Nyheter

Ny teknik från Haas håller produktionen välfylld

den 25 september 2008 13:57 Företagsprofil

Att utforma och tillverka maskiner som hanterar vätskor är långt ifrån enkelt. Variabler förknippade med vätskors viskositet och volymer avgör behovet av innovation, erfarenhet och resoluta tekniska principer, i kombination med pålitlig och exakt tillverkningsutrustning. I det senare fallet är det ny teknik för fleroperationsmaskiner från Haas Automation som hjälper den portugisiska maskintillverkarspecialisten Afinomaq att förbättra sin produktivitet och anpassningsförmåga på en starkt konkurrensutsatt marknad.

Afinomaq ligger 15 km norr om Lissabon i São Julião do Tojal och grundades av Paolo Lino, en innovatör och ingenjör som lärde sig konsten att hantera vätskor som anställd inom den globala Unilever-koncernen.

Afinomaq konstruerar och tillverkar vätskepåfyllningsmaskiner av två huvudtyper: volymetriska system med flera munstycken för livsmedel (olivolja, vinäger), kosmetika (vatten, eau de cologne, alkohol) och hushållsprodukter (flytande tvättmedel, mjukmedel) samt maskiner som fyller med hjälp av linjär styrning av elektromagnetiska flödesmätare. Sådana maskiner har flera påfyllningsstationer för vätskor med olika viskositeter. Tillämpningsområdena är allt från majonnäs, ketchup, senap och olivolja till tvättmedel, mjukmedel, schampo, duschtvål och badskum.

Påfyllningsmaskiner är dock bara en del av Afinomaqs historia. För att kunna erbjuda en komplett service, konstruerar och tillverkar företaget också etiketteringsmaskiner, både halv- och helutomatiska, som klarar att sätta självhäftande etiketter (upp till 200 mm höga) på förpackningar av olika former och storlekar med hastigheter på upp till 800 i timmen, och kapsyleringsmaskiner, med både linjär och rotationskonfiguration. Linjära kapsyleringsmaskiner, som tillverkats av Afinomaq, utför 1800 kapsyleringar i timmen medan rotationsvarianter kapsylerar 1000 behållare i timmen.

Även om Afinomaq köper OEM-komponenter som PLC:er, motorer och elektriska delar, tillverkas chassi och andra mekaniska komponenter på plats i São Julião do Tojal.

Innan företaget 2004 flyttade till sin för ändamålet byggda anläggning, ägde det endast äldre, till stor del manuella maskinverktyg. För att bättre matcha den nya omgivningen och få bättre konkurrenskraft, blev en CNC-maskin snabbt högsta prioritet.

När Lino var ute och rekognoscerade på en maskinverktygsutställning, såg han för första gången maskiner från Haas. Av en händelse fick han se dem igen någon vecka senare på Orange County Choppers, ett teveprogram om en amerikansk tillverkare av specialbeställda motorcyklar.

“Vi studerade många fleroperationsmaskiner men ingen annan kunde konkurrera med den kvalitet som Haas VF-4 erbjöd för samma pris,” säger Lino.

Haas VF-4 är en robust, mellanstor CNC-vertikalaxelmaskin med 1270 x 508 x 635 mm rörelser i X-, Y- och Z-riktningarna. Den har en spindel av kassettyp med 40-kona som drivs av en 14,9 kW dubbeldrivmotor av vektortyp (Y-delta). VF-4:an ger ett vridmoment på antingen 102 Nm vid 1200 r/min eller 339 Nm vid 450 r/min med den optionella tvåväxlade växellådan. Avgörande för Afinomaq är att maskinen kan accelerera till 7500 r/min på 1,2 sekunder för slutbearbetning av aluminium.

När maskinen hade installerats i företagets huvudanläggning, fick Lino KellerCNCPlus-Training, ett samarbete mellan Haas Automation Europe och det marknadsledande tyska programutvecklingsföretaget Keller, som ger Haas-kunder gratis offline-programmeringsprogram för att deras maskinoperatörer ska få utbildning på hemmaplan.

Keller CNCPlus-Training är ett banbrytande koncept som är utformat för att lära nya operatörer, och även erfarna operatörer som inte har denna specifika sakkunskap, hur en Haas-maskin programmeras med den egna Haas CNC. Från januari 2007 har alla som har köpt ett Haas-maskinverktyg i Europa erbjudits detta innovativa och högeffektiva utbildningssystem – värt tusentals euro – helt gratis. Programmet har varit så framgångsrikt att företaget fortsätter med erbjudandet 2008 ut. Afinomaq har utbildat fyra operatörer på detta sätt i att använda deras nya VF-4.

Exempel på delar som framställs vid Afinomaq är bland annat flödesmätarhus och styrningar. Dessa delar och många andra framställs av aluminium, men ett antal komponenter som bearbetas på VF-4 görs av rostfritt stål, EP-100 polypropen och PVC.
 
Toleranserna är vanligen omkring 0,025 mm, och företaget anser också att ytbehandlingen är mycket viktig. Komponenterna tillverkas i satser som passar varje typ av flödesmätare eller maskin. Cykeltider på ca 30 minuter är typiska för komponenter som hus till mekaniska flödesmätare med sina många komplicerade bearbetningsdetaljer.

“Jag jämställer Haas maskiner med våra egna,” säger Lino. “De erbjuder innovativa egenskaper, enkelhet och hög kvalitet till ett rimligt pris.”

Företaget bildades 1992, men med framgångarna på senare tid har antalet anställda ökat med 60 % till 24. Vidare finns numera över 200 kunder i Afinomaqs register, inom branscher som kosmetika, livsmedel, rengöringsmedel, läkemedel, jordbrukskemikalier och färg.

“Vi har potential att bli ännu framgångsrikare och växa ytterligare i framtiden,” avslutar Lino. “Med Haas VF-4 finns det ingen anledning till att vi inte skulle kunna fortsätta att utnyttja dess kapacitet för att ta oss an nya tekniska utmaningar på kostnadseffektivt och tillförlitligt sätt.”

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Familjeföretaget expanderar i Göteborg
Förvärvar industritomt och bygger ny verkstadshall lagom till 45-årsjubiléet.Familjeföretaget ElectroHeat Sweden AB har förvärvat en industritomt på ca 11000 m2 med fastigheter på ca 1700 m2. Ägorna ligger på Tagenevägen med Göteborgs bästa skyltläge mittemot IKEA Bäckebol. Två av lokalerna kommer hyras ut och det finns även..
Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver?
Efterfrågan, råvarupriser och importkvoter är några områden som påverkar, menar Max Fjaestad på BE Group.Max Fjaestad, produkt och inköp, på BE Group siar om stålåret 2020. "TJUGOTJUGO”. Smaka på ordet! Visst finns det något tilltalande och lite kittlande över det? Inte bara för att det är enkelt att uttala, utan också för att det..
Verkstadsföretaget i Ockelbo utökar maskinparken
Ökad orderingång ligger bakom investeringsbeslutet.Lichron har återigen fått förtroendet att leverera en avancerad maskin till ett svenskt verkstadsföretag. Det är Atlings Maskinfabrik AB i Ockelbo som nu investerar ytterligare i en Kiwa KH-45, vilket är en driftsäker maskin för horisontell bearbetning. AtlingsLäs mer
Ny katalog från DENIOS
Miljösmart utrustning för kemikaliehantering.Den nya katalogen har landat och i fokus sta°r miljo¨smarta, ha°llbara och ergonomiska produkter som tillsammans ska bidra till en ho¨jd sa¨kerhet fo¨r ba°de ma¨nniskor och miljo¨. Tips, guider och expertra°d varvas med nya produkter som tillsammans skaparLäs mer
OnRobot utökar sin innovativa Gecko-griparfamilj
Kompakta Gecko Single-Pad (SP)-griparen för tillämpningar med litet fotavtryck.?OnRobot, global ledare inom armslutsverktyg för robotar, har lanserat en kompakt single-pad-version av sin innovativa Gecko-gripare som inte lämnar några märken. Den nya Gecko Single Pad (SP)-griparen erbjuder samma kapacitet för nya tillämpningar medLäs mer
Flera starka funktioner i nya EPLAN-plattformen
EPLAN Platform, version 2.9, är tillgänglig från mitten av februari. Snabbt genererade QR-koder kan lagra hyperlänkar som kan öppnas på fältet. Layers Management säkerställer att alla ändringar sparas automatiskt, vilket gör implementeringen av företagets standarder ännu enklare. Projekt kan genomföras snabbare med massredigeringLäs mer
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Ny uppdaterad fatvändare för snabb och smidig hantering av olika fat  LOGITRANS lanserar nu en ny produkt i sitt sortiment för snabb, smidig och säker hantering av fat. Den nya fatvändaren hanterar stål- och plastfat med diametrar från Ø300 upp till Ø600 mm. Den uppdaterade modellen är försedd med fjärrkontroll för..
Nya appen Metallkompetens täcker informationsglapp om mässing
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram. Appen Metallkompetens, är sedan årsskiftet fritt tillgänglig för alla som vill ha och behöver information om mässing;Läs mer
Dubbelt slipar bättre
Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen. Tack vare dubbellameller kombinerat med keramiska korn slipar den med dubbel kraft, men med mindre friktion. Resultatet är en kallare, precisare och snabbare slipning som inte påverkar färgen på arbetsstycket. Kontakta din lokala TYROLIT återförsäljareLäs mer
Han blir försäljningschef för Lackeby Products
Nästa steg är att rekrytera fler säljare.Lackeby Products AB konstruerar och tillverkar utrustning för miljömässig rening och återvinning. All tillverkning sker i Kalmar och företaget har 46 anställda. Nu utser företaget Daniel Lindström till ny marknads- och försäljningschef. -Jag är väldigtLäs mer
Global aktör i fordonsindustrin väljer GARO
Av stor strategisk betydelse för ossGARO AB har tecknat ett ramavtal med en global aktör i fordonsindustrin avseende leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Avtalet är icke-exklusivt och har inga garanterade volymer, men är av stor strategisk betydelse för GARO då detLäs mer
PMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020
I montrarna visas bl a det senaste inom lyftutrustning såsom manuella lyftblock, kättingtelfrar el/luft, traverssystem, portabla aluminium bockkranar, vakuumlyftare samt hela LOGITRANS programmet av lyftvagnar som t ex nya Multi fatvändaren och unika Panther Silent handtruck.  Vi visar bl a följande nyheter i våra montrar:KITOs revolutionerande EQS kättingtelfer med 1-fas,..
ABUS Kransystem på Underhållsmässan 10-13 mars 2020 - monter B10:22
Där visas bl a senaste lintelfermodellen, kättingtelfrar, lättraverssystem, portabla aluminiumkranar samt det elektriska styrsystemet ABUControl för traverser.ABUS elektriska lintelfermodell GM1000M är en kombination av användar- och servicevänlighet, modern design samt intelligent teknik. Det ingår t ex som standard frekvensstyrning, även lyftrörelse, samt att en..
Miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
En ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning har lanserats av Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala AB, i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D AB.   Materialet är en blandning av borkarbid och nylon och kommer att säljas i form av filament avsett för additiv tillverkning med fused filament fabrication-teknologi..
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Tre nyckelfärdiga robotceller levereras på under en vecka. Tack vare goda förberedelser och utmärkt samarbete med kunden, installerade och driftsatte Mindsource tre nyckelfärdiga robotceller för en helt ny förpackningslinje på under en vecka ifrån leverans. Leveransen omfattade tre fristående robotceller som tillsammans bildar en helt..