Nyheter

Svenska företag sämre på att finansera sin verksamhet

den 28 maj 2015 07:55 Företagsprofil

Svenska företag visar sämre kunskaper om alternativ finansiering än i grannländerna. Ny undersökning från OpusCapita identifierar tydligt mönster.

Svenska företag har sämre kunskaper om alternativa sätt att finansiera verksamheten jämfört med företag i Norge och Finland. En större andel av de svenska företagen uppgav samtidigt att det har blivit svårare att ordna finansiering. Det visar en undersökning bland 100 företag som det finska financial managementföretaget, OpusCapita, har låtit göra.

De svenska företagen är också, enligt undersökningen, de sämsta betalarna av sina egna leverantörsfakturor.

Undersökningen genomfördes av TNS Gallup under perioden 2014 - 2015. Sammanlagt intervjuades cirka 300 beslutsfattare. Företagen delades in i de med en omsättning över MSEK 450, medelstora företag med omsättning upp till MSEK 450 och mindre företag med en omsättning under MSEK 90.

Resultatet visar att kunskapen om alternativa sätt att finansiera sin verksamhet är sämre i Sverige än till exempel i Norge och Finland.

– En förklaring kan vara att företag i Sverige till stor del förlitar sig på banklån. Man har banken som enda finansiär förutom de egna medlen, och då uppstår en mer låst situation. På andra marknader kan till exempel obligationer vara mer frekvent förekommande för att generera kapital, säger Ulla Hemmi, VD OpusCapita Sverige.

Undersökningen visar tydligt att bland de större företagen är det hela 30 procent av de svenska respondenterna som säger att deras egna betalningar till leverantörer är försenade till och från. Andelen dåliga betalare är väsentligt lägre i grannländerna Norge (17 %) och Finland (22 %).

– Det är oväntat eftersom svenskarna tillsammans med de finska företagen i undersökningen tydligt markerar att sena betalningar från kunderna, är det som i framtiden främst förväntas påverka det egna företagets finansiella situation, säger, Heidi Niva, Client Service Director, Finance, Technology & Services, Heavy Industry, TNS Gallup.

De norska företagen rankade möjligheten att tillhandahålla en bra finansiell lösning till sina kunder som den mest kritiska faktorn för bolagets ekonomiska ställning, medan betalningstider framhölls som den viktigaste faktorn av de finska (75 %) och de svenska företagen (41 %).

– Det är viktigt att vi skapar oss en bra bild av vilka utmaningar våra kunder möter i sin verksamhet, för att erbjuda bästa tänkbara service, säger Ulla Hemmi. Som undersökningen visar råder väsentliga skillnader mellan hur företagen prioriterar och värderar olika funktioner inom finansieringen i de olika länderna.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Ökad förlust för Multidocker
Leveransförseningar och flytt av produktion är några av förklaringarna.Under perioden januari-september 2019 sjönk både omsättningen, 66,1 MSEK jämfört med 112,1 MSEK motsvarande period föregående år, och resultatet, -21,6 MSEK jämfört med -8,7 MSEK för Multidocker. "Klart under vår målsättning", skriver bolagets vd..
Shape Corp. vinner Swedish Steel Prize 2019
Vinner med sin banbrytande lösning för tillverkning av A-stolpe och tackräcken till bilindustrin. Implementeras hos Ford redan 2020.Vinnaren i det tjugonde Swedish Steel Prize är Shape Corp. från USA. De tilldelas priset för banbrytande användning av martensitiskt stål i en 3D-formad rörkonstruktion för takräcken till bilindustrin. -Shape Corp. visar med..
Varsel i Åmål
Minskade beställningsprognoser i kundsegmentet commercial vehicles. SEM AB i Åmål har i dag och efter att ha informerat berörda fackförbund varslat 14 kollektivavtalsanslutna anställda för uppsägning vid tillverkningsenheten i Åmål där SEM även har sitt huvudkontor. SEM tillverkar tändsystem för motorer och anledningenLäs mer
Nu installeras världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar
Tekniken har stor potential att minska klimatpåverkan Smartroad Gotland har nu börjat installera första sektionen av världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar på allmän väg. Elvägar möjliggör överföring av elektrisk energi från vägen till fordonet under drift. Tekniken har stor potential..
SSAB först i världen med fossilfritt stål på marknaden
Ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden. För första gången presenterades planen för omställningen till fossilfri stålproduktion från järnmalm för över 400 kunder och branschaktörer i..
Unionens konjunkturprognos: Svensk industri oväntat stark
Exporten har gått mot strömmenDen svenska exporten har gått mot strömmen och har utvecklats starkt i år. Men svensk tillväxt har mattats av och det beror främst på minskat bostadsbyggande. Nästa år går industrin in i en svagare period, men Unionens fackklubbar tror på fortsatt högLäs mer
Intertechna inleder samarbete med SKF i Sverige
Intertechna är ett svenskt företag med lång erfarenhet av lösningar för ökad drifttillgänglighet och kvalitet inom produktion. Intertechna levererar idag expertkompetens och systemlösningar för tillståndsbaserat underhåll till den internationella marknaden. SKF levererar rullningslager, tätningar, smörjsystem och service till industri- och fordonsmarknaden..
Dieselmotortillverkaren får order värd över 30 miljoner kronor
Den nya modellen lanserades i september.Cimco Marine AB (publ) har erhållit order för OXE300 från en av sina distributörer i Nord- och Sydamerika, för framförallt statlig användning. Det totala ordervärdet är ca 3 miljoner EUR för basenheterna, exkl. tillbehör, servicekits och reservdelar. LeveransLäs mer
Storaffär på gång för Zander & Ingeström
Aktien handelsstoppades.Under tisdageftermiddagen handelsstoppade Nasdaq Stockholm Christian Berner Tech Trade AB (publ) aktie då det fanns misstänkt informationsläckage gällande dotterbolaget Zander & Ingeströms pågående förhandlingar om en större order inom värmeteknik.  EnligtLäs mer
Så ska svenska leverantörer hänga med på Volkswagens klimatsmarta resa
Vad ska svenska leverantörer tänka på för att hänga med på tåget med klimatneutrala elbilar? – Det är en bra utgångspunkt att det som tillverkas, tillverkas på grön el, säger Sten Forsberg, Director Volkswagen Sverige, som talade på Subcontractor Direct på underleverantörsmässan Elmia Subcontractors första dag. Uppkopplade produkter och teknikLäs..
Batterifabriken stuvar om i ledningen
I augusti i år fick tidigare vdn Daniel Troedsson lämna och nu gör bolaget ytterligare förändringar.I augusti i år fick batteriföretaget Alelions vd Daniel Troedsson lämna företaget. Bakgrunden uppgavs vara den tuffa förändring inom truckmarknaden som inneburit att Alelions försäljning och resultat drastiskt försämrats när de stora..
Alfa Laval öppnar nytt innovations- och testcenter utanför Köpenhamn
Ett testcenter för dekantrar och ett globalt kunskapscenter för livsmedels- och vattenapplikationer.Alfa Laval öppnar ett innovations- och testcenter för dekantrar i Søborg, nordväst om Köpenhamn, Danmark, för att stärka företagets globala ställning inom livsmedel och vatten, två viktiga tillväxtområden för företaget. Den..
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer
Koenigsegg ska anställa hundratals
Biltillverkaren i Ängelholm gasar och söker medarbetare till hela produktionskedjan.Koenigsegg behöver anställa flera hundra personer när produktionen skalas upp i Ängelholm. Det skriver Ny Teknik. Företaget har därför åkt till tech-konferensen Web Summit i Lissabon, för att leta efter talanger. Operativa chefen Halldora von KoenigseggLäs mer
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer