Nyheter

Snart dags för maskin & automationsmässan M.A.X

den 31 januari 2014 14:16 Företagsprofil

Presskonferensen i centrala Stockholm bjöd på många engagerade talare


Idag hölls presskonferens för Manufacturing & Automation Expo som går av stapeln den 18-21 mars på Stockholmsmässan.


fr. höger, Stefan Drakensjö, Björn Lindforss, Bo Eneholm, Jörgen Frisendahl, Björn Langbeck,
Maria Härdig, Ingegerd gréen, Mikael Klintberg.


Roger Blomqvist, pressansvarig började med att hälsa alla välkomna till presskonferensen inför Nordens största mässa inom verkstadsindustrin M.A.X, Manufacturing & Automation Expo. Det är andra gången som den går under det nya namnet, första gången var hösten 2012. Den har nu flyttats till tidig vår för att inte krocka med andra mässor. Under den timmeslånga presskonferensen var det många vid talarstolen. Årets mässa är en kraftsamling för svensk produktion och en vägvisare för förbättrad konkurrenskraft, säger Bo Eneholm ordf. SVMF. Han tillträdde ordförandeposten i maj 2013, Bo är även till vardags Vd på Renishaw, ett företag inom industriell mätteknik.

Björn Lindforss, projektledare för M.A.X är mycket glad att Sandvik Coromant och Seco Tool nu är tillbaka på Stockholmsmässan. "Det är många mässor i Sverige och konkurrensen är tuff, men det här är den enda mässan för maskiner inom skärande bearbetning", automation finns på andra mässor, men på M.A.X kompletterar automation maskinerna mycket väl, säger Björn, automation ökar inom skärande bearbetning och en viktig del av framtiden. Jörgen Frisendahl från Sandvik Coromant berättar att de kommer att visa nya och starkare verktyg under mässan, men vill inte avslöja för mycket än... De öppnar också upp en värld av nya appar. Allt visas på M.A.X. Sandvik Coromant är också glada över att vara tillbaka som utställare på svensk mark igen.Björn Lindforss, Stockholmsmässan


Det blir även en monteringskonferens, "Trampbilsfabriken", med Öhlins Racing och mycket annat som kommer att visas inom området montering. Björn Langbeck, Sverea berättar att svenska företag med undantag för våra drakar, Scania, Volvo mm inte tar till vara på de skickliga montörerna som ca 70% av sin arbetstid gör andra saker än just vad de ska göra, nämligen montera. "Detta behöver vi bli bättre på för att klara konkurrensen inom en tuff industri", säger Björn. Detta kommer att diskuteras under dagarna fyra.

Vad kan svenska verkstadsföretag lära sig av andra branscher när det gäller automation? Nya idéer och innovativa metoder kan lyfta svenska verkstadsföretag. Mikael Klintberg från Automation Region tog sedan vid och talade sig varm för automation. På mässan kommer Automation Region att finnas på plats för att samtala och råda besökare om automation, väl värt ett besök. Svensk industriautomation tar krafttag för framtiden. Stefan Drakensjö, ABB berättar lite om de nyheter som företaget visar på M.A.X. Stefan berättar vidare att ABB har bytt färg på sina robotar, från sin klassiska orangea färg, till en gråvit färg. Då säkerhetsfrågan inte längre hänger på färgen så har man anpassat den till dagens mer moderna och ljusa industrilokaler.


ABB´s nya färg för robotar

Ingegerd Gréen Vd för Skärteknikcentrum är en av de avslutande talarna och hon höjer ett varningens finger för återväxten inom industrin. "Om tio år kommer vi att få väldigt svårt att hitta rätt kompetens inom industrin om vi inte gör något nu". Hon menar vidare att det är ett problem som vi själva inom industrin måste ta på allvar och jobba med och inte bara peka på andra. Det behövs stora grepp här för att säkra kompetensen för framtiden och just nu ser det dystert ut. Detta kommer att diskuteras på plats under mässan och förhoppningsvis så kommer Ingegerd även ges tillfälle att kunna ställa dessa frågor till ett par kända politiker som enligt uppgift ska komma till en debatt under veckan.

M.A.X drar igång den 18 mars på Stockholmsmässan och man hoppas att verkstadsindustrin tar sig till Stockholm och besöker sin branschmässa och samtidigt kanske passa på att besöka vår fina huvudstad.

www.maexpo.se

Stockholmsmässan är en av världens främsta och mest flexibla mötesarrangörer. Vi erbjuder den perfekta mötesplatsen för allt från internationella toppmöten till breda publikmässor. Tillsammans med utställare och arrangörer skapar vi välregisserade möten som ger besökaren inspiration, kunskap och affärsmöjligheter. Som Nordens ledande arrangör genomför vi varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 7 000 journalister från hela världen.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Flexibelt slutet återkopplat system från Festo
Servodrivsteg och servomotor som en enhet. Varje modul passar perfekt ihop med nästa – med ett komplett drivsystem bestående av servodrivsteget CMMT-AS och servomotorn EMMT-AS från Festo möjliggörs fullständig anslutning av hårdvara och mjukvara. Användare kan ta hela drivsystemet med servodrivsteget,Läs mer
Elektroautomatik bir systemintegratör i Robotlyftet
100 miljoner i potten för små- och medelstora tillverkande företag som vill robotisera.Robotlyftet är en storsatsning av regeringen med syfte att främja robotiseringen i svensk industri. Elektroautomatik är en av de medverkande systemintegratörerna som är med och stärker de företag som behöver stöttning med automationstjänster. Fram tillLäs..
Två jätteventiler till ny testanläggning
Askalon har levererat två stora ventiler till Xylems nya testanläggning av stora avloppspumpar i Emmaboda.   - Vi är väldigt nöjda med supporten vi har fått från Askalon, säger verktygskonstruktör Magnus Amnér. Xylem är ett företag inom vattenteknik och har ungefär 17 000 anställda i drygt 150 länder. I Emmaboda tillverkar..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
Din Maskin levererar till norsk verkstadsgrupp
Med nära 500 miljoner i omsättning siktar nu norska Stansefabrikken ännu mer mot den svenska marknaden, bland annat fordonsindustrin.Det norska företaget Stansefabrikken i Fredrikstad investerar i en lasermaskin Prima Power Platino Fiber 1530, levererad av Din Maskin. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen och kundspecifika lösningar i metall har Stansefabrikken som..
6-skärig konvex konisk pinnfräs
VQ, den senaste serien av pinnfräsar från Mitsubishi Materials har utökats med ytterligare en innovativ ny 6-skärig konvex konisk fullradiepinnfräs, VQT6UR. Den senaste utökningen av sortimentet har specialdesignats för högpresterande finbearbetning av turbinblad i titanlegeringar och för fräsning av andra material från mjukt stål till..
Nytt stångmagasin från Iemca
Det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits.IEMCA, som tillverkat stångmagasin sedan 1961 presenterar nu det senaste inom teknik i nya MAESTRO® 80 no limits. Detta magasin kan hantera stänger Ø 10 till 80 mm. Tack vare ett antal nya patent kan man nu reducera omställningstiden till ett minimum.Läs mer
Uppnå högtransparent yta med Datrons fräsverktyg
DATRON har tagit fram ett väsentligt lönsammare alternativ för diamantfräsar med sin verktygsserie för bearbetning av Akryl. När man fräser i akrylglas och vill uppnå polerade konturer av högsta kvalitet utan efterbearbetning så har det fram tills nu bara funnits polerfräsar med natur- eller industridiamanter som alternativ och priset för diameter..
Verkstaden i Färjestaden fräser på med ny maskin
Styrkan är fåstyckstillverkning av komplicerade detaljer men tack vare den breda maskinparken står även medelstora volymer på repertoaren.Öländska ZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskin fabrikat MTE modell BF 3200 från Mekana Maskin AB för att kunna öka sin fräskapacitet. Maskinen har en längdrörelse på 3000 mm och..
G A Lindberg växer inom elektroniksegmentet
Indutradebolaget G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet.Lim- och smörjmedelsleverantören G A Lindberg har förvärvat delar av Edvard Schneidlers verksamhet. Köpet innebär att delar av verksamheten blir en del av G A Lindberg ChemTech AB och därmed stärker G A Lindberg sin position inom elektronikmarknaden. AffärenLäs mer
Ingenjörstrainees automatiserar resningen av midsommarstången
Under sommarlovets första veckor har 20 gymnasieelever från Gävleborg sommarjobbat som ingenjörstrainees på Högskolan i Gävle. Ingenjörstrainee anordnas av Teknikerjakten för fjärde året i rad och tio tjejer och tio killar, som läser andra året på teknik eller natur, får då prova på olika delar av ingenjörsyrket samtidigt som det väcker..
Med två nya maskiner kan verksamheten i Stora Höga utökas
För att möta den ökande efterfrågan behövdes nya maskiner och valet var enkelt.Lichron i Skövde har nyligen installerat två stycken horisontella fleroperationsmaskiner från Hyundai-Wia till Processkontroll Mekaniska AB beläget i Stora Höga utanför Stenungsund. Maskinerna Hyundai-Wia HS5000 och HS6300 har palettstorlek 500x500mmLäs mer
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Tidigare i år levererade Madesta-Steel Prefabrication cirka 500 ton #prefabricated #steel #plates för Prio Energys nya tankpark i Gafanha da Nazaré, Portugal. Madestas prefabriceringstjänster minskade kostnaden och underlättade tankkonstruktionen, jämnt jämfört med lokala alternativ. ===================================== #premium #steel #prefab..
Återvinningsbar rengöringsvätska för metallbearbetning
Nya Castrol Techniclean XBC för metallbearbetning minskar avfall, förbättrar hållbarhet och bidrar till den cirkulära ekonomin.Castrol, världsledande tillverkare av smörjmedel, har introducerat sin första återvinningsbara serie av högpresterande rengöringsvätskor för metallbearbetning, Castrol Techniclean XBC. Det nya sortimentet gör att..
Brickpack utökar maskinparken
Senaste investeringen är en robotsvetsanläggning.Brickpack har investerat i en svetscell som klarar att svetsa detaljer upp till formatet 1500x1000 mm och 500 kg. Det är en komplettering till befintlig maskinpark för att skapa utökade möjligheter för plåtbearbetning. Investeringen omfattar en FanucLäs mer