Nyheter

Slutpratat om klimatet – dags för handling

den 3 november 2014 08:48 Företagsprofil

FN:s klimatpanel IPCC presenterade idag i Köpenhamn en ny stor sammanfattade rapport om klimatförändringarna på jorden. IPCC säger att det är fastslaget att mänsklig påverkan leder till global uppvärmning.                       

 – Nu borde det vara slutpratat för ett tag och dags att kavla upp ärmarna och agera för klimatet, säger WWF.

Rapporten utgör sju års arbete med mer än tusen forskare från 160 länder inblandade. Fortsatta utsläpp av växthusgaser ökar sannolikheten för allvarlig, genomgripande och bestående påverkan på människa och ekosystem, är ett av huvudbudskapen

Det finns fortfarande tid att satsa på en renare, rättvis och säkrare framtid för jordens invånare, menar WWF.

– Världen har råd att bekämpa klimatförändringarna. Det kommer varken att lamslå ekonomin eller stoppa utvecklingen - snarare motsatsen. Vad som är klart är att passivitet kommer att bli mycket kostsamt, även om man ser på IPCCs relativt försiktiga uppskattningar, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Växthusgasutsläppen måste minska kraftigt till 2050 om vi ska kunna förhindra att den framtida temperaturökningen överstiger två grader Celsius, enligt rapporten.

– Att fortsätta satsa på smutsiga fossila bränslen har vi inte längre råd med. En snabb övergång till 100 procenthållbar förnybar energi är vägen framåt. Då har vi också möjlighet att begränsa finansiella, miljömässiga och sociala risker och driva på framtida arbetstillfällen, innovation och konkurrenskraft, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Syntesrapporten är en sammanställning av tre delrapporter och har godkänts såväl av 195 medlemsstaters regeringar som av forskare. Den representerar en mycket bred och global vetenskaplig konsensus om klimatförändringarna. Rapporten har i sin tur sammanfattats till ett 30 sidor långt dokument för beslutsfattare.

Världsnaturfonden WWFs klimatexperter Stefan Henningsson och Magnus Emfel har varit på plats i Köpenhamn under veckan som observatörer.

Rapporten visar mycket tydligt att vi måste styra om finansmarknadens kapitalflöden från fossila bränslen till förnybar energi och energieffektivisering. Nu är det regeringarnas och politikernas tur att se till att de miljarder som krävs för denna övergång kanaliseras rätt och enas om vägen framåt för ett globalt klimatavtal i Paris 2015, säger Magnus Emfel, rådgivare hållbar ekonomi på WWF.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Enligt rapporten påverkar klimatförändringarna idag människor och natur överallt. Försurning av haven, stigande havsnivåer, extrema värmeförhållanden, minskade skördar och djupgående förändringar i Arktis ekosystem är några exempel.

De viktigaste resultaten är:

Det är inte för sent att undvika en katastrofal klimatförändring. Snabba, beslutsamma åtgärder bort från fossila bränslen kan hålla temperaturökningen under 2 grader Celsius. På grund av risk för farliga konsekvenser bör ambitionen vara att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 graders global uppvärmning, vilket innebär att vi måste agera ännu snabbare. Globalt måste utsläppen gå ner snabbt, med en utsläpps-topp de närmaste fem åren.

Anpassning till klimatförändringarna är avgörande. Utan omedelbara åtgärder för att minska utsläpp och god beredskap, kommer anpassningen inte vara tillräcklig för att skydda liv, försörjningsmöjligheter och vårt globala ekosystem som människor är beroende av.

Om vi inte agerar, riskerar vi alla ansträngningar att minska fattigdomen och vi äventyrar mat, vatten och försörjningsmöjligheter för många av världens fattiga. Vi skulle även lämna dagens ungdomar och framtida generationer med en nästan oöverstiglig utmaning.

För frågor, kontakta:

Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91

Magnus Emfel, rådgivare klimatinnovationer, 070-541 98 02

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

marie.vonzeipel@wwf.se

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..
Spring Systems i Torsås får ny vd
Han kommer närmast från rollen som platschef på AriVislanda. Stefan Jönsson har tillträtt som Spring Systems nya vd. Han efterträder Göran Appert som varit vd sedan 2011. Spring Systems grundades 1964 och ingår sedan 2017 i Hagens Spring Group och är idag en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer,Läs mer
Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav..
Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering
För exceptionell hållbarhet från ESAB.ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm. Den heltLäs mer
Nu avslöjas komponenterna som behövs i framtidens fordon
Det krävs nya artiklar för att tillverka framtidens fordon. På Elmia Subcontractor visas de live för första gången.Men redan nu ger Peter Bryntesson på FKG en hint om vilka de är. – Mycket är kopplat till energilagring. När förbränningsmotorn försvinner ger det möjlighet att skapa nya funktioner i det utrymmet, säger Peter Bryntesson, senior..
Intelligenta fästelement på årets mässa
Lättviktskonstruktioner har en utmanande designfilosofi där maximal viktbesparing är målet vilket ställer krav på nya tekniker för sammanfogning av olika material. EJOT levererar ett stort antal produkter till bilindustrin, elteknik- och telekomteknikföretag för sammanfogning av olika material där vi använder oss av flera kvalitativa metoder. Välkommen att ta del av..
Saltängen etablerar sig i huvudstaden
Även fast vi redan utför en massa projekt i Stockholm är den lokala närvaron viktig, säger Tony Chatham, som även söker en ny industrirörsansvarig till nya kontoret.-I Stockholm finns det liksom i Norrköpingsområdet en stor efterfrågan på Saltängens tjänster. Därför är det naturligt för oss att öppna en filial i Stockholm med fokus på..
Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan
Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer. Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus..
Högre tillförlitlighet och prestanda vid bearbetning av material inom flygindustrin
De nya CoroDrill®-borren i solid hårdmetall passar för varmhållfasta superlegeringar, titan och arbetsstycken i kompositmaterial.Sandvik Coromant presenterar två nya borr i solid hårdmetall. De är konstruerade för att ge konsekventare bearbetning och högre prestanda vid håltillverkning i arbetsstycken som är gjorda av utmanande flygplansmaterial som..
Dags att digitalisera produktcertifikaten
Smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer.Har du koll på produktcertifikaten i din leverantörskedja? På Elmia Subcontractors Pop-up Expo kommer ChainTraced AB att leverera smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer. – Jag har själv jobbat inom industrin i många år och ävenLäs mer
De är utnämnda till finalist i Swedish Steel Prize 2019
Nomineringen är deras unika tillverkningsprocess och lättviktslösning i bilarShape Corp. har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin unika tillverkningsprocess och lättviktslösning för rör till A-stolpar och takrelingar i bilar. Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst,Läs mer
Automationsföretag gör Sverigeoffensiv med stark rekrytering
Dansk tillverkare av robogripverktyg etablerar sig i Sverige och rekryterar branschveteran.OnRobot, den danska tillverkaren av robotgripverktyg och tillbehör för kollaborativa robotar etablerar sig i Sverige och har anställt Anders Malm som försäljningschef för den svenska verksamheten. Anders har mer än 20 års erfarenhet inom..
Mångsidigt alternativ för djupare spår
Dormer Pramet har utökat sitt sortiment av avsticknings- och spårstickningsverktyg med ett flertal viktiga artiklar.   Det omfattar nu ett komplett utbud för ett flertal olika bearbetningar och material innehållande ett nytt vändskär, två nya geometrier, en ny hårdmetallsort, blad och verktygshållare.    Det nya 25mm långa dubbel-eggade..