Nyheter

Konsumtionsjakten stressar planeten

den 15 maj 2012 13:46 Företagsprofil

Trenden med en ständigt stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser. Värst drabbas de fattiga länderna i tropikerna. Kuwait och USA tillhör värstingligan med störst ekologiskt fotavtryck – Sverige är på 13:e plats. Det avslöjar 2012 års upplaga av WWFs Living Planet Report som mäter tillståndet på jorden.
– Vi lever som om vi hade en extra planet och konsumerar 50 procent mer ekologiska tjänster och resurser än vad jorden kan producera. Om vi inte ändrar kurs kommer inte ens två planeter att räcka 2030. Vi måste komma bort från fossilberoendet och rika länder behöver minska sin köttkonsumtion. Det krävs beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Rapporten, som ges ut för nionde gången, är ett samarbete med Zoological Society of London och nätverket Global Footprint Network. Den lanseras med unika rymdbilder på jorden från den holländske astronauten André Kuipers på Europeiska Rymdorganisationen (ESA)
Rapportens Living Planet Index visar människans påverkan på den biologiska mångfalden och omfattar 9 000 populationer av mer än 2600 arter. Artindexet har minskat med nästan 30 procent sedan 1970 - och i fattiga länder i tropikerna har mångfalden minskat med 60 procent på knappt 40 år. Groddjur och vattenlevande arter som sötvattensdelfiner och fiskar är hårt drabbade och trenden visar en minskning på 70 procent i vissa områden. I rika länder har däremot indexet i genomsnitt ökat med 7 procent.
Det ekologiska fotavtrycket är ett mått på hur mycket av jordens biologiskt produktiva yta vi gör anspråk på genom vår konsumtion. Det har fördubblats sedan 1961 och dagens världsinvånare använder i snitt 2,7 hektar per person, varje svensk nästan 6 hektar och en amerikan drygt 7. En Beijingkines konsumerar cirka 3 gånger mer än en genomsnittskines. Drygt hälften av fotavtrycket beror på användningen av fossila bränslen.
Tio-i-topp eller ”värsting-listan”, som jämför fotavtryck per person, toppas av länder som Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Danmark, USA, Belgien, Australien, Kanada, Nederländerna och Irland. Sverige ligger på 13:e plats. Sedan mätningarna började har fotavtrycket per person ökat mest i de rikaste länderna men minskat i de allra fattigaste. I tillväxtländerna, de så kallade BRIICs-länderna, där bland annat Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Indonesien och Sydafrika, ingår har fotavtrycket per person ökat med 65 procent sedan 1961 och befolkningen fördubblats. Att få en hållbar framtid med en växande befolkning i regioner med snabb ekonomiskt utveckling och urbanisering är en stor utmaning. År 2050 beräknas 70 procent av jordens invånare bo i städer.
– Slaget om planetens framtid kommer att avgöras i städerna. Beslut och investeringar idag kan antingen låsa fast miljarder människor i fossilbaserad och energislösande infrastruktur eller bli en drivkraft för en global omställning till en förnybar och resurssnål ekonomi, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden WWF.
Jorden kan producera mat, vatten och energi för de 9 eller kanske 10 miljarder människor som kommer att dela planeten år 2050. Men då krävs energi- och resurseffektiva lösningar som minskar avfall och spill, en smartare vattenförvaltning och en radikalt utökad och hållbar användning av förnybara energikällor som vindkraft och sol, menar WWF.

Rapporten lanseras bara fem veckor innan nationer, företag och civilsamhälle samlas i Rio de Janeiro på FNs konferens om hållbar utveckling (Rio +20). Det är tjugo år efter det sista världstoppmötet där 1992.

– WWF uppmanar världens ledare att visa engagemang och ta ledarskap för framtiden. Mötet är ett unikt tillfälle för koalitioner av regeringar, städer och företag att gå samman och spela en avgörande roll för att vi alla ska få en mer hållbar värld, säger Håkan Wirtén.

Ladda ner rapporten här: http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_2012_final_120507.pdf

Sammanfattningen: http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_2012_summary_booklet_final.pdf

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, 0708-855 185

Fakta:
Lösningar: Living Planet Report föreslår 16 prioriterade åtgärder till politiker, företag och beslutsfattare för att mänskligheten ska kunna leva inom ramarna för en planet – bland annat mer hållbara konsumtionsmönster, att värdet av ekosystemtjänster uppmärksammas i nationalräkenskaperna och politiska beslut. Lagar och ramverk måste också skapas som säkrar jämlik tillgång till ren mat, energi och vatten för alla.

WWF är en av världens största och mest respekterade oberoende naturvårdsorganisationer med över 5 miljoner supportrar och ett globalt nätverk i över 100 länder. WWFs uppdrag är att stoppa förstörelsen av jordens naturliga miljö och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att bevara världens biologiska mångfald, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt och arbeta för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
www.wwf.se

Zoological Society of London (ZSL) en internationell och vetenskaplig organisation som arbetar för att bevara av djur och deras livsmiljöer. London Zoo och ZSL Whipsnade Zoo bedriver vetenskaplig forskning inom institutet för zoologi och deltar aktivt i fält projekti över 50 länder världen över.

The Global Footprint Network är ett nätverk som främjar en hållbar ekonomi genom att arbeta med ekologiska fotavtryck för att mäta hållbarhet. Tillsammans med sina partners, samordnar nätverket forskning och utvecklar fotavtrycksmetoder.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer