Nyheter

Saab inför korttidsarbete för 500 medarbetare
Saab AB Aerostructures
GKN Aerospace i Trollhättan permitterar ca 1600 anställda
GKN Aerospace Engine System Sweden AB
Ny hybridrobot från YASKAWA - MOTOMAN HC20DT
YASKAWA Nordic AB
SSAB:s förhandlingar om permitteringar i Finland avslutade
SSAB AB
Fordonsindustrin bemannar handrengöringsindustrin
Leax Falun AB
Alfa Laval lanserar ny banbrytande teknik för tung industri
Alfa Laval Lund AB
Clemondo tecknar miljonkontrakt
Svensk Verkstad
100-åring investerar i helautomatiskt
Carlssons Smides- & Järnaffär AB
Helhetslösning av lasermätning och balansering
Piteå Rep & Svets Industrigummi AB
ABB påskyndar fjärruppkoppling för kundsupport till kritiska industrier
ABB Sverige
Snart kommer temaveckorna: Allt som skulle visats på Produktionsmässorna 2020
Svensk Verkstad
De ska minska dödsolyckorna i industrin med ny teknik
Svensk Verkstad
Hur kan vi framtidssäkra tillverkningsindustrin trots Covid-19?
IUC Z-GROUP AB
SIT AB blir Siemens Energy AB
Siemens Energy AB
Peab bygger nytt färjeläge i Karlshamn- viktigt för industrin
Peab Industri AB
Trioplast ställer om produktionen för att leverera skyddsutrustning
Trioplast AB
ProfilGruppen levererar rapport i motvind
ProfilGruppen Extrusions AB
BE Group levererar både upp och ner årets första rapport
BE Group Sverige AB
Microprecision- en av de största kontraktstillverkarna i Mälardalen investerar
Maskin AB A. Fransson
Teknikutbildarna utökar utbudet av livesända kurser och utbildningar
Teknikutbildarna i Norden AB

Nyheter

Skogsentreprenör uppfinner hjulet igen

den 7 maj 2013 11:06 Företagsprofil

Christer Lennartsson har uppfunnit hjulet igen. Det perfekta, får man kanske tillägga. Hans nya drivare ”The Beauty”, en kombinerad skördare och skotare, är en stilig tiohjuling med en specialanpassad viktfördelning som minskar marktryck och skador i skogen. Han har redan fått patent på drivarens snabbfäste – nu ska skogsvärlden få upp ögonen för den unika hjulkonstruktionen när den visas upp på Elmia Wood.

-Vi ville göra en maskin som alltid är horisontell för föraren och för lasset. Det ger mindre påfrestning för konstruktionen, en jämnare gång i maskinen och marktrycket är alltid lika oavsett lutning, säger innovatören Christer Lennartsson.

Lösningen som maskinuppfinnaren Christer Lennartsson och hans kollega Andreas Andersson konstruerat fram är en maskin med tio hjul i stället för de vanliga sex eller åtta hjulen. Finska Ponsse var först med en tiohjuling, men använde då vanliga standardhjul. Christer Lennartssons drivare har ett bakre hjulpar av massivt gummi i stället för vanliga skotardäck.

De specialbyggda däcken är avgörande för prestandan. Gummihjulen har tvärgående spår som passar exakt i stålbandens form och därmed ger en kraftfullare och säkrare drivning. Stålbanden hjälper till att fördela vikten över en större yta, och på så sätt minskas marktrycket samtidigt som drivaren även får en betydligt bättre framkomlighet. Hjulen har även motor i fyra av de tio hjulnaven och hastigheten på dem kan styras individuellt.

-Hjulen har individuella pendelarmar och nivellering. De kan gå över hinder på 90 centimeter utan att luta i sidled, säger Christer Lennartsson.

Att använda sig av massivt gummi har också många särskilda fördelar i skogsmiljön.

-Vi slipper punkteringar, som är ett stort bekymmer i skogen. Vi får också en fjädring i hjulen, det är inte stumt, och vibrationerna fördelas. Vi är oerhört nöjda med de här hjulen, säger Christer Lennartsson.

Hjulen är gjorda med egen gjutmatris hemma i ”uppfinnarverkstaden”. Mönster och bredd kan ändras efter behov, upp till en meters bredd om det behövs.

-Man kan bygga vilka mönster och bredd man vill ha, säger Christer Lennartsson.

Drivaren spar både jobb och bränsle, 10 procent bränsle och 25 procents tid, enligt Christer Lennartssons beräkningar.

-Det går åt färre komponenter i och med driften direkt ute i hjulen, ingen fördelningslåda, inga kardaner, inga diffar, ingen oljekylare, bara en kylare till traktordelen, säger Christer Lennartsson.

Hur han och kollegan kom på lösningen med den här drivaren kan han knappt själv reda ut.

-Det är en svår fråga. Det har funnits sådana här maskiner innan, men inte med band. Vi har tänkt lite i andra banor om hydraulisk transmission och individull nivellering, säger Christer Lennartsson.

Lite lättare är att förklara uppfinningens namn, ”The Beauty”, som ju är den självklara uppföljaren till hans förra maskin, skördaren ”The Beast”.

”The Beauty” är en maskin för slutavverkning, direktlastning och avlägg vid bilväg, utan mellanlandning av virket på marken. ”The Beauty” klarar allt i ett tack vare superdäcken och det patenterade snabbfästet, som gör att drivaren kan växla mellan att vara skördar- och skotarkran, att byta till grip på kranen tar bara tio sekunder.

Att söka patent även på specialhjulen är däremot inte aktuellt, menar Christer Lennartsson. Han räds inte att någon ska ta efter och härma de uppfunna hjulen.

-Det har tagit oss fem år att ta fram dem och vi är oerhört nöjda. Men det är så komplicerat så ingen annan kommer att göra det, konstaterar han lugnt.

Nu är ”The Beauty” redo att möta världen på Elmia Wood.

-Jag vill ju inte påstå att den är helt färdig, lite mer och smidigare design kanske den skulle ha. Och så en samarbetspartner förstås, någon som vill vara med och producera den, säger Christer Lennartsson.

Elmia AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

ProfilGruppen levererar rapport i motvind
I mars minskade efterfrågan från deras automotive-kunder markantProfilGruppens vd och koncernchef, Fredrik Zöögling kommenterar:  ”Vi summerar ett första kvartal som i viss utsträckning påverkats av spridningen av covid-19 och dess konsekvenser.  I slutet av mars minskade efterfrågan från våra automotive-kunder markantLäs mer
BE Group levererar både upp och ner årets första rapport
För att parera den kommande lägre efterfrågan har vi infört korttidsarbetsvecka VDs kommentar Försäljningen under första kvartalet 2020 var något lägre jämfört med samma kvartal föregående år men det underliggande rörelseresultatet förbättrades något och landade på 42 MSEK (40). Både försäljning och..
Microprecision- en av de största kontraktstillverkarna i Mälardalen investerar
Utökar kapaciteten med horisontell flerop från japanska Enshu Microprecision AB i Kungsängen är en av de största kontraktstillverkarna i Mälardalen. Företaget har mer en 40 års erfarenhet av skärande bearbetning och har idag ca 60 anställda. Bland kunderna finns företag från Sveriges ledande industri. För att kunnaLäs mer
Helhetslösning av lasermätning och balansering
Helhetslösning av lasermätning och balansering
Piteå Industrimek AB har bedrivit verksamhet inom verkstadsindustrin sedan 1985. Vi på Pimab erbjuder en helhetslösning av lasermätningoch balansering med stor och lång kunskap inom detta område. Vi har specialiserat oss på lasermätning och balancsering dom senaste åren då vi sett ett stort behov av de. Vi Laser riktar och balanserar..
100-åring investerar i helautomatiskt
Verkstaden i Bor har uppgraderat med en maskin som passar när de uteslutande jobbar med små serier till landets kända formgivare. Carlsson Smide i Bor investerar i helautomatisk B3 ATA från Salvagnini. Carlsson Smide- & Järnaffär AB grundades på 1840-talet. Sedan 1920 har företaget varit i familjen Carlssons ägo och i år firar företaget 100 år...
Ny hybridrobot från YASKAWA - MOTOMAN HC20DT
En samarbetsrobot och en snabb traditionell robot.Kostnadseffektivitet och flexibilitet Förutom att MOTOMAN HC20DT har en stor fördel i att kunna vara både en samarbetsrobot och en snabb traditionell robot så är den lätt att använda. DT, Direct Teach, innebär att den kan styras dels genom att operatörenLäs mer
SSAB:s förhandlingar om tillfälliga permitteringar i Finland avslutade
Kapaciteten för stålproduktionen kommer att minskaFörra veckan inleddde SSAB fackliga förhandlingar gällande tillfälliga permitteringar inom sin finska verksamhet till följd av svagare marknadsförutsättningar i spåren av Covid-19-pandemin. Förhandlingarna rörde SSAB-koncernens anställda i Finland, exklusiveLäs mer
SSAB:s förhandlingar om tillfälliga permitteringar i Finland avslutade
Kapaciteten för stålproduktionen kommer att minskaFörra veckan inleddde SSAB fackliga förhandlingar gällande tillfälliga permitteringar inom sin finska verksamhet till följd av svagare marknadsförutsättningar i spåren av Covid-19-pandemin. Förhandlingarna rörde SSAB-koncernens anställda i Finland, exklusiveLäs mer
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handsprit
Vi står inför utmaningar nu och omställningen behöver gå snabbt för att möta behovenNär handsprit och ytdesinfektion blivit en bristvara är det många företag som ställer om sin produktion för att bekämpa coronaviruset och hjälpa sjukvården. Vid omställningen behövs nya lösningar för att effektivisera produktionen och samtidigt se..
NEVS agerar för att minimera effekterna av Coronaviruset
De förbereder sig nu för permitteringar.Utbrottet av Coronaviruset drabbar även NEVS då flera av våra leverantörer och även vår ägare har en ekonomisk påverkan. För att skydda våra anställda och vår långsiktiga verksamhet under denna tuffa period förbereder vi oss nu för permitteringar. DenLäs mer
Ravema blir återförsäljare åt MiR i Sverige och Norge
Med Ravemas starka marknadsnärvaro och goda rykte i Sverige och Norge, kommer de bli en stark spelare för att leverera MiRs robotlösningar på dessa marknader. Ett samarbete som stärker installationen av avancerade robotlösningar i Sverige och Norge blir nu verklighet. Ravema och Mobile Industrial Robots (MiR) har just signerat ett återförsäljaravtal som..
Corona: Tjeders ställer om produktion för tillverkning av visir
-Vi ser det som vår skyldighet, med egen produktion i Sverige, att försöka hjälpa till, säger vd Marie Svensson.Tjeders i Malmköping har ställt om viss produktion för att stödja Sveriges vård- & omsorg med skyddsutrustning utifrån det akuta läget som råder på grund av COVID-19. I första omgången kommer 5 000 visir kunna produceras och..
3D-utskrifter
3D-utskrifter
HPs 3D-skrivare används för att skriva ut detaljer ritade i 3D-verktyg. Den vanligaste kommersiella användningen inom industrin har varit att snabbt och enkelt skapa prototyper, men den snabba utvecklingen gör att tekniken blir allt mer konkurrenskraftig direkt i serietillverkning.  Man kan snabbt och billigt skapa prototyper för att säkerställa form..
Teknikprodukter och Rönnes går samman
Bildar Sveriges mest kompletta leverantör av tätningslösningar. Den 1 april 2019 förvärvade Teknikprodukters moderbolag Addtech Nordic samtliga aktier i Aktiebolaget N.O. Rönne. Nu har det blivit dags att ta nästa steg och föra de två bolagen samman. Resultatet blir Sveriges mest kompletta leverantör av Tätningslösningar.Läs mer
Ny vd för Swedrive i Lagan
Han har en bakgrund på Växjö Industriplast och Atlas Copco.Swedrive AB i Lagan tillverkar elmekaniska cylindrar, domkrafter och snäckväxlar. Företaget grundades 1973 och har idag cirka 60 medarbetare. Swedrive kom tidigt att profilera sig genom kundanpassningar och speciallösningar av växlar och domkrafter ochLäs mer