Nyheter

PCML:s recept för att hitta stjärnskotten

den 27 juni 2012 15:05 Företagsprofil

Det ligger mycket tänkande bakom de TV-program där man söker efter morgondagens stjärnor. Men det handlar inte om att hitta vilken talang som helst, utan det handlar om att hitta de stjärnskott som kan ge stora och långsiktiga kommersiella framgångar. Runtom alla sådana talangprogram finns kapitalstarka talangscouter med slipade instinkter i att hitta potential – och när de hittar den person de söker så vet de precis vad som krävs för att göra personen till en artist som kan marknadsföras och bli lönsam. Kritikerna menar förstås att detta är en form av ”recept på kommersiell framgång” och det är precis därför det fungerar: det är en välbeprövad metod.
Företagsledningen hos Haas brittiska kund Precise Component Manufacture Ltd (PCML) skulle förmodligen rygga inför tanken på att jämföras med producenterna bakom en talangshow, och även inför tanken att deras affärsidé skulle bygga på någon form av ”recept”. Men företagsledningen hos PCML och de listiga TV-producenterna har något gemensamt: båda strävar systematiskt efter att reducera riskerna och garantera framgångar i framtiden i största möjliga utsträckning.
PCML startade år 2000 som en grupp på fyra personer, ledd av verkställande direktör Gavin Goates, och var och en hade sina speciella färdigheter och talanger. Tolv år senare skulle de fortfarande kunna vara en grupp av fyra personer, och de skulle fortfarande kunna finnas kvar i en av verkstäderna på Fenland Business Park i March nära Cambridge. Men de är inte kvar där, och det finns flera anledningar till att de inte är kvar, och när alltsammans sätts i perspektiv ser det misstänkt ut som just ett recept på framgång. Det gäller till exempel noggrant kontrollerat kassaflöde, strikta kvalitetsrutiner och sträng hantering av leveranskedjan och punktliga betalningar till alla fordringsägare.
Affärsutvecklingschef Harvey Richards förklarar hur PCML ända från början var ett småföretag organiserat som ett stort och framgångsrikt företag.
”I början var vi en underleverantör i verkstadsbranschen, och vi erbjöd begränsade tjänster till ett fåtal kunder, de flesta lokala. Men”, säger han, ”vi hade en uppgift – och för att kunna nå framgång så visste vi att vissa saker behövde finnas på plats”. Bland dessa saker återfanns CNC-maskinerna som är ämnet för den här artikeln.
”Vi började investera i Haas-maskiner år 2001”, fortsätter han. ”Vi köpte en Haas Mini Mill, och sex månader senare köpte vi ytterligare en.”
Idag har företaget en imponerande uppsättning Haas-maskiner, inklusive två Mini Mill-fräsar i standardutförande, 11 Super Mini Mills, sex fleroperationsmaskiner typ VF-2SS, en VF-4, en VF-7, två Mini Mill 2s, en SL-10-svarv och det senaste tillskottet är en borr-/gängmaskin modell DT-1. Idag överstiger omsättningen 5 miljoner pund, PCML har 60 anställda, och man använder alla industrilokaler inom Fenland Business Centre, utom två, där vi hittar andra företag som levererar supporttjänster till PCML.
Fokuseringen på kunderna är det viktigaste i det dagliga arbetet på PCML, säger Harvey Richards. ”Relationen till kunderna har djup inverkan på allt vi gör”, säger han. ”När vi sköter våra relationer tar vi också hand om vårt framtida kassaflöde, vilket betyder många saker, inte minst det att vi kan finansiera våra investeringar i nya maskinverktyg.”
PCML köpte sin första Haas-maskin på ett tidigt stadium i företagets utveckling. Det fanns ett litet antal andra maskiner på plats, men man ville ha en kompakt fräs med en BT40-spindel. Haas hade nyligen lanserat sin Mini Mill, och PCML installerade en av de första enfasmaskinerna som levererades. Haas-maskinen placerades bredvid en maskin från en tillverkare i fjärran Östern och Haas-maskinens arbetscykeltider visade sig vara kortare än tiderna från maskinen intill. “Den maskinen kör vi än idag”, säger Harvey Richards.

Service och support
”En viktig anledning till att vi går tillbaka till Haas UK när vi behöver en annan maskin är att service och stöd från tillverkaren är lika viktigt som maskinens tillförlitlighet”, tillägger Kevin Miller som delar vd-posten på PCML. ”Vi har maskiner av ett särskilt märke”, säger han och pekar ut mot verkstaden”, som jag inte skulle köpa fler gånger. Vi ska inte diskutera leverantörsproblem med tredje part, men jag kan säga så mycket att för maskiner av vissa märken är det rena mardrömmen att hitta reservdelar! Vi har inga sådana problem med Haas UK”.
Med 19 stycken Haas Mini Mills i olika specifikationer på arbetsplatsen är PCML helt klart positivt inställda till den här mångsidiga och toppsäljande maskinen. ”Vi har växt mycket snabbt och därför måste vi hela tiden bygga om här på verkstaden. Med Mini Mill-maskinerna behövs det bara en palltruck, ett enfasuttag och tryckluft.
”När företaget växte snabbt fick vi snabbt utöka vår uppsättning Mini Mill-maskiner” säger Kevin Miller. ”Vi beställde två åt gången. Jag minns ett projekt inom medicinteknik – det rörde sig om en komponent för ett ryggimplantat för en kund i USA. Vi hade tagit fram fem prototyper och kunden ringde och ville ha ytterligare 1 000. Jag ringde upp Haas UK och frågade hur snabbt de kunde leverera ytterligare två Mini Mill-maskiner. De svarade ”i morgon” så jag beställde direkt. Haas-maskinerna erbjuder exceptionell valuta för pengarna. Jag betalade mer för verktygsmaskiner för 25 år sedan än jag gör idag, och jag får mycket mer för pengarna vad gäller prestanda”.
PCML beskriver sig självt som en uppdragstillverkare av komplexa precisionskomponenter för högteknologiska tillväxtsektorer, till exempel medicinsk utrustning, halvledare, detaljer för bläckstråleskrivare, analysutrustning, elektronik samt livsvetenskap. Företaget har haft nytta av sitt geografiska läge nära Cambridge som är en centralpunkt för idéer och innovation.
”Det finns många smarta konstruktörer som tar fram fantastiska nya produkter, men dessvärre kan de inte tillverka produkterna eftersom de är för komplicerade”, säger Harvey Richards. ”Vi ser ofta konstruktioner som är fysiskt omöjliga att maskinbearbeta. Vi lägger mer och mer tid på att tala med konstruktörerna under konceptstadiet för en ny detalj eller produkt, och ger råd och riktlinjer om möjligheterna att tillverka en viss produkt. Vår roll ligger i början: på produktutvecklings- och prototypstadiet”.

Att tänka stort
Även välskötta företag påverkades av kreditkrisen 2008. Reaktionen från PCML är ett exempel på hur man tänker som ett stort företag – detta visade sig i hur man svarade på de svåraste ekonomiska förhållandena i mannaminne.
”Kunderna var rädda för att binda sig”, minns Harvey Richards. ”Ingen kredit gavs och alla tänkte mycket kortsiktigt. Beställningarna fanns fortfarande, men de blev bara verklighet när det var absolut nödvändigt, och i sista minuten, och med förväntningar om att leverantörerna skulle kunna leverera delar omedelbart, vilket naturligtvis inte är realistiskt. Det blev mycket svårt att planera”.
Cheferna på PCML gick samman och tog fram en 10-punktsplan för att PCML och dess kunder skulle kunna ta sig igenom kreditkrisen så smidigt som möjligt. Samtidigt kunde företaget se att ´förhandsbeställningarna föll från vanliga 18 månader till bara fyra veckor. För att uppmuntra kunderna att satsa på avtal på längre tid tog företaget fram ett MRP-system som underlättade schemaläggningen och planeringen samtidigt som riskerna hölls nere.
”Det var en perfekt tidpunkt att öppna upp dessa fördelar för kunden”, förklarar Harvey Richards. ”Om vår kund köper ett 12-månadersavtal kan de ringa in och beställa komponenter när de behöver dem, och de behöver inte betala förrän komponenterna levereras. Vi tar den risken, i utbyte mot ett avtal. Ett sådant system ger förstås även andra fördelar. En kund har till exempel lyckats reducera antalet komponenter som man behöver hålla i lager med 15 %, så att kapital frigörs”.
Under de svåraste ekonomiska förhållandena förvandlade PCML sig självt från en verkstad med dussintals individuella verktygsmaskiner, till en partner i en leverantörskedja med ett avancerat och effektivt schemaläggningssystem. ”Idag är en av våra huvuduppgifter att skydda leverantörskedjan”, säger Harvey Richards.

Receptet
Enligt Kevin Miller är leverantörskedjan, kundrelationerna och de motiverade anställda de tre ”magiska” ingredienserna i framgångsreceptet för PCML, och alla dessa har en gemensam nämnare, menar han.
”Haas spelar en roll på alla dessa viktiga områden. Just nu har vi fyra lärlingar, och de använder Haas-maskiner på sina utbildningar. De ligger på en ganska hög nivå. Ofta låter vi dem själva programmera och köra två maskiner samtidigt. Våra lärlingar är mycket viktiga för oss”, tillägger han. ”De kommer att bli våra ledare i framtiden.”
Lärlingarna och operatörerna hos PCML satsar ordentligt på sitt arbete, och samma sak gäller för Haas-maskinerna. Varje minut kontrolleras av MRP-systemet, och alla arbetsbeställningar övervakas noggrant. Materiallista, verktyg, fixturer, arbetsplaner, uppsättningstider och drifttider är alla åtkomliga från verkstadsgolvet, vilket ger fullständig spårbarhet för kunderna samtidigt som maskinens stilleståndstider minimeras.
I underhållningsbranschen kan ett framgångsrecept göra en nykomling på artisthimlen till en mycket lönsam pengamaskin: sådant anses vara en ”framgång” enligt de flesta måttstockar, men det är ibland en framgång som kan väcka anstöt hos puristerna, kanske på grund av dess effektivitet.
I affärsvärlden är kommersiell effektivitet i regel något önskvärt och ett tecken på att en organisation använder en viss typ av framgångsrespekt: det är inte någon olycklig sidoeffekt, utan en egenskap som kan förhindra en nedläggning (i stället för att orsaka den). När ett visst recept appliceras på ett konsekvent sätt kan ett företag som idag är okänt bli till morgondagens lysande stjärna.

Kontaktpersoner:
MBMC – Internationell press och publicitet
+44 (0)1603 283 601
press@mbmc-uk.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..
Hållbara nyheter inom formblåsning
Nordens främsta formblåsare Blowtech GP kommer till Elmia Subcontractor med flera heta nyheter, både inom material och teknik. Mångåriga utställaren Blowtech GP ser fram emot årets underleverantörsmässa med förväntan. De nyheter man presenterar i år ligger helt rätt i tiden, men man vill inte släppa för mycket detaljer förrän..