Nyheter

Rekordlåg ränta – nu väntar aktiva underleverantörer på boomen

den 11 november 2014 12:57 Företagsprofil

Idag presenterar Svensk Industriförening Sinf sin senaste Underleverantörsbarometer; trots ett avvaktande konjunkturläge finns det ljuspunkter.

Tyvärr har det skapat ett vänteläge då få satsar fullt framåt. Signaler om en starkare personbilstillverkning och rekordlåga räntor är ljuspunkter. Vår bedömning är att läget är gynnsamt för de som är aktiva och offensiva, säger Anders Ekdahl, VD Sinf.

Under 2014 har oroligheter i Ryssland, en svag ekonomisk utveckling i Europa och det svenska Riksdagsvalet skapat en avvaktande stämning. Utsikterna i början på året, som var mycket positiva, har inte riktigt blivit verkliga. Andelen företag som angivit omsättningsökning under tredje kvartalet har sjunkit till 38 procent, 53 procent i föregående kvartal.  Inför 2015 anger 61 procent emellertid att de budgeterar för en försäljningsökning.  Det nya parlamentariska läget kan vara ett skäl till att det inte har släppt än. Tydliga förutsättningar om företagens kommande kostnader är viktigt. I vår mätning har vi undersökt vilka frågor som företagen vill att vi lyfter till den nya regeringen. I absolut topp finns lägre arbetsgivaravgifter för unga samt kompetensutveckling inom industrin. Att hälften av företagen uppger att det är brist på utbildad arbetskraft är en stark signal, säger Anders Ekdahl. Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer.


Barometern för det tredje kvartalet 2014 med prognoser för det fjärde kvartalet 2014 avslutades den 10 november och visar bland annat på följande resultat:

38 procent av underleverantörerna har ökat omsättningen sedan föregående kvartal. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal då andelen var 53 procent.

41 procent bedömer att orderingången ökar i kvartal 4 jämfört med det tredje kvartalet 2014.

15 procent planerar att anställa, 78 procent att bibehålla personalstyrkan och 7 procent planerar en minskning.

50 procent anger att tillgången på utbildad arbetskraft är ett problem.

28 procent har ökat lönsamheten jämfört med samma period 2013.


I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1300 medlemsföretag.

För mer information, vänligen kontakta: Anders Ekdahl, VD för Svensk Industriförening Sinf, telefon 070-759 62 19

Sinf - Svensk Industriförening AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hexatronic utökar med ny produktionsanläggning i USA
Ska tillgodose efterfrågan på rör och dukt inom telekom och kraft. Hexatronic Group AB (publ) har beslutat att etablera en andra produktionsanläggning i USA för att tillgodose den ökade efterfrågan av High Density Polyethylene rör och dukt för telekommunikations- och kraftmarknaden. Det framgår av ett pressmeddelande. ProduktionsanläggningenLäs mer
SKF breddar inom smörj
Köper svensk startup som utvecklat en reningsprocess för industrismörjvätska och spillolja.SKF har förvärvat RecondOil Sweden AB, ett svenskt startup-bolag inom cleantech-industrin som har utvecklat en kemisk filtrerings- och reningsprocess för industrismörjvätska och spillolja. RecondOils omsättning 2017 uppgick till 10 miljoner kronor. FörvärvetLäs mer
Fordonsjätten vinstvarnar
Avsättningar rörande koncernens dieselfordon ligger bakom.Den tyska biljätten Daimler sänkte på söndagskvällen sin prognos för helåret 2019. Ökade avsättningar som rör koncernens dieselfordon och som påverkar resultatet för andra kvartalet ligger bakom. Avsättningarna beräknas bli ett ”högt tresiffrigt..
Ubåten HMS Uppland i Gotland-klassen sjösatt
Den uppdaterade versionen av Uppland och hennes systerfartyg Gotland banar väg för den modernaste AIP-ubåt som är under tillverkning idag: Blekinge-klassen (A26).Sjösättningen av HMS Uppland ägde rum i Karlskrona i förra veckan. Två av ubåtarna i Gotland-klassen har nu genomgått en omfattande halvtidsmodifiering (HTM) och är rustade att möta..
Verkstadskoncern lägger ytterligare beställning hos AR-företaget XMReality
Ska använda XMReality Remote Guidance programvara för att erbjuda fältservice till sina kunder globalt.AR-företaget XMReality AB har tecknat ytterligare kundordrar med en befintlig kund, en global verkstadskoncern. Värdet av de tecknade kundordrarna hittills under 2019 är 1,8 MSEK varav ca 1,6 MSEK är mjukvaruintäkter och avser årsprenumerationer av programvaranLäs..
Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer