Nyheter

Tyskland på jakt efter svenska underleverantörer

den 16 november 2015 13:02 Företagsprofil

Den tyska industrin behöver stärka sin kompetens. Och man gör det gärna med hjälp av svenska underleverantörer.

- Det är naturligtvis ett kvitto på att Sverige står högt i kurs inom flera områden. Nu måste vi arbeta mer politiskt för att ge svenska små och medelstora företagare ett stöd för att nå ut med sina tjänster och produkter, säger Anders Ekdahl VD, Svensk Industriförening Sinf.

I förra veckan presenterade Svensk Industriförening Sinf 2015 års Exportkartläggning på Elmia Subcontractor i Jönköping.

45 procent av företagen som svarat riktar sin försäljning till verkstadsindustrin och fordonsbranschen. Efter flera års ökande exportandel vände exporten för de mindre och medelstora underleverantörerna nedåt 2014 och 2015. Andelen företag som exporterar mer än 41 procent av sin omsättning är nu 21 procent jämfört med 25 procent 2013.

- Oro i världen gör att de mindre och medelstora företagen håller igen på sina exportsatsningar. Om de hade ett bättre stöd från det offentliga exportfrämjandet skulle utvecklingen kunna vara positiv. Förhoppningar på regeringens nya exportstrategi finns, men företagen vill se konkreta åtgärder som till exempel gemensamma satsningar på internationella mässdeltagande. Ett offensivt Team Sweden vore en välgörande injektion, säger Anders Ekdahl, VD, Svensk Industriförening Sinf.

I anslutning till presentationen hölls en serie exportföredrag. Från UD deltog departementsrådet Karin Olofsdotter som betonade att regeringen har fokus på de mindre och medelstora företagen samt att Team Sweden är paraplyet som ska tydliggöra redskapen inom det offentliga exportfrämjandet.

Svenska underleverantörer högt i kurs i Tyskland
Huvudnumret för dagen var annars Tysk-Svenska Handelskammarens Timo Kabus som talade om svenska underleverantörers marknadsmöjligheter inom ramen för ”Industrie 4.0”. Bland annat pekade han på svenska konkurrensfördelar som: innovativa produkter och tjänster, entreprenörsanda och geografisk närhet.

- Helt klart är att Svenska underleverantörer står högt i kurs och vårt uppdrag är att hitta de som vill etablera sig på den tyska marknaden. Det finns mycket som vår marknad kan dra nytta av, bland annat den svenska entreprenörsandan, innovationskraften och platta organisationsstrukturen. Inte minst passar den svenska entreprenörsandan väl för den tyska marknaden, säger Timo Kabus, projektledare vid Tysk-Svenska Handelskammaren.

Anders Ekdahl menar att även de svenska företagarna måste ta sitt ansvar:

- Med tanke på att 78 procent av underleverantörerna bedömer att Tyskland är en intressant exportmarknad är det glädjande att Tysk-Svenska Handelskammaren pekar ut svenska företag som önskade partners. Den utsträckta handen måste företagen agera på nu, säger Anders Ekdahl.

Exportkartläggningen riktar sig huvudsakligen till mindre och medelstora företag i underleverantörsindustrin.

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Sinf - Svensk Industriförening AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Husqvarnas planer sågas
Tillverkaren av trädgårdsprodukter offentliggjorde på tisdagmorgonen sina mål inför kapitalmarknadsdagen som ska hållas i Huskvarna idag. Aktien föll 6 procent under Börsens första handelstimme.”Nästa fas – redo för lönsam tillväxt” är temat för kapitalmarknadsdagen idag. Företaget ska presentera huvuddelarna i strategin: kundupplevelse, robot- och..
Stålproduktionen ökade i augusti
Hösten har börjat bra, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad 2018, visar statistik från Jernkontoret. Hittills har det producerats sammanlagt 3 308 tusen ton råstål i Sverige underLäs mer
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av..
Produktionsstörningar hos Gränges
Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet. Gränges har under juli och augusti haft temporära produktionsstörningar i fabrikerna i Huntingdon och Salisbury i USA. Produktionsstörningarna har påverkat de redan högt utnyttjade valsverken och resulterat i reducerad produktionskapacitet och..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde Vera Roadshow Stockholm och KTH. Fler kvinnor behövs inom teknikområdet – av jämställdhetsskäl, för att ge individen möjligheter samt för att tillgodose ökade rekryteringsbehov...
Sandvik får order värd 400 miljoner
Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av 2020.  - Jag är mycket nöjd att vi återigen visar att vi är en ledande leverantör av..
Sandvik har säkrat en stor order avseende rör
Värdet är ca 400 miljoner och planerad leverans är första halvåret 2020 Sandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till olje- och gasindustrin; OCTG-rör. Ordern bokades under det tredje kvartalet 2019 till ett värde om cirka 400 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåretLäs mer
Världens kraftfullaste dieselutombordare är svensk
Världspremiär på Genoa Boat Show 20-24 september.Cimco Marine AB (publ.) har utvecklat nästa generations dieseldrivna utombordare - OXE 300. Det är världens mest kraftfulla dieselutombordare och den mest bränsleeffektiva i jämförelse med andra utombordare med 300 hk. OXE 300 förbrukar cirka 40% mindreLäs mer
Doosan och Engcon satsar på Europa tillsammans
Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons utrustning.Doosan och Engcon har tecknat avtal om utökat samarbete i Europa. Under hösten levereras de första Doosan grävmaskinerna som är fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen. Samarbetet innebär att..
Konjunkturvändningen är nära
Sveriges underleverantörer upplever att högkonjunkturen snart är över. Det andra kvartalets Underleverantörsbarometer som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf visar att vändningen verkar vara nära. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till börjar nu att minska. Den allmänna uppfattningenLäs mer
Rekordaffär till Epiroc
Kontraktet som uppgår till 656 miljoner kronor är ett av de största någonsin för Epirocs division Mining and Rock Excavation Service.Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt från Codelco för service av gruvutrustning som används vid Andina-gruvan nära Chiles huvudstad Santiago.  Fullserviceavtalet sträcker sig över sju år och omfattar bl.a. Epirocs..
ABB bygger robotfabrik i Shanghai
Investerar 1,5 miljarder i Kina, världens största robotmarknad. ABB tillkännager idag att byggandet av sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning har startat i Kina. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB). ABB Robotics har treLäs mer
Semcon och Husqvarna i nytt partnerskap inom autonom teknik
Skapar nya möjligheter för den smarta tekniken. Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser kan i framtiden applicera sin lösning på helt nya områden. Idag offentliggörs att Husqvarna Group blir ny delägare i bolaget tillsammans med Semcon och Øveraasen. Därmed öppnas nyaLäs mer
Ansys och Autodesk i samarbete för att främja bilindustrin
Samarbetet erbjuder kunderna olika lösningar för att främja utvecklingen av banbrytande designSTOCKHOLM, 11 september 2019 – Det ledande företaget inom teknisk simulering ANSYS (NASDAQ: ANSS) och leverantören av mjukvara för design och tillverkning Autodesk, Inc. tillkännager i dag ett samarbete för att hjälpa bilföretag att kombinera visuellLäs mer
Saab presenterar första Gripen E för Brasilien
I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.   InledningsvisLäs mer