Nyheter

Klimatutmaningens finalister

den 17 januari 2014 09:49 Företagsprofil

Stockholm, Eskilstuna och Växjö finalister i WWFs klimatutmaning

Stockholm, Eskilstuna och Växjö går vidare i klimatutmaningen Earth Hour City Challenge 2014. Den 12 mars utses årets svenska klimatstad.

 

– Många städer har ett starkt engagemang för miljö och hållbarhet. De satsar hårt för att få till klimatsmarta bostäder, transporter och energi. I år betonas speciellt konkreta åtgärder för hur städerna kan skifta från fossil energi till förnybar och inspirera andra. Vi önskar dem lycka till, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

Earth Hour City Challenge är en global stadsutmaning som startades av WWF 2011. Förra årets svenska Earth Hour-stad blev Uppsala, global vinnare blev kanadensiska Vancouver. Nu går 34 städer från 14 länder vidare som finalister i klimatutmaningen. Deltagarna satsar på allt från klimatsmarta transporter och solenergi till fossilfria investeringar. WWF driver klimatutmaningen för att få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling.

 

– För att tackla klimatförändringarna och skapa ett hållbart energisystem krävs att alla förändrar sina investeringar. Kommuner, nationella beslutsfattare, företag och stora finansiella institutioner måste agera, säger Carina Borgström Hansson, ansvarig för stadsutmaningen Earth Hour City Challenge.

 

Eskilstuna är årets uppstickare med tuffa mål och åtgärder i klimatplanen för att öka andelen sol och vind i energisystemet. Till 2020 vill kommunen att 50 procent av det egna elbehovet ska mötas med vindkraft, 10 procent med solenergi - och 20 procent av kommunens fastighetsägare ska ha börjat producera förnybar el.

 

Stockholm har växlat upp sitt arbete för att nå delmålet att komma ner till 3 ton växthusgaser per Stockholmare 2015 och slutmålet ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. Klimatkommunikation med stockholmarna, ökad satsning på biogas och solceller ingår i satsningen.

 

Växjö arbetar för att bli helt fossilfri senast 2030. Biobaserad kraftvärme är en viktig del, staden drivs till 60 procent av förnybar energi och har kraftigt minskat sina utsläpp sedan 1993. Bland nyare åtgärder ingår fortsatt kraftvärmeutbyggnad, satsning på biogas och koordinering av godstransporter.

 

På sajten We Love Cities, www.welovecities.org uppmuntrar WWF människor över hela världen att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser. Besökarna uppmanas att rösta på sina favoriter bland de 34 finaliststäderna, lägga ut bilder och filmer och lämna förslag på hur städerna kan bli mer hållbara.

 

Fakta: I Sverige antog 10 städer – Stockholm, Eskilstuna, Göteborg, Haninge, Kristianstad, Malmö, Västerås, Säffle, Växjö och Umeå–klimatutmaningen och de har rapporterat in sina utsläpp, klimatåtaganden och åtgärder.

 

Fjorton nationella pristagare utses under februari och 27 mars koras en av dem till Global Earth Hour Capital 2014 i Vancouver, Kanada. Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att skifta från fossilt till förnybart.

 

De 14 globala finalisterna är:

 

Belgien: Antwerpen, Bryssel, Gent

 

Brasilien: Belo Horizonte, Rio de Janeiro, São Paulo

 

Kanada: North Vancouver, Surrey, Edmonton

 

Colombia: Medellín, Monteria

 

Danmark: Köpenhamn

 

Finland: Lappeenranta

 

Indien: Cochin, Coimbatore, Hyderabad

 

Indonesien: Semarang, Bogor

 

Mexiko: Mexico City, Aguascalientes, Puebla

 

Sydafrika: Kapstaden, Durban

 

Sydkorea: Seoul, Suwon

 

Sverige: Eskilstuna, Stockholm, Växjö

 

Thailand: Khunhan, Muangklang, Nongsamrong

 

USA: Boulder, Chicago, Cleveland

 

För frågor, kontakta:

 

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

 

Carina Borgström-Hansson, sakkunnig ekologiska fotavtryck WWF, 070-8 85 51 85

 

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer