Nyheter

Nordic One rapporterar om ökade mineraltillgångar

den 19 februari 2014 18:22 Företagsprofil

Nordic Iron Ores mineraltillgångar i Blötberget ökar med cirka 50%

Nordic Iron Ore AB (publ) rapporterar idag om ökade mineraltillgångar i Blötberget. Kända och indikerade mineraltillgångar i Blötberget uppskattas till 11,0 Mt med 35,0% järn respektive 27,4 Mt med 44,5% järn.  I tillägg till dessa finns 21,4 Mt med 33,0% järn i klassen antagna mineraltillgångar.  Detta medför att de sammanlagda mineraltillgångarna i Blötberget ökat med cirka 50 procent jämfört med tidigare uppskattning. 

 

Under 2013 har Nordic Iron Ore, som en del i den pågående ”feasibility"-studien” för återstarten av gruvan i Blötberget, utvecklat en geologisk modell för mineraliseringarna i Blötberget utifrån befintliga geologiska data. Denna har resulterat i såväl en uppgradering som en utökning av mineraltillgångarna.

 

De nu gjorda uppskattningarna visar att kända, indikerade och antagna mineraltillgångar i Blötberget totalt ökat med 20,0 Mt med 38,9 % järn, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med tidigare uppskattning..

 

”Mineraliseringarna i Blötberget visar sig vara mycket större än vad vi först kunde bedöma. Det arbete som utförts under förra året har på ett kostnadseffektivt sätt ytterligare höjt kvalitén på det geologiska underlaget för en återstart av gruvan i Blötberget. Den ökade kännedomen om mineraliseringarna i Blötberget, vilken bl.a. inneburit en sänkning av den s.k. ”cut off”-halten från 30,0% till 15,0% järn, kommer att ligga till grund för ett kompletterande borrprogram under 2014” säger Christer Lindqvist VD Nordic Iron Ore AB.

 

Samtliga mineraltillgångar har uppskattats i enlighet med riktlinjerna i JORC-koden och har utförts av Thomas Lindholm på GeoVista AB, som är bolagets oberoende ”kvalificerade person”.

 

Bolagets samlade mineraltillgångar per den 19 februari 2014 redovisas i tabellen nedan.

 

 

 

Känd Indikerat Antaget
Mt % Fe Mt % Fe Mt % Fe
Blötberget 11,2 35% 27,4 45% 21,4 33%
Väsman syd* 0,0 7,0 39% 85,9 38%
Håksberg* 0,0 25,4 36% 11,6 36%
11,2 35% 59,8 40% 118,9 37%

 

(*) Håksbergsfältets och Väsmanfältets mineraltillgångar i tabellen har tidigare redovisats i enlighet med JORC 2004. Se Geovistas rapporter augusti 2011 samt januari 2013.

 

Samtliga mineraliseringar som undersökts är fortsatt öppna mot djupet. Förutsättningarna för att ytterligare öka mineraltillgångarna genom kompletterande borrningskampanjer bedöms därför vara mycket goda i Blötbergsfältet. För att konvertera antagna tillgångar till indikerade och säkerställa erforderligt tonnage inför en produktionsstart planeras ytterligare förtätad kärnborrning inom de övre delarna av Blötbergsfältet under våren och sommaren 2014.

 

Den oberoende tekniska rapporten från GeoVista kommer inom kort att publiceras på bolagets hemsida www.nordicironore.se.

 

Detta pressmeddelande har granskats och godkänts av Thomas Lindholm, ”Kvalificerad Person” och kvalificerad att rapportera om mineraltillgångar enligt JORC-koden, baserat på sin utbildning och erfarenhet av prospektering, gruvdrift och uppskattning av mineraltillgångar i förekomster med järn, bas- och ädelmetaller.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

 

Christer Lindqvist, VD Nordic Iron Ore, tel: 0240-883 01,

 

e-post: christer.lindqvist@nordicironore.se

 

TILL REDAKTÖRERNA

 

Om Nordic Iron Ore

 

Nordic Iron Ore AB (publ) är ett gruvutvecklingsbolag med målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika Gruvor som bl.a. omfattar de befintliga gruvorna i Blötberget och Håksberg. Bolaget avser även att utöka sina mineraltillgångar och uppgradera dessa till malmreserver, främst genom prospektering och andra undersökningar av det anslutande Väsmanfältet. För mer information, se www.nordicironore.se

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

DMG MORI levererar till Profilgruppen
Aluminiumföretaget utökar maskinparken i Åseda. ProfilGruppen i Åseda har investerat i sin fjärde horisontella flerop från DMG MORI. Den här gången blev det en DMG MORI NHX4000 med en palettväxlare med 2 paletter. Investeringen var ett led i en ökad marknadsandel och samtidigt nya produkter hos enLäs mer
Dorato Tools blir representant för världens största tillverkare av fräshobbar
I förra veckan stod det klart.Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR är specialiserat på tillverkning av verktyg för framförallt kuggbearbetning. Man är idag världens största leverantörLäs mer
Holsby Metall investerar i maskiner från DMG MORI
Samtidigt bygger man ut produktionslokalerna i både Vetlanda och Holsby Brunn. Mikael Fasth och Simon Nilsson förvärvade Holsby Metall AB i Vetlanda i februari 2011. Båda två har flera års erfarenhet från verkstadsindustrin och ser mycket ljust på företagets framtid. Just nu byggs det för fullt och utökning av produktionsytan pågårLäs..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu växlar bilbyggaren i Getinge upp en växel och anställer mer personal. -Vi har tillsammans med ett antal kunder under två år hårdtestat våra hästlastbilar och är..
Creaform lanserar nästa generation 3D-scanners
Snabbare, enklare, förbättrade algoritmer och precision - Creaforms senaste generation portabla 3D-scannrar är bättre än någonsin. Go! SCAN Spark™ har oöverträffad hastighet, användarvänlighet och är skräddarsydd speciellt för produktdesigners och ingenjörer. Med fullt stöd för färg och hög upplösning för komplexa detaljer..
Prototyper i världsklass med skarpt know-how
I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och..
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Våran Puma tar upp till 80mm stänger i stångmagasinet och vår Lynx 65mm. Båda med drivna verktyg och y-axel, båda nya 2018. Vi tar gärna serier om 50-2000 bit, vi kör i automatstål, rostfritt, gjutjärn och plast. Är det lite enklare bitar tar vi inte massa onödigt betalt, kan det rulla igenom obemannat tar vi 400-500kr/h...
KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR.Efter genomgående analyser av öppna sfäriska rullager konstaterades det att de vanligaste anledningarna till förkortad livslängd beror på att smuts tränger in i lagret eller att lagret inte håller kvar smörjmedlet mellan smörjtillfällena. Det finns sedanLäs mer
Masentia stärker sälj
Rekryterar två erfarna säljare.Masentia i Värnamo förstärker sin maskinförsäljning med Dan Forsmark och Thomas Hässel som båda börjar nu i juni. Dan Forsmark, Västerås, kommer närmast från Schaeffler Nordic AB där han arbetat som OEM Sales Engineer med försäljning av kullager och skenstyrningar.Läs mer
Teknikprodukter fördjupar samarbetet med Tufcot Engineering
Blir officiell distributör i Skandinavien.Teknikprodukter har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med komposit-tillverkaren Tufcot Engineering i England. Nu fördjupas samarbetet ytterligare när Teknikprodukter får statusen som "Officiell Distributör i Sverige, Norge och Finland". ILäs mer
Kafeko Nordic representerar HCG Packaging
Kafeko Nordic har signerat ett avtal med HDG Packaging, Tyskland, för att representera dem exklusivt i Norden.HDG Verpackungsmaschinen GmbH grundades 1984 av Hans Detlef Glindeman – som tidigare arbetade på Hamac Höller (idag Bosch Packaging). Företaget är specialiserat på utveckling och tillverkning av förpackningsmaskiner för livsmedels-, farmaceutiska-,..
Nya elcylindern EPCC från Festo
För enkel positionering.För enkla positioneringsuppgifter med ett utmärkt pris/prestandaförhållande, finns nu elcylindern EPCC från Festo. Den högkvalitativa kulskruven med låg intern friktion för korta positioneringstider säkerställer hög dynamisk respons. Elcylindern EPCCLäs mer
Attraktivare arbetsuppgifter inom industrin
DATRONs CNC-fräsmaskiner erbjuder operatören en attraktivare, högteknologisk och renare bearbetningsteknik utan smörjolja. Den yngre generationen har en bild av att industrin är tråkig och smutsig, men så måste det inte vara. DATRONs CNC-fräsmaskiner använder inte smörjolja utan detaljen kyls med luft eller sprit, vilket ger en ren..
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Texpart har lång erfarenhet av avancerade sammanbyggda komponentgrupper som omgående kan integreras i slutprodukten. Från standard och kundspecifika detaljer med olika leverantörer i in och utlandet, bygger vi samman en komplett och testad komponent. Som kund sparar du tid med färre ingångskontroller och kostnader för mellanlagring. Du avlastar produktionen..
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
För detaljer som utsätts för slitage eller måste tåla särskilda belastningar kommer material som kompositer, hårdmetaller, keramik, rubin, safir till insats. Att mekaniskt kunna bearbeta sådana material krävs speciella kunskaper. Våra samarbetspartner, även ofta leverantörer till schweiziska klockindustrin, är specialister och..