Nyheter

VI GÖR DIG BÄTTRE
JCK Produkter i Sävsjö AB
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållning
SMC Automation AB
Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Scania: Styrelsen drar tillbaka förslag om utdelning
Scania CV AB
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
Svensk Verkstad
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Lichron AB
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Mitsubishi Electric Europe B.V.
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Epiroc vinner stororder för gruvutrustning och service från Codelco i Chile
Epiroc Rock Drills AB
Teknikföretagen släpper lektionsmaterial med koppling till Coronakrisen
Teknikföretagen
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB

Nyheter

TIMTOS pekar ut riktningen

den 27 mars 2013 20:20 Företagsprofil

Svenska återförsäljare hämtar inspiration 
på tongivande maskinmässa i Taiwan


Taiwan är världens största maskinbyggarland.
– Där finns fler maskinbyggare än i Japan, Sydkorea och USA tillsammans, säger Henrik Fransson på Maskin AB A Fransson.
I mars åker han tillsammans med kollegor och kunder till Asiens största maskinmässa i Taipei, Taiwan. TIMTOS är tongivande och sätter trenden för vilka maskinnyheter vi kan förvänta oss i år.

USA har IMTS i Chicago, Europa har EMO i Hannover och Milano. Och Asien har TIMTOS, JIMTOF (Japan) och SIMTOS (Sydkorea). I år arrangeras TIMTOS biennala mässan mellan den 5 och 10 mars.
– Utöver EMO är det den absolut viktigaste mässan, säger Henrik Fransson. Vi åker varje gång den arrangeras.
Detsamma gör Thomas Jacobsson och kollegor på Ahlsell Maskin och Magnus Chronholm & co på Lichron. Bland andra svenska maskinsäljare.
Anledningen inte bara att se nyheterna för året. Det är nämligen här de visas först och det är här industrivärlden får reda på hur årets maskintrender ser ut. Hur väl maskinbyggarna matchat önskemålen från kunder runtom i världen, hur väl kommunikationen fungerat mellan agenterna i bland annat Sverige och de maskinbyggande företagen i främst Asien.
– Det här är också vår främsta arena för att träffa våra huvudmän och diskutera produkter och strategier, prata framtidsplaner, delge dem våra förhoppningar och våra kunders önskemål, säger Henrik Fransson vars företag representerar åtta taiwanesiska maskintillverkare, främst Quaser, You Ji och Goodway.
Dessutom kommer den japanska tillverkaren JTEKT/Toyoda att finnas på plats tillsammans med en del andra japanska tillverkare.
Thomas Jacobsson, Ahlsell Maskin, har tre taiwanesiska huvudmän att besöka på mässan; Pinnacle, Akari och CNC Takang.
– I den mån det kommer svenska besökare, vilka är relativt få, gör vi tjänst i montrarna, men i huvudsak är vi där för att träffa våra huvudmän och titta på nyheter.

Taiwan tar över
TIMTOS är kanske den starkast växande maskinmässan för närvarande. Och det har sin förklaring.
– Taiwan är det största maskinbyggarlandet i världen just nu, sett till antalet tillverkare, säger Henrik Fransson. Det rör sig om ungefär 400 idag.
Det lilla öriket har en kraftig teknisk utveckling och tar över rollen som ledande maskinnation i allt större utsträckning.
– Japanska tillverkare lägger ut alltmer jobb i Taiwan, säger Magnus Chronholm på Lichron. Det om något betyder att de kommit upp på en väldigt hög teknisk nivå.
Henrik Fransson håller med:
– De är duktiga på pris och teknik, har hunnit ikapp i den tekniska utvecklingen och i vissa fall till och med gått om länder som Japan. Japan kan inte konkurrera med Taiwan när det gäller vertikala fleroperationsmaskiner längre. Horisontella är nästa steg. Det är ett tydligt kvitto på att Taiwan är ett teknikland i stark utveckling.
– Taiwan utvecklas hela tiden och blir bättre  och bättre på teknik och bygger idag alla typer av maskiner. Det dyker upp nya tillverkare hela tiden och därför kan det också vara intressant om något nytt spännande har tillkommit. Svaren får man oftast på TIMTOS, säger Thomas Jacobsson.
 Maskin AB A Fransson tillhör de frekventa svenska besökarna på mässan i taiwanesiska Taipei.
– Vi har besökt mässan varje gång den arrangerats sedan 80-talet, säger Henrik Fransson. Det vill säga sedan vi började sälja taiwanesiska maskiner. I början var det Dahlih under 15 år, men vi avvecklade den i mitten av 80-talet sedan företaget fick en sämre utveckling. Då fick vi upp ögonen för Quaser och det har sedan dess varit vår största och viktigaste agentur.  
– Det är en säker maskin och vi säljer stadigt 20-25 maskiner årligen, även under sämre tider. Totalt har det blivit runt 250 maskiner sedan den första levererades 1995.

Lyhörda taiwaneser
Förhållandet till de tawanesiska maskintillverkarna är väldigt gott, konstaterar Henrik Fransson, som framhåller deras lyhördhet.
– De lyssnar på vad vi och våra kunder har att säga. Behoven skiljer sig från land till land, men trots att Sverige är en förhållandevis liten marknad, lyssnar de till önskemålen och genomför gärna förändringar i enlighet med det om det är möjligt. De tar till sig konstruktiv kritik och genomför förbättringar snabbt.
I början av mars reser alltså de här tre svenska maskinsäljarna till Taipei International Machine Tool Show. Vi ser fram emot att få deras rapport i nr 2...

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer