Nyheter

TIMTOS pekar ut riktningen

den 27 mars 2013 20:20 Företagsprofil

Svenska återförsäljare hämtar inspiration 
på tongivande maskinmässa i Taiwan


Taiwan är världens största maskinbyggarland.
– Där finns fler maskinbyggare än i Japan, Sydkorea och USA tillsammans, säger Henrik Fransson på Maskin AB A Fransson.
I mars åker han tillsammans med kollegor och kunder till Asiens största maskinmässa i Taipei, Taiwan. TIMTOS är tongivande och sätter trenden för vilka maskinnyheter vi kan förvänta oss i år.

USA har IMTS i Chicago, Europa har EMO i Hannover och Milano. Och Asien har TIMTOS, JIMTOF (Japan) och SIMTOS (Sydkorea). I år arrangeras TIMTOS biennala mässan mellan den 5 och 10 mars.
– Utöver EMO är det den absolut viktigaste mässan, säger Henrik Fransson. Vi åker varje gång den arrangeras.
Detsamma gör Thomas Jacobsson och kollegor på Ahlsell Maskin och Magnus Chronholm & co på Lichron. Bland andra svenska maskinsäljare.
Anledningen inte bara att se nyheterna för året. Det är nämligen här de visas först och det är här industrivärlden får reda på hur årets maskintrender ser ut. Hur väl maskinbyggarna matchat önskemålen från kunder runtom i världen, hur väl kommunikationen fungerat mellan agenterna i bland annat Sverige och de maskinbyggande företagen i främst Asien.
– Det här är också vår främsta arena för att träffa våra huvudmän och diskutera produkter och strategier, prata framtidsplaner, delge dem våra förhoppningar och våra kunders önskemål, säger Henrik Fransson vars företag representerar åtta taiwanesiska maskintillverkare, främst Quaser, You Ji och Goodway.
Dessutom kommer den japanska tillverkaren JTEKT/Toyoda att finnas på plats tillsammans med en del andra japanska tillverkare.
Thomas Jacobsson, Ahlsell Maskin, har tre taiwanesiska huvudmän att besöka på mässan; Pinnacle, Akari och CNC Takang.
– I den mån det kommer svenska besökare, vilka är relativt få, gör vi tjänst i montrarna, men i huvudsak är vi där för att träffa våra huvudmän och titta på nyheter.

Taiwan tar över
TIMTOS är kanske den starkast växande maskinmässan för närvarande. Och det har sin förklaring.
– Taiwan är det största maskinbyggarlandet i världen just nu, sett till antalet tillverkare, säger Henrik Fransson. Det rör sig om ungefär 400 idag.
Det lilla öriket har en kraftig teknisk utveckling och tar över rollen som ledande maskinnation i allt större utsträckning.
– Japanska tillverkare lägger ut alltmer jobb i Taiwan, säger Magnus Chronholm på Lichron. Det om något betyder att de kommit upp på en väldigt hög teknisk nivå.
Henrik Fransson håller med:
– De är duktiga på pris och teknik, har hunnit ikapp i den tekniska utvecklingen och i vissa fall till och med gått om länder som Japan. Japan kan inte konkurrera med Taiwan när det gäller vertikala fleroperationsmaskiner längre. Horisontella är nästa steg. Det är ett tydligt kvitto på att Taiwan är ett teknikland i stark utveckling.
– Taiwan utvecklas hela tiden och blir bättre  och bättre på teknik och bygger idag alla typer av maskiner. Det dyker upp nya tillverkare hela tiden och därför kan det också vara intressant om något nytt spännande har tillkommit. Svaren får man oftast på TIMTOS, säger Thomas Jacobsson.
 Maskin AB A Fransson tillhör de frekventa svenska besökarna på mässan i taiwanesiska Taipei.
– Vi har besökt mässan varje gång den arrangerats sedan 80-talet, säger Henrik Fransson. Det vill säga sedan vi började sälja taiwanesiska maskiner. I början var det Dahlih under 15 år, men vi avvecklade den i mitten av 80-talet sedan företaget fick en sämre utveckling. Då fick vi upp ögonen för Quaser och det har sedan dess varit vår största och viktigaste agentur.  
– Det är en säker maskin och vi säljer stadigt 20-25 maskiner årligen, även under sämre tider. Totalt har det blivit runt 250 maskiner sedan den första levererades 1995.

Lyhörda taiwaneser
Förhållandet till de tawanesiska maskintillverkarna är väldigt gott, konstaterar Henrik Fransson, som framhåller deras lyhördhet.
– De lyssnar på vad vi och våra kunder har att säga. Behoven skiljer sig från land till land, men trots att Sverige är en förhållandevis liten marknad, lyssnar de till önskemålen och genomför gärna förändringar i enlighet med det om det är möjligt. De tar till sig konstruktiv kritik och genomför förbättringar snabbt.
I början av mars reser alltså de här tre svenska maskinsäljarna till Taipei International Machine Tool Show. Vi ser fram emot att få deras rapport i nr 2...

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Lasersvetsning i fokus när Permanova stod värd
Laserdagen arrangeras två gånger per år för att öka industrins användning av laserteknik och utgöra en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.Torsdagen den 17 oktober ägde årets andra upplaga av laserdagen rum. Värdar var Permanova Lasersystem AB i Mölndal, som arrangerade evenemanget i samarbete med Lasergruppen. Bland talarna fanns representanter från en rad..
Industrilås storsatsar i Nässjö
Bygger en fabrik som är dubbelt så stor som den gamla.Industrilås köper en 63 500 kvm stor tomt av Nässjö kommun. Den ligger på Södergården 1 i södra delarna av Nässjö. Tomten kommer markberedas av kommunen och byggstart för Industrilås nya fabrik och kontor beräknas påbörjas inom en snar framtid. – I dagLäs mer
Från 1000 komponenter till 70
Fordonskomponentgruppen listar 7 områden med nya möjligheter när elbilarna rullar ut i världen.Från 1 000 till 70 komponenter. Så dramatiskt blir det när bensinmotorn ersätts med elmotorn. Men samtidigt dyker det upp andra helt nya möjligheter för dagens leverantörer när fordonsflottan ska elektrifieras. Peter Bryntesson, Senior Advisor på FKGLäs mer
Premiär på Elmia för ny koncern inom plåtbearbetning
Företagen från Gnosjö, Värnamo och Ljungby kompletterar varandra och siktar nu på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.En helt ny industrikoncern har tagit klivet ut i rampljuset. GLS Industries siktar på att bli Europas starkaste aktör inom plåtbearbetning.– Tillsammans når vi högre och längre! säger vd Jens Petersson. Bakom GLS Industries..
Ford avslöjar klassiskt namn på sin nya elbil:
Världspremiär måndag den 18 novemberPå måndag ska Fords nya elbil avtäckas för omvärlden, men redan idag stod det klart att den helt nya, helelektriska SUV:en kommer bära det ikoniska ponny-emblemet och heta Ford Mustang Mach-E. Helelektriska Ford Mustang Mach-E har världspremiär på måndagLäs mer
Spitze investerar i ytterligare en DMG MORI
Spitze tillverkar flexibla och ergonomiska förpackningslösningar. Spitzes andra maskin från DMG MORI har nu installerats och är igång.Först köpte företaget en CMX 50 U, en 5-axlig fräs och nu en NLX 2000 SY, en svarv med LNS stångmagasin Quick Load Servo 80. Spitze valde den här svarven för man har jobbat i SL- ochLäs mer
Husqvarna möter framtidens utmaningar med nyfikenhet
Per Ericsons berättar från Elmia Subcontractor om tre framgångsrecept för framtiden!Kundens förväntningar ökar. Allt ska vara uppkopplat. Effektiviteten står i fokus. Utmaningar som Husqvarna Group ställs inför varje dag. Och de lär inte minska i framtiden. Så hur möter det globala företaget dessa utmaningar? Två utmaningar sticker utLäs mer
Ny typ av skär till frässkärserien VPX200
Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, nu med en helt ny typ av skär. Mitsubishi Materials högpresterande vändskärsfräs med tangentiella skär, frässkärserie, VPX200, har breddat sitt sortiment med en helt ny typ av skär. Det nya vändskäret, med så kallad L-spånbrytare, kommer nu att erbjudas..
Ny design på verktygshållare från MAPAL
Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande. Sedan 1993, har Mapal byggt upp ett brett produktprogram av verktygshållare, från spännpatroner till kundanpassade hydraul- chuckar. Företaget tillkännager nu en helt ny design på detta produktprogram. På detta sätt kommer inte bara hållarna ha likaLäs mer
Youtubern Simone Giertz ska locka ungdomar till industrin
På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning är robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på Elmia Subcontractor torsdag den 14 november.Den 12–15 november anordnas Elmia Subcontractor i Jönköping. På initiativ av Gnosjö Automatsvarvning finns världskända robotuppfinnaren och youtubern Simone Giertz på plats för att föreläsa.  Simone Giertz..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
Med en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar. Definitiva dragplåster var den stora portalmaskinen MCR-S samt de nya robotlösningarna ARMROID och STANDROID. Med en..
Automatisering, digitalisering och bearbetning när Okuma deltog på EMO 2019
xxMed en monter på ungefär 1 500 kvm, visade Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, en rik portfölj av ny teknik vid årets EMO i Hannover. Besökare fick uppleva det senaste inom maskiner, styrsystem, automatiseringsteknik och industri 4.0-lösningar.Läs mer
Vännäs Verkstad utökar maskinparken - först ut med det senaste igen
Med kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest är 3D-printade polymerdetaljer i kombination med plåt och metallkomponenter en framgångsfaktor för legoföretaget.Det är snart två år sedan den första HP Jet Fusion 3D skrivaren i Norden installerades hos Vännäs Verkstad, en HP Jet Fusion 4210. När HP släppte sin nästa modell, 5210 som är anpassad..
Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer