Nyheter

Två nya HTEC-centra i Tyskland

den 18 juni 2012 08:19 Företagsprofil

Under senare tid har tillverkningsbranschen i Tyskland uppvisat en stark export, fulltecknade orderböcker och kontinuerlig tillväxt, något som har hjälpt till att göra landets ekonomi till den friskaste i Eurozonen. För att nästa uppgång inte ska åtföljas av en krasch måste företagen oavbrutet investera i nästa generations ingenjörer och tekniker. Tillverkningsföretagen har aldrig särskilt lätt att hitta kvalificerad personal, men vissa skolor i landet gör allt vad de kan för att se till att deras studenter är så väl förberedda som möjligt för potentiella arbetsgivare.
Under april och maj 2012 har Haas Automation Europe invigt två helt nya HTEC-centra (Haas Technical Education Centres): den 27 april i Steinfurt, Nordrhein-Westfalen, och den 3 maj i Horb am Neckar, Baden-Württemberg.
Det första av dessa två nya HTEC-centra är ett samarbete mellan HFO-leverantören ARO-tec och Steinfurts tekniska yrkesskola (Berufskolleg der Technischen Schulen Steinfurt). Detta är HFO-leverantören ARO-tecs andra fullutrustade HTEC-center som vid invigningen var det 60:e HTEC-centret i Europa.
Skolan är utrustad med en Haas TL-1 CNC Toolroom-fräs och en Haas CNC Mini Mill-fräs, samt fyra Haas CNC-simulatorer plus utbildnings- och programmeringssystem som studenterna har tillgång till i skolans datorlaboratorier. Graweloh Bernhar är rektor för skolans avdelning för metallbearbetning: ”Vårt samarbete med Haas Automation gör att vi kan erbjuda våra studenter utbildningsmöjligheter på mycket höga nivåer”, säger han. ”Den rena och bekväma arbetsplatsen har också hjälpt oss att förändra bilden av CNC-utbildningarna från ”smutsiga garage” till spännande högteknologi.” Detta är extra viktigt när man försöker göra en yrkesutbildning attraktiv för tonåringar. Roland Lebioda från HFO-leverantören ARO-tec:
”Innovation inom produktion handlar inte bara om erfarna anställda och företag. Innovationen kommer mycket ofta från gräsrötterna: från mycket skickliga studenter från skolor som den här, och Tysklands välkända lärlingsprogram”.
Skolans rektor Thomas Dues beskriver det så här: ”Skolor och industri behöver ha ett betydligt närmare samarbete. Med det här nya HTEC-centret kan vi fortsätta att få fram studenter som har just de färdigheter som arbetsmarknaden behöver”.
Barbara Thomas-Klosterkamp är rektor för Steinfurts utbildningskontor. Hon deltog också i invigningen där hon underströk vikten av att ha fått ett nytt HTEC-center till regionen.

Det andra av Tysklands två nya HTEC-centra öppnades bara några dagar senare, den 3 maj i Horb, en stad som är typisk för södra Tysklands landsbygd, där det finns många små till medelstora företag som arbetar inom mekaniksektorn. Den nya anläggningen är en del av yrkesskolan Gewerbliche und Hauswirtschaftliche Schule som drivs under DREHER AG, HFO-leverantör för södra Baden-Württemberg.
Studenterna på skolans program för maskinbearbetning och produktionsteknik skaffar sig färdigheter på en Haas 5-axlig CNC-fräs och en Haas ST-10 CNC-svarv. Flera klassrum har också konverterats till kompletterande utbildningsenheter med extraprodukter som har levererats av HTEC-industripartnerföretag.
Den officiella invigningen utfördes i skolans aula av skolans rektor Jochen Lindner, som tog emot representanter från Haas Europe och DREHER AG, samt Freudenstadts kommunråd, dr Michael Klaus Rückert.
Jochen Lindner tackade sin lärarkår och alla som har varit med om grundandet av HTEC-centret för deras engagemang: ”Investeringar i det här nya CNC-utbildningscentret handlar inte bara om att investera i studenternas framtid”, sade han, ”utan det handlar också om långsiktigt förtroende för regionens tillverkningssektor”.
Ett lands ekonomiska framgångar styrs av välståndet och konkurrenskraften i dess individuella regioner. Genom att investera i HTEC-centra gör skolorna i Nordrhein-Westfalen och Baden-Württemberg allt de kan för studenterna och även för de lokala företagen.

Bilden: Invigning av Haas HTEC-centren i Tyskland i Steinfurt (övre bilden) och Horb am Neckar (undre).

Haas Produktinformation:
Haas TL-1 är en manuell CNC Toolroom-svarv med en maximal kapacitet på 406 x 737 mm, 406 mm svängning, 5,6 kW vektordrivning, en A2-5-spindel på 2000 varv/min, IPS-system (Intuitive Programming System), ett programminne på 1 MB, minnesnyckel, en 15-tums LCD-färgskärm och en USB-port. TL-1 drivs med enfas- eller trefasmatning.
Haas ST-10 är en CNC-svarv med en maximal kapacitet på 356 x 356 mm max, 413 mm svängning, 11,2 kW vektordrivning, en A2-5-spindel på 6000 varv/min, en 165 mm chuck, en verktygshållare för 12 platser (BOT/skruvförband), en 15 tums LCD-färgskärm, minneslås, en USB-port samt styv gängning. Haas verktygshållare är standard och medföljer BOT-verktygshållaren.
Haas Mini Mill är en vertikal CNC-fleroperationsmaskin med xyz-mått på 406 x 305 x 254 mm, 40-kona, vektordrivning på 5,6 kW och 6000 varv/min, automatisk verktygsväxlare med 10 stationer, 1 MB programminne, minneslås, en 15 tums LCD-färgskärm och en USB-port. Maskinen drivs med enfas- eller trefasmatning.
Haas VF-1 är en vertikal fleroperationsmaskin med xyz-mått på 508 x 406 x 508 mm, 40-kona, vektordrivning på 22,4 kW och 8100 varv/min med direktdriven spindel, 20 stationers karusellverktygsväxlare, rörelsehastighet (rapids) på 25,4 m/min, 1 MB programminne, en 15 tums LCD-färgskärm, en USB-port, minneslås, styv gängning och 208 liters kontinuerligt vätskekylsystem.

HTEC – konceptet
HTEC-initiativet är ett partnersamarbete mellan europeiska utbildningsinstitut, Haas Automation Europe (HAE), dess distributörsägda HFO-centra (Haas Factory Outlets) och en allians av branschledande CNC-teknikpartners. HAE lanserade HTEC-programmet under 2007 för att motverka det som man anser vara ett av de största hoten mot en hållbar ekonomisk utveckling i Europa: bristen på begåvade och motiverade ungdomar med CNC-maskinkunskaper som ger sig in i finmekanikbranschen.
Programmet förser utbildningsinstitutioner i Europa med Haas CNC-maskiner för att HTEC-eleverna ska kunna bekanta sig med den senaste CNC-bearbetningstekniken. Denna praktiska erfarenhet säkerställer att eleverna avslutar utbildningen med överförbara kunskaper och bättre möjligheter till anställning. Haas Technical Education Centres gynnar också lokala och nationella teknikföretag genom att öka tillgången på välutbildade lärlingar.
HTEC-initiativet har växt snabbt över hela Europa sedan starten. Regeringar – från Sverige till Rumänien och från Portugal till Ryssland – har entusiastiskt stött programmet och inser behovet av att bygga upp en starkare tillverkningsinfrastruktur.

Bland alla HTEC-branschpartner återfinns några av de mest välkända namnen inom finmekanikteknik. Dessa företag har visat ett starkt och oavbrutet engagemang för
HTEC-målen och har investerat mycket tid och resurser i programmen. För närvarande består
HTEC-branschpartnernätverket innefattar för närvarande KELLER, MasterCam, Esprit, Renishaw, Sandvik Coromant, Schunk, Blaser, Urma, Chick, Air Turbine Technology, Hainbuch, CIMCOOL och Calculated Industries.

Kontaktuppgifter:
MBMC – Internationell press och publicitet
+44 (0)1603 283 601

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer
Världens enda modulära profiler i kolfiber
De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden där förhållandet mellan låg vikt och hög hållfasthet är viktigt. Kolfiberprofilerna från CarboSix är en följd av Alusics erfarenheter som tillverkare av aluminiumprofiler och komponenter. De mekaniska egenskaperna som kolfiberprofiler har ger stora fördelar inom olika områden..
Ny serie fästen till robotarmar
Mycket snabbt och flexibelt sätt att montera fästet på robotarmen. Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa robotar. COB är en unik serie fästen för Triflex®-kedja samt skyddslang till kollaborativa robotar. Den unika monteringen med hjälp av det silikonfria kardborrebandet gör attLäs mer
Damstahl breddar utbudet - samarbetar med Advances Coupling Limited
Flyttar fram positionerna ytterligare på marknaden. Damstahl är i dag den enda grossisten inom rostfritt stål, som täcker hela spektrumet av rostfria rör och fittings för såväl den tung industri som känsliga miljöer inom läkemedels- och livsmedelsproduktion.  Företaget Advanced Couplings Limited (ACL)Läs mer
Maskin Fransson rekryterar mitt i Coronatider
Maskinleverantören anställer inom sälj för verktyg och verktygsmaskiner. Vi på MaskinFransson är glada att meddela att vi har anställt Peter Blom som säljare. Peter har ca 10 års erfarenhet som säljare av verktyg och verktygsmaskiner.Dessförinnan var han på Scania i drygt 20 år, där många år i produktionen avslutades med 5Läs mer