Nyheter

Konjunkturinstitutets barometer för augusti

den 28 augusti 2013 10:06 Företagsprofil

Barometerindikatorn steg närmare 3 enheter i augusti

Barometerindikatorn steg 2,8 enheter i augusti, från 96,0 i juli till 98,8. Indikatorn har ökat cirka 7 enheter de senaste tre månaderna och ligger nu endast drygt 1 enhet under det historiska genomsnittet. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg drygt 5 enheter den här månaden, medan indikatorerna för detaljhandel, privata tjänstenäringar och hushåll ökade mer måttligt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet däremot backade drygt 3 enheter i augusti.Konfidensindikatorn för näringslivet steg för tredje månaden i rad

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg 5,2 enheter i augusti och ligger därmed i nivå med det historiska genomsnittet. Produktionsvolymen har varit oförändrad de senaste månaderna, men planerna är mer optimistiska än på länge och indikerar en påtaglig tillväxt. Sysselsättningen har fortsatt att minska, men inte i samma omfattning som tidigare. Sysselsättningsplanerna pekar dock fortsatt nedåt inför de kommande månaderna.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll 3,2 enheter i augusti och ligger nu drygt 8 enheter under det historiska genomsnittet. Såväl orderstock som byggproduktion och sysselsättning har minskat de senaste månaderna och företagen räknar inte med någon förbättring de närmaste månaderna.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln har ökat med 1,7 enheter sedan förra månaden och hamnar därmed på en nivå som signalerar att läget är något starkare än normalt. Det är främst livsmedelshandeln det går bra för, men även inom handel med motorfordon är läget starkare än normalt. Inom specialiserad butikshandel är företagen mer negativa och konfidensindikatorn ligger fortfarande något under det historiska genomsnittet.

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna steg 0,8 enheter i augusti och ligger nu strax under det historiska genomsnittet. Efterfrågan har ökat de senaste månaderna samtidigt som sysselsättningen har stabiliserats. Tjänsteföretagen räknar med fortsatt tillväxt de närmaste månaderna och bilden är enhetlig. I stort sett samtliga branscher förutser ökad efterfrågan. Sysselsättningen väntas totalt sett bli oförändrad.

Hushållen positiva till kapitalvaruinköp

Konfidensindikatorn för hushållen ökade med 1 enhet i augusti, från 98,3 i juli till 99,3, men ligger fortfarande under 100 som indikerar normalläge. Hushållens syn på såväl sin egen som svensk ekonomi är mer positiv än förra månaden. Nivån på mikroindex signalerar dessutom att hushållen är mer optimistiska än normalt om sin egen ekonomi.

För ytterligare information:

Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern 08-453 59 06 (även mobil)

Maria Billstam, Uppdrag, metoder och urval 08-453 59 04 (även mobil)

Sarah Hegardt Grant, informationschef 08-453 59 11 (även mobil)

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Flexibelt slutet återkopplat system från Festo
Servodrivsteg och servomotor som en enhet. Varje modul passar perfekt ihop med nästa – med ett komplett drivsystem bestående av servodrivsteget CMMT-AS och servomotorn EMMT-AS från Festo möjliggörs fullständig anslutning av hårdvara och mjukvara. Användare kan ta hela drivsystemet med servodrivsteget,Läs mer
Elektroautomatik bir systemintegratör i Robotlyftet
100 miljoner i potten för små- och medelstora tillverkande företag som vill robotisera.Robotlyftet är en storsatsning av regeringen med syfte att främja robotiseringen i svensk industri. Elektroautomatik är en av de medverkande systemintegratörerna som är med och stärker de företag som behöver stöttning med automationstjänster. Fram tillLäs..
Två jätteventiler till ny testanläggning
Askalon har levererat två stora ventiler till Xylems nya testanläggning av stora avloppspumpar i Emmaboda.   - Vi är väldigt nöjda med supporten vi har fått från Askalon, säger verktygskonstruktör Magnus Amnér. Xylem är ett företag inom vattenteknik och har ungefär 17 000 anställda i drygt 150 länder. I Emmaboda tillverkar..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
6-skärig konvex konisk pinnfräs
VQ, den senaste serien av pinnfräsar från Mitsubishi Materials har utökats med ytterligare en innovativ ny 6-skärig konvex konisk fullradiepinnfräs, VQT6UR. Den senaste utökningen av sortimentet har specialdesignats för högpresterande finbearbetning av turbinblad i titanlegeringar och för fräsning av andra material från mjukt stål till..
Nytt stångmagasin från Iemca
Det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits.IEMCA, som tillverkat stångmagasin sedan 1961 presenterar nu det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits. Detta magasin kan hantera stänger Ø 10 till 80 mm. Tack vare ett antal nya patent kan man nu reducera omställningstiden till ett minimum.Läs mer
Uppnå högtransparent yta med Datrons fräsverktyg
DATRON har tagit fram ett väsentligt lönsammare alternativ för diamantfräsar med sin verktygsserie för bearbetning av Akryl. När man fräser i akrylglas och vill uppnå polerade konturer av högsta kvalitet utan efterbearbetning så har det fram tills nu bara funnits polerfräsar med natur- eller industridiamanter som alternativ och priset för diameter..
Verkstaden i Färjestaden fräser på med ny maskin
Styrkan är fåstyckstillverkning av komplicerade detaljer men tack vare den breda maskinparken står även medelstora volymer på repertoaren.Öländska ZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskin fabrikat MTE modell BF 3200 från Mekana Maskin AB för att kunna öka sin fräskapacitet. Maskinen har en längdrörelse på 3000 mm och..
G A Lindberg växer inom elektroniksegmentet
Indutradebolaget G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet.Lim- och smörjmedelsleverantören G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet. Köpet innebär att delar av verksamheten blir en del av G A Lindberg ChemTech AB och därmed stärker G A Lindberg sin position inom elektronikmarknaden. AffärenLäs mer
Ingenjörstrainees automatiserar resningen av midsommarstången
Under sommarlovets första veckor har 20 gymnasieelever från Gävleborg sommarjobbat som ingenjörstrainees på Högskolan i Gävle. Ingenjörstrainee anordnas av Teknikerjakten för fjärde året i rad och tio tjejer och tio killar, som läser andra året på teknik eller natur, får då prova på olika delar av ingenjörsyrket samtidigt som det väcker..
Med två nya maskiner kan verksamheten i Stora Höga utökas
För att möta den ökande efterfrågan behövdes nya maskiner och valet var enkelt.Lichron i Skövde har nyligen installerat två stycken horisontella fleroperationsmaskiner från Hyundai-Wia till Processkontroll Mekaniska AB beläget i Stora Höga utanför Stenungsund. Maskinerna Hyundai-Wia HS5000 och HS6300 har palettstorlek 500x500mmLäs mer
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Tidigare i år levererade Madesta-Steel Prefabrication cirka 500 ton #prefabricated #steel #plates för Prio Energys nya tankpark i Gafanha da Nazaré, Portugal. Madestas prefabriceringstjänster minskade kostnaden och underlättade tankkonstruktionen, jämnt jämfört med lokala alternativ. ===================================== #premium #steel #prefab..
Återvinningsbar rengöringsvätska för metallbearbetning
Nya Castrol Techniclean XBC för metallbearbetning minskar avfall, förbättrar hållbarhet och bidrar till den cirkulära ekonomin.Castrol, världsledande tillverkare av smörjmedel, har introducerat sin första återvinningsbara serie av högpresterande rengöringsvätskor för metallbearbetning, Castrol Techniclean XBC. Det nya sortimentet gör att..
Brickpack utökar maskinparken
Senaste investeringen är en robotsvetsanläggning.Brickpack har investerat i en svetscell som klarar att svetsa detaljer upp till formatet 1500x1000 mm och 500 kg. Det är en komplettering till befintlig maskinpark för att skapa utökade möjligheter för plåtbearbetning. Investeringen omfattar en FanucLäs mer