Nyheter

Klimatutmaningens finalister

den 17 januari 2014 09:49 Företagsprofil

Stockholm, Eskilstuna och Växjö finalister i WWFs klimatutmaning

Stockholm, Eskilstuna och Växjö går vidare i klimatutmaningen Earth Hour City Challenge 2014. Den 12 mars utses årets svenska klimatstad.

 

– Många städer har ett starkt engagemang för miljö och hållbarhet. De satsar hårt för att få till klimatsmarta bostäder, transporter och energi. I år betonas speciellt konkreta åtgärder för hur städerna kan skifta från fossil energi till förnybar och inspirera andra. Vi önskar dem lycka till, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

Earth Hour City Challenge är en global stadsutmaning som startades av WWF 2011. Förra årets svenska Earth Hour-stad blev Uppsala, global vinnare blev kanadensiska Vancouver. Nu går 34 städer från 14 länder vidare som finalister i klimatutmaningen. Deltagarna satsar på allt från klimatsmarta transporter och solenergi till fossilfria investeringar. WWF driver klimatutmaningen för att få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling.

 

– För att tackla klimatförändringarna och skapa ett hållbart energisystem krävs att alla förändrar sina investeringar. Kommuner, nationella beslutsfattare, företag och stora finansiella institutioner måste agera, säger Carina Borgström Hansson, ansvarig för stadsutmaningen Earth Hour City Challenge.

 

Eskilstuna är årets uppstickare med tuffa mål och åtgärder i klimatplanen för att öka andelen sol och vind i energisystemet. Till 2020 vill kommunen att 50 procent av det egna elbehovet ska mötas med vindkraft, 10 procent med solenergi - och 20 procent av kommunens fastighetsägare ska ha börjat producera förnybar el.

 

Stockholm har växlat upp sitt arbete för att nå delmålet att komma ner till 3 ton växthusgaser per Stockholmare 2015 och slutmålet ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. Klimatkommunikation med stockholmarna, ökad satsning på biogas och solceller ingår i satsningen.

 

Växjö arbetar för att bli helt fossilfri senast 2030. Biobaserad kraftvärme är en viktig del, staden drivs till 60 procent av förnybar energi och har kraftigt minskat sina utsläpp sedan 1993. Bland nyare åtgärder ingår fortsatt kraftvärmeutbyggnad, satsning på biogas och koordinering av godstransporter.

 

På sajten We Love Cities, www.welovecities.org uppmuntrar WWF människor över hela världen att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser. Besökarna uppmanas att rösta på sina favoriter bland de 34 finaliststäderna, lägga ut bilder och filmer och lämna förslag på hur städerna kan bli mer hållbara.

 

Fakta: I Sverige antog 10 städer – Stockholm, Eskilstuna, Göteborg, Haninge, Kristianstad, Malmö, Västerås, Säffle, Växjö och Umeå–klimatutmaningen och de har rapporterat in sina utsläpp, klimatåtaganden och åtgärder.

 

Fjorton nationella pristagare utses under februari och 27 mars koras en av dem till Global Earth Hour Capital 2014 i Vancouver, Kanada. Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att skifta från fossilt till förnybart.

 

De 14 globala finalisterna är:

 

Belgien: Antwerpen, Bryssel, Gent

 

Brasilien: Belo Horizonte, Rio de Janeiro, São Paulo

 

Kanada: North Vancouver, Surrey, Edmonton

 

Colombia: Medellín, Monteria

 

Danmark: Köpenhamn

 

Finland: Lappeenranta

 

Indien: Cochin, Coimbatore, Hyderabad

 

Indonesien: Semarang, Bogor

 

Mexiko: Mexico City, Aguascalientes, Puebla

 

Sydafrika: Kapstaden, Durban

 

Sydkorea: Seoul, Suwon

 

Sverige: Eskilstuna, Stockholm, Växjö

 

Thailand: Khunhan, Muangklang, Nongsamrong

 

USA: Boulder, Chicago, Cleveland

 

För frågor, kontakta:

 

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

 

Carina Borgström-Hansson, sakkunnig ekologiska fotavtryck WWF, 070-8 85 51 85

 

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

DMG MORI levererar till Profilgruppen
Aluminiumföretaget utökar maskinparken i Åseda. ProfilGruppen i Åseda har investerat i sin fjärde horisontella flerop från DMG MORI. Den här gången blev det en DMG MORI NHX4000 med en palettväxlare med 2 paletter. Investeringen var ett led i en ökad marknadsandel och samtidigt nya produkter hos enLäs mer
Dorato Tools blir representant för världens största tillverkare av fräshobbar
I förra veckan stod det klart.Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR är specialiserat på tillverkning av verktyg för framförallt kuggbearbetning. Man är idag världens största leverantörLäs mer
Holsby Metall investerar i maskiner från DMG MORI
Samtidigt bygger man ut produktionslokalerna i både Vetlanda och Holsby Brunn. Mikael Fasth och Simon Nilsson förvärvade Holsby Metall AB i Vetlanda i februari 2011. Båda två har flera års erfarenhet från verkstadsindustrin och ser mycket ljust på företagets framtid. Just nu byggs det för fullt och utökning av produktionsytan pågårLäs..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu växlar bilbyggaren i Getinge upp en växel och anställer mer personal. -Vi har tillsammans med ett antal kunder under två år hårdtestat våra hästlastbilar och är..
Creaform lanserar nästa generation 3D-scanners
Snabbare, enklare, förbättrade algoritmer och precision - Creaforms senaste generation portabla 3D-scannrar är bättre än någonsin. Go! SCAN Spark™ har oöverträffad hastighet, användarvänlighet och är skräddarsydd speciellt för produktdesigners och ingenjörer. Med fullt stöd för färg och hög upplösning för komplexa detaljer..
Prototyper i världsklass med skarpt know-how
I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och..
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Våran Puma tar upp till 80mm stänger i stångmagasinet och vår Lynx 65mm. Båda med drivna verktyg och y-axel, båda nya 2018. Vi tar gärna serier om 50-2000 bit, vi kör i automatstål, rostfritt, gjutjärn och plast. Är det lite enklare bitar tar vi inte massa onödigt betalt, kan det rulla igenom obemannat tar vi 400-500kr/h...
KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR.Efter genomgående analyser av öppna sfäriska rullager konstaterades det att de vanligaste anledningarna till förkortad livslängd beror på att smuts tränger in i lagret eller att lagret inte håller kvar smörjmedlet mellan smörjtillfällena. Det finns sedanLäs mer
Masentia stärker sälj
Rekryterar två erfarna säljare.Masentia i Värnamo förstärker sin maskinförsäljning med Dan Forsmark och Thomas Hässel som båda börjar nu i juni. Dan Forsmark, Västerås, kommer närmast från Schaeffler Nordic AB där han arbetat som OEM Sales Engineer med försäljning av kullager och skenstyrningar.Läs mer
Teknikprodukter fördjupar samarbetet med Tufcot Engineering
Blir officiell distributör i Skandinavien.Teknikprodukter har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med komposit-tillverkaren Tufcot Engineering i England. Nu fördjupas samarbetet ytterligare när Teknikprodukter får statusen som "Officiell Distributör i Sverige, Norge och Finland". ILäs mer
Kafeko Nordic representerar HCG Packaging
Kafeko Nordic har signerat ett avtal med HDG Packaging, Tyskland, för att representera dem exklusivt i Norden.HDG Verpackungsmaschinen GmbH grundades 1984 av Hans Detlef Glindeman – som tidigare arbetade på Hamac Höller (idag Bosch Packaging). Företaget är specialiserat på utveckling och tillverkning av förpackningsmaskiner för livsmedels-, farmaceutiska-,..
Nya elcylindern EPCC från Festo
För enkel positionering.För enkla positioneringsuppgifter med ett utmärkt pris/prestandaförhållande, finns nu elcylindern EPCC från Festo. Den högkvalitativa kulskruven med låg intern friktion för korta positioneringstider säkerställer hög dynamisk respons. Elcylindern EPCCLäs mer
Attraktivare arbetsuppgifter inom industrin
DATRONs CNC-fräsmaskiner erbjuder operatören en attraktivare, högteknologisk och renare bearbetningsteknik utan smörjolja. Den yngre generationen har en bild av att industrin är tråkig och smutsig, men så måste det inte vara. DATRONs CNC-fräsmaskiner använder inte smörjolja utan detaljen kyls med luft eller sprit, vilket ger en ren..
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Texpart har lång erfarenhet av avancerade sammanbyggda komponentgrupper som omgående kan integreras i slutprodukten. Från standard och kundspecifika detaljer med olika leverantörer i in och utlandet, bygger vi samman en komplett och testad komponent. Som kund sparar du tid med färre ingångskontroller och kostnader för mellanlagring. Du avlastar produktionen..
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
För detaljer som utsätts för slitage eller måste tåla särskilda belastningar kommer material som kompositer, hårdmetaller, keramik, rubin, safir till insats. Att mekaniskt kunna bearbeta sådana material krävs speciella kunskaper. Våra samarbetspartner, även ofta leverantörer till schweiziska klockindustrin, är specialister och..