Nyheter

Sveriges längsta motorvägsbro - vacker genväg genom Norrland

den 18 december 2014 13:30 Företagsprofil

Den 18 december invigs Sveriges längsta motorvägsbro i Sundsvall efter fyra års byggtid. Men bron kommer inte bara att transportera bilar. Energispecialisten Schneider Electric fick för tre år sedan i uppdrag att se till så att bron även kan transportera stora mängder el och data via fibernät. Företaget har bland annat levererat tio kilometer specialanpassade kabelstegar från sin fabrik i Mora. Sundsvallbron blir 2109 meter lång.

Sundsvallsbron blir med sina 2109 meter Sveriges längsta motorvägbro och är det största pågående brobygget i Europa. Bron sträcker sig över Sundsvallsfjärden och beräknas avlasta Sundsvalls centrum med drygt 10 000 fordon per dygn.

Men bron kommer inte bara att transportera bilar, gods och människor. Schneider Electric fick för tre år sedan i uppdrag av elentreprenören Skanska Installation att se till så att bron även kan transportera stora mängder el och data via fibernät. Schneider Electric har bland annat specialanpassat tio kilometer kabelstegar, 7 500 meter till brolådan och 2 500 meter till landsidorna som ansluter till bron, och flera specialanpassade detaljer. Schneider Electric har också levererat ytterligare cirka tre kilometer kabelstegar till alla broar på nya E4-vägen från Njurunda till Sundsvall.

– Kabelstegar utgör en viktig del i den här typen av infrastruktur. Schneider Electric har även sett till att det bland annat går att distribuera kraft för belysning och avfuktning i kabelstegarna. Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Kent Abrahamsson, projektledare på Skanska Installation.

– Att hålla bron fri från fukt har varit en särskild utmaning och vi har installerat nio avfuktare för att bron ska hålla en viss luftfuktighet för att undvika rost. Bron är förberedd för en mängd olika medier och för framtida utbyggnad av mer infrastruktur och kraftförsörjning, säger Leif Carlsson, regionschef för kabelförläggning på Schneider Electric.

Monteringen av kabelstegarna och övrig elinstallation har gjorts av Skanska Installation. Projektet har genomförts i samarbete med elkonsultfirman Ramböll och återförsäljaren Elektroskandia.

Om Sundsvallsbron

Längd inklusive anslutningar: 2 109 meter
Bredd: Cirka 21,5–35 meter
Fri höjd: Cirka 33 meter
Antal brostöd: 12
Brospannens längd: Från 88 till 170 meter
Arkitekt: Dansk-svenska KRAM-gruppen med Henrik Rundquist
Entreprenör: Konsortiet "Joint Venture Sundsvallbron” bestående av Max Bögl International S.E. samt STRABAG SE
Byggtid: Våren 2011 till hösten 2015

För mer information om den nya bron, gå in på Trafikverkets projektsida.

Om Wibefabriken
Wibe i Mora grundades 1929 och är sedan 1999 en del av Schneider Electric. Idag heter man Schneider Electric Wibe Sweden och producerar kabelförläggningsmaterial till kunder över hela världen. Fabriken består av produktion, varmförzinkning och distribution med totalt ca 190 anställda.

För mer information:
Leif Carlsson, regionschef för kabelförläggning Schneider ElectricMobil: +46 (0) 70 559 67 97
E-post: leif.carlsson@schneider-electric.com

Tolla-Per Larsson Boork, Wibefabriken
Mobil: +46 (0) 70 800 10 68, 0250 280 61
E-post: tolla-per.boork@schneider-electric.com

Kent Abrahamsson, projektledare på Skanska installation
Mobil: +46 (0) 70 258 39 62
E-post: kent.abrahamsson@skanska.se

Pia Rydback, Marknadskommunikationschef Schneider Electric Sverige AB
Mobil: +46 (0)76 149 71 80
E-post: pia.rydback@schneider-electric.com

Om Schneider Electric
Schneider Electric är en global specialist inom energihantering med verksamhet i mer än 100 länder och en världsledande leverantör av integrerade lösningar inom ett flertal marknadssegment; energi- och infrastruktur, industri- och maskinautomation, fastigheter, säkerhet, datacenter och nätverk samt bostäder. Med fokus på att göra energi säker, pålitlig, effektiv och grön sysselsätter företaget 150 000 medarbetare och hade 2013 en omsättning på 24 miljarder Euro, tack vare drivkraften att hjälpa individer och företag att få ut mesta möjliga av sin energi; "Make the most of your energy".

www.schneider-electric.com/se

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Ökad förlust för Multidocker
Leveransförseningar och flytt av produktion är några av förklaringarna.Under perioden januari-september 2019 sjönk både omsättningen, 66,1 MSEK jämfört med 112,1 MSEK motsvarande period föregående år, och resultatet, -21,6 MSEK jämfört med -8,7 MSEK för Multidocker. "Klart under vår målsättning", skriver bolagets vd..
Shape Corp. vinner Swedish Steel Prize 2019
Vinner med sin banbrytande lösning för tillverkning av A-stolpe och tackräcken till bilindustrin. Implementeras hos Ford redan 2020.Vinnaren i det tjugonde Swedish Steel Prize är Shape Corp. från USA. De tilldelas priset för banbrytande användning av martensitiskt stål i en 3D-formad rörkonstruktion för takräcken till bilindustrin. -Shape Corp. visar med..
Varsel i Åmål
Minskade beställningsprognoser i kundsegmentet commercial vehicles. SEM AB i Åmål har i dag och efter att ha informerat berörda fackförbund varslat 14 kollektivavtalsanslutna anställda för uppsägning vid tillverkningsenheten i Åmål där SEM även har sitt huvudkontor. SEM tillverkar tändsystem för motorer och anledningenLäs mer
Nu installeras världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar
Tekniken har stor potential att minska klimatpåverkan Smartroad Gotland har nu börjat installera första sektionen av världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar på allmän väg. Elvägar möjliggör överföring av elektrisk energi från vägen till fordonet under drift. Tekniken har stor potential..
SSAB först i världen med fossilfritt stål på marknaden
Ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden. För första gången presenterades planen för omställningen till fossilfri stålproduktion från järnmalm för över 400 kunder och branschaktörer i..
Unionens konjunkturprognos: Svensk industri oväntat stark
Exporten har gått mot strömmenDen svenska exporten har gått mot strömmen och har utvecklats starkt i år. Men svensk tillväxt har mattats av och det beror främst på minskat bostadsbyggande. Nästa år går industrin in i en svagare period, men Unionens fackklubbar tror på fortsatt högLäs mer
Intertechna inleder samarbete med SKF i Sverige
Intertechna är ett svenskt företag med lång erfarenhet av lösningar för ökad drifttillgänglighet och kvalitet inom produktion. Intertechna levererar idag expertkompetens och systemlösningar för tillståndsbaserat underhåll till den internationella marknaden. SKF levererar rullningslager, tätningar, smörjsystem och service till industri- och fordonsmarknaden..
Dieselmotortillverkaren får order värd över 30 miljoner kronor
Den nya modellen lanserades i september.Cimco Marine AB (publ) har erhållit order för OXE300 från en av sina distributörer i Nord- och Sydamerika, för framförallt statlig användning. Det totala ordervärdet är ca 3 miljoner EUR för basenheterna, exkl. tillbehör, servicekits och reservdelar. LeveransLäs mer
Storaffär på gång för Zander & Ingeström
Aktien handelsstoppades.Under tisdageftermiddagen handelsstoppade Nasdaq Stockholm Christian Berner Tech Trade AB (publ) aktie då det fanns misstänkt informationsläckage gällande dotterbolaget Zander & Ingeströms pågående förhandlingar om en större order inom värmeteknik.  EnligtLäs mer
Så ska svenska leverantörer hänga med på Volkswagens klimatsmarta resa
Vad ska svenska leverantörer tänka på för att hänga med på tåget med klimatneutrala elbilar? – Det är en bra utgångspunkt att det som tillverkas, tillverkas på grön el, säger Sten Forsberg, Director Volkswagen Sverige, som talade på Subcontractor Direct på underleverantörsmässan Elmia Subcontractors första dag. Uppkopplade produkter och teknikLäs..
Batterifabriken stuvar om i ledningen
I augusti i år fick tidigare vdn Daniel Troedsson lämna och nu gör bolaget ytterligare förändringar.I augusti i år fick batteriföretaget Alelions vd Daniel Troedsson lämna företaget. Bakgrunden uppgavs vara den tuffa förändring inom truckmarknaden som inneburit att Alelions försäljning och resultat drastiskt försämrats när de stora..
Alfa Laval öppnar nytt innovations- och testcenter utanför Köpenhamn
Ett testcenter för dekantrar och ett globalt kunskapscenter för livsmedels- och vattenapplikationer.Alfa Laval öppnar ett innovations- och testcenter för dekantrar i Søborg, nordväst om Köpenhamn, Danmark, för att stärka företagets globala ställning inom livsmedel och vatten, två viktiga tillväxtområden för företaget. Den..
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer
Koenigsegg ska anställa hundratals
Biltillverkaren i Ängelholm gasar och söker medarbetare till hela produktionskedjan.Koenigsegg behöver anställa flera hundra personer när produktionen skalas upp i Ängelholm. Det skriver Ny Teknik. Företaget har därför åkt till tech-konferensen Web Summit i Lissabon, för att leta efter talanger. Operativa chefen Halldora von KoenigseggLäs mer
Ekets Mekaniska varslar
Minskad efterfrågan inom fordonsindustrin ligger bakom. Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på Ekets Mekaniska i Örkelljunga. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Företaget tillverkar avancerade detaljer i metall till i huvudsak svensk industri och det är den minskande efterfråganLäs mer