Nyheter

Ny teknik från Haas håller produktionen välfylld

den 25 september 2008 13:57 Företagsprofil

Att utforma och tillverka maskiner som hanterar vätskor är långt ifrån enkelt. Variabler förknippade med vätskors viskositet och volymer avgör behovet av innovation, erfarenhet och resoluta tekniska principer, i kombination med pålitlig och exakt tillverkningsutrustning. I det senare fallet är det ny teknik för fleroperationsmaskiner från Haas Automation som hjälper den portugisiska maskintillverkarspecialisten Afinomaq att förbättra sin produktivitet och anpassningsförmåga på en starkt konkurrensutsatt marknad.

Afinomaq ligger 15 km norr om Lissabon i São Julião do Tojal och grundades av Paolo Lino, en innovatör och ingenjör som lärde sig konsten att hantera vätskor som anställd inom den globala Unilever-koncernen.

Afinomaq konstruerar och tillverkar vätskepåfyllningsmaskiner av två huvudtyper: volymetriska system med flera munstycken för livsmedel (olivolja, vinäger), kosmetika (vatten, eau de cologne, alkohol) och hushållsprodukter (flytande tvättmedel, mjukmedel) samt maskiner som fyller med hjälp av linjär styrning av elektromagnetiska flödesmätare. Sådana maskiner har flera påfyllningsstationer för vätskor med olika viskositeter. Tillämpningsområdena är allt från majonnäs, ketchup, senap och olivolja till tvättmedel, mjukmedel, schampo, duschtvål och badskum.

Påfyllningsmaskiner är dock bara en del av Afinomaqs historia. För att kunna erbjuda en komplett service, konstruerar och tillverkar företaget också etiketteringsmaskiner, både halv- och helutomatiska, som klarar att sätta självhäftande etiketter (upp till 200 mm höga) på förpackningar av olika former och storlekar med hastigheter på upp till 800 i timmen, och kapsyleringsmaskiner, med både linjär och rotationskonfiguration. Linjära kapsyleringsmaskiner, som tillverkats av Afinomaq, utför 1800 kapsyleringar i timmen medan rotationsvarianter kapsylerar 1000 behållare i timmen.

Även om Afinomaq köper OEM-komponenter som PLC:er, motorer och elektriska delar, tillverkas chassi och andra mekaniska komponenter på plats i São Julião do Tojal.

Innan företaget 2004 flyttade till sin för ändamålet byggda anläggning, ägde det endast äldre, till stor del manuella maskinverktyg. För att bättre matcha den nya omgivningen och få bättre konkurrenskraft, blev en CNC-maskin snabbt högsta prioritet.

När Lino var ute och rekognoscerade på en maskinverktygsutställning, såg han för första gången maskiner från Haas. Av en händelse fick han se dem igen någon vecka senare på Orange County Choppers, ett teveprogram om en amerikansk tillverkare av specialbeställda motorcyklar.

“Vi studerade många fleroperationsmaskiner men ingen annan kunde konkurrera med den kvalitet som Haas VF-4 erbjöd för samma pris,” säger Lino.

Haas VF-4 är en robust, mellanstor CNC-vertikalaxelmaskin med 1270 x 508 x 635 mm rörelser i X-, Y- och Z-riktningarna. Den har en spindel av kassettyp med 40-kona som drivs av en 14,9 kW dubbeldrivmotor av vektortyp (Y-delta). VF-4:an ger ett vridmoment på antingen 102 Nm vid 1200 r/min eller 339 Nm vid 450 r/min med den optionella tvåväxlade växellådan. Avgörande för Afinomaq är att maskinen kan accelerera till 7500 r/min på 1,2 sekunder för slutbearbetning av aluminium.

När maskinen hade installerats i företagets huvudanläggning, fick Lino KellerCNCPlus-Training, ett samarbete mellan Haas Automation Europe och det marknadsledande tyska programutvecklingsföretaget Keller, som ger Haas-kunder gratis offline-programmeringsprogram för att deras maskinoperatörer ska få utbildning på hemmaplan.

Keller CNCPlus-Training är ett banbrytande koncept som är utformat för att lära nya operatörer, och även erfarna operatörer som inte har denna specifika sakkunskap, hur en Haas-maskin programmeras med den egna Haas CNC. Från januari 2007 har alla som har köpt ett Haas-maskinverktyg i Europa erbjudits detta innovativa och högeffektiva utbildningssystem – värt tusentals euro – helt gratis. Programmet har varit så framgångsrikt att företaget fortsätter med erbjudandet 2008 ut. Afinomaq har utbildat fyra operatörer på detta sätt i att använda deras nya VF-4.

Exempel på delar som framställs vid Afinomaq är bland annat flödesmätarhus och styrningar. Dessa delar och många andra framställs av aluminium, men ett antal komponenter som bearbetas på VF-4 görs av rostfritt stål, EP-100 polypropen och PVC.
 
Toleranserna är vanligen omkring 0,025 mm, och företaget anser också att ytbehandlingen är mycket viktig. Komponenterna tillverkas i satser som passar varje typ av flödesmätare eller maskin. Cykeltider på ca 30 minuter är typiska för komponenter som hus till mekaniska flödesmätare med sina många komplicerade bearbetningsdetaljer.

“Jag jämställer Haas maskiner med våra egna,” säger Lino. “De erbjuder innovativa egenskaper, enkelhet och hög kvalitet till ett rimligt pris.”

Företaget bildades 1992, men med framgångarna på senare tid har antalet anställda ökat med 60 % till 24. Vidare finns numera över 200 kunder i Afinomaqs register, inom branscher som kosmetika, livsmedel, rengöringsmedel, läkemedel, jordbrukskemikalier och färg.

“Vi har potential att bli ännu framgångsrikare och växa ytterligare i framtiden,” avslutar Lino. “Med Haas VF-4 finns det ingen anledning till att vi inte skulle kunna fortsätta att utnyttja dess kapacitet för att ta oss an nya tekniska utmaningar på kostnadseffektivt och tillförlitligt sätt.”

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..
Hållbara nyheter inom formblåsning
Nordens främsta formblåsare Blowtech GP kommer till Elmia Subcontractor med flera heta nyheter, både inom material och teknik. Mångåriga utställaren Blowtech GP ser fram emot årets underleverantörsmässa med förväntan. De nyheter man presenterar i år ligger helt rätt i tiden, men man vill inte släppa för mycket detaljer förrän..