Nyheter

Supermikroskop för miljoner - unika möjligheter för stål- och verkstadsindustrin

den 7 november 2013 13:43 Företagsprofil

Nu invigs supermikroskopet!


Det kan analysera material på en miljondels millimeter när och ska ge Högskolan Dalarna samverkansfördelar och företag i regionen konkurrensfördelar. Den 6 november invigs Högskolan Dalarnas Augerelektronmikroskop, en investering på åtta miljoner kronor.

– Mikroskopet gör det materialtekniska laboratoriet vid Högskolan Dalarna unikt. Det kommer att lyfta utbildning och forskning och öka möjligheten till samarbete med andra lärosäten, men också bidra till att öka konkurrenskraften hos regionens stål- och verkstadsindustri, säger Marita Hilliges, rektor vid Högskolan Dalarna.


Mikael Olsson, professor i materialvetenskap vid Högskolan Dalarna, behöver i framtiden inte använda sig av ett svepelektronmikroskop (bilden) för att kunna detaljgranska material och ytstrukturer. "Med det nya augerelektronmikroskop vi ska köpa kommer vi att kunna närgranska detaljer på nanometernivå. Något man i Sverige idag bara kan göra vid Chalmers", förklarar Mikael Olsson. Fotograf: LARS DAFGÅRD

Augerelektronmikroskopet används för analyser av ytor och ytskikt på olika material. Mikroskopet gör att detaljer på nästintill atomnivå kan studeras på en yta. Dessutom kan man på ett välkontrollerat sätt avverka material från ytan vilket gör det möjligt att även analysera det som döljer sig under det yttersta ytskiktet. Detta gör tekniken mycket användbar för att exempelvis studera materials nedbrytning orsakad av korrosion och nötning.Region Dalarna bidrar med fem miljoner till projektet KunskapsCentrum Material (KCM) – Högskolan Dalarna, där största delen av medlen utgörs av finansieringen av Augerelektronmikroskopet. Syftet med projektet är att vid Högskolan bygga upp kunskap kring Augeranalysteknikens användningsområden och erbjuda näringslivet möjlighet att utnyttja analystekniken i produkt- och processutveckling, och på så sätt få ökad konkurrenskraft.

– Tanken är att det nya mikroskopet ska utgöra en för regionens företag attraktiv kompetens- och laboratorieresurs inom materialområdet, ett område som berör ett stort antal regionala företag, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson.

Ett av dessa företag är Materiex, ett tremannaföretag som hyr rum i Högskolans lokaler i Borlänge och redan använder mikroskopet löpande, bland annat för att säkra renhet i biologiska implantat.

– Vi har ungefär 100 uppdrag om året där vi använder oss av ytanalys med hjälp av mikroskopet. Man kan säga att det är tre personer som lever på det, halva inkomsten i företaget kommer från ytanalys, säger ägaren Magnus Hellsing.

Under eftermiddagen erbjuds företag och organisationer rundvisning i lokalerna då materiallabbet håller öppet hus för att visa vilka möjligheter som finns för att samarbeta med Högskolan Dalarna.

Augerelektronmikroskopet kostar åtta miljoner och är, förutom ett liknande vid Chalmers i Göteborg, det enda i sitt slag i Sverige. Finansieringen har skett med medel från Region Dalarna och Högskolan Dalarna, Ljungbergsfonden som bidragit med en miljon och företagen SSAB, Sandvik, Uddeholms, Atlas Copco Secoroc, Primateria, Materiex och SNA Europé som bidragit med drygt 1,5 miljoner kronor.

Tid: 6 november, kl. 10-12 (invigningsceremoni kl. 10.45)

Plats: Högskolan Dalarna, Campus Borlänge

Program bifogas

För mer information, kontakta:

Mikael Olsson, professor materialvetenskap Högskolan Dalarna
mol@du.se | 073-334 11 66

Qimtek AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer
Ny topp till Boliden
Han blir ny direktör för affärsområde Smältverk.Daniel Peltonen har utsetts till ny direktör för affärsområde Smältverk. Han tillträder rollen under december 2019 och kommer att ingå i Bolidens koncernledning. Daniel har diplomingenjörsexamen (MSc) i kemisk teknik med industriell ekonomi från Åbo Akademi.Läs mer
Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer