Nyheter

PCML:s recept för att hitta stjärnskotten

den 27 juni 2012 15:05 Företagsprofil

Det ligger mycket tänkande bakom de TV-program där man söker efter morgondagens stjärnor. Men det handlar inte om att hitta vilken talang som helst, utan det handlar om att hitta de stjärnskott som kan ge stora och långsiktiga kommersiella framgångar. Runtom alla sådana talangprogram finns kapitalstarka talangscouter med slipade instinkter i att hitta potential – och när de hittar den person de söker så vet de precis vad som krävs för att göra personen till en artist som kan marknadsföras och bli lönsam. Kritikerna menar förstås att detta är en form av ”recept på kommersiell framgång” och det är precis därför det fungerar: det är en välbeprövad metod.
Företagsledningen hos Haas brittiska kund Precise Component Manufacture Ltd (PCML) skulle förmodligen rygga inför tanken på att jämföras med producenterna bakom en talangshow, och även inför tanken att deras affärsidé skulle bygga på någon form av ”recept”. Men företagsledningen hos PCML och de listiga TV-producenterna har något gemensamt: båda strävar systematiskt efter att reducera riskerna och garantera framgångar i framtiden i största möjliga utsträckning.
PCML startade år 2000 som en grupp på fyra personer, ledd av verkställande direktör Gavin Goates, och var och en hade sina speciella färdigheter och talanger. Tolv år senare skulle de fortfarande kunna vara en grupp av fyra personer, och de skulle fortfarande kunna finnas kvar i en av verkstäderna på Fenland Business Park i March nära Cambridge. Men de är inte kvar där, och det finns flera anledningar till att de inte är kvar, och när alltsammans sätts i perspektiv ser det misstänkt ut som just ett recept på framgång. Det gäller till exempel noggrant kontrollerat kassaflöde, strikta kvalitetsrutiner och sträng hantering av leveranskedjan och punktliga betalningar till alla fordringsägare.
Affärsutvecklingschef Harvey Richards förklarar hur PCML ända från början var ett småföretag organiserat som ett stort och framgångsrikt företag.
”I början var vi en underleverantör i verkstadsbranschen, och vi erbjöd begränsade tjänster till ett fåtal kunder, de flesta lokala. Men”, säger han, ”vi hade en uppgift – och för att kunna nå framgång så visste vi att vissa saker behövde finnas på plats”. Bland dessa saker återfanns CNC-maskinerna som är ämnet för den här artikeln.
”Vi började investera i Haas-maskiner år 2001”, fortsätter han. ”Vi köpte en Haas Mini Mill, och sex månader senare köpte vi ytterligare en.”
Idag har företaget en imponerande uppsättning Haas-maskiner, inklusive två Mini Mill-fräsar i standardutförande, 11 Super Mini Mills, sex fleroperationsmaskiner typ VF-2SS, en VF-4, en VF-7, två Mini Mill 2s, en SL-10-svarv och det senaste tillskottet är en borr-/gängmaskin modell DT-1. Idag överstiger omsättningen 5 miljoner pund, PCML har 60 anställda, och man använder alla industrilokaler inom Fenland Business Centre, utom två, där vi hittar andra företag som levererar supporttjänster till PCML.
Fokuseringen på kunderna är det viktigaste i det dagliga arbetet på PCML, säger Harvey Richards. ”Relationen till kunderna har djup inverkan på allt vi gör”, säger han. ”När vi sköter våra relationer tar vi också hand om vårt framtida kassaflöde, vilket betyder många saker, inte minst det att vi kan finansiera våra investeringar i nya maskinverktyg.”
PCML köpte sin första Haas-maskin på ett tidigt stadium i företagets utveckling. Det fanns ett litet antal andra maskiner på plats, men man ville ha en kompakt fräs med en BT40-spindel. Haas hade nyligen lanserat sin Mini Mill, och PCML installerade en av de första enfasmaskinerna som levererades. Haas-maskinen placerades bredvid en maskin från en tillverkare i fjärran Östern och Haas-maskinens arbetscykeltider visade sig vara kortare än tiderna från maskinen intill. “Den maskinen kör vi än idag”, säger Harvey Richards.

Service och support
”En viktig anledning till att vi går tillbaka till Haas UK när vi behöver en annan maskin är att service och stöd från tillverkaren är lika viktigt som maskinens tillförlitlighet”, tillägger Kevin Miller som delar vd-posten på PCML. ”Vi har maskiner av ett särskilt märke”, säger han och pekar ut mot verkstaden”, som jag inte skulle köpa fler gånger. Vi ska inte diskutera leverantörsproblem med tredje part, men jag kan säga så mycket att för maskiner av vissa märken är det rena mardrömmen att hitta reservdelar! Vi har inga sådana problem med Haas UK”.
Med 19 stycken Haas Mini Mills i olika specifikationer på arbetsplatsen är PCML helt klart positivt inställda till den här mångsidiga och toppsäljande maskinen. ”Vi har växt mycket snabbt och därför måste vi hela tiden bygga om här på verkstaden. Med Mini Mill-maskinerna behövs det bara en palltruck, ett enfasuttag och tryckluft.
”När företaget växte snabbt fick vi snabbt utöka vår uppsättning Mini Mill-maskiner” säger Kevin Miller. ”Vi beställde två åt gången. Jag minns ett projekt inom medicinteknik – det rörde sig om en komponent för ett ryggimplantat för en kund i USA. Vi hade tagit fram fem prototyper och kunden ringde och ville ha ytterligare 1 000. Jag ringde upp Haas UK och frågade hur snabbt de kunde leverera ytterligare två Mini Mill-maskiner. De svarade ”i morgon” så jag beställde direkt. Haas-maskinerna erbjuder exceptionell valuta för pengarna. Jag betalade mer för verktygsmaskiner för 25 år sedan än jag gör idag, och jag får mycket mer för pengarna vad gäller prestanda”.
PCML beskriver sig självt som en uppdragstillverkare av komplexa precisionskomponenter för högteknologiska tillväxtsektorer, till exempel medicinsk utrustning, halvledare, detaljer för bläckstråleskrivare, analysutrustning, elektronik samt livsvetenskap. Företaget har haft nytta av sitt geografiska läge nära Cambridge som är en centralpunkt för idéer och innovation.
”Det finns många smarta konstruktörer som tar fram fantastiska nya produkter, men dessvärre kan de inte tillverka produkterna eftersom de är för komplicerade”, säger Harvey Richards. ”Vi ser ofta konstruktioner som är fysiskt omöjliga att maskinbearbeta. Vi lägger mer och mer tid på att tala med konstruktörerna under konceptstadiet för en ny detalj eller produkt, och ger råd och riktlinjer om möjligheterna att tillverka en viss produkt. Vår roll ligger i början: på produktutvecklings- och prototypstadiet”.

Att tänka stort
Även välskötta företag påverkades av kreditkrisen 2008. Reaktionen från PCML är ett exempel på hur man tänker som ett stort företag – detta visade sig i hur man svarade på de svåraste ekonomiska förhållandena i mannaminne.
”Kunderna var rädda för att binda sig”, minns Harvey Richards. ”Ingen kredit gavs och alla tänkte mycket kortsiktigt. Beställningarna fanns fortfarande, men de blev bara verklighet när det var absolut nödvändigt, och i sista minuten, och med förväntningar om att leverantörerna skulle kunna leverera delar omedelbart, vilket naturligtvis inte är realistiskt. Det blev mycket svårt att planera”.
Cheferna på PCML gick samman och tog fram en 10-punktsplan för att PCML och dess kunder skulle kunna ta sig igenom kreditkrisen så smidigt som möjligt. Samtidigt kunde företaget se att ´förhandsbeställningarna föll från vanliga 18 månader till bara fyra veckor. För att uppmuntra kunderna att satsa på avtal på längre tid tog företaget fram ett MRP-system som underlättade schemaläggningen och planeringen samtidigt som riskerna hölls nere.
”Det var en perfekt tidpunkt att öppna upp dessa fördelar för kunden”, förklarar Harvey Richards. ”Om vår kund köper ett 12-månadersavtal kan de ringa in och beställa komponenter när de behöver dem, och de behöver inte betala förrän komponenterna levereras. Vi tar den risken, i utbyte mot ett avtal. Ett sådant system ger förstås även andra fördelar. En kund har till exempel lyckats reducera antalet komponenter som man behöver hålla i lager med 15 %, så att kapital frigörs”.
Under de svåraste ekonomiska förhållandena förvandlade PCML sig självt från en verkstad med dussintals individuella verktygsmaskiner, till en partner i en leverantörskedja med ett avancerat och effektivt schemaläggningssystem. ”Idag är en av våra huvuduppgifter att skydda leverantörskedjan”, säger Harvey Richards.

Receptet
Enligt Kevin Miller är leverantörskedjan, kundrelationerna och de motiverade anställda de tre ”magiska” ingredienserna i framgångsreceptet för PCML, och alla dessa har en gemensam nämnare, menar han.
”Haas spelar en roll på alla dessa viktiga områden. Just nu har vi fyra lärlingar, och de använder Haas-maskiner på sina utbildningar. De ligger på en ganska hög nivå. Ofta låter vi dem själva programmera och köra två maskiner samtidigt. Våra lärlingar är mycket viktiga för oss”, tillägger han. ”De kommer att bli våra ledare i framtiden.”
Lärlingarna och operatörerna hos PCML satsar ordentligt på sitt arbete, och samma sak gäller för Haas-maskinerna. Varje minut kontrolleras av MRP-systemet, och alla arbetsbeställningar övervakas noggrant. Materiallista, verktyg, fixturer, arbetsplaner, uppsättningstider och drifttider är alla åtkomliga från verkstadsgolvet, vilket ger fullständig spårbarhet för kunderna samtidigt som maskinens stilleståndstider minimeras.
I underhållningsbranschen kan ett framgångsrecept göra en nykomling på artisthimlen till en mycket lönsam pengamaskin: sådant anses vara en ”framgång” enligt de flesta måttstockar, men det är ibland en framgång som kan väcka anstöt hos puristerna, kanske på grund av dess effektivitet.
I affärsvärlden är kommersiell effektivitet i regel något önskvärt och ett tecken på att en organisation använder en viss typ av framgångsrespekt: det är inte någon olycklig sidoeffekt, utan en egenskap som kan förhindra en nedläggning (i stället för att orsaka den). När ett visst recept appliceras på ett konsekvent sätt kan ett företag som idag är okänt bli till morgondagens lysande stjärna.

Kontaktpersoner:
MBMC – Internationell press och publicitet
+44 (0)1603 283 601
press@mbmc-uk.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Familjeföretaget expanderar i Göteborg
Förvärvar industritomt och bygger ny verkstadshall lagom till 45-årsjubiléet.Familjeföretaget ElectroHeat Sweden AB har förvärvat en industritomt på ca 11000 m2 med fastigheter på ca 1700 m2. Ägorna ligger på Tagenevägen med Göteborgs bästa skyltläge mittemot IKEA Bäckebol. Två av lokalerna kommer hyras ut och det finns även..
Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver?
Efterfrågan, råvarupriser och importkvoter är några områden som påverkar, menar Max Fjaestad på BE Group.Max Fjaestad, produkt och inköp, på BE Group siar om stålåret 2020. "TJUGOTJUGO”. Smaka på ordet! Visst finns det något tilltalande och lite kittlande över det? Inte bara för att det är enkelt att uttala, utan också för att det..
Verkstadsföretaget i Ockelbo utökar maskinparken
Ökad orderingång ligger bakom investeringsbeslutet.Lichron har återigen fått förtroendet att leverera en avancerad maskin till ett svenskt verkstadsföretag. Det är Atlings Maskinfabrik AB i Ockelbo som nu investerar ytterligare i en Kiwa KH-45, vilket är en driftsäker maskin för horisontell bearbetning. AtlingsLäs mer
Ny katalog från DENIOS
Miljösmart utrustning för kemikaliehantering.Den nya katalogen har landat och i fokus sta°r miljo¨smarta, ha°llbara och ergonomiska produkter som tillsammans ska bidra till en ho¨jd sa¨kerhet fo¨r ba°de ma¨nniskor och miljo¨. Tips, guider och expertra°d varvas med nya produkter som tillsammans skaparLäs mer
OnRobot utökar sin innovativa Gecko-griparfamilj
Kompakta Gecko Single-Pad (SP)-griparen för tillämpningar med litet fotavtryck.?OnRobot, global ledare inom armslutsverktyg för robotar, har lanserat en kompakt single-pad-version av sin innovativa Gecko-gripare som inte lämnar några märken. Den nya Gecko Single Pad (SP)-griparen erbjuder samma kapacitet för nya tillämpningar medLäs mer
Flera starka funktioner i nya EPLAN-plattformen
EPLAN Platform, version 2.9, är tillgänglig från mitten av februari. Snabbt genererade QR-koder kan lagra hyperlänkar som kan öppnas på fältet. Layers Management säkerställer att alla ändringar sparas automatiskt, vilket gör implementeringen av företagets standarder ännu enklare. Projekt kan genomföras snabbare med massredigeringLäs mer
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Nyhet - Mångsidig fatvändare!
Ny uppdaterad fatvändare för snabb och smidig hantering av olika fat  LOGITRANS lanserar nu en ny produkt i sitt sortiment för snabb, smidig och säker hantering av fat. Den nya fatvändaren hanterar stål- och plastfat med diametrar från Ø300 upp till Ø600 mm. Den uppdaterade modellen är försedd med fjärrkontroll för..
Nya appen Metallkompetens täcker informationsglapp om mässing
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram. Appen Metallkompetens, är sedan årsskiftet fritt tillgänglig för alla som vill ha och behöver information om mässing;Läs mer
Dubbelt slipar bättre
Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen. Tack vare dubbellameller kombinerat med keramiska korn slipar den med dubbel kraft, men med mindre friktion. Resultatet är en kallare, precisare och snabbare slipning som inte påverkar färgen på arbetsstycket. Kontakta din lokala TYROLIT återförsäljareLäs mer
Han blir försäljningschef för Lackeby Products
Nästa steg är att rekrytera fler säljare.Lackeby Products AB konstruerar och tillverkar utrustning för miljömässig rening och återvinning. All tillverkning sker i Kalmar och företaget har 46 anställda. Nu utser företaget Daniel Lindström till ny marknads- och försäljningschef. -Jag är väldigtLäs mer
Global aktör i fordonsindustrin väljer GARO
Av stor strategisk betydelse för ossGARO AB har tecknat ett ramavtal med en global aktör i fordonsindustrin avseende leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Avtalet är icke-exklusivt och har inga garanterade volymer, men är av stor strategisk betydelse för GARO då detLäs mer
PMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020
I montrarna visas bl a det senaste inom lyftutrustning såsom manuella lyftblock, kättingtelfrar el/luft, traverssystem, portabla aluminium bockkranar, vakuumlyftare samt hela LOGITRANS programmet av lyftvagnar som t ex nya Multi fatvändaren och unika Panther Silent handtruck.  Vi visar bl a följande nyheter i våra montrar:KITOs revolutionerande EQS kättingtelfer med 1-fas,..
ABUS Kransystem på Underhållsmässan 10-13 mars 2020 - monter B10:22
Där visas bl a senaste lintelfermodellen, kättingtelfrar, lättraverssystem, portabla aluminiumkranar samt det elektriska styrsystemet ABUControl för traverser.ABUS elektriska lintelfermodell GM1000M är en kombination av användar- och servicevänlighet, modern design samt intelligent teknik. Det ingår t ex som standard frekvensstyrning, även lyftrörelse, samt att en..
Miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
En ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning har lanserats av Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala AB, i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D AB.   Materialet är en blandning av borkarbid och nylon och kommer att säljas i form av filament avsett för additiv tillverkning med fused filament fabrication-teknologi..
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Tre nyckelfärdiga robotceller levereras på under en vecka. Tack vare goda förberedelser och utmärkt samarbete med kunden, installerade och driftsatte Mindsource tre nyckelfärdiga robotceller för en helt ny förpackningslinje på under en vecka ifrån leverans. Leveransen omfattade tre fristående robotceller som tillsammans bildar en helt..