Nyheter

Optimismen ökar i G7- länderna, men minskar i...

den 7 januari 2014 08:25 Företagsprofil

Det globala företagsåret 2014: Optimismen ökar i G7, men minskar i BRIC.

Färska resultat från revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons globala undersökning visar att företagen i mogna ekonomier ser ut att driva tillväxt och efterfrågan under 2014, medan företagen i BRIC-länderna får ett mer utmanande år. Företagens optimism och tillväxtindikatorer har ökat väsentligt i G7 den senaste tiden medan BRIC-ländernas optimism har fallit. Detta gör att balansen förändras i den globala ekonomin framöver.

För ett år sedan hade de så kallade G7-länderna ett balansmått som speglar optimism respektive pessimism på -16 jämfört med 39 i BRIC-länderna. (Balansmått avser andelen optimistiska företag minskat med andelen pessimistiska.) Nu är dock bilden väsentligt annorlunda. G7-ländernas optimism har ökat till ett balansmått på 28 procent vilket innebär en ökning med 44 procentenheter. Det är framför allt förbättringar i Japan, Storbritannien och USA som ligger bakom ökningen. Optimismen i BRIC-länderna har samtidigt fallit med 17 procentenheter till 22 procent, där Brasilien har lett nergången och nu har rekordlåga tio procent. Även Ryssland har tappat förtroende för det egna landets ekonomiska förutsättningar och når sin lägsta notering sedan 2009 (en procent).


Peter Bodin, global styrelseordförande i Grant Thornton International Ltd och vd för Grant Thornton Sverige kommenterar:

- Vi kommer att få ett skifte 2014 i vilka som agerar lokomotiv i den globala ekonomin.. BRIC-länderna har i stort sett drivit den globala tillväxten sedan den finansiella krisen, men nu gör G7-länderna comeback och till och med eurozonen verkar vara med på tåget. Skillnaden mot för ett år sedan är stor. Tillväxtmöjligheterna ser goda uti G7, medan osäkerheten växer i BRIC-länderna och i Latinamerika, säger Peter Bodin.


Fyra av tio BRIC-företag lider av brist på efterfrågan

Den förändrade tilltron kan direkt översättas i tillväxtmöjligheter, enligt Grant Thorntons undersökning. Utsikterna för ökad omsättning hos G7-företagen har ökat till ett balansmått på 49 procent under året (andelen företag som tror på ökad omsättning minskat med de som tror på minskad omsättning). I BRIC, däremot har förväntningarna på omsättningstillväxt fallit med 27 procentenheter till 54 procent under samma period. Samma trend avspeglar sig även när det gäller vinstförväntningar liksom anställningar och investeringar. Dessutom hindras G7 länderna i mindre omfattning av brist på efterfrågan, medan andelen företag vars tillväxt hindras på grund av brist på efterfrågan ökade något i BRIC-länderna, där nu fyra av tio företag säger att detta är ett hinder för tillväxt.

-  För tolv månader sedan såg tillväxtutsikterna helt annorlunda ut för G7. Europa befann sig i recession, USA oroades över budgetstupet och ”Abenomics”* hade ännu inte gett effekt i Japan. Men nyligen har dessa två ekonomier återfått tillväxten samtidigt som arbetslösheten minskar och konsumentpriserna stiger. Som en följd ser vi nu förnyad efterfrågan på varor och tjänster, vilket förstås översätts i förbättrade kort- och långsiktiga tillväxtutsikter, säger Peter Bodin.

* Abenomics kallas den ekonomiska politik som den japanska premiärministern Abe står bakom.

-  BRIC-ländernas situation är svårare. Nyheten under 2013 att det amerikanska Federal Reserve drar ner på sitt omfattande stödprogram, skapade stor osäkerhet och förvirring hos utvecklingsländerna. Det är troligt att nerdragningarna kommer att ske under 2014. Tillväxten i alla fyra BRIC-länder har bromsat in rejält. Läget i Kina ser dock mer stabilt ut, medan Brasilien, Indien och Ryssland har allvarliga ekonomiska och politiska utmaningar att vänta under de kommande tolv månaderna. Förhoppningen är att vi nu går mot en mer balanserad global ekonomi med färre ytterligheter. Detta borde stödja möjligheterna till tillväxt, bättre balans och mindre svängningar, så att företagen kan planera för framtiden och fatta beslut med större säkerhet, avslutar Peter Bodin.


Om undersökningen

Grant Thorntons International Business Report (IBR) ger insikter om åsikter och förväntningar hos fler än 12 500 företag årligen i 45 länder. För de resultat som publiceras här har 3500 företagsledare intervjuats mellan november och december 2013, däribland 450 svenska företagsledare i företag med 50-500 anställda. Primärt intervjuas vd-ar och styrelseordförande via telefon, men i enstaka länder kan andra intervjuformer förekomma av legala skäl. Datainsamlingen och bearbetningen av materialet sköts av Grant Thorntons researchpartner Experian. Intervjuerna i Sverige görs av företaget Prospector. Denna unika undersökning har 21 års trenddata för de flesta av de europeiska länderna och tio år för icke-europeiska länder. För mer information besök även:

www.internationalbusinessreport.com

 

För mer information kontakta:

Peter Bodin, vd Grant Thornton Sverige, styrelseordförande GTIL

T 0708-21 71 69

E peter.bodin@se.gt.com

Lisbeth Larsson, informationschef

T 0708-21 71 56, 08-563 071 56

E lisbeth.larsson@se.gt.com

www.grantthornton.se/press


Om Grant Thornton i Sverige

Grant Thornton är ett av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 1000 medarbetare och 23 kontor i Sverige är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer
Världens kraftfullaste dieselutombordare är svensk
Världspremiär på Genoa Boat Show 20-24 september.Cimco Marine AB (publ.) har utvecklat nästa generations dieseldrivna utombordare - OXE 300. Det är världens mest kraftfulla dieselutombordare och den mest bränsleeffektiva i jämförelse med andra utombordare med 300 hk. OXE 300 förbrukar cirka 40% mindreLäs mer
Doosan och Engcon satsar på Europa tillsammans
Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons utrustning.Doosan och Engcon har tecknat avtal om utökat samarbete i Europa. Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen. Samarbetet innebär att..
Konjunkturvändningen är nära
Sveriges underleverantörer upplever att högkonjunkturen snart är över. Det andra kvartalets Underleverantörsbarometer som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf visar att vändningen verkar vara nära. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till börjar nu att minska. Den allmänna uppfattningenLäs mer
Rekordaffär till Epiroc
Kontraktet som uppgår till 656 miljoner kronor är ett av de största någonsin för Epirocs division Mining and Rock Excavation Service.Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt från Codelco för service av gruvutrustning som används vid Andina-gruvan nära Chiles huvudstad Santiago.  Fullserviceavtalet sträcker sig över sju år och omfattar bl.a. Epirocs..
ABB bygger robotfabrik i Shanghai
Investerar 1,5 miljarder i Kina, världens största robotmarknad. ABB tillkännager idag att byggandet av sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning har startat i Kina. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB). ABB Robotics har treLäs mer
Semcon och Husqvarna i nytt partnerskap inom autonom teknik
Skapar nya möjligheter för den smarta tekniken. Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser kan i framtiden applicera sin lösning på helt nya områden. Idag offentliggörs att Husqvarna Group blir ny delägare i bolaget tillsammans med Semcon och Øveraasen. Därmed öppnas nyaLäs mer
Ansys och Autodesk i samarbete för att främja bilindustrin
Samarbetet erbjuder kunderna olika lösningar för att främja utvecklingen av banbrytande designSTOCKHOLM, 11 september 2019 – Det ledande företaget inom teknisk simulering ANSYS (NASDAQ: ANSS) och leverantören av mjukvara för design och tillverkning Autodesk, Inc. tillkännager i dag ett samarbete för att hjälpa bilföretag att kombinera visuellLäs mer
Saab presenterar första Gripen E för Brasilien
I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.   InledningsvisLäs mer