Nyheter

Sveriges två första HTECs invigda

den 27 maj 2009 15:13 Företagsprofil

I mitten av maj invigdes Nordens två första Haas Technical Education Centers (HTEC) vid Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och John Bauergymnasiet i Värnamo. Därmed har etableringen av Haas framgångsrika utbildningsprogram i Sverige inletts och flertalet skolor beräknas bli certifierade inom det närmaste året.

Allt färre ungdomar väljer att satsa på utbildningar för CNC-styrd skärande bearbetning inom tillverkningsindustrin. För att motverka den trenden startade Haas 1996 HTEC-programmet i USA där över 700 skolor är anslutna. Sedan den europeiska lanseringen 2007 har redan fler än 20 olika skolor runt om på kontinenten certifierats och antalet förväntas växa till ett par hundra inom några år.
– Allt som finns runt omkring oss är tillverkat på ett eller annat sätt och CNC-styrd produktion är den centrala tekniken inom det här området. Tyvärr råder det brist på maskinoperatörer vilket kommer att skapa stora problem om vi inte kan vända trenden med hjälp av satsningar som HTEC, säger Haas Europeiska VD Peter Hall i sitt invigningstal.

Både på Bäckadalsgymnasiet och John Bauergymnasiet anser man att ett bakomliggande problem till att så få unga människor lockas till maskinprogrammet är att flertalet ser industrin som en gammaldags och smutsig arbetsplats. Genom att, med Haas hjälp, kunna rusta upp lokaler och erbjuda det senaste inom maskiner, verktyg och pedagogik ska den uppfattningen förändras, förklarar Kristin Alexandersson som ansvarar för HTEC i Sverige genom Haas svenska distributör Edströms AB i Jönköping.
– Ingen skulle komma på tanken att utbilda någon på datorer som är 25 år gamla, så varför är det accepterat att göra det inom CNC-produktion där den tekniska utvecklingen går minst lika snabbt?

På Bäckadalsgymnasiet invigdes landets första HTEC 13 maj tillsammans med 100-talet inbjudan gäster från näringsliv, kommun och utbildningsväsen. Besökarna fick efter tal samt bandklippning se prov på elevernas produktionsfärdigheter med hjälp av CNC-svarvarna SL-10 och TL-1 respektive de vertikala fleroperationsmaskinerna en TM-1P och VF-1. I lokalen finns också flertalet av Haas CNC-simulatorer och datorer som kör Keller CNCPlus-Training, ett banbrytande program som tagits fram för att lära både nybörjare och erfarna operatörer hur man programmerar en Haas-maskin. I en intilliggande modellverkstad används även ytterligare två TM-1P.

Invigningstalare i Jönköping var bland annat kommunalrådet Mats Gren och Tony Grahn som är personalansvarig på Fagerhults Belysning AB. Båda betonade att HTEC-satsningen är ett viktigt steg för att öka utbytet mellan skola och näringsliv.
– Vår region står hela tiden inför nya utmaningar och vi måste anpassa oss efter näringslivets behov inom tillverkningsindustrin för att göra oss mer konkurrenskraftiga, anser Mats Gren.
Invigningens värdar, i form av Gymnasiechef Stefan Hagström och Rektor Hans Lundgren, ser också positivt på satsningen och märker att fler ungdomar lockats till utbildningen tack vare HTEC.
– Redan nu har vi fyllt höstens program och intagningskraven kommer därmed att öka vilket borgar för allt fler riktigt motiverade elever. Vi har även kontakt med lokala företag för att se vilka möjligheter som finns för att också utföra uppdragsutbildningar under kvällstid, säger Hans Lundgren.

Även invigningen av HTEC vid John Bauergymnasiet i Värnamo 14 maj var välbesökt med många representanter från regionens tillverkande företag på plats. Orten, som ligger på gränsen till Gnosjöregionen, har en lång tradition av småskalig produktion.
– Det är få 14-åringar som vet hur det ser ut i industrin idag men med satsningar som HTEC kan vi vända trenden och utbilda framtidens CNC-operatörer med rätt tekniknivå. För att vi ska kunna konkurrera med låglöneländer krävs helt enkelt rätt kompetens för att effektivisera tillverkningen, förklarar huvudtalaren Niclas Mårtensson som är VD för Bufab Lann AB och representant för intresseorganisationen Teknikföretagen.
Än så länge innehåller den nya HTEC-salen i Värnamo av två Haasmaskiner, en MiniMill och en SL-10, samt fyra CNC-simulatorer.

Haas samarbetar med flertalet företag som stödjer HTEC-programmet. Bland dem finns bland annat Keller, Esprit, Sandvik Coromant, Blaser, Urma och Renishaw. Alla svenska HTEC:s etableras av och samarbetar direkt med Edströms AB i Jönköping som är Haas Factory Outlet i Sverige.

Kontaktperson för ytterligare frågor
Kristin Alexandersson, ansvarig för HTEC i Sverige
036-39 20 53 | 0708-39 20 53 | kristin.alexandersson@edstroms.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer
Världens enda modulära profiler i kolfiber
De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden där förhållandet mellan låg vikt och hög hållfasthet är viktigt. Kolfiberprofilerna från CarboSix är en följd av Alusics erfarenheter som tillverkare av aluminiumprofiler och komponenter. De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden..
Ny serie fästen till robotarmar
Mycket snabbt och flexibelt sätt att montera fästet på robotarmen. Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa robotar. COB är en unik serie fästen för Triflex®-kedja samt skyddslang till kollaborativa robotar. Den unika monteringen med hjälp av det silikonfria kardborrebandet gör attLäs mer
Damstahl breddar utbudet - samarbetar med Advances Coupling Limited
Flyttar fram positionerna ytterligare på marknaden. Damstahl är i dag den enda grossisten inom rostfritt stål, som täcker hela spektrumet av rostfria rör och fittings för såväl den tung industri som känsliga miljöer inom läkemedels- och livsmedelsproduktion.  Företaget Advanced Couplings Limited (ACL)Läs mer
Maskin Fransson rekryterar mitt i Coronatider
Maskinleverantören anställer inom sälj för verktyg och verktygsmaskiner. Vi på MaskinFransson är glada att meddela att vi har anställt Peter Blom som säljare. Peter har ca 10 års erfarenhet som säljare av verktyg och verktygsmaskiner.Dessförinnan var han på Scania i drygt 20 år, där många år i produktionen avslutades med 5Läs mer
Nu 50 företag som ställer ut under Temaveckorna - Allt som skulle visats på Elmia Produktionsmässor
Temaveckorna och den nya onlinemässan får fler och fler utställare för varje dag. Här är flera av utställarna!Temaveckorna har fått positivt mottagande och allt fler anmäler sig till den digtala mässan som får fler och fler utställare varje dag.  Mottagandet från företagen och bransch har varit mycket positivt och ett 40-tal har redan anmält sig till..
Vi måste rusta för kommande kriser i industrin – redan nu
Måste få stöd även under återhämtningsfasen.I en debattartikel i NyTeknik skriver Stefan Gustafsson och Stefan Ek företagsledarna i ProtonGroup att små och medelstora industriföretag måste få stöd även under återhämtningsfasen. Svensk industri är motorn i svensk välfärd. 98 procent av alla företagLäs mer
Fortsatt stark utveckling i NOTE under Q2
Utvecklingen mycket stark och samtliga fabriker i Europa och Kina är nu i drift.I slutet av mars och i linje med brittiska myndigheters beslut att begränsa alla icke nödvändiga resor och industriella verksamheter stängdes fabriken i Windsor tillfälligt ned. Fabriken i Windsor svarar för cirka 10% av NOTEs totala försäljning. NedstängningenLäs mer
Areco Metals stärker tillväxtstrategin med nya rekryteringar
Känd tunnplåtsexpert och ny divisionschef på plats.Areco Metals är en av Europas största importörer och lagerhållare av lackerad tunnplåt för byggindustrin. Bolaget är också en viktig leverantör av stålprodukter till främst den nordiska industrin, men levererar även till industrikunder i övriga..
Nya kostnadseffektiva och kompakta robotceller för svetsning
ArcWorld Mini och Micro från Yaskawa.ArcWorld är framtagen för att ge snabb igångkörning och hög produktivitet och kräver en liten yta. Med ArcWorld kan du snabbt ställa om produktionen för att producera olika långa serier. Fördelarna med ArcWorld är många. De är lätta att installera, lättaLäs mer
?Producera mer konkurrenskraftigt med en Cobot
Cobots för små och medelstora företag.Solectro AB är numer också återförsäljare för Kassow Robot som utvecklar och producerar unikt effektiva, industriella, samarbetsvänliga 7-axliga robotar – så kallade Cobots. Kassows Cobots är trots sin stora räckvidd extremt kraftfulla, snabba och lämpligaLäs mer
Damaskus lanserar roll-up skydd
Portabel och lätt att rengöra.Damaskus Maskinskydd kan nu, tillsammans med sin italienska partner P.E.I, presentera ett nytt mobilt Roll-Up-skydd. – En unik skyddslösning som är utmärkt i dessa coronatider, säger Peter Almqvist, vd på Damaskus Maskinskydd. Företagets nya skyddslösningLäs mer
Europeisk handlingsplan för bilindustrins omstart
En kick-start, säger FKG:s Fredrik Sidahl.FKG-Fordonskomponentgruppen skrev igår i sitt nyhytsbrev att den europeiska fordonssektorn – fordonstillverkare, leverantörer, bilhandlare, verkstäder och gummiverkstäder – har i skuggan av Covid-19 antagit en gemensam handlingsplan. Detta i syfte förLäs mer
Stor undersökning visar att utsikten för underleverantörer till fordonsindustrin förvärras
Detta visar senaste undersökningen från CLEPA European Association och Automotive Suppliers.En enkätundersökning som gjorts bland Europas underleverantörer till fordonsindustrin i spåren av Coronakrisen visar att sektorns syn på läget har förvärrats avsevärt de senaste veckorna  Över 90 procent av företagen förväntar sig en..
Jernkontoret står värd för ESTAD 2021
En viktig mötesplats för stålproducenter, stålanvändare, fabriksleverantörer, forskningsinstitut samt universitet från hela världen. Mellan 14-18 juni 2021 står Jernkontoret värd för den femte upplagan av konferensen The European Steel Technology and Application Days, ESTAD 2021 – en betydelsefull teknisk konferens och mötesplats för europeisk stålindustri. ESTAD..