Nyheter

VI GÖR DIG BÄTTRE
JCK Produkter i Sävsjö AB
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Scania: Styrelsen drar tillbaka förslag om utdelning
Scania CV AB
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållning
SMC Automation AB
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
Svensk Verkstad
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Lichron AB
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Mitsubishi Electric Europe B.V.
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Epiroc vinner stororder för gruvutrustning och service från Codelco i Chile
Epiroc Rock Drills AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Teknikföretagen släpper lektionsmaterial med koppling till Coronakrisen
Teknikföretagen
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB

Nyheter

Sänkta energikostnader och minskade utsläpp av växthusgaser med hjälp av ISO-standard

den 7 maj 2012 09:18 Företagsprofil

Företag kan minska sin energianvändning med hjälp av en global ISO-standard för energiledning.
– Ett systematiskt arbetssätt för energifrågor bör vara intressant för ett stort antal företag och organisationer i Sverige, säger Johanna Moberg på Energimyndigheten.
I Sverige samlar SIS, Swedish Standards Institute, företag och myndigheter som arbetar med frågan i en kommitté.
Den globala standarden finns sedan några månader på svenska och kan användas tillsammans med andra ledningssystem inom ISO.
De företag som vill kan också certifiera sig. Därmed uppfyller företagen ett av de krav som Energimyndigheten ställer på företag som vill få skattelättnader. Energimyndigheten har ett särskilt program för företag som vill minska sin energiförbrukning. Men för dem som vill ingå i programmet är det bråttom, år 2012 är sista året att ansöka.
Å andra sidan är skattelättnaden, 0,5 öre per kilowattimme, kanske inte den största besparingen i sammanhanget, enligt Johanna Moberg. Den stora besparingen handlar istället om den minskade energianvändningen, vilket alla företag kan tjäna på.
– Det finns stora summor att spara för de företag som arbetar systematiskt. Om man tar ett helhetsgrepp kan man göra effektivare insatser. Istället för att ersätta en värmepanna kanske man inser att man inte behöver den alls, säger Johanna Moberg som är handläggare på Energimyndigheten och en av dem som arbetat med standarden i den svenska kommittén.
Många företag som använder mycket energi, till exempel inom pappersindustrin, stålindustrin, och livsmedelsindustrin har redan certifierat sig inom energiledning. Men Energimyndigheten har tidigare gjort beräkningar att betydligt fler, omkring 1000 företag skulle kunna vara aktuella för deras program.
Standarden för energiledningssystem, SS-EN ISO 50001, ska nu kompletteras. Bland annat med detaljer om hur en energikartläggning ska göras och hur man i detalj gör för att mäta energiförbättringar.
– Tanken är att ge ännu mer hjälp genom att konkretisera inte bara vad man ska göra utan också hur man ska gå tillväga. Vi välkomnar nya deltagare i arbetet som fortsätter i den svenska kommittén, säger Stefan Tangen, projektledare på SIS.
Standarden Energiledningssystem - Krav med vägledning för användning (SS-EN ISO 50001:2011) finns att köpa hos SIS.

För ytterligare information:
Stefan Tangen, projektledare SIS, 08- 08-555 521 60,
stefan.tangen@sis.se
Johanna Moberg, handläggare Energimyndigheten, 016-544 22 14, johanna.moberg@sis.se
Erika Messing, pressansvarig SIS, 08-555 520 97, erika.messing@sis.se

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer