Nyheter

Lönsam investering ger kraftigt ökad effektivitet

den 3 maj 2012 14:37 Företagsprofil

Tenhults Gjuteri i det lilla samhället Tenhult utanför Jönköping är allt annat än en gröngöling i gjuteribranschen. Sedan starten 1949 har företaget haft en stabil och trygg utveckling och sysselsätter idag ca 70 personer. Produktionen består av gjutna detaljer i aluminium och zink och kunderna finns över i stort sett hela världen, främst inom fordonsindustrin.
För en tid sedan konstaterades att något måste göras åt den flaskhals som uppstod vid en svarvenhet i produktionen. Allt för mycket tid gick åt till laddning och plundring av de bearbetade detaljerna och tid är som bekant pengar.
Enligt företagets VD, Ronald Bäckepär, finns en stor anledning till företagets framgång att finna i en uttalad framtidstro och stark investeringsvilja. Den långa traditionen till trots är nytänkande och förbättringar en ständig drivkraft.
Vid samma tidpunkt hade Henrik Olsson, VD på Edströms Maskin AB i Jönköping, just erhållit en exklusiv agentur för en serie svarar från den japanske tillverkaren Shimada. Tack vare att svarvarna försetts med flera chuckar kan flera moment utföras på en och samma gång – antingen med eller utan hjälp av robot – och detta innebär en enorm effektivitetsförbättring. Medan materialet bearbetas laddas svarven med nytt material och produktionsuppehållet blir minimalt.
Förra året möttes Henrik Olsson och Ronald Bäckepär på en mässa och kom att diskutera möjliga lösningar på Tenhults produktionsbegränsning. Henrik presenterade svarven från Shimada och Ronald blev eld och lågor.
- Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ronald med ett stort leende. Svarven var precis vad vi letat efter i flera år men inte lyckats hitta. Effektivitetsförbättringen är enorm.  Jag har beräknat att vi sparar över 1000 produktionstimmar per år på investeringen. Tid som kan komma både befintliga och nya kunder tillgodo. Payofftiden blir därmed mycket moderat. Det känns fantastiskt bra att Edströms kunnat leverera svaren. Vi har lång och god erfarenhet av samarbete med dem. En enorm fördel är att de också hanterar service och underhåll samt eftermarknad. Det gör det tryggt och enkelt för oss som kund och vi behöver inte känna oro för långa produktionsuppehåll eller krångliga avtal, säger Bäckepär.
Edströms Maskin AB har en exklusiv agentur med både Shimada och Kitako avseende Skandinavien. Båda märkena är tänkta för automatisering via robot. Den betydligt högre kapaciteten gör det möjligt att konkurrera med produktion i andra, billigare tillverkningsländer. Det gör det försvarbart att faktiskt behålla produktionen i Sverige.  Kitakos produkter är ännu större och har fokus på verklig massproduktion. Edströms Maskins VD har stora förhoppningar för även detta fabrikat i framtiden.
”Dessa maskiner är helt unika i sitt slag här i norden och kan göra underverk i en pressad produktion. Shimada finns med upp till åtta chuckar och Kitako har en fantastisk vertikal variant med samma spindelkapacitet. Förutom att den sparar utrymme blir spånhanteringen betydligt enklare. Produkterna passar utmärkt in i vårt övriga kunderbjudande. Edströms fokuserar av tradition på ett fåtal agenturer och långa förhållanden. Det ger trygghet för våra kunder. För oss börjar en affär när den avslutas, säger Henrik och ler.

Foto: Patrik Svedberg

Edströms Maskin AB
Edströms är en ledande leverantör av Maskiner, Verktyg och Service till svenska teknikföretag. Företaget har över 40 medarbetare och är baserat i Jönköping.
www.EDSTROMS.com

Kontakt
Ola Andersson, säljare och delägare
036 - 39 20 01
ola.andersson@edstroms.com

Henrik Olsson, vd
036 - 39 20 52
henrik.olsson@edstroms.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Säljchefen lämnar Zander & Ingeström
Säger adjö efter fem decennier.   Den sista februari lämnar Anders Englund uppdraget som försäljningschef på Zander & Ingeström. Han drar sig tillbaka efter fem händelserika decennier på samma arbetsplats.  Två av företagets mest betrodda medarbetare kommer att dela på uppdraget. -VidLäs mer
Familjeföretaget expanderar i Göteborg
Förvärvar industritomt och bygger ny verkstadshall lagom till 45-årsjubiléet.Familjeföretaget ElectroHeat Sweden AB har förvärvat en industritomt på ca 11000 m2 med fastigheter på ca 1700 m2. Ägorna ligger på Tagenevägen med Göteborgs bästa skyltläge mittemot IKEA Bäckebol. Två av lokalerna kommer hyras ut och det finns även..
Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver?
Efterfrågan, råvarupriser och importkvoter är några områden som påverkar, menar Max Fjaestad på BE Group.Max Fjaestad, produkt och inköp, på BE Group siar om stålåret 2020. "TJUGOTJUGO”. Smaka på ordet! Visst finns det något tilltalande och lite kittlande över det? Inte bara för att det är enkelt att uttala, utan också för att det..
Verkstadsföretaget i Ockelbo utökar maskinparken
Ökad orderingång ligger bakom investeringsbeslutet.Lichron har återigen fått förtroendet att leverera en avancerad maskin till ett svenskt verkstadsföretag. Det är Atlings Maskinfabrik AB i Ockelbo som nu investerar ytterligare i en Kiwa KH-45, vilket är en driftsäker maskin för horisontell bearbetning. AtlingsLäs mer
Ny katalog från DENIOS
Miljösmart utrustning för kemikaliehantering.Den nya katalogen har landat och i fokus sta°r miljo¨smarta, ha°llbara och ergonomiska produkter som tillsammans ska bidra till en ho¨jd sa¨kerhet fo¨r ba°de ma¨nniskor och miljo¨. Tips, guider och expertra°d varvas med nya produkter som tillsammans skaparLäs mer
OnRobot utökar sin innovativa Gecko-griparfamilj
Kompakta Gecko Single-Pad (SP)-griparen för tillämpningar med litet fotavtryck.?OnRobot, global ledare inom armslutsverktyg för robotar, har lanserat en kompakt single-pad-version av sin innovativa Gecko-gripare som inte lämnar några märken. Den nya Gecko Single Pad (SP)-griparen erbjuder samma kapacitet för nya tillämpningar medLäs mer
Flera starka funktioner i nya EPLAN-plattformen
EPLAN Platform, version 2.9, är tillgänglig från mitten av februari. Snabbt genererade QR-koder kan lagra hyperlänkar som kan öppnas på fältet. Layers Management säkerställer att alla ändringar sparas automatiskt, vilket gör implementeringen av företagets standarder ännu enklare. Projekt kan genomföras snabbare med massredigeringLäs mer
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Ny uppdaterad fatvändare för snabb och smidig hantering av olika fat  LOGITRANS lanserar nu en ny produkt i sitt sortiment för snabb, smidig och säker hantering av fat. Den nya fatvändaren hanterar stål- och plastfat med diametrar från Ø300 upp till Ø600 mm. Den uppdaterade modellen är försedd med fjärrkontroll för..
Nya appen Metallkompetens täcker informationsglapp om mässing
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram. Appen Metallkompetens, är sedan årsskiftet fritt tillgänglig för alla som vill ha och behöver information om mässing;Läs mer
Dubbelt slipar bättre
Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen. Tack vare dubbellameller kombinerat med keramiska korn slipar den med dubbel kraft, men med mindre friktion. Resultatet är en kallare, precisare och snabbare slipning som inte påverkar färgen på arbetsstycket. Kontakta din lokala TYROLIT återförsäljareLäs mer
Han blir försäljningschef för Lackeby Products
Nästa steg är att rekrytera fler säljare.Lackeby Products AB konstruerar och tillverkar utrustning för miljömässig rening och återvinning. All tillverkning sker i Kalmar och företaget har 46 anställda. Nu utser företaget Daniel Lindström till ny marknads- och försäljningschef. -Jag är väldigtLäs mer
Global aktör i fordonsindustrin väljer GARO
Av stor strategisk betydelse för ossGARO AB har tecknat ett ramavtal med en global aktör i fordonsindustrin avseende leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Avtalet är icke-exklusivt och har inga garanterade volymer, men är av stor strategisk betydelse för GARO då detLäs mer
PMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020
I montrarna visas bl a det senaste inom lyftutrustning såsom manuella lyftblock, kättingtelfrar el/luft, traverssystem, portabla aluminium bockkranar, vakuumlyftare samt hela LOGITRANS programmet av lyftvagnar som t ex nya Multi fatvändaren och unika Panther Silent handtruck.  Vi visar bl a följande nyheter i våra montrar:KITOs revolutionerande EQS kättingtelfer med 1-fas,..
ABUS Kransystem på Underhållsmässan 10-13 mars 2020 - monter B10:22
Där visas bl a senaste lintelfermodellen, kättingtelfrar, lättraverssystem, portabla aluminiumkranar samt det elektriska styrsystemet ABUControl för traverser.ABUS elektriska lintelfermodell GM1000M är en kombination av användar- och servicevänlighet, modern design samt intelligent teknik. Det ingår t ex som standard frekvensstyrning, även lyftrörelse, samt att en..
Miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
En ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning har lanserats av Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala AB, i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D AB.   Materialet är en blandning av borkarbid och nylon och kommer att säljas i form av filament avsett för additiv tillverkning med fused filament fabrication-teknologi..