Nyheter

Slutpratat om klimatet – dags för handling

den 3 november 2014 08:48 Företagsprofil

FN:s klimatpanel IPCC presenterade idag i Köpenhamn en ny stor sammanfattade rapport om klimatförändringarna på jorden. IPCC säger att det är fastslaget att mänsklig påverkan leder till global uppvärmning.                       

 – Nu borde det vara slutpratat för ett tag och dags att kavla upp ärmarna och agera för klimatet, säger WWF.

Rapporten utgör sju års arbete med mer än tusen forskare från 160 länder inblandade. Fortsatta utsläpp av växthusgaser ökar sannolikheten för allvarlig, genomgripande och bestående påverkan på människa och ekosystem, är ett av huvudbudskapen

Det finns fortfarande tid att satsa på en renare, rättvis och säkrare framtid för jordens invånare, menar WWF.

– Världen har råd att bekämpa klimatförändringarna. Det kommer varken att lamslå ekonomin eller stoppa utvecklingen - snarare motsatsen. Vad som är klart är att passivitet kommer att bli mycket kostsamt, även om man ser på IPCCs relativt försiktiga uppskattningar, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Växthusgasutsläppen måste minska kraftigt till 2050 om vi ska kunna förhindra att den framtida temperaturökningen överstiger två grader Celsius, enligt rapporten.

– Att fortsätta satsa på smutsiga fossila bränslen har vi inte längre råd med. En snabb övergång till 100 procenthållbar förnybar energi är vägen framåt. Då har vi också möjlighet att begränsa finansiella, miljömässiga och sociala risker och driva på framtida arbetstillfällen, innovation och konkurrenskraft, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Syntesrapporten är en sammanställning av tre delrapporter och har godkänts såväl av 195 medlemsstaters regeringar som av forskare. Den representerar en mycket bred och global vetenskaplig konsensus om klimatförändringarna. Rapporten har i sin tur sammanfattats till ett 30 sidor långt dokument för beslutsfattare.

Världsnaturfonden WWFs klimatexperter Stefan Henningsson och Magnus Emfel har varit på plats i Köpenhamn under veckan som observatörer.

Rapporten visar mycket tydligt att vi måste styra om finansmarknadens kapitalflöden från fossila bränslen till förnybar energi och energieffektivisering. Nu är det regeringarnas och politikernas tur att se till att de miljarder som krävs för denna övergång kanaliseras rätt och enas om vägen framåt för ett globalt klimatavtal i Paris 2015, säger Magnus Emfel, rådgivare hållbar ekonomi på WWF.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Enligt rapporten påverkar klimatförändringarna idag människor och natur överallt. Försurning av haven, stigande havsnivåer, extrema värmeförhållanden, minskade skördar och djupgående förändringar i Arktis ekosystem är några exempel.

De viktigaste resultaten är:

Det är inte för sent att undvika en katastrofal klimatförändring. Snabba, beslutsamma åtgärder bort från fossila bränslen kan hålla temperaturökningen under 2 grader Celsius. På grund av risk för farliga konsekvenser bör ambitionen vara att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 graders global uppvärmning, vilket innebär att vi måste agera ännu snabbare. Globalt måste utsläppen gå ner snabbt, med en utsläpps-topp de närmaste fem åren.

Anpassning till klimatförändringarna är avgörande. Utan omedelbara åtgärder för att minska utsläpp och god beredskap, kommer anpassningen inte vara tillräcklig för att skydda liv, försörjningsmöjligheter och vårt globala ekosystem som människor är beroende av.

Om vi inte agerar, riskerar vi alla ansträngningar att minska fattigdomen och vi äventyrar mat, vatten och försörjningsmöjligheter för många av världens fattiga. Vi skulle även lämna dagens ungdomar och framtida generationer med en nästan oöverstiglig utmaning.

För frågor, kontakta:

Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91

Magnus Emfel, rådgivare klimatinnovationer, 070-541 98 02

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

marie.vonzeipel@wwf.se

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer