Nyheter

Omtalad vält vändes till framgång

den 13 maj 2015 07:23 Företagsprofil

Det var med ABS (1978) och antispinn (1985) som Mercedes-Benz först började använda elektroniska säkerhetssystem för att hjälpa föraren att hantera bilen i svåra situationer.

1995 lade man till fler sensorer som även kunde känna av bland annat rattrörelser och sidokrafter. I kombination med de elektroniskt styrda bromsarna och elektronisk styrning av motorn, kunde bilen då både känna av och häva en sladd.

Då blev Mercedes S 600 Coupé världens första serieproducerade bil med elektroniskt antisladdsystem – ESP ®. Vad få vet är att idén till systemet i själva verket föddes av en ung Mercedes-ingenjör på vintertest i Sverige redan 1989.

ESP blev standardutrustning

Det var dock två år efter introduktionen som tekniken fick riktig spridning. 1997 välte Teknikens Värld med den då nya Mercedes A-Klass i det berömda älgtestet. Men Mercedes vände motgången till en framgång – man såg helt enkelt till att den unika tekniken från lyxbilarna gjordes till standardutrustning även i de mer överkomliga bilarna – först i A-Klass och sedan i hela modellprogrammet.

Mercedes hade skapat en helt ny standard och de andra tillverkarna hade inget annat val än att hänga på. Idag är Mercedes-uppfinningen lagkrav på alla nya bilar i EU sedan 2011.

Hela idén uppkom under en testkörning i norra Sverige
Men det är inte bara älgtestet som har svensk anknytning. Faktum är att hela idén till ESP föddes i Sverige redan 1989. Den då 32-årige ingenjören Frank-Werner Mohn var på väg med en grupp från Mercedes-Benz till en testkörning i norra Sverige.

– Solen kom upp efter en kall natt och vägbanan blev glashal, berättar han.

– Jag gasade och bilens bakände kom loss i en sladd och vi fastnade i en snövall utanför Strömsund. Givetvis såg hela testlaget när det hände…

– Jag låg sömnlös efter detta och funderade på hur man skulle kunnat undvika en sådan sladd. Lösningen måste komma genom automatisk och individuell inbromsning insåg jag och tillsammans med en ung kollega, Thomas Wohland, tog vi fram en matematisk modell för att beräkna krafterna i en sladd. Vi fick hjälp av kamrater på mer eller mindre officiella vägar med att få fram delar så att vi kunde bygga en prototyp till ett system. Bland annat ett gyro från en radiostyrd helikopter

1991 var det dags att visa vad man skruvat på i hemlighet. En musgrå W124 plockades fram inför utvecklare på vintertestbanan i Arjeplog. En av dessa var en man från transmissionsavdelningen som var känd som en både försiktig och långsam förare.

– När han väl satt sig i vår sladdfria bil körde han runt på den frusna sjön i lika hög fart som alla andra. Hans entusiasm var helt klart bidragande till att Mercedes vågade satsa på att göra tekniken till verklighet i produktionsbilar.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Ökad förlust för Multidocker
Leveransförseningar och flytt av produktion är några av förklaringarna.Under perioden januari-september 2019 sjönk både omsättningen, 66,1 MSEK jämfört med 112,1 MSEK motsvarande period föregående år, och resultatet, -21,6 MSEK jämfört med -8,7 MSEK för Multidocker. "Klart under vår målsättning", skriver bolagets vd..
Shape Corp. vinner Swedish Steel Prize 2019
Vinner med sin banbrytande lösning för tillverkning av A-stolpe och tackräcken till bilindustrin. Implementeras hos Ford redan 2020.Vinnaren i det tjugonde Swedish Steel Prize är Shape Corp. från USA. De tilldelas priset för banbrytande användning av martensitiskt stål i en 3D-formad rörkonstruktion för takräcken till bilindustrin. -Shape Corp. visar med..
Varsel i Åmål
Minskade beställningsprognoser i kundsegmentet commercial vehicles. SEM AB i Åmål har i dag och efter att ha informerat berörda fackförbund varslat 14 kollektivavtalsanslutna anställda för uppsägning vid tillverkningsenheten i Åmål där SEM även har sitt huvudkontor. SEM tillverkar tändsystem för motorer och anledningenLäs mer
Nu installeras världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar
Tekniken har stor potential att minska klimatpåverkan Smartroad Gotland har nu börjat installera första sektionen av världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar på allmän väg. Elvägar möjliggör överföring av elektrisk energi från vägen till fordonet under drift. Tekniken har stor potential..
SSAB först i världen med fossilfritt stål på marknaden
Ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden. För första gången presenterades planen för omställningen till fossilfri stålproduktion från järnmalm för över 400 kunder och branschaktörer i..
Unionens konjunkturprognos: Svensk industri oväntat stark
Exporten har gått mot strömmenDen svenska exporten har gått mot strömmen och har utvecklats starkt i år. Men svensk tillväxt har mattats av och det beror främst på minskat bostadsbyggande. Nästa år går industrin in i en svagare period, men Unionens fackklubbar tror på fortsatt högLäs mer
Intertechna inleder samarbete med SKF i Sverige
Intertechna är ett svenskt företag med lång erfarenhet av lösningar för ökad drifttillgänglighet och kvalitet inom produktion. Intertechna levererar idag expertkompetens och systemlösningar för tillståndsbaserat underhåll till den internationella marknaden. SKF levererar rullningslager, tätningar, smörjsystem och service till industri- och fordonsmarknaden..
Dieselmotortillverkaren får order värd över 30 miljoner kronor
Den nya modellen lanserades i september.Cimco Marine AB (publ) har erhållit order för OXE300 från en av sina distributörer i Nord- och Sydamerika, för framförallt statlig användning. Det totala ordervärdet är ca 3 miljoner EUR för basenheterna, exkl. tillbehör, servicekits och reservdelar. LeveransLäs mer
Storaffär på gång för Zander & Ingeström
Aktien handelsstoppades.Under tisdageftermiddagen handelsstoppade Nasdaq Stockholm Christian Berner Tech Trade AB (publ) aktie då det fanns misstänkt informationsläckage gällande dotterbolaget Zander & Ingeströms pågående förhandlingar om en större order inom värmeteknik.  EnligtLäs mer
Så ska svenska leverantörer hänga med på Volkswagens klimatsmarta resa
Vad ska svenska leverantörer tänka på för att hänga med på tåget med klimatneutrala elbilar? – Det är en bra utgångspunkt att det som tillverkas, tillverkas på grön el, säger Sten Forsberg, Director Volkswagen Sverige, som talade på Subcontractor Direct på underleverantörsmässan Elmia Subcontractors första dag. Uppkopplade produkter och teknikLäs..
Batterifabriken stuvar om i ledningen
I augusti i år fick tidigare vdn Daniel Troedsson lämna och nu gör bolaget ytterligare förändringar.I augusti i år fick batteriföretaget Alelions vd Daniel Troedsson lämna företaget. Bakgrunden uppgavs vara den tuffa förändring inom truckmarknaden som inneburit att Alelions försäljning och resultat drastiskt försämrats när de stora..
Alfa Laval öppnar nytt innovations- och testcenter utanför Köpenhamn
Ett testcenter för dekantrar och ett globalt kunskapscenter för livsmedels- och vattenapplikationer.Alfa Laval öppnar ett innovations- och testcenter för dekantrar i Søborg, nordväst om Köpenhamn, Danmark, för att stärka företagets globala ställning inom livsmedel och vatten, två viktiga tillväxtområden för företaget. Den..
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer
Koenigsegg ska anställa hundratals
Biltillverkaren i Ängelholm gasar och söker medarbetare till hela produktionskedjan.Koenigsegg behöver anställa flera hundra personer när produktionen skalas upp i Ängelholm. Det skriver Ny Teknik. Företaget har därför åkt till tech-konferensen Web Summit i Lissabon, för att leta efter talanger. Operativa chefen Halldora von KoenigseggLäs mer
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer