Nyheter

Tyskland på jakt efter svenska underleverantörer

den 16 november 2015 13:02 Företagsprofil

Den tyska industrin behöver stärka sin kompetens. Och man gör det gärna med hjälp av svenska underleverantörer.

- Det är naturligtvis ett kvitto på att Sverige står högt i kurs inom flera områden. Nu måste vi arbeta mer politiskt för att ge svenska små och medelstora företagare ett stöd för att nå ut med sina tjänster och produkter, säger Anders Ekdahl VD, Svensk Industriförening Sinf.

I förra veckan presenterade Svensk Industriförening Sinf 2015 års Exportkartläggning på Elmia Subcontractor i Jönköping.

45 procent av företagen som svarat riktar sin försäljning till verkstadsindustrin och fordonsbranschen. Efter flera års ökande exportandel vände exporten för de mindre och medelstora underleverantörerna nedåt 2014 och 2015. Andelen företag som exporterar mer än 41 procent av sin omsättning är nu 21 procent jämfört med 25 procent 2013.

- Oro i världen gör att de mindre och medelstora företagen håller igen på sina exportsatsningar. Om de hade ett bättre stöd från det offentliga exportfrämjandet skulle utvecklingen kunna vara positiv. Förhoppningar på regeringens nya exportstrategi finns, men företagen vill se konkreta åtgärder som till exempel gemensamma satsningar på internationella mässdeltagande. Ett offensivt Team Sweden vore en välgörande injektion, säger Anders Ekdahl, VD, Svensk Industriförening Sinf.

I anslutning till presentationen hölls en serie exportföredrag. Från UD deltog departementsrådet Karin Olofsdotter som betonade att regeringen har fokus på de mindre och medelstora företagen samt att Team Sweden är paraplyet som ska tydliggöra redskapen inom det offentliga exportfrämjandet.

Svenska underleverantörer högt i kurs i Tyskland
Huvudnumret för dagen var annars Tysk-Svenska Handelskammarens Timo Kabus som talade om svenska underleverantörers marknadsmöjligheter inom ramen för ”Industrie 4.0”. Bland annat pekade han på svenska konkurrensfördelar som: innovativa produkter och tjänster, entreprenörsanda och geografisk närhet.

- Helt klart är att Svenska underleverantörer står högt i kurs och vårt uppdrag är att hitta de som vill etablera sig på den tyska marknaden. Det finns mycket som vår marknad kan dra nytta av, bland annat den svenska entreprenörsandan, innovationskraften och platta organisationsstrukturen. Inte minst passar den svenska entreprenörsandan väl för den tyska marknaden, säger Timo Kabus, projektledare vid Tysk-Svenska Handelskammaren.

Anders Ekdahl menar att även de svenska företagarna måste ta sitt ansvar:

- Med tanke på att 78 procent av underleverantörerna bedömer att Tyskland är en intressant exportmarknad är det glädjande att Tysk-Svenska Handelskammaren pekar ut svenska företag som önskade partners. Den utsträckta handen måste företagen agera på nu, säger Anders Ekdahl.

Exportkartläggningen riktar sig huvudsakligen till mindre och medelstora företag i underleverantörsindustrin.

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Sinf - Svensk Industriförening AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Hanza vinner affär värd över 35 miljoner
Kunden är ledande inom belysningar för väg- och terränggående maskinerTillverkningsstrategen HANZA Holding AB (publ) har skrivit ett avtal med TYRI Lights som är värt minst 35 MSEK per år. Affären omfattar tillverkning av belysningsprodukter med LED-teknik. -Vi har kontinuerligt utökat vår förmåga inom våra sex kluster,Läs mer
Proplate landar investering på 17 miljoner
-Det vi har gjort motsvarar i princip uppsättningen av en mindre fabrik, säger vd Max Björk.   Det senaste året har Proplate investerat 17 miljoner kronor i sin anläggning i Oxelösund. Nya maskiner gör det möjligt att ta ännu större order samtidigt som delar av anläggningen byggts om för att gör tillverkningen ännu mer..
Sandvik Coromant tilsätter två nya toppchefer
Stärker ledningsgruppen med strategiska rekryteringar. Helen Blomqvist har utsetts till vice vd, ansvarig för produktledning samt forskning och utveckling på Sandvik Coromant. Hon kommer idag från en roll som chef för försäljningsområdet Nordeuropa för Sandvik Coromant, hon har doktorerat i kemi vid StockholmsLäs mer
Welandkoncernen köper Kodverkstan
Blir därmed ägare till mjukvaran Compact Store som styr Weland Solutions hissautomater. Welandkoncernen har förvärvat företaget Kodverkstan. Förvärvet innebär bland annat att Weland Solutions nu helt äger WMS-systemet (Warehouse Management System) Compact Store som tidigare tagits fram tillsammans med Kodverkstan. Det är det nya bolagetLäs mer
Väderstad spränger 3-miljardersvallen
Lagom till sommarsemestern dundrar företaget ut 8,8 miljoner i en välförtjänt bonus till sina anställda.Lantbruksmaskintillverkaren Väderstad gjorde ett rekordår 2018. Omsättningen inom Väderstadkoncernen landade på 3,02 miljarder kronor, vilket är nytt rekord och en ökning med cirka 27 procent jämfört med 2017. Vinstmässigt levererade koncernen..
SKF investerar 450 miljoner kronor i tillverkning av spårkullager
Automatiserar flödet i italienska Bari och bygger en helt ny fabrik i Kina. Kullagerföretaget SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt flyttas viss produktion från Bari, Italien, till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullagerLäs mer
20 konkreta åtgärder för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem
Idag presenterar Trafikverket en färdplan som ska öka Sveriges digitaliseringstakt.Digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar, vilket ger lösningar för både minskad klimat- och miljöpåvekan samt ökad trafiksäkerhet. Här kan färdplanen skapa ökad..
Volvo och Nvidia utvecklar AI-plattform för självkörande lastbilar
Partnerskapet med Nvidia viktigt för att successivt kunna introducera autonoma applikationer, menar Volvos koncernchef Martin Lundstedt.Fordonstillverkaren Volvo har skrivit ett partneravtal med it-företaget NVIDIA för att utveckla avancerad AI-plattform för självkörande lastbilar. Bolagen ska gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för..
Absolicon tecknar ramavtal om produktionslina till Greenline Africa
Hög solinstrålning och höga energipriser i Sydafrika öppnar upp för affären som uppgår till minst 40 miljoner kronor.Greenline Africa har tecknat ett ramavtal med Absolicon i Härnösand om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Sydafrika. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till ca €4 miljoner (ca 40 miljoner..
Cimco Marine skiftar vd
Det svenska bolaget är ledande inom dieselmotorer med hög prestanda.Cimco Marine ABs (publ) styrelse har utsett Myron Mahendra till ny VD från 1 juli 2019. Han efterträder Andreas Blomdahl som kommer fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Cimco. Andreas kommer dessutom att fungera som senior rådgivare och ambassadörLäs mer
Ny topp till Boliden
Han blir ny direktör för affärsområde Smältverk.Daniel Peltonen har utsetts till ny direktör för affärsområde Smältverk. Han tillträder rollen under december 2019 och kommer att ingå i Bolidens koncernledning. Daniel har diplomingenjörsexamen (MSc) i kemisk teknik med industriell ekonomi från Åbo Akademi.Läs mer
Ahlsell planerar en av sina största anläggningar i Sverige
Ombyggnation av en 5000 kvm stor lokal sparkas nu igång och ska förutom butik inrymma godshantering och utgöra basen för ett 60-tal säljare.Ahlsell har tecknat avtal med Klövern om att totalrenovera och hyresgästanpassa en befintlig fastighet på Kiselgatan 33 i Norrköping för att inrymma Ahlsells framtida verksamhet i Norrköping. Dessa lokaler har tidigare..
Affärsläget för industrin försvagas
Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall som är något bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri under andra kvartalet i år, visar Teknikföretagens konjunkturbedömning. Utfallet..
100 ton stål på två dagar i akutprojekt
-När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt och kalla mig Saltängare! säger Stefan Låås, projektledare.I maj utförde Saltängen Sveriges kanske snabbaste cisternreparation. Det var när mellanväggen i en cistern kollapsade hos en av Saltängens kunder i mellersta Sverige. Läget var akut då den..
Christian Berner Tech Trade utser ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström
Han kommer närmast från Siemens.Joel Lybert har utsett till ny vd för dotterbolaget Zander & Ingeström AB, ett dotterbolag till Christian Berner Tech Trade AB (publ), och till medlem i Christian Berner Tech Trades koncernledning. Lars-Olof Larsson, nuvarande vd för Zander & Ingeström,Läs mer