Nyheter

Konsumtionsjakten stressar planeten

den 15 maj 2012 13:46 Företagsprofil

Trenden med en ständigt stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser. Värst drabbas de fattiga länderna i tropikerna. Kuwait och USA tillhör värstingligan med störst ekologiskt fotavtryck – Sverige är på 13:e plats. Det avslöjar 2012 års upplaga av WWFs Living Planet Report som mäter tillståndet på jorden.
– Vi lever som om vi hade en extra planet och konsumerar 50 procent mer ekologiska tjänster och resurser än vad jorden kan producera. Om vi inte ändrar kurs kommer inte ens två planeter att räcka 2030. Vi måste komma bort från fossilberoendet och rika länder behöver minska sin köttkonsumtion. Det krävs beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Rapporten, som ges ut för nionde gången, är ett samarbete med Zoological Society of London och nätverket Global Footprint Network. Den lanseras med unika rymdbilder på jorden från den holländske astronauten André Kuipers på Europeiska Rymdorganisationen (ESA)
Rapportens Living Planet Index visar människans påverkan på den biologiska mångfalden och omfattar 9 000 populationer av mer än 2600 arter. Artindexet har minskat med nästan 30 procent sedan 1970 - och i fattiga länder i tropikerna har mångfalden minskat med 60 procent på knappt 40 år. Groddjur och vattenlevande arter som sötvattensdelfiner och fiskar är hårt drabbade och trenden visar en minskning på 70 procent i vissa områden. I rika länder har däremot indexet i genomsnitt ökat med 7 procent.
Det ekologiska fotavtrycket är ett mått på hur mycket av jordens biologiskt produktiva yta vi gör anspråk på genom vår konsumtion. Det har fördubblats sedan 1961 och dagens världsinvånare använder i snitt 2,7 hektar per person, varje svensk nästan 6 hektar och en amerikan drygt 7. En Beijingkines konsumerar cirka 3 gånger mer än en genomsnittskines. Drygt hälften av fotavtrycket beror på användningen av fossila bränslen.
Tio-i-topp eller ”värsting-listan”, som jämför fotavtryck per person, toppas av länder som Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Danmark, USA, Belgien, Australien, Kanada, Nederländerna och Irland. Sverige ligger på 13:e plats. Sedan mätningarna började har fotavtrycket per person ökat mest i de rikaste länderna men minskat i de allra fattigaste. I tillväxtländerna, de så kallade BRIICs-länderna, där bland annat Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Indonesien och Sydafrika, ingår har fotavtrycket per person ökat med 65 procent sedan 1961 och befolkningen fördubblats. Att få en hållbar framtid med en växande befolkning i regioner med snabb ekonomiskt utveckling och urbanisering är en stor utmaning. År 2050 beräknas 70 procent av jordens invånare bo i städer.
– Slaget om planetens framtid kommer att avgöras i städerna. Beslut och investeringar idag kan antingen låsa fast miljarder människor i fossilbaserad och energislösande infrastruktur eller bli en drivkraft för en global omställning till en förnybar och resurssnål ekonomi, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden WWF.
Jorden kan producera mat, vatten och energi för de 9 eller kanske 10 miljarder människor som kommer att dela planeten år 2050. Men då krävs energi- och resurseffektiva lösningar som minskar avfall och spill, en smartare vattenförvaltning och en radikalt utökad och hållbar användning av förnybara energikällor som vindkraft och sol, menar WWF.

Rapporten lanseras bara fem veckor innan nationer, företag och civilsamhälle samlas i Rio de Janeiro på FNs konferens om hållbar utveckling (Rio +20). Det är tjugo år efter det sista världstoppmötet där 1992.

– WWF uppmanar världens ledare att visa engagemang och ta ledarskap för framtiden. Mötet är ett unikt tillfälle för koalitioner av regeringar, städer och företag att gå samman och spela en avgörande roll för att vi alla ska få en mer hållbar värld, säger Håkan Wirtén.

Ladda ner rapporten här: http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_2012_final_120507.pdf

Sammanfattningen: http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_2012_summary_booklet_final.pdf

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, 0708-855 185

Fakta:
Lösningar: Living Planet Report föreslår 16 prioriterade åtgärder till politiker, företag och beslutsfattare för att mänskligheten ska kunna leva inom ramarna för en planet – bland annat mer hållbara konsumtionsmönster, att värdet av ekosystemtjänster uppmärksammas i nationalräkenskaperna och politiska beslut. Lagar och ramverk måste också skapas som säkrar jämlik tillgång till ren mat, energi och vatten för alla.

WWF är en av världens största och mest respekterade oberoende naturvårdsorganisationer med över 5 miljoner supportrar och ett globalt nätverk i över 100 länder. WWFs uppdrag är att stoppa förstörelsen av jordens naturliga miljö och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att bevara världens biologiska mångfald, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt och arbeta för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
www.wwf.se

Zoological Society of London (ZSL) en internationell och vetenskaplig organisation som arbetar för att bevara av djur och deras livsmiljöer. London Zoo och ZSL Whipsnade Zoo bedriver vetenskaplig forskning inom institutet för zoologi och deltar aktivt i fält projekti över 50 länder världen över.

The Global Footprint Network är ett nätverk som främjar en hållbar ekonomi genom att arbeta med ekologiska fotavtryck för att mäta hållbarhet. Tillsammans med sina partners, samordnar nätverket forskning och utvecklar fotavtrycksmetoder.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..
Spring Systems i Torsås får ny vd
Han kommer närmast från rollen som platschef på AriVislanda. Stefan Jönsson har tillträtt som Spring Systems nya vd. Han efterträder Göran Appert som varit vd sedan 2011. Spring Systems grundades 1964 och ingår sedan 2017 i Hagens Spring Group och är idag en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer,Läs mer
Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav..
Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering
För exceptionell hållbarhet från ESAB.ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm. Den heltLäs mer
Nu avslöjas komponenterna som behövs i framtidens fordon
Det krävs nya artiklar för att tillverka framtidens fordon. På Elmia Subcontractor visas de live för första gången.Men redan nu ger Peter Bryntesson på FKG en hint om vilka de är. – Mycket är kopplat till energilagring. När förbränningsmotorn försvinner ger det möjlighet att skapa nya funktioner i det utrymmet, säger Peter Bryntesson, senior..
Intelligenta fästelement på årets mässa
Lättviktskonstruktioner har en utmanande designfilosofi där maximal viktbesparing är målet vilket ställer krav på nya tekniker för sammanfogning av olika material. EJOT levererar ett stort antal produkter till bilindustrin, elteknik- och telekomteknikföretag för sammanfogning av olika material där vi använder oss av flera kvalitativa metoder. Välkommen att ta del av..
Saltängen etablerar sig i huvudstaden
Även fast vi redan utför en massa projekt i Stockholm är den lokala närvaron viktig, säger Tony Chatham, som även söker en ny industrirörsansvarig till nya kontoret.-I Stockholm finns det liksom i Norrköpingsområdet en stor efterfrågan på Saltängens tjänster. Därför är det naturligt för oss att öppna en filial i Stockholm med fokus på..
Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan
Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer. Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus..
Högre tillförlitlighet och prestanda vid bearbetning av material inom flygindustrin
De nya CoroDrill®-borren i solid hårdmetall passar för varmhållfasta superlegeringar, titan och arbetsstycken i kompositmaterial.Sandvik Coromant presenterar två nya borr i solid hårdmetall. De är konstruerade för att ge konsekventare bearbetning och högre prestanda vid håltillverkning i arbetsstycken som är gjorda av utmanande flygplansmaterial som..
Dags att digitalisera produktcertifikaten
Smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer.Har du koll på produktcertifikaten i din leverantörskedja? På Elmia Subcontractors Pop-up Expo kommer ChainTraced AB att leverera smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer. – Jag har själv jobbat inom industrin i många år och ävenLäs mer
De är utnämnda till finalist i Swedish Steel Prize 2019
Nomineringen är deras unika tillverkningsprocess och lättviktslösning i bilarShape Corp. har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin unika tillverkningsprocess och lättviktslösning för rör till A-stolpar och takrelingar i bilar. Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst,Läs mer
Automationsföretag gör Sverigeoffensiv med stark rekrytering
Dansk tillverkare av robogripverktyg etablerar sig i Sverige och rekryterar branschveteran.OnRobot, den danska tillverkaren av robotgripverktyg och tillbehör för kollaborativa robotar etablerar sig i Sverige och har anställt Anders Malm som försäljningschef för den svenska verksamheten. Anders har mer än 20 års erfarenhet inom..
Mångsidigt alternativ för djupare spår
Dormer Pramet har utökat sitt sortiment av avsticknings- och spårstickningsverktyg med ett flertal viktiga artiklar.   Det omfattar nu ett komplett utbud för ett flertal olika bearbetningar och material innehållande ett nytt vändskär, två nya geometrier, en ny hårdmetallsort, blad och verktygshållare.    Det nya 25mm långa dubbel-eggade..