Nyheter

Sveriges två första HTECs invigda

den 27 maj 2009 15:13 Företagsprofil

I mitten av maj invigdes Nordens två första Haas Technical Education Centers (HTEC) vid Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och John Bauergymnasiet i Värnamo. Därmed har etableringen av Haas framgångsrika utbildningsprogram i Sverige inletts och flertalet skolor beräknas bli certifierade inom det närmaste året.

Allt färre ungdomar väljer att satsa på utbildningar för CNC-styrd skärande bearbetning inom tillverkningsindustrin. För att motverka den trenden startade Haas 1996 HTEC-programmet i USA där över 700 skolor är anslutna. Sedan den europeiska lanseringen 2007 har redan fler än 20 olika skolor runt om på kontinenten certifierats och antalet förväntas växa till ett par hundra inom några år.
– Allt som finns runt omkring oss är tillverkat på ett eller annat sätt och CNC-styrd produktion är den centrala tekniken inom det här området. Tyvärr råder det brist på maskinoperatörer vilket kommer att skapa stora problem om vi inte kan vända trenden med hjälp av satsningar som HTEC, säger Haas Europeiska VD Peter Hall i sitt invigningstal.

Både på Bäckadalsgymnasiet och John Bauergymnasiet anser man att ett bakomliggande problem till att så få unga människor lockas till maskinprogrammet är att flertalet ser industrin som en gammaldags och smutsig arbetsplats. Genom att, med Haas hjälp, kunna rusta upp lokaler och erbjuda det senaste inom maskiner, verktyg och pedagogik ska den uppfattningen förändras, förklarar Kristin Alexandersson som ansvarar för HTEC i Sverige genom Haas svenska distributör Edströms AB i Jönköping.
– Ingen skulle komma på tanken att utbilda någon på datorer som är 25 år gamla, så varför är det accepterat att göra det inom CNC-produktion där den tekniska utvecklingen går minst lika snabbt?

På Bäckadalsgymnasiet invigdes landets första HTEC 13 maj tillsammans med 100-talet inbjudan gäster från näringsliv, kommun och utbildningsväsen. Besökarna fick efter tal samt bandklippning se prov på elevernas produktionsfärdigheter med hjälp av CNC-svarvarna SL-10 och TL-1 respektive de vertikala fleroperationsmaskinerna en TM-1P och VF-1. I lokalen finns också flertalet av Haas CNC-simulatorer och datorer som kör Keller CNCPlus-Training, ett banbrytande program som tagits fram för att lära både nybörjare och erfarna operatörer hur man programmerar en Haas-maskin. I en intilliggande modellverkstad används även ytterligare två TM-1P.

Invigningstalare i Jönköping var bland annat kommunalrådet Mats Gren och Tony Grahn som är personalansvarig på Fagerhults Belysning AB. Båda betonade att HTEC-satsningen är ett viktigt steg för att öka utbytet mellan skola och näringsliv.
– Vår region står hela tiden inför nya utmaningar och vi måste anpassa oss efter näringslivets behov inom tillverkningsindustrin för att göra oss mer konkurrenskraftiga, anser Mats Gren.
Invigningens värdar, i form av Gymnasiechef Stefan Hagström och Rektor Hans Lundgren, ser också positivt på satsningen och märker att fler ungdomar lockats till utbildningen tack vare HTEC.
– Redan nu har vi fyllt höstens program och intagningskraven kommer därmed att öka vilket borgar för allt fler riktigt motiverade elever. Vi har även kontakt med lokala företag för att se vilka möjligheter som finns för att också utföra uppdragsutbildningar under kvällstid, säger Hans Lundgren.

Även invigningen av HTEC vid John Bauergymnasiet i Värnamo 14 maj var välbesökt med många representanter från regionens tillverkande företag på plats. Orten, som ligger på gränsen till Gnosjöregionen, har en lång tradition av småskalig produktion.
– Det är få 14-åringar som vet hur det ser ut i industrin idag men med satsningar som HTEC kan vi vända trenden och utbilda framtidens CNC-operatörer med rätt tekniknivå. För att vi ska kunna konkurrera med låglöneländer krävs helt enkelt rätt kompetens för att effektivisera tillverkningen, förklarar huvudtalaren Niclas Mårtensson som är VD för Bufab Lann AB och representant för intresseorganisationen Teknikföretagen.
Än så länge innehåller den nya HTEC-salen i Värnamo av två Haasmaskiner, en MiniMill och en SL-10, samt fyra CNC-simulatorer.

Haas samarbetar med flertalet företag som stödjer HTEC-programmet. Bland dem finns bland annat Keller, Esprit, Sandvik Coromant, Blaser, Urma och Renishaw. Alla svenska HTEC:s etableras av och samarbetar direkt med Edströms AB i Jönköping som är Haas Factory Outlet i Sverige.

Kontaktperson för ytterligare frågor
Kristin Alexandersson, ansvarig för HTEC i Sverige
036-39 20 53 | 0708-39 20 53 | kristin.alexandersson@edstroms.com

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Protolab investerar i nytt metrologiskt labb
Ser en ökad efterfrågan på snabbare mätning och certifiering av prototyper och delar.Mot bakgrund av den ökande efterfrågan på snabbare mätning och certifiering av prototyper och delar öppnar nu Protolabs, världens snabbaste tillverkare av anpassade prototyper och produktionsdelar i låga volymer, sitt nya metrologiska laboratorium. ProtolabsLäs mer
Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..