Nyheter

Mayr- Hög prestanda i en kompakt design Glappfria ROBA®-DS servokopplingar med delade kläm-nav

den 15 september 2014 14:50 Företagsprofil

Högpresterande ROBA®-DS axelkopplingar överför vridmomentet glappfritt och med hög vridstyvhet. De kompenserar för axelförskjutning och är både slit- och underhållsfria. På storlekar upp till 150 Nm kommer mayr® power transmission att utöka sina vanliga nav för montering av axlar med ett radiellt delbart nav - för enkel och snabb installation, även i svåra omgivningsförhållanden.


Fig 1. 

Radial installation: ROBA®-DS servokopplingar med delat kläm-nav garanterar enkel och snabb installation, även i svåra omgivningsförhållanden: De är lämpliga för stora axelavstånd och i alla tillämpningar där drivaggregat inte längre får flyttas.

Med korta mått, små krav på installationsutrymme, minskad vikt och låga masströghetsmoment - vinner ROBA®-DS-servokopplingar över kunder på grund av kopplingarnas höga prestandatäthet. De kan överföra höga vridmoment även vid jämförelsevis liten diameter, vilket gör dem till idealiska axelkopplingar för dynamiska drivsystem med höga hastigheter. Dessa kopplingar är gjorda av stål och höghållfasta aluminiumlegeringar, som utgör grunden för den extremt kompakta utformningen.

Glappfri vridmomentöverföring 


Kopplingarna kompenserar radiella, axiella och vinkelaxelavvikelser med hjälp av de flexibla skivpaketen. På så sätt skyddar de lagren från oönskat slitage och förhindrar onödiga driftstopp och kostnader. För att uppnå glappfri vridmomentöverföring är diskarna i fixeringsområdet behandlade med ett särskilt blästringsförfarande. ROBA®-DS skivpaketkopplingar är robusta och pålitliga. De är temperaturbeständiga, slit- och underhållsfria och överför vridmomentet med mycket hög vridstyvhet. Därför är de särskilt lämpade för tillämpningar i extrema omgivningsförhållanden.

Snabb och enkel installation 

Tillämpningsområdet för servokopplingar växer. Därför har mayr® power transmission byggt ut standardnaven för axelfastsättning med ett radiellt delbart nav, ett så kallat kluvet kläm-nav, även för storlekarna 3 till 15. Vid tillåtna hastigheter på 3000 varv per minut täcker dessa storlekar med axeldiametrar 45-79 millimeter vridmoment från 35 till 150 Nm. Halvkåporna garanterar enkel och snabb kopplingsinstallation, även i svåra omgivningsförhållanden. Därför används naven företrädesvis i tillämpningar där drivaggregat, såsom motor och växellåda, inte får flyttas efter placering. Dessa hubbar rekommenderas också för stora axelavstånd, till exempel för kardanaxlar i linjära ställdon, där kopplingen monteras sist och därför måste vara lätt att installera.

Högpresterande täthet 


Installationen sker radiellt: För att göra detta förs kopplingen till axlarna och är förmonterad med axiellt rörliga halvkåpor. Här är det viktigt att märkningen på kåphalvorna och på navet överlappar varandra. Därefter måste skruvarna dras åt jämnt och i flera sekvenser till önskat åtdragningsmoment. ROBA®-DS servokopplingar finns som dubbelskarvade kopplingar med en anslutningsplatta eller en variabel längdärm. Den kompakta designen, den korta installationstiden och höga prestandatätheten gör dessa kopplingar till en särskilt effektiv och ekonomisk lösning.

Fig. 2:
Högpresterande ROBA®-DS-servokopplingar: De överför höga vridmoment även vid förhållandevis små volymer och är de idealiska axelkopplingarna för dynamiska drivsystem med stora hastigheter.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..
Spring Systems i Torsås får ny vd
Han kommer närmast från rollen som platschef på AriVislanda. Stefan Jönsson har tillträtt som Spring Systems nya vd. Han efterträder Göran Appert som varit vd sedan 2011. Spring Systems grundades 1964 och ingår sedan 2017 i Hagens Spring Group och är idag en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer,Läs mer
Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav..
Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering
För exceptionell hållbarhet från ESAB.ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm. Den heltLäs mer
Nu avslöjas komponenterna som behövs i framtidens fordon
Det krävs nya artiklar för att tillverka framtidens fordon. På Elmia Subcontractor visas de live för första gången.Men redan nu ger Peter Bryntesson på FKG en hint om vilka de är. – Mycket är kopplat till energilagring. När förbränningsmotorn försvinner ger det möjlighet att skapa nya funktioner i det utrymmet, säger Peter Bryntesson, senior..
Intelligenta fästelement på årets mässa
Lättviktskonstruktioner har en utmanande designfilosofi där maximal viktbesparing är målet vilket ställer krav på nya tekniker för sammanfogning av olika material. EJOT levererar ett stort antal produkter till bilindustrin, elteknik- och telekomteknikföretag för sammanfogning av olika material där vi använder oss av flera kvalitativa metoder. Välkommen att ta del av..
Saltängen etablerar sig i huvudstaden
Även fast vi redan utför en massa projekt i Stockholm är den lokala närvaron viktig, säger Tony Chatham, som även söker en ny industrirörsansvarig till nya kontoret.-I Stockholm finns det liksom i Norrköpingsområdet en stor efterfrågan på Saltängens tjänster. Därför är det naturligt för oss att öppna en filial i Stockholm med fokus på..
Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan
Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer. Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus..
Högre tillförlitlighet och prestanda vid bearbetning av material inom flygindustrin
De nya CoroDrill®-borren i solid hårdmetall passar för varmhållfasta superlegeringar, titan och arbetsstycken i kompositmaterial.Sandvik Coromant presenterar två nya borr i solid hårdmetall. De är konstruerade för att ge konsekventare bearbetning och högre prestanda vid håltillverkning i arbetsstycken som är gjorda av utmanande flygplansmaterial som..
Dags att digitalisera produktcertifikaten
Smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer.Har du koll på produktcertifikaten i din leverantörskedja? På Elmia Subcontractors Pop-up Expo kommer ChainTraced AB att leverera smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer. – Jag har själv jobbat inom industrin i många år och ävenLäs mer
De är utnämnda till finalist i Swedish Steel Prize 2019
Nomineringen är deras unika tillverkningsprocess och lättviktslösning i bilarShape Corp. har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin unika tillverkningsprocess och lättviktslösning för rör till A-stolpar och takrelingar i bilar. Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst,Läs mer
Automationsföretag gör Sverigeoffensiv med stark rekrytering
Dansk tillverkare av robogripverktyg etablerar sig i Sverige och rekryterar branschveteran.OnRobot, den danska tillverkaren av robotgripverktyg och tillbehör för kollaborativa robotar etablerar sig i Sverige och har anställt Anders Malm som försäljningschef för den svenska verksamheten. Anders har mer än 20 års erfarenhet inom..
Mångsidigt alternativ för djupare spår
Dormer Pramet har utökat sitt sortiment av avsticknings- och spårstickningsverktyg med ett flertal viktiga artiklar.   Det omfattar nu ett komplett utbud för ett flertal olika bearbetningar och material innehållande ett nytt vändskär, två nya geometrier, en ny hårdmetallsort, blad och verktygshållare.    Det nya 25mm långa dubbel-eggade..