Nyheter

Svets - ett hantverk för robot och människa

den 22 december 2015 14:18 Företagsprofil

Det är få industriella processer som genererar så mycket stolthet över hantverkskunnande som svetsning. Samtidigt är det få processer som automatiseras och robotiseras i så hög grad som svetsning.

Det finns utrymme för både hantverket och den manuella svetsningen som den starkt automatiserade.

När man tänker automatiserad svetsning går tankarna ofta till bilindustrin, där mekaniseringen gått långt och där robotar under många år svetsat chassin och karosser. Av de för närvarande 3 500 robotar som jobbar i Sverige återfinns 2 200 i bilindustrin. De flesta av dem svetsar.

Men automatiseringen slår också igenom i allt större utsträckning i generell industri. Alltfler svetsare får en svetsande robot till granne i verkstäderna.

Men samtidigt som automatiseringen ökar är det ingenting som talar för att svetsaren skulle komma att ersättas av roboten. Det kommer alltid att finnas behov av den mänskliga svetsaren och hans kunskaper.
Det betyder bara att svetsning är en process som appliceras i så många olika sammanhang att det finns utrymme för flera sätt att utföra den på, av både människor och maskiner.
Som i andra robotsammanhang utvecklas robotsvetsningen och många aktörer jobbar för att utveckla nya applikationer. Automationsföretag, robotintegratörer, robotutvecklare.

Robotar som bara svetsar
Österrikiska IGM har hittat sin nisch genom att specialiera sig på svetsande robotar.

– Robotarna byggs för svetsare av svetsare, säger Peder Edholm på IGM. De flesta robottillverkare bygger multi purpose-robotar som ska kunna måla, paketera, svetsa och allt möjligt.

Det visade sig att verkstadspersonal inte kunde hantera robotarna så enkelt som man ville, och följden blev skräddarsydda robotar för just svetsning.

– Funktionerna finns hos de flesta robotar, men kan vara lite krångliga att hitta i programvaran. Genom att skapa en robot med en mjukvara för ett speciellt ändamål kan man göra det betydligt enklare.

– Det viktigaste i sammanhanget är förstås mjukvaran. Den är gjord särskilt för svetsning och svetsaren har direkt tillgång till de funktioner han behöver för svetsning. Det gör allting så mycket enklare, när man direkt har tillgång till funktioner man behöver för ändamålet.

Har inte tid

– Vi kan se att det fortfarande finns en otroligt stor potential om man ser till robottäthet i framför allt små och medelstora verkstäder, säger Edholm.

– I de stora verkstäderna har man ofta kommit väldigt långt, men det finns fortfarande mycket manuell svetsning som kan gå i robot på små och medelstora företag. Där ser vi störst tillväxtpotential.

Men Peder Edholm stöter på samma problem som de flesta andra i branschen; trögheten att ta steget till automation.

– Det är kräver mycket energi för oss som ligger ute och försöker sälja automation. Företagarna har mycket att göra, de måste koncentrera sig på produktionen har har inte tid att fundera över nya lösningar. En vd i en medelstor verksamhet har hundra olika frågor att ta ställning till varje dag och det kan vara svårt att lägga tid på en fråga som oftast inte är akut.

Samtidigt ökar trycket på företagen att de måste titta på nya lösningar och öka sin automationsgrad för att vara konkurrenskraftiga.

– Det finns exempel på företag som investerat i automation och därmed räddats från nedläggning.

– Jag har flera sådana aktuella case, men där de ändå inte kommer till skott. Och det beror just på att de inte har tid.

– Jag brottas mycket med det här i mitt dagliga jobb och försöker förse kunderna med pay off-kalkyler och visa på lönsamma investeringar. Visa att det är en smart idé.

– Det behöver inte bara vara robotar. Det finns väldigt mycket svetsmekanisering överlag, enkla lösningar som ofta är extremt lönsamma att ta in.

– Men en robot är en ganska enkel grej att köpa. Det är inte så mycket engineering i en robotcell egentligen, utan ganska mycket standard och uppbyggt på moduler, anpassat till olika geometrier.

– Det finns inga stora överraskningsmoment i en robotinvestering.

Läs hela reportaget i Svensk Verkstad nummer 6.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Coronakrisen utbildar oss i hållbarhet
Är vi korkade eller kommer vi skapa robusta system? Experten från Göteborgs Tekniska College ser två alternativ.– Hållbarhet är inte bara ekologi och miljö. Det måste man jobba med på alla plan; ekologi, socialt och ekonomiskt. Vi måste skapa robusta system, säger Johan Bengtsson, lärare på Göteborgs Tekniska College och motorn bakom..
Microprecision kör med full styrka i krisen
Men framtiden är oviss. Microprecision i Kungsängen är kanske, som vd Rade Paunovic säger, ett ganska atypiskt företag i dessa kristider. – Vi har inte dragit ner personal-styrkan utan kör för fullt, säger han. I nästa andetag måste han dock konstatera att visst påverkas manLäs mer
Investeringsvilja finns – men företagen avvaktar
Nu är det blivit spridda skurar...säger Matts Spångberg SVMF- branschorganisationen för importörer och leverantörer av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation och robot i Sverige I en artikel i Svensk Verkstad Magasin i slutet av april kom kunniga röster till tals angående läget om industrins investeringar inom maskin- och..
Från ånglok till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer
Ett undertecknat kontrakt blev avgörande för företagets framtida inriktning. Den 28 april fyller spjutspetsföretaget i Trollhättan 90 år - läs om företagets resa.Den 28 april är det 90 år sedan ånglokstillverkaren Nohab i Trollhättan undertecknade kontraktet som gjorde dem till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer. Idag heter företaget..
Från minuter till sekunder – en effektivare mätrutin för bockade rör
Det svenska verkstadsföretaget minskar cykeltiderna för rörmätning till mindre än tio sekunder.Lösningen stavas inspektionssystemet TubeInspect P16 och mjukvaran BendingStudio. Blomberg & Stensson AB i Katrineholm driver en flexibel produktion som tillverkar allt från prototyper till serieproduktion i små och medelstora serier. De erbjuder ävenLäs mer
Snart kommer temaveckorna: Allt som skulle visats på Produktionsmässorna 2020
Svensk Verkstad Media kommer tillsammans med Qimtek att ha två digitala temaveckor med Elmia Produktionsmässor - maskinerna, verktygen och automationslösningarna. Så håll utkik!Under de två temaveckorna får du presentera de maskiner, verktyg och automationslösningar eller något annat som ni tänkte visa på mässan. Missa in den här unika..
Det är svårt att inte ha kul på jobbet säger vd:n
Jag gör inte revolution som ny vd för företaget. Conny Erixon tillhör den kategori vd:ar som lärt sig organisationen från grunden och arbetat sig till sin plats i ledningen. – Jag gillar att vara chef, säger han. Man får en helhetssyn och får möjlighet att driva sina idéer. Förra året tog han överLäs mer
Kunskapstest online - en hit för svensk industri
-Det finns en stor kunskapstörst inom svensk industri, säger grundaren Hans Bergmark, som själv har en bakgrund inom verkstadsindustrin. Svensk industri törstar efter kunskap. Det är en helt ovetenskaplig men ändå väl underbyggd slutsats vi drar sedan Manufacturing Guides Industri-Quiz varit online i omkring ett halvår. – Efter nio månader har 33 000..
Vattenskärning förvandlar avfall till mervärde
Genom att använda vattenskärningtekniken för att skära ut hål istället för att borra dem, kan restmaterialet sparas, formas och återanvändas.Vid bearbetning av dyra material är det viktigt att minimera avfallet. I detta exemplet visar vi hur man kan producera Inconel-cylindrar och spara material i bearbetningsprocessen. Genom att använda vattenskärningtekniken för att..
Så kan 3D revolutionera underhållsbranschen
På Volvo Cars utvecklas det smarta underhållet på alla fronter. En viktig del av detta är 3D-skrivarna.De ser inte mycket ut för världen. Små, vita plastlådor med ett roterande föremål i mitten. Men de håller på att skapa en revolution inom underhåll.  Mohamad Abosh ansvarar för utvecklingen av det smarta underhållet på Volvo Cars...
Nu öppnar Underhållsmässan - som planerat
Besökare som besökt riskområden för coronavirus de senaste två veckor ombeds stanna hemma. I övrigt finns beredskap på plats och mässan bjuder övriga besökare på fullspäckat program i vanlig ordning.Två år går fort......och det är faktiskt redan dags för ännu en Underhållsmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Globalt har några större..
Tranemo Metal växlar upp
Efter en stor investering tappade legoföretaget en stor kund, men nu har man kavlat upp ärmarna och tänker nytt.Efter en tuff tid kavlar Tranemo Metal upp ärmarna, tänker nytt och bygger om organisationen för att ta sig an marknaden med förnyade krafter.– Det är fortfarande en utmaning, men nu känns det som vi är på rätt spår, säger..
Vd-intervju: Han sluter cirkeln i Closed Loop Manufacturing
Med en far som var bergsingenjör hade han stål i blodet redan när han kom till världen i Grytnäs för 53 år sedan. Idag leder rumpmasen Siemens Digital Industries Softwares verksamhet i Norden.Det har runnit en hel del vatten under broarna mellan dessa två milstolpar i Mats Fribergs liv och karriär. När han växte upp följde familjen faderns arbetssituation och det..
Underhållsmässan i Göteborg fortsätter att växa
Den 10-13 mars öppnas dörrarna till norra Europas största mötesplats inom drift- och underhållsverksamhet. – Det här är den industrimässa hos oss som har vuxit snabbast de senaste åren, säger Anna Jarnö, Business Manager på Svenska Mässan i Göteborg.  Underhållsmässan räknar med minst 10 000 besökare och drygt 330..
Duon som lockar svenskarna till Düsseldorf
Mindre stressade besökare i Tyskland Med rör och tråd i fokus fortsätter parallellmässorna Tube och Wire att locka branschen till tyska Düsseldorf. Många av dem är svenskar och skandinaver. – Tube, Wire och Elmia Automation är våra viktigaste mässor, konstaterar Anders Henriksson, vd påLäs mer