Nyheter

Underhållsmässan en växande 30-åring

den 20 november 2013 09:20 Företagsprofil

Underhållsmässan firar 30 år

Växande mötesplats visar värdet av underhåll!

Underhåll, Skandinaviens främsta övergripande forum för underhållsbranschen, firar 30 år. Med fokus på underhållsfrågornas betydelse för långsiktig industriell lönsamhet, slår mässan upp jubileumsportarna den 11-14 mars 2014 på Svenska Mässan.

Spännande huvudtalare, intressanta frågeställningar, prisutdelningar och ett hejdundrande tårtkalas utlovas för öppningsdagen.


Årets huvudtalare representerar både tillverkningsindustrin, basindustrin, konsultbranschen och underhållsindustrin. Detta speglar också den bredd och aktualitet som underhållsfrågorna fått under senare år, anser Anna Jarnö, mässansvarig för Underhåll.

”Talarna kommer från olika världar och kommer att ge sin respektive syn på branschens viktigaste utmaningar. Det ska bli spännande att höra dem och särskilt att ta del av diskussionen efteråt”, säger hon.

Först ut bland talarna är Christer Idhammar, legendar och internationellt prisbelönad guru som lagt grunden för ett helt nytt synsätt kring resultatorienterad driftsäkerhet och underhåll. Efter en karriär inom den svenska handelsflottan blev han en av grundarna till specialistföretaget Idhammar Konsult AB*, och senare dess amerikanska systerföretag IDCON INC. Idag verkar han som internationell konsult, specialist och föreläsare, som oförtröttligt ifrågasätter föreställningar och paradigm kring driftsäkerhet och underhåll. Christer Idhammar räknas som en viktig förnyare i branschen och har bland annat myntat begreppet Results Oriented Reliability and Maintenance.

Dr. Jan-Eric Sundgren är ännu ett välkänt namn inom industrin, såväl akademiskt som kommersiellt. Som Senior Advisor inom Volvos koncernledning, före detta rektor för Chalmers tekniska högskola och styrelseordförande i SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är hans erfarenheter mångfasetterade och synfältet brett. Jan-Eric Sundgren brinner för kompetensfrågorna i branschen och är ordförande i styrgruppen för Tekniksprånget, regeringens initiativ för att locka fler ungdomar att satsa på ingenjörsyrket.

Lars-Eric Aaro, VD och koncernchef för LKAB, representerar basindustrin vid mässinvigningen. Som chef för en av världens ledande järnmalmspelletsproducenter och ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademin har han starka åsikter om värdet av underhåll. I framtiden är utmaningen att långsiktigt säkra internationell konkurrenskraft och lönsamhet för svensk industri, särskilt i starkt globaliserade delar som råvarusektorn. För att kunna vara en hållbar leverantör av klimatsmarta och högpresterande produkter, så gäller det att driva sina anläggningar med hög tillgänglighet och undvika alla onödiga stopp, anser han.

Jan Frånlund är ordförande för den nybildade riksorganisationen Svenskt Underhåll. Han är en välkänd röst både i Sverige och utomlands när det gäller underhållets betydelse för industriell långsiktighet och effektivitet. Jan Frånlund är styrelsemedlem i den europeiska samarbetsorganisationen EFNMS, samt ordförande i dess särskilda kommitté för certifiering av underhållschefer och tekniker i Europa. Han representerar också EFNMS i världsorganisationen för kompetenscertifiering inom underhåll.

Efter anförandena följer en kort diskussion, där talarna under ledning av moderator Marie Granmar bland annat diskuterar hur synen på underhåll idag allt mer flyttas från kostnads- till intäktsfokus.Stora Produktivitetspriset

På temat industriell lönsamhet finner man också Stora Produktivitetspriset, som delas ut på mässan i samband med invigningen. Instiftat av branschorganisationen Svenskt Underhåll ska priset uppmärksamma underhållsinsatser i Norden som resulterat i ökad lönsamhet hos kunden. Syftet med utmärkelsen är att få både leverantörer och kunder att konkretisera nyttan av underhåll i ekonomiska termer.

Fjolårsvinnaren SPM Instrument vann utmärkelsen för en ny metod för rutinmässig mätning av lagerkonditionen hos långsamtgående maskiner, ett område som tidigare varit svårt att mäta med precision. Mer information om priset finns på www.storaproduktivitetspriset.se


Svenskt Underhåll presenterar årets konferensprogram

I slutet av maj bildades den nya branschorganisationen Svenskt Underhåll – en formell sammanslagning av Föreningen Underhållsteknik (UTEK) och Underhållsföretagen. Detta är en viktig kraftsamling för branschen och den nya organisationen har följdriktigt tagit på sig att sätta samman årets konferensprogram för mässan. Syftet är att lyfta och skapa konsensus kring några av branschens mest angelägna frågor.

Årets konferensprogram sammanfattas under följande teman:

  • Kompetenssäkring

  • Underhållets betydelse/Underhåll inom Asset Management

  • Strategier inom underhåll

  • Oberoende teknisk kontroll

  • Lean-dagen

  • Energieffektivitet

  • Hälsa, Säkerhet & Miljö

Detaljerat program publiceras på www.underhall.se


Filmade nyheter och case

En annan nyhet inför mässan är filmade intervjuer på angelägna teman. Ett antal personer med insikt i underhållsfrågor ger sin syn på branschens möjligheter och utmaningar. De delar med sig av tips och erfarenheter från sina respektive branscher och bjuder på inspirerande tankar och tips. Dessa intervjuer och casebeskrivningar kan du redan nu finna på www.underhall.se

Anna Jarnö, mässansvarig för Underhåll, sammanfattar:

”Nu räknar vi ned inför öppningsdagen den 11 mars! Vi känner att vi har en bredd och en styrka inför årets forum, som ger oss fantastiska möjligheter att nätverka, diskutera, inspireras och mingla med andra kunniga i branschen. Idag är närmare 200 utställare klara och vi räknar med 9 000 besökare. Välkommen till Underhållsmässan!”


Detta är Underhållsmässan

Underhåll är Skandinaviens främsta övergripande forum för alla som arbetar med driftsäkerhet och underhåll. Mässan pågår 11-14 mars 2014 på Svenska Mässan i Göteborg och firar 30 år i branschen.

Underhållsmässan är idag en tvärfunktionell mötesplats där i stort sett alla industribranscher är representerade. Här finns bredaste tänkbara utbud för den som arbetar med tekniskt underhåll, men även inspiration och kunskap för de chefer och ledande befattningshavare som driver investerings- och beslutsprocesserna kring underhållsfrågor.

2012 hade mässan 246 utställare och 9 139 besökare.


För mer information, vänligen kontakta:

Anna Jarnö, mässansvarig

Tel: 031-708 80 85

Mobil: 0702-91 41 84

E-post: anna.jarno@svenskamassan.se

Hemsida: www.underhall.se

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

SmartControl från Castrol
Ny lösning för smartare hantering av metallbearbetningsvätskor.Castrol, en av världens ledande tillverkare av smörjmedel, lanserar SmartControl, ett nytt system som erbjuder automatisk, maskinbaserad övervakning i realtid, samt hantering av vätskor för metallbearbetning. Castrol SmartControl har utvecklats i samarbeteLäs mer
Verkstadstrion startar eget
Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om Gemek i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in. De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten. – Vi gör..
Bränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistik
Nu lanserar Linde Material Handling dragtrucken P250 med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.   Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning. Infrastrukturen på flygplatser är avgörande för att passagerare och gods ska kunna transporteras på ett..
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning
EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning.Läs..
IT-säkerhet i industrisystem
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.Ytterligare en del av den internationella standarden IEC 62443 för IT-säkerhet i industriella automationssystem är nu svensk standard. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 som handlar om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster. Den nya delen avLäs mer
Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet 
Byggd för att göra mer är den idealisk för automatisering av tung materialhantering samt maskinbetjäning. Unverisal Robots nya UR16e, med imponerande 16 kilos nyttolastkapacitet, förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering. UR16e kombinerar hög nyttolastkapacitet med..
Danobat förvärvar nederländska Hembrug
Företagens expertis inom slipning och hårdsvarvning utlovar nya banbrytande erbjudanden. Maskinverktygstillverkaren Danobat tillkännagav på måndageftermiddagen förvärvet av nederländska Hembrug Machine Tools. Förvärvet tillkännagavs på plats på verktygsmaskinmässan EMO i Hannover. Danobat är marknadsledande inom..
Dunderstart för svenska VBN Components på EMO
På måndagen vann Uppsalaföretaget MM Maschinenmarkts innovationspris.Nu har vinnarna utsetts för tyska MM Maschinenmarkts innovationspris på EMO i Hannover, en av världens största verktygsmaskinmässor. Den 16 september gick prisceremonin av stapeln och VBN Components segrade i kategorin additiv tillverkning, med sin 3D-printadeLäs mer
Ny leverantör av hydraulpressar på den skandinaviska marknaden
Ett imponerande kvalitetsarbete, välutbyggd R&D och stort fokus på industri 4.0 avgörande när Olsons Maskinservice breddar programmet för hydraulpressar med integrerade automationslösningar. Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal om att representera Hursans breda pressprogram i Skandinavien och Baltikum. Hursan Press är en ledande tillverkare av hydraulpressar i Turkiet med en..
Mitsubishi öppnar teknikenter
Ett tekniskt center för utbildning och teknik för lösningar inom skärande bearbetningar. Mitsubishi Materials har öppnat ett nytt teknikcenter - MTEC (Mitsubishi Technology & Education Center) nära Stuttgart, Tyskland. Det nya centret är inrymt i en modern tvåvåningsbyggnad och invigdes officiellt med en öppningsceremoni i juni 2019. MedLäs mer
Första vändskärsborret för håldjup på 7xD
Nya borret från Sandvik Coromant visas på EMO i hall 5, monter B06. Borret CoroDrill® DS20 från specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant är det första vändskärborrskonceptet som kan tillverka hål med ett djup på upp till 7xD. Borret, där kroppen och skären har helt ny design, ger användarna..
Världens första kategori 5 lyftbord i standardutförande
Kategori 5 är den tuffaste klassificeringen av lyftbord enligt lyftbordsstandarden SS-EN 1570-1, och innebär att produkten har en livslängd på mer än 512 000 cykler med full märklast.Två år av hårt arbete och testkörningar är äntligen över. Nu lanserar EdmoLift världens första hydrauliska kategori 5-lyftbord i standardutförande, HDL 2000. –..
Verkstaden investerar i ännu en DMG MORI
Valet var enkelt.Tramek AB i Karlshamn är ett mindre verkstadsföretag som är inriktat på att rationellt tillverka mekaniska produkter i enstaka enheter eller mindre serier. Idag arbetar TRAMEK som partner och problemlösare till företag inom olika sektorer som ex. stål-Läs mer
LMV AB Investerar i en Okuma
Ökar effektiviteten och förbättrar logistikflödet.Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom skärande bearbetning med extremt fina toleranser. Tillverkning sker av produkter av större och mindre dimensioner i begränsade serier. Kunderna finns främst inom maskin-, fordons- och försvarsindustrin. EnLäs mer