Nyheter

Snart dags för maskin & automationsmässan M.A.X

den 31 januari 2014 14:16 Företagsprofil

Presskonferensen i centrala Stockholm bjöd på många engagerade talare


Idag hölls presskonferens för Manufacturing & Automation Expo som går av stapeln den 18-21 mars på Stockholmsmässan.


fr. höger, Stefan Drakensjö, Björn Lindforss, Bo Eneholm, Jörgen Frisendahl, Björn Langbeck,
Maria Härdig, Ingegerd gréen, Mikael Klintberg.


Roger Blomqvist, pressansvarig började med att hälsa alla välkomna till presskonferensen inför Nordens största mässa inom verkstadsindustrin M.A.X, Manufacturing & Automation Expo. Det är andra gången som den går under det nya namnet, första gången var hösten 2012. Den har nu flyttats till tidig vår för att inte krocka med andra mässor. Under den timmeslånga presskonferensen var det många vid talarstolen. Årets mässa är en kraftsamling för svensk produktion och en vägvisare för förbättrad konkurrenskraft, säger Bo Eneholm ordf. SVMF. Han tillträdde ordförandeposten i maj 2013, Bo är även till vardags Vd på Renishaw, ett företag inom industriell mätteknik.

Björn Lindforss, projektledare för M.A.X är mycket glad att Sandvik Coromant och Seco Tool nu är tillbaka på Stockholmsmässan. "Det är många mässor i Sverige och konkurrensen är tuff, men det här är den enda mässan för maskiner inom skärande bearbetning", automation finns på andra mässor, men på M.A.X kompletterar automation maskinerna mycket väl, säger Björn, automation ökar inom skärande bearbetning och en viktig del av framtiden. Jörgen Frisendahl från Sandvik Coromant berättar att de kommer att visa nya och starkare verktyg under mässan, men vill inte avslöja för mycket än... De öppnar också upp en värld av nya appar. Allt visas på M.A.X. Sandvik Coromant är också glada över att vara tillbaka som utställare på svensk mark igen.Björn Lindforss, Stockholmsmässan


Det blir även en monteringskonferens, "Trampbilsfabriken", med Öhlins Racing och mycket annat som kommer att visas inom området montering. Björn Langbeck, Sverea berättar att svenska företag med undantag för våra drakar, Scania, Volvo mm inte tar till vara på de skickliga montörerna som ca 70% av sin arbetstid gör andra saker än just vad de ska göra, nämligen montera. "Detta behöver vi bli bättre på för att klara konkurrensen inom en tuff industri", säger Björn. Detta kommer att diskuteras under dagarna fyra.

Vad kan svenska verkstadsföretag lära sig av andra branscher när det gäller automation? Nya idéer och innovativa metoder kan lyfta svenska verkstadsföretag. Mikael Klintberg från Automation Region tog sedan vid och talade sig varm för automation. På mässan kommer Automation Region att finnas på plats för att samtala och råda besökare om automation, väl värt ett besök. Svensk industriautomation tar krafttag för framtiden. Stefan Drakensjö, ABB berättar lite om de nyheter som företaget visar på M.A.X. Stefan berättar vidare att ABB har bytt färg på sina robotar, från sin klassiska orangea färg, till en gråvit färg. Då säkerhetsfrågan inte längre hänger på färgen så har man anpassat den till dagens mer moderna och ljusa industrilokaler.


ABB´s nya färg för robotar

Ingegerd Gréen Vd för Skärteknikcentrum är en av de avslutande talarna och hon höjer ett varningens finger för återväxten inom industrin. "Om tio år kommer vi att få väldigt svårt att hitta rätt kompetens inom industrin om vi inte gör något nu". Hon menar vidare att det är ett problem som vi själva inom industrin måste ta på allvar och jobba med och inte bara peka på andra. Det behövs stora grepp här för att säkra kompetensen för framtiden och just nu ser det dystert ut. Detta kommer att diskuteras på plats under mässan och förhoppningsvis så kommer Ingegerd även ges tillfälle att kunna ställa dessa frågor till ett par kända politiker som enligt uppgift ska komma till en debatt under veckan.

M.A.X drar igång den 18 mars på Stockholmsmässan och man hoppas att verkstadsindustrin tar sig till Stockholm och besöker sin branschmässa och samtidigt kanske passa på att besöka vår fina huvudstad.

www.maexpo.se

Stockholmsmässan är en av världens främsta och mest flexibla mötesarrangörer. Vi erbjuder den perfekta mötesplatsen för allt från internationella toppmöten till breda publikmässor. Tillsammans med utställare och arrangörer skapar vi välregisserade möten som ger besökaren inspiration, kunskap och affärsmöjligheter. Som Nordens ledande arrangör genomför vi varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 7 000 journalister från hela världen.

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer