Nyheter

Två nya HTEC-centra i Tyskland

den 18 juni 2012 08:19 Företagsprofil

Under senare tid har tillverkningsbranschen i Tyskland uppvisat en stark export, fulltecknade orderböcker och kontinuerlig tillväxt, något som har hjälpt till att göra landets ekonomi till den friskaste i Eurozonen. För att nästa uppgång inte ska åtföljas av en krasch måste företagen oavbrutet investera i nästa generations ingenjörer och tekniker. Tillverkningsföretagen har aldrig särskilt lätt att hitta kvalificerad personal, men vissa skolor i landet gör allt vad de kan för att se till att deras studenter är så väl förberedda som möjligt för potentiella arbetsgivare.
Under april och maj 2012 har Haas Automation Europe invigt två helt nya HTEC-centra (Haas Technical Education Centres): den 27 april i Steinfurt, Nordrhein-Westfalen, och den 3 maj i Horb am Neckar, Baden-Württemberg.
Det första av dessa två nya HTEC-centra är ett samarbete mellan HFO-leverantören ARO-tec och Steinfurts tekniska yrkesskola (Berufskolleg der Technischen Schulen Steinfurt). Detta är HFO-leverantören ARO-tecs andra fullutrustade HTEC-center som vid invigningen var det 60:e HTEC-centret i Europa.
Skolan är utrustad med en Haas TL-1 CNC Toolroom-fräs och en Haas CNC Mini Mill-fräs, samt fyra Haas CNC-simulatorer plus utbildnings- och programmeringssystem som studenterna har tillgång till i skolans datorlaboratorier. Graweloh Bernhar är rektor för skolans avdelning för metallbearbetning: ”Vårt samarbete med Haas Automation gör att vi kan erbjuda våra studenter utbildningsmöjligheter på mycket höga nivåer”, säger han. ”Den rena och bekväma arbetsplatsen har också hjälpt oss att förändra bilden av CNC-utbildningarna från ”smutsiga garage” till spännande högteknologi.” Detta är extra viktigt när man försöker göra en yrkesutbildning attraktiv för tonåringar. Roland Lebioda från HFO-leverantören ARO-tec:
”Innovation inom produktion handlar inte bara om erfarna anställda och företag. Innovationen kommer mycket ofta från gräsrötterna: från mycket skickliga studenter från skolor som den här, och Tysklands välkända lärlingsprogram”.
Skolans rektor Thomas Dues beskriver det så här: ”Skolor och industri behöver ha ett betydligt närmare samarbete. Med det här nya HTEC-centret kan vi fortsätta att få fram studenter som har just de färdigheter som arbetsmarknaden behöver”.
Barbara Thomas-Klosterkamp är rektor för Steinfurts utbildningskontor. Hon deltog också i invigningen där hon underströk vikten av att ha fått ett nytt HTEC-center till regionen.

Det andra av Tysklands två nya HTEC-centra öppnades bara några dagar senare, den 3 maj i Horb, en stad som är typisk för södra Tysklands landsbygd, där det finns många små till medelstora företag som arbetar inom mekaniksektorn. Den nya anläggningen är en del av yrkesskolan Gewerbliche und Hauswirtschaftliche Schule som drivs under DREHER AG, HFO-leverantör för södra Baden-Württemberg.
Studenterna på skolans program för maskinbearbetning och produktionsteknik skaffar sig färdigheter på en Haas 5-axlig CNC-fräs och en Haas ST-10 CNC-svarv. Flera klassrum har också konverterats till kompletterande utbildningsenheter med extraprodukter som har levererats av HTEC-industripartnerföretag.
Den officiella invigningen utfördes i skolans aula av skolans rektor Jochen Lindner, som tog emot representanter från Haas Europe och DREHER AG, samt Freudenstadts kommunråd, dr Michael Klaus Rückert.
Jochen Lindner tackade sin lärarkår och alla som har varit med om grundandet av HTEC-centret för deras engagemang: ”Investeringar i det här nya CNC-utbildningscentret handlar inte bara om att investera i studenternas framtid”, sade han, ”utan det handlar också om långsiktigt förtroende för regionens tillverkningssektor”.
Ett lands ekonomiska framgångar styrs av välståndet och konkurrenskraften i dess individuella regioner. Genom att investera i HTEC-centra gör skolorna i Nordrhein-Westfalen och Baden-Württemberg allt de kan för studenterna och även för de lokala företagen.

Bilden: Invigning av Haas HTEC-centren i Tyskland i Steinfurt (övre bilden) och Horb am Neckar (undre).

Haas Produktinformation:
Haas TL-1 är en manuell CNC Toolroom-svarv med en maximal kapacitet på 406 x 737 mm, 406 mm svängning, 5,6 kW vektordrivning, en A2-5-spindel på 2000 varv/min, IPS-system (Intuitive Programming System), ett programminne på 1 MB, minnesnyckel, en 15-tums LCD-färgskärm och en USB-port. TL-1 drivs med enfas- eller trefasmatning.
Haas ST-10 är en CNC-svarv med en maximal kapacitet på 356 x 356 mm max, 413 mm svängning, 11,2 kW vektordrivning, en A2-5-spindel på 6000 varv/min, en 165 mm chuck, en verktygshållare för 12 platser (BOT/skruvförband), en 15 tums LCD-färgskärm, minneslås, en USB-port samt styv gängning. Haas verktygshållare är standard och medföljer BOT-verktygshållaren.
Haas Mini Mill är en vertikal CNC-fleroperationsmaskin med xyz-mått på 406 x 305 x 254 mm, 40-kona, vektordrivning på 5,6 kW och 6000 varv/min, automatisk verktygsväxlare med 10 stationer, 1 MB programminne, minneslås, en 15 tums LCD-färgskärm och en USB-port. Maskinen drivs med enfas- eller trefasmatning.
Haas VF-1 är en vertikal fleroperationsmaskin med xyz-mått på 508 x 406 x 508 mm, 40-kona, vektordrivning på 22,4 kW och 8100 varv/min med direktdriven spindel, 20 stationers karusellverktygsväxlare, rörelsehastighet (rapids) på 25,4 m/min, 1 MB programminne, en 15 tums LCD-färgskärm, en USB-port, minneslås, styv gängning och 208 liters kontinuerligt vätskekylsystem.

HTEC – konceptet
HTEC-initiativet är ett partnersamarbete mellan europeiska utbildningsinstitut, Haas Automation Europe (HAE), dess distributörsägda HFO-centra (Haas Factory Outlets) och en allians av branschledande CNC-teknikpartners. HAE lanserade HTEC-programmet under 2007 för att motverka det som man anser vara ett av de största hoten mot en hållbar ekonomisk utveckling i Europa: bristen på begåvade och motiverade ungdomar med CNC-maskinkunskaper som ger sig in i finmekanikbranschen.
Programmet förser utbildningsinstitutioner i Europa med Haas CNC-maskiner för att HTEC-eleverna ska kunna bekanta sig med den senaste CNC-bearbetningstekniken. Denna praktiska erfarenhet säkerställer att eleverna avslutar utbildningen med överförbara kunskaper och bättre möjligheter till anställning. Haas Technical Education Centres gynnar också lokala och nationella teknikföretag genom att öka tillgången på välutbildade lärlingar.
HTEC-initiativet har växt snabbt över hela Europa sedan starten. Regeringar – från Sverige till Rumänien och från Portugal till Ryssland – har entusiastiskt stött programmet och inser behovet av att bygga upp en starkare tillverkningsinfrastruktur.

Bland alla HTEC-branschpartner återfinns några av de mest välkända namnen inom finmekanikteknik. Dessa företag har visat ett starkt och oavbrutet engagemang för
HTEC-målen och har investerat mycket tid och resurser i programmen. För närvarande består
HTEC-branschpartnernätverket innefattar för närvarande KELLER, MasterCam, Esprit, Renishaw, Sandvik Coromant, Schunk, Blaser, Urma, Chick, Air Turbine Technology, Hainbuch, CIMCOOL och Calculated Industries.

Kontaktuppgifter:
MBMC – Internationell press och publicitet
+44 (0)1603 283 601

Edströms Maskin AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Protolab investerar i nytt metrologiskt labb
Ser en ökad efterfrågan på snabbare mätning och certifiering av prototyper och delar.Mot bakgrund av den ökande efterfrågan på snabbare mätning och certifiering av prototyper och delar öppnar nu Protolabs, världens snabbaste tillverkare av anpassade prototyper och produktionsdelar i låga volymer, sitt nya metrologiska laboratorium. ProtolabsLäs mer
Fullspäckat program på Metal Inspiration Days i Jönköping
För sjunde året i rad öppnar tre av branschens tyngsta aktörer, ABB Robotics, Edströms och Stenbergs, portarna till två inspirerande dagar. Metal Inspiration Days är en möjlighet för branschen att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter och idéer om exempelvis automation, minskade ställtider, mätutrustning, verktyg och innovativa..
Rototilt vässar med två meriterade chefer
Plockar från Komatsu Forest och PON Equipment.   Rototilt fortsätter att lägga stort fokus på att erbjuda den bästa servicen till sina kunder. Jan Karlsson, tidigare Komatsu Forest AB, tillträder rollen som Orderdesk- och eftermarknadschef och Fredrik Ellingsson, tidigare PON Equipment AB, blirLäs mer
Dafo Vechicle förvärvar Katrineholmsföretag
Med stora kunder som MAN, Epiroc och Scania.Svensk Brandservice har länge varit ett landets främsta företag inom tillverkning och installation av släcksystem för fordon och maskiner i brandfarlig miljö. Katrineholmsföretaget, som sedan starten 1982 haft ett nära samarbete med Dafo, kommer nu bliLäs mer
Laserrök - ett hälsofarligt ämne
Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?Vid laserbearbetning av metall frisläpps damm som innehåller tungmetaller och vid laserbearbetning av legerade metaller frisätts ämnen som nickel, kobolt och krom. I värsta fall tas alla dessa ämnen upp..
Toyota Material Handling fortsätter satsningen på rådgivningsverksamhet
Ser över kundens hela interna logistik- och produktionsflöden, oavsett om det gäller förbättrade flöden, automationsmöjligheter, utformning av lokaler eller implementation av lean.  Toyota Material Handling arbetar aktivt med att bygga en nära relation med sina kunder för att kunna erbjuda mer än bara sina produkter. Ambitionen är att hjälpa kunderna att..
Full fräs för Härdservicegruppen
Ny investering på ingång samt nominering till Årets Tillväxtföretag.Det har gått två år sedan Härdservice i Halmstad expanderade till Mälardalen genom förvärvet av Kolbäcks Värmebehandling AB. Investeringar i såväl maskinpark som personal har gett nyförvärvet en stark utveckling under dessa två år. Nu belönas..
Etteplan gör årets fjärde förvärv
Köper företag med verksamhet i Växjö och Ljungby.Etteplan fortsätter att stärka sin position i Sverige genom förvärvet av Teknifo AB, ett företag specialiserat på teknisk produktdokumentation. Förvärvet stämmer väl överens med Etteplans tillväxtstrategi, genom att stärka såväl företagets expertis somLäs mer
Montico digitaliserar svetsutbildning
Montico har förstärkt sin IWS-utbildning med en förberedande onlineutbildning. Monticos IWS-utbildning (International Welding Specialist) omfattar totalt 240 timmar och innehåller bland annat materiallära, svetsprocesser, konstruktion, svetsproduktion och praktisk träning med olika svetsmetoder. Inför varje lektionstillfälle påLäs mer
Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar
Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning. Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion,Läs mer
Ny säljare till Din Maskin
Din Maskin välkomnar Hannu Hiltunen som ny säljare till företagets norra distrikt.Hannu är utbildad maskiningenjör med lång erfarenhet av försäljning mot tillverkningsindustrin och kommer närmast från Bufab där han arbetade som key account manager. – Jag ser fram emot att ta företaget framåt och vidareutveckla Din Maskins positionLäs mer
Effektivare renblåsning av filter med ny ventil
Konstruktionen med membran utan fjäder ger ventilen en livslängd på minst 10 miljoner cykler.SMC lanserar en ny filterblåsventil med hög pulskraft, snabb responstid och låg luftförbrukning.  JSXFA är konstruerad för att ta bort smuts och partiklar från en rad olika industrifilter, snabbt och energieffektivt. Ett högt momentant tryck ger en pulsLäs mer
Han blir ny vd för automationsföretaget
Bolaget förvärvades 2018 av Midroc Automation.LKN Industriautomation AB är ett välrenommerat bolag inom maskiner, robot- och produktionssystem för fordons- och tillverkningsindustrin. I oktober 2018 förvärvade Midroc Automation bolaget, som är en tidigare långsiktig kund och samarbetspartner tillLäs mer
Rototilt vässar produkterna
Det höga tempot i utvecklingstakten fortsätter. Intresset har varit stort sedan Rototilt lanserade sina produktförbättringar i våras. Då presenterade tiltrotatortillverkaren längre livslängd, smidigare gång och mer precision hos tiltrotatorerna R4, R5, R6 och R8. Nu införs samma innovativa teknik ävenLäs mer
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och robotlösningar för industriföretag som sysslar med sammansättning av små delar. Företagets lösning digitaliserar produktionsflödet, vilket ökar snabbheten och ger färre fel. Nu..