Nyheter

Nordic One rapporterar om ökade mineraltillgångar

den 19 februari 2014 18:22 Företagsprofil

Nordic Iron Ores mineraltillgångar i Blötberget ökar med cirka 50%

Nordic Iron Ore AB (publ) rapporterar idag om ökade mineraltillgångar i Blötberget. Kända och indikerade mineraltillgångar i Blötberget uppskattas till 11,0 Mt med 35,0% järn respektive 27,4 Mt med 44,5% järn.  I tillägg till dessa finns 21,4 Mt med 33,0% järn i klassen antagna mineraltillgångar.  Detta medför att de sammanlagda mineraltillgångarna i Blötberget ökat med cirka 50 procent jämfört med tidigare uppskattning. 

 

Under 2013 har Nordic Iron Ore, som en del i den pågående ”feasibility"-studien” för återstarten av gruvan i Blötberget, utvecklat en geologisk modell för mineraliseringarna i Blötberget utifrån befintliga geologiska data. Denna har resulterat i såväl en uppgradering som en utökning av mineraltillgångarna.

 

De nu gjorda uppskattningarna visar att kända, indikerade och antagna mineraltillgångar i Blötberget totalt ökat med 20,0 Mt med 38,9 % järn, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med tidigare uppskattning..

 

”Mineraliseringarna i Blötberget visar sig vara mycket större än vad vi först kunde bedöma. Det arbete som utförts under förra året har på ett kostnadseffektivt sätt ytterligare höjt kvalitén på det geologiska underlaget för en återstart av gruvan i Blötberget. Den ökade kännedomen om mineraliseringarna i Blötberget, vilken bl.a. inneburit en sänkning av den s.k. ”cut off”-halten från 30,0% till 15,0% järn, kommer att ligga till grund för ett kompletterande borrprogram under 2014” säger Christer Lindqvist VD Nordic Iron Ore AB.

 

Samtliga mineraltillgångar har uppskattats i enlighet med riktlinjerna i JORC-koden och har utförts av Thomas Lindholm på GeoVista AB, som är bolagets oberoende ”kvalificerade person”.

 

Bolagets samlade mineraltillgångar per den 19 februari 2014 redovisas i tabellen nedan.

 

 

 

Känd Indikerat Antaget
Mt % Fe Mt % Fe Mt % Fe
Blötberget 11,2 35% 27,4 45% 21,4 33%
Väsman syd* 0,0 7,0 39% 85,9 38%
Håksberg* 0,0 25,4 36% 11,6 36%
11,2 35% 59,8 40% 118,9 37%

 

(*) Håksbergsfältets och Väsmanfältets mineraltillgångar i tabellen har tidigare redovisats i enlighet med JORC 2004. Se Geovistas rapporter augusti 2011 samt januari 2013.

 

Samtliga mineraliseringar som undersökts är fortsatt öppna mot djupet. Förutsättningarna för att ytterligare öka mineraltillgångarna genom kompletterande borrningskampanjer bedöms därför vara mycket goda i Blötbergsfältet. För att konvertera antagna tillgångar till indikerade och säkerställa erforderligt tonnage inför en produktionsstart planeras ytterligare förtätad kärnborrning inom de övre delarna av Blötbergsfältet under våren och sommaren 2014.

 

Den oberoende tekniska rapporten från GeoVista kommer inom kort att publiceras på bolagets hemsida www.nordicironore.se.

 

Detta pressmeddelande har granskats och godkänts av Thomas Lindholm, ”Kvalificerad Person” och kvalificerad att rapportera om mineraltillgångar enligt JORC-koden, baserat på sin utbildning och erfarenhet av prospektering, gruvdrift och uppskattning av mineraltillgångar i förekomster med järn, bas- och ädelmetaller.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

 

Christer Lindqvist, VD Nordic Iron Ore, tel: 0240-883 01,

 

e-post: christer.lindqvist@nordicironore.se

 

TILL REDAKTÖRERNA

 

Om Nordic Iron Ore

 

Nordic Iron Ore AB (publ) är ett gruvutvecklingsbolag med målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika Gruvor som bl.a. omfattar de befintliga gruvorna i Blötberget och Håksberg. Bolaget avser även att utöka sina mineraltillgångar och uppgradera dessa till malmreserver, främst genom prospektering och andra undersökningar av det anslutande Väsmanfältet. För mer information, se www.nordicironore.se

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer
DMG Tramek
xxTramek har investerat i ytterligare en 5-axlig fräs från DMG MORI. Förra gången var det en DMU 75mB och den här gången är det en CMX 70 U med Heidenhain TNC620, 20bar genom spindeln, 600 liter papperbandsfilteranläggning och MPC machine protection control. ValetLäs mer
Växande efterfrågan på additiv tillverkning
Prototal växlar upp maskinparken ytterligare och driftsätter nya maskiner.Nu tar Prototal ytterligare ett steg på resan mot digital tillverkning av plastkomponenter och driftsätter sin fjärde Multi Jet Fusion 4210 3D-printer. Huvudanledningen till investeringen är att möta den fortsatt ökande efterfrågan samt för att kunnaLäs mer
Prevas utsedd till rekommenderad systemintegratör i Robotlyftet
Regeringens och Tillväxtverkets program Robotlyftet ska öka automation i Sveriges små och medelstora tillverkningsföretag. Regeringens och Tillväxtverkets program Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora tillverkningsföretag. Robotlyftet ger ekonomiskt stöd i form av automationscheckar så att företagen kostnadseffektivt kan ta in extern..
En växande affär för AP&T
– Under de senaste fem åren har vi arbetat målmedvetet för att stärka vårt erbjudande inom underhåll och ombyggnationer av pressverktyg, säger Ulf Andersson.Renovering, underhåll och ombyggnation av pressverktyg är en växande verksamhet inom AP&T. Nu vill företaget få ännu fler kunder att upptäcka de möjligheter man erbjuder på..
Ny sugkopp från SMC
För hantering av livsmedelsförpackningar.SMC introducerar nya ZP3P-JT och breddar därmed sortimentet av sugkoppar. Serien är anpassad för förpackningsindustrin i och med hög lyftkraft och lågt läckage vid hantering av påsar och föränderliga material. Sugkopparna finns i fem olika storlekar ochLäs mer
50 procent lättare
Världens första moduluppbyggda hybridkedja från igus, tillverkad av stål och plast.Energiförsörjningssystem tillverkade av stål och plast klarar långa förflyttningar utan upphängning utan problem, och kan öppnas och stängas blixtsnabbtSäker, lodrät styrning av kablar och slangar: igus har nu utvecklat sin första hybridkedja av plastLäs mer
”Förhindra produktåterkallning”
Kamerainspektion på ett enklare sätt.Tillverkarna i en rad branscher pressas allt hårdare och förväntas förbättra lönsamheten genom att begränsa antalet återkallade produkter. ”Förhindra produktåterkallning” har blivit något av ett mantra, och med allt fler regler att följa har efterlevnadLäs mer
FULLSATT på Robotkonferensen i Jönköping
Många hade tagit tillfället i akt att lära sig mer om trenderna inom tillverkningsindustrin och hur man kan automatisera sin egen verksamhet.På en fullsatt Robotkonferens på Elmia i Jönköping vänder man i dagarna två på frågor kring en tillverkningsindustri i förändring. Utvecklingstrender varvas med goda råd och konkreta exempel. Här..