chalmers Professional Education, som ansvarar för utbildningen mot företag.
- När det gäller hårdvara, t ex olika typer av sensorer, finns mycket framme redan idag. Vad som händer är att de blir mer tillgängliga och billigare i förhållande till sin prestanda, förklarar Anders Skoogh.
- Vad som krävs på underhållssidan är att få in mer ingenjörskompetens för att lära sig ta vara på de här stora mängderna data. På så vis får man ett mycket skarpare beslutsunderlag än vad man har idag.

Han understryker också vikten av att hitta ett samspel mellan nya typer av sensorer och äldre maskiner.
- Det är inte så att man kan slänga ut allt det gamla och installera en 4.0-fabrik. Utmaningen ligger i att kunna integrera nya sensorer, nya digitala verktyg och kunna jobba med den maskinpark som redan finns.
Förbättrat underhåll förlänger ju livslängden på tekniska system och fabriker, så man kan utnyttja dem under längre tid, framhåller Anders Skoogh.
Studier visar också att närmare en tredjedel av all energiåtgång i industrin går förlorad på grund av maskinstillestånd och följdeffekterna av dessa stopp.
- Så det finns en enorm potential. Smart underhåll handlar inte bara om att tjäna pengar för företag, det finns också stora möjligheter till ökad hållbarhet och bättre miljö.

Underhåll arrangeras den 8-11 mars och är norra Europas största fackmässa inom drift och underhåll.

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer
Ny topp till Boliden
Han blir ny direktör för affärsområde Smältverk.Daniel Peltonen har utsetts till ny direktör för affärsområde Smältverk. Han tillträder rollen under december 2019 och kommer att ingå i Bolidens koncernledning. Daniel har diplomingenjörsexamen (MSc) i kemisk teknik med industriell ekonomi från Åbo Akademi.Läs mer
Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer