Nyheter

Lönsam investering ger kraftigt ökad effektivitet

den 3 maj 2012 14:37 Företagsprofil

Tenhults Gjuteri i det lilla samhället Tenhult utanför Jönköping är allt annat än en gröngöling i gjuteribranschen. Sedan starten 1949 har företaget haft en stabil och trygg utveckling och sysselsätter idag ca 70 personer. Produktionen består av gjutna detaljer i aluminium och zink och kunderna finns över i stort sett hela världen, främst inom fordonsindustrin.
För en tid sedan konstaterades att något måste göras åt den flaskhals som uppstod vid en svarvenhet i produktionen. Allt för mycket tid gick åt till laddning och plundring av de bearbetade detaljerna och tid är som bekant pengar.
Enligt företagets VD, Ronald Bäckepär, finns en stor anledning till företagets framgång att finna i en uttalad framtidstro och stark investeringsvilja. Den långa traditionen till trots är nytänkande och förbättringar en ständig drivkraft.
Vid samma tidpunkt hade Henrik Olsson, VD på Edströms Maskin AB i Jönköping, just erhållit en exklusiv agentur för en serie svarar från den japanske tillverkaren Shimada. Tack vare att svarvarna försetts med flera chuckar kan flera moment utföras på en och samma gång – antingen med eller utan hjälp av robot – och detta innebär en enorm effektivitetsförbättring. Medan materialet bearbetas laddas svarven med nytt material och produktionsuppehållet blir minimalt.
Förra året möttes Henrik Olsson och Ronald Bäckepär på en mässa och kom att diskutera möjliga lösningar på Tenhults produktionsbegränsning. Henrik presenterade svarven från Shimada och Ronald blev eld och lågor.
- Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ronald med ett stort leende. Svarven var precis vad vi letat efter i flera år men inte lyckats hitta. Effektivitetsförbättringen är enorm.  Jag har beräknat att vi sparar över 1000 produktionstimmar per år på investeringen. Tid som kan komma både befintliga och nya kunder tillgodo. Payofftiden blir därmed mycket moderat. Det känns fantastiskt bra att Edströms kunnat leverera svaren. Vi har lång och god erfarenhet av samarbete med dem. En enorm fördel är att de också hanterar service och underhåll samt eftermarknad. Det gör det tryggt och enkelt för oss som kund och vi behöver inte känna oro för långa produktionsuppehåll eller krångliga avtal, säger Bäckepär.
Edströms Maskin AB har en exklusiv agentur med både Shimada och Kitako avseende Skandinavien. Båda märkena är tänkta för automatisering via robot. Den betydligt högre kapaciteten gör det möjligt att konkurrera med produktion i andra, billigare tillverkningsländer. Det gör det försvarbart att faktiskt behålla produktionen i Sverige.  Kitakos produkter är ännu större och har fokus på verklig massproduktion. Edströms Maskins VD har stora förhoppningar för även detta fabrikat i framtiden.
”Dessa maskiner är helt unika i sitt slag här i norden och kan göra underverk i en pressad produktion. Shimada finns med upp till åtta chuckar och Kitako har en fantastisk vertikal variant med samma spindelkapacitet. Förutom att den sparar utrymme blir spånhanteringen betydligt enklare. Produkterna passar utmärkt in i vårt övriga kunderbjudande. Edströms fokuserar av tradition på ett fåtal agenturer och långa förhållanden. Det ger trygghet för våra kunder. För oss börjar en affär när den avslutas, säger Henrik och ler.

Foto: Patrik Svedberg

Edströms Maskin AB
Edströms är en ledande leverantör av Maskiner, Verktyg och Service till svenska teknikföretag. Företaget har över 40 medarbetare och är baserat i Jönköping.
www.EDSTROMS.com

Kontakt
Ola Andersson, säljare och delägare
036 - 39 20 01
ola.andersson@edstroms.com

Henrik Olsson, vd
036 - 39 20 52
henrik.olsson@edstroms.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..
Hållbara nyheter inom formblåsning
Nordens främsta formblåsare Blowtech GP kommer till Elmia Subcontractor med flera heta nyheter, både inom material och teknik. Mångåriga utställaren Blowtech GP ser fram emot årets underleverantörsmässa med förväntan. De nyheter man presenterar i år ligger helt rätt i tiden, men man vill inte släppa för mycket detaljer förrän..