Nyheter

Se Mackmyras ”whiskytorn” på mässan

den 3 september 2012 12:37 Företagsprofil

På årets Scanautomatic- och Processteknikmässa 9-11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg, kommer besökarna att få se en modell av den svenska whiskytillverkaren Mackmyras gravitationsdestilleri.
– Det här nya sättet att tillverka whisky är en del i vår klimatsmarta vision, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av Mackmyras grundare.
När Mackmyra började planera sitt nya whiskydestilleri utanför Gävle så ville företaget hitta nya och mer klimatsmarta sätt att framställa den ädla drycken. I samarbete med sina leverantörer under projekteringen kom de fram till att använda gravitationen i tillverkningen skulle vara mer klimatsmart än traditionell bryggeriteknik.
Det nya är att hela framställningen nu sker i ett nybyggt torn. Enkelt uttryckt kan de beskrivas som att man högst upp i tornet häller i malt, och längst ned kommer det ut whisky tappad på fat.

Whisky framställs genom fem moment:
• Malten krossas
• Malten blandas med vatten, mäskning
• Mäsken jäses till en viss alkoholhalt
• Mäsken destilleras
• Destillatet, d v s whiskyn, tappas på fat för lagring.

– Tornet som finns på plats utanför Gävle producerar nu whisky med denna metoden sedan i mars. Det är öppet för besök och innehåller också en restaurang, berättar Jonas Berg.
Men man behöver inte åka till Gävle för att se detta i höst. En modell finns på mässan och det finns förstås representanter för Mackmyra och deras leverantörer som kan berätta mer om det nya gravitationsdestilleriet.
På mässan finns också möjlighet att provsmaka Mackmyras produkter, och för de verkligt intresserade arrangeras också whiskyprovning. Det senare kräver föranmälan och mer finns att läsa på mässans hemsida,
www.processteknik.info

Det arrangeras också tre seminarier varje dag där man får höra mer om destilleriet och hur det projekterats och vuxit fram.
• Hantverk vs Automation, gränsdragning och varför, i samarbete med Schneider Electric
• Hållbar tillverkning, klimatsmart vision, i samarbete med Samson Mät- och reglerteknik.
• Projektering 3D, projektering i 3D kontra kvick fix, i samarbete med FR Food AB.

Det har varit en spännande med utmaningen att hitta rätt nivå på automatiseringen i en process som den här som till stor del är ett hantverk, säger Josef Lindholm, säljare med ansvar för lösningar inom livsmedelsindustri på Schneider Electric. Att automatisera optimalt och samtidigt säkra att de beslut som ska fattas av människor i processen, också gör det. Vår EcoStruxureTM lösning ger de möjligheterna att styra produktionen och även att styra fastigheten.
Ett exempel på hur automation och hantverk kan fungera är maltkvarnen. Den styrs automatiskt, men det är den mänskliga bedömningen som styr automationen. Men när den bedömningen är gjord så tar automationen över och ser exempelvis till att kvarnen stängs av så snart den malt färdigt.
Automation i samklang med hantverk i form av ett whiskytorn, och dessutom möjlighet att få provsmaka produkten. Ett skäl så bra som något att besöka årets mässa. Som naturligtvis också har väldigt mycket annat att bjuda på.
– Årets mässa går nu på två våningsplan och förutom att vi visar tekniken bakom whiskydestillering så kan man också se den automatiserade tillverkningen av en leksaksbil, bli serverade av en robot och se en massa ny teknik hos våra utställare, alla de ledande företagen är här, säger en glad mässansvarig Ann Åfeldt.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Pia Nyzell, mässansvarig Scanautomatic och tf Business Manager Industri Svenska Mässan, 031-708 80 83
Ann Åfeldt, mässansvarig ProcessTeknik, 031-708 82 32
Gabriel Börjesson, projektledare Möjligheternas Värld, 031-708 82 21

Om Scanautomatic
Scanautomatic presenterar komponenter för maskintillverkare, system, ny teknik och helhetslösningar inom industri- och processautomation. Scanautomatic arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg vartannat år, parallellt med ProcessTeknik. I år hålls mässan mellan den 9 och 11 oktober.
Läs mer på
www.scanautomatic.se

Om ProcessTeknik
ProcessTeknik är Nordens ledande processteknikmässa, som visar den senaste kunskapen och tekniken inom processindustrin. ProcessTeknik är branschöverskridande och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg, parallellt med Scanautomatic.
Läs mer på
www.processteknik.info

Om Möjligheternas Värld
Möjligheternas Värld är en utställning som vänder sig till elever och lärare som vill lära sig mera om de möjligheter en teknisk utbildning för med sig. Utställningen invigs i samband med fackmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik och hjärtat i anläggningen är Automationsfabriken, en automatiserad anläggning som monterar leksaksbilar.
Tanken med anläggningen är att med den senaste tekniken som hjälp, skapa en intresseväckande och unik produkt som varje besökare kan ta med sig hem. Samtidigt får man se i praktisk tillämpning de utmaningar och variationer i yrkeskunnande som tillverknings- och automationsindustrin innehåller.
Mer information finner du på
www.mojligheternasvarld.se
 
Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.
Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 550 anställda, en omsättning på 800 Mkr och generar årligen runt 2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.
Tel: 031-708 80 00. Public Relations: 031-708 80 06. Fax: 031-708 84 60. E-post:
press@svenskamassan.se. www.svenskamassan.se.

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

DMG MORI levererar till Profilgruppen
Aluminiumföretaget utökar maskinparken i Åseda. ProfilGruppen i Åseda har investerat i sin fjärde horisontella flerop från DMG MORI. Den här gången blev det en DMG MORI NHX4000 med en palettväxlare med 2 paletter. Investeringen var ett led i en ökad marknadsandel och samtidigt nya produkter hos enLäs mer
Dorato Tools blir representant för världens största tillverkare av fräshobbar
I förra veckan stod det klart.Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR är specialiserat på tillverkning av verktyg för framförallt kuggbearbetning. Man är idag världens största leverantörLäs mer
Holsby Metall investerar i maskiner från DMG MORI
Samtidigt bygger man ut produktionslokalerna i både Vetlanda och Holsby Brunn. Mikael Fasth och Simon Nilsson förvärvade Holsby Metall AB i Vetlanda i februari 2011. Båda två har flera års erfarenhet från verkstadsindustrin och ser mycket ljust på företagets framtid. Just nu byggs det för fullt och utökning av produktionsytan pågårLäs..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu växlar bilbyggaren i Getinge upp en växel och anställer mer personal. -Vi har tillsammans med ett antal kunder under två år hårdtestat våra hästlastbilar och är..
Creaform lanserar nästa generation 3D-scanners
Snabbare, enklare, förbättrade algoritmer och precision - Creaforms senaste generation portabla 3D-scannrar är bättre än någonsin. Go! SCAN Spark™ har oöverträffad hastighet, användarvänlighet och är skräddarsydd speciellt för produktdesigners och ingenjörer. Med fullt stöd för färg och hög upplösning för komplexa detaljer..
Prototyper i världsklass med skarpt know-how
I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och..
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Våran Puma tar upp till 80mm stänger i stångmagasinet och vår Lynx 65mm. Båda med drivna verktyg och y-axel, båda nya 2018. Vi tar gärna serier om 50-2000 bit, vi kör i automatstål, rostfritt, gjutjärn och plast. Är det lite enklare bitar tar vi inte massa onödigt betalt, kan det rulla igenom obemannat tar vi 400-500kr/h...
KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR.Efter genomgående analyser av öppna sfäriska rullager konstaterades det att de vanligaste anledningarna till förkortad livslängd beror på att smuts tränger in i lagret eller att lagret inte håller kvar smörjmedlet mellan smörjtillfällena. Det finns sedanLäs mer
Masentia stärker sälj
Rekryterar två erfarna säljare.Masentia i Värnamo förstärker sin maskinförsäljning med Dan Forsmark och Thomas Hässel som båda börjar nu i juni. Dan Forsmark, Västerås, kommer närmast från Schaeffler Nordic AB där han arbetat som OEM Sales Engineer med försäljning av kullager och skenstyrningar.Läs mer
Teknikprodukter fördjupar samarbetet med Tufcot Engineering
Blir officiell distributör i Skandinavien.Teknikprodukter har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med komposit-tillverkaren Tufcot Engineering i England. Nu fördjupas samarbetet ytterligare när Teknikprodukter får statusen som "Officiell Distributör i Sverige, Norge och Finland". ILäs mer
Kafeko Nordic representerar HCG Packaging
Kafeko Nordic har signerat ett avtal med HDG Packaging, Tyskland, för att representera dem exklusivt i Norden.HDG Verpackungsmaschinen GmbH grundades 1984 av Hans Detlef Glindeman – som tidigare arbetade på Hamac Höller (idag Bosch Packaging). Företaget är specialiserat på utveckling och tillverkning av förpackningsmaskiner för livsmedels-, farmaceutiska-,..
Nya elcylindern EPCC från Festo
För enkel positionering.För enkla positioneringsuppgifter med ett utmärkt pris/prestandaförhållande, finns nu elcylindern EPCC från Festo. Den högkvalitativa kulskruven med låg intern friktion för korta positioneringstider säkerställer hög dynamisk respons. Elcylindern EPCCLäs mer
Attraktivare arbetsuppgifter inom industrin
DATRONs CNC-fräsmaskiner erbjuder operatören en attraktivare, högteknologisk och renare bearbetningsteknik utan smörjolja. Den yngre generationen har en bild av att industrin är tråkig och smutsig, men så måste det inte vara. DATRONs CNC-fräsmaskiner använder inte smörjolja utan detaljen kyls med luft eller sprit, vilket ger en ren..
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Mikromekaniska byggrupper färdigmonterat, testat och klart
Texpart har lång erfarenhet av avancerade sammanbyggda komponentgrupper som omgående kan integreras i slutprodukten. Från standard och kundspecifika detaljer med olika leverantörer i in och utlandet, bygger vi samman en komplett och testad komponent. Som kund sparar du tid med färre ingångskontroller och kostnader för mellanlagring. Du avlastar produktionen..
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
Hårda material och formdetaljer MIM / CIM
För detaljer som utsätts för slitage eller måste tåla särskilda belastningar kommer material som kompositer, hårdmetaller, keramik, rubin, safir till insats. Att mekaniskt kunna bearbeta sådana material krävs speciella kunskaper. Våra samarbetspartner, även ofta leverantörer till schweiziska klockindustrin, är specialister och..