Nyheter

Robotlösningar till en allt äldre befolkning

den 25 september 2013 10:33 Företagsprofil

Europas största IT-forum för äldre hålls i Norrköping

Antalet äldre i Sverige och i Europa ökar snabbt. Fram till år 2030 sker nästan en fördubbling av antalet åttioplussare i Sverige och en tredubbling i Europa fram till år 2060. Hur tacklar vi denna samhällsutmaning? Ett av svaren är: med teknikens hjälp. På det stora europeiska AAL Forum, som invigdes igår i Norrköping, visas många avancerade innovationer för äldre upp; bland annat robotar som agerar assistenter åt äldre, cyklar uppkopplade till Google plus och en tavla som aktiverar äldre.

– Vi måste förbereda oss för att vi blir allt fler äldre. Dels kan vi arbeta förebyggande så att den enskilda håller sig frisk längre, dels måste vi arbeta på annorlunda vis inom vård och omsorg så att resurserna räcker till och i det sammanhanget kan ny teknik bli avgörande, säger Eva Nilsson Bågenholm, regeringens äldresamordnare som var på plats då AAL Forum igår invigdes på Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

AAL Forum är det stora årliga evenemanget inom EU-programmet Ambient Assisted Living Joint Programme och arrangeras i år av Hälsans nya verktyg. AAL Forum är både en konferens och en utställning, men också en plats för en mängd möten mellan Europas experter på området. Under forumet möts forskare, entreprenörer, innovatörer och påverkare från hela Europa för att diskutera lösningarna på framtidsutmaningen med en åldrande befolkning. Evenemanget som för första gången äger rum i Sverige, syftar till att visa upp och diskutera nya IT-lösningar som kan öka möjligheten för äldre att bo kvar hemma och samtidigt vara delaktiga i samhället på olika sätt.

– Vi vill sprida se ett aktivt och hälsosamt åldrande över hela Europa. Detta forum är ett utmärkt tillfälle för oss och andra intressenter att diskutera hur vi ska samarbeta så att äldre vill och kan leva ett självständigt liv, säger Mike Biddle, ordförande för AAL Forum.

Som en del av programmet drog en form av hackaton igång under tisdagen av Medea vid Malmö högskola i samarbete med Linköpings universitet. Ett 20-tal unga forskare fick i uppdrag att under 36 timmar ägna sig åt att undersöka hur man med hjälp av digitala tekniska hjälpmedel kan öka äldres möjlighet att jobba efter 65.

– Det kan handla om att jobba hemifrån några timmar om dagen för att på så vis kunna bidra i samhället. Att fortsätta jobba efter 65 år ger också en fantastisk möjlighet att överföra kompetens och erfarenhet från äldre till yngre, säger Anders Carlsson, projektledare inom Hälsans nya verktyg.

Närmare 700 deltagare från Sverige och utomlands deltar under AAL Forum och ett 50-tal företag ställer ut. Bland annat ställer företaget Giraff ut sin robot som idag används inom hemtjänsten i Västerås. Roboten fungerar som en videotelefon och blir som en assistent för den äldre och hjälper hemtjänsten att hålla kontakt med vårdtagaren. Även företaget Machine says hello visade sin interaktiva tavla ”Painting says hello” som både kan erbjuda användaren motion och kreativa aktiviteter.

För mer information kontakta:
Anders Carlsson, projektledare Hälsans nya verktyg
070-538 89 08
anders.carlsson@halsansnyaverktyg.se

Sandra Olt, kommunikatör Hälsans nya verktyg
072-151 15 55
sandra.olt@halsansnyaverktyg.se

Hälsans nya verktyg är en innovationsmiljö i Östergötland med samlade resurser för att utveckla, testa och lansera mobila och IT-baserade produkter och tjänster som förenklar livet för äldre. Den koordinerade verksamheten finansieras av Vinnova, Linköpings och Norrköpings kommun, Linköpings universitet samt Landstinget i Östergötland.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer
Ny topp till Boliden
Han blir ny direktör för affärsområde Smältverk.Daniel Peltonen har utsetts till ny direktör för affärsområde Smältverk. Han tillträder rollen under december 2019 och kommer att ingå i Bolidens koncernledning. Daniel har diplomingenjörsexamen (MSc) i kemisk teknik med industriell ekonomi från Åbo Akademi.Läs mer
Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer