Nyheter

Se Mackmyras ”whiskytorn” på mässan

den 3 september 2012 12:37 Företagsprofil

På årets Scanautomatic- och Processteknikmässa 9-11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg, kommer besökarna att få se en modell av den svenska whiskytillverkaren Mackmyras gravitationsdestilleri.
– Det här nya sättet att tillverka whisky är en del i vår klimatsmarta vision, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av Mackmyras grundare.
När Mackmyra började planera sitt nya whiskydestilleri utanför Gävle så ville företaget hitta nya och mer klimatsmarta sätt att framställa den ädla drycken. I samarbete med sina leverantörer under projekteringen kom de fram till att använda gravitationen i tillverkningen skulle vara mer klimatsmart än traditionell bryggeriteknik.
Det nya är att hela framställningen nu sker i ett nybyggt torn. Enkelt uttryckt kan de beskrivas som att man högst upp i tornet häller i malt, och längst ned kommer det ut whisky tappad på fat.

Whisky framställs genom fem moment:
• Malten krossas
• Malten blandas med vatten, mäskning
• Mäsken jäses till en viss alkoholhalt
• Mäsken destilleras
• Destillatet, d v s whiskyn, tappas på fat för lagring.

– Tornet som finns på plats utanför Gävle producerar nu whisky med denna metoden sedan i mars. Det är öppet för besök och innehåller också en restaurang, berättar Jonas Berg.
Men man behöver inte åka till Gävle för att se detta i höst. En modell finns på mässan och det finns förstås representanter för Mackmyra och deras leverantörer som kan berätta mer om det nya gravitationsdestilleriet.
På mässan finns också möjlighet att provsmaka Mackmyras produkter, och för de verkligt intresserade arrangeras också whiskyprovning. Det senare kräver föranmälan och mer finns att läsa på mässans hemsida,
www.processteknik.info

Det arrangeras också tre seminarier varje dag där man får höra mer om destilleriet och hur det projekterats och vuxit fram.
• Hantverk vs Automation, gränsdragning och varför, i samarbete med Schneider Electric
• Hållbar tillverkning, klimatsmart vision, i samarbete med Samson Mät- och reglerteknik.
• Projektering 3D, projektering i 3D kontra kvick fix, i samarbete med FR Food AB.

Det har varit en spännande med utmaningen att hitta rätt nivå på automatiseringen i en process som den här som till stor del är ett hantverk, säger Josef Lindholm, säljare med ansvar för lösningar inom livsmedelsindustri på Schneider Electric. Att automatisera optimalt och samtidigt säkra att de beslut som ska fattas av människor i processen, också gör det. Vår EcoStruxureTM lösning ger de möjligheterna att styra produktionen och även att styra fastigheten.
Ett exempel på hur automation och hantverk kan fungera är maltkvarnen. Den styrs automatiskt, men det är den mänskliga bedömningen som styr automationen. Men när den bedömningen är gjord så tar automationen över och ser exempelvis till att kvarnen stängs av så snart den malt färdigt.
Automation i samklang med hantverk i form av ett whiskytorn, och dessutom möjlighet att få provsmaka produkten. Ett skäl så bra som något att besöka årets mässa. Som naturligtvis också har väldigt mycket annat att bjuda på.
– Årets mässa går nu på två våningsplan och förutom att vi visar tekniken bakom whiskydestillering så kan man också se den automatiserade tillverkningen av en leksaksbil, bli serverade av en robot och se en massa ny teknik hos våra utställare, alla de ledande företagen är här, säger en glad mässansvarig Ann Åfeldt.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Pia Nyzell, mässansvarig Scanautomatic och tf Business Manager Industri Svenska Mässan, 031-708 80 83
Ann Åfeldt, mässansvarig ProcessTeknik, 031-708 82 32
Gabriel Börjesson, projektledare Möjligheternas Värld, 031-708 82 21

Om Scanautomatic
Scanautomatic presenterar komponenter för maskintillverkare, system, ny teknik och helhetslösningar inom industri- och processautomation. Scanautomatic arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg vartannat år, parallellt med ProcessTeknik. I år hålls mässan mellan den 9 och 11 oktober.
Läs mer på
www.scanautomatic.se

Om ProcessTeknik
ProcessTeknik är Nordens ledande processteknikmässa, som visar den senaste kunskapen och tekniken inom processindustrin. ProcessTeknik är branschöverskridande och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg, parallellt med Scanautomatic.
Läs mer på
www.processteknik.info

Om Möjligheternas Värld
Möjligheternas Värld är en utställning som vänder sig till elever och lärare som vill lära sig mera om de möjligheter en teknisk utbildning för med sig. Utställningen invigs i samband med fackmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik och hjärtat i anläggningen är Automationsfabriken, en automatiserad anläggning som monterar leksaksbilar.
Tanken med anläggningen är att med den senaste tekniken som hjälp, skapa en intresseväckande och unik produkt som varje besökare kan ta med sig hem. Samtidigt får man se i praktisk tillämpning de utmaningar och variationer i yrkeskunnande som tillverknings- och automationsindustrin innehåller.
Mer information finner du på
www.mojligheternasvarld.se
 
Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.
Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 550 anställda, en omsättning på 800 Mkr och generar årligen runt 2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.
Tel: 031-708 80 00. Public Relations: 031-708 80 06. Fax: 031-708 84 60. E-post:
press@svenskamassan.se. www.svenskamassan.se.

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer