Nyheter

Underhållsmässan en växande 30-åring

den 20 november 2013 09:20 Företagsprofil

Underhållsmässan firar 30 år

Växande mötesplats visar värdet av underhåll!

Underhåll, Skandinaviens främsta övergripande forum för underhållsbranschen, firar 30 år. Med fokus på underhållsfrågornas betydelse för långsiktig industriell lönsamhet, slår mässan upp jubileumsportarna den 11-14 mars 2014 på Svenska Mässan.

Spännande huvudtalare, intressanta frågeställningar, prisutdelningar och ett hejdundrande tårtkalas utlovas för öppningsdagen.


Årets huvudtalare representerar både tillverkningsindustrin, basindustrin, konsultbranschen och underhållsindustrin. Detta speglar också den bredd och aktualitet som underhållsfrågorna fått under senare år, anser Anna Jarnö, mässansvarig för Underhåll.

”Talarna kommer från olika världar och kommer att ge sin respektive syn på branschens viktigaste utmaningar. Det ska bli spännande att höra dem och särskilt att ta del av diskussionen efteråt”, säger hon.

Först ut bland talarna är Christer Idhammar, legendar och internationellt prisbelönad guru som lagt grunden för ett helt nytt synsätt kring resultatorienterad driftsäkerhet och underhåll. Efter en karriär inom den svenska handelsflottan blev han en av grundarna till specialistföretaget Idhammar Konsult AB*, och senare dess amerikanska systerföretag IDCON INC. Idag verkar han som internationell konsult, specialist och föreläsare, som oförtröttligt ifrågasätter föreställningar och paradigm kring driftsäkerhet och underhåll. Christer Idhammar räknas som en viktig förnyare i branschen och har bland annat myntat begreppet Results Oriented Reliability and Maintenance.

Dr. Jan-Eric Sundgren är ännu ett välkänt namn inom industrin, såväl akademiskt som kommersiellt. Som Senior Advisor inom Volvos koncernledning, före detta rektor för Chalmers tekniska högskola och styrelseordförande i SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är hans erfarenheter mångfasetterade och synfältet brett. Jan-Eric Sundgren brinner för kompetensfrågorna i branschen och är ordförande i styrgruppen för Tekniksprånget, regeringens initiativ för att locka fler ungdomar att satsa på ingenjörsyrket.

Lars-Eric Aaro, VD och koncernchef för LKAB, representerar basindustrin vid mässinvigningen. Som chef för en av världens ledande järnmalmspelletsproducenter och ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademin har han starka åsikter om värdet av underhåll. I framtiden är utmaningen att långsiktigt säkra internationell konkurrenskraft och lönsamhet för svensk industri, särskilt i starkt globaliserade delar som råvarusektorn. För att kunna vara en hållbar leverantör av klimatsmarta och högpresterande produkter, så gäller det att driva sina anläggningar med hög tillgänglighet och undvika alla onödiga stopp, anser han.

Jan Frånlund är ordförande för den nybildade riksorganisationen Svenskt Underhåll. Han är en välkänd röst både i Sverige och utomlands när det gäller underhållets betydelse för industriell långsiktighet och effektivitet. Jan Frånlund är styrelsemedlem i den europeiska samarbetsorganisationen EFNMS, samt ordförande i dess särskilda kommitté för certifiering av underhållschefer och tekniker i Europa. Han representerar också EFNMS i världsorganisationen för kompetenscertifiering inom underhåll.

Efter anförandena följer en kort diskussion, där talarna under ledning av moderator Marie Granmar bland annat diskuterar hur synen på underhåll idag allt mer flyttas från kostnads- till intäktsfokus.Stora Produktivitetspriset

På temat industriell lönsamhet finner man också Stora Produktivitetspriset, som delas ut på mässan i samband med invigningen. Instiftat av branschorganisationen Svenskt Underhåll ska priset uppmärksamma underhållsinsatser i Norden som resulterat i ökad lönsamhet hos kunden. Syftet med utmärkelsen är att få både leverantörer och kunder att konkretisera nyttan av underhåll i ekonomiska termer.

Fjolårsvinnaren SPM Instrument vann utmärkelsen för en ny metod för rutinmässig mätning av lagerkonditionen hos långsamtgående maskiner, ett område som tidigare varit svårt att mäta med precision. Mer information om priset finns på www.storaproduktivitetspriset.se


Svenskt Underhåll presenterar årets konferensprogram

I slutet av maj bildades den nya branschorganisationen Svenskt Underhåll – en formell sammanslagning av Föreningen Underhållsteknik (UTEK) och Underhållsföretagen. Detta är en viktig kraftsamling för branschen och den nya organisationen har följdriktigt tagit på sig att sätta samman årets konferensprogram för mässan. Syftet är att lyfta och skapa konsensus kring några av branschens mest angelägna frågor.

Årets konferensprogram sammanfattas under följande teman:

  • Kompetenssäkring

  • Underhållets betydelse/Underhåll inom Asset Management

  • Strategier inom underhåll

  • Oberoende teknisk kontroll

  • Lean-dagen

  • Energieffektivitet

  • Hälsa, Säkerhet & Miljö

Detaljerat program publiceras på www.underhall.se


Filmade nyheter och case

En annan nyhet inför mässan är filmade intervjuer på angelägna teman. Ett antal personer med insikt i underhållsfrågor ger sin syn på branschens möjligheter och utmaningar. De delar med sig av tips och erfarenheter från sina respektive branscher och bjuder på inspirerande tankar och tips. Dessa intervjuer och casebeskrivningar kan du redan nu finna på www.underhall.se

Anna Jarnö, mässansvarig för Underhåll, sammanfattar:

”Nu räknar vi ned inför öppningsdagen den 11 mars! Vi känner att vi har en bredd och en styrka inför årets forum, som ger oss fantastiska möjligheter att nätverka, diskutera, inspireras och mingla med andra kunniga i branschen. Idag är närmare 200 utställare klara och vi räknar med 9 000 besökare. Välkommen till Underhållsmässan!”


Detta är Underhållsmässan

Underhåll är Skandinaviens främsta övergripande forum för alla som arbetar med driftsäkerhet och underhåll. Mässan pågår 11-14 mars 2014 på Svenska Mässan i Göteborg och firar 30 år i branschen.

Underhållsmässan är idag en tvärfunktionell mötesplats där i stort sett alla industribranscher är representerade. Här finns bredaste tänkbara utbud för den som arbetar med tekniskt underhåll, men även inspiration och kunskap för de chefer och ledande befattningshavare som driver investerings- och beslutsprocesserna kring underhållsfrågor.

2012 hade mässan 246 utställare och 9 139 besökare.


För mer information, vänligen kontakta:

Anna Jarnö, mässansvarig

Tel: 031-708 80 85

Mobil: 0702-91 41 84

E-post: anna.jarno@svenskamassan.se

Hemsida: www.underhall.se

Svenska Mässan AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Ingenjörstrainees automatiserar resningen av midsommarstången
Under sommarlovets första veckor har 20 gymnasieelever från Gävleborg sommarjobbat som ingenjörstrainees på Högskolan i Gävle. Ingenjörstrainee anordnas av Teknikerjakten för fjärde året i rad och tio tjejer och tio killar, som läser andra året på teknik eller natur, får då prova på olika delar av ingenjörsyrket samtidigt som det väcker..
Med två nya maskiner kan verksamheten i Stora Höga utökas
För att möta den ökande efterfrågan behövdes nya maskiner och valet var enkelt.Lichron i Skövde har nyligen installerat två stycken horisontella fleroperationsmaskiner från Hyundai-Wia till Processkontroll Mekaniska AB beläget i Stora Höga utanför Stenungsund. Maskinerna Hyundai-Wia HS5000 och HS6300 har palettstorlek 500x500mmLäs mer
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Ett annat projekt avslutat för Madesta-Steel Prefabrication
Tidigare i år levererade Madesta-Steel Prefabrication cirka 500 ton #prefabricated #steel #plates för Prio Energys nya tankpark i Gafanha da Nazaré, Portugal. Madestas prefabriceringstjänster minskade kostnaden och underlättade tankkonstruktionen, jämnt jämfört med lokala alternativ. ===================================== #premium #steel #prefab..
Återvinningsbar rengöringsvätska för metallbearbetning
Nya Castrol Techniclean XBC för metallbearbetning minskar avfall, förbättrar hållbarhet och bidrar till den cirkulära ekonomin.Castrol, världsledande tillverkare av smörjmedel, har introducerat sin första återvinningsbara serie av högpresterande rengöringsvätskor för metallbearbetning, Castrol Techniclean XBC. Det nya sortimentet gör att..
Brickpack utökar maskinparken
Senaste investeringen är en robotsvetsanläggning.Brickpack har investerat i en svetscell som klarar att svetsa detaljer upp till formatet 1500x1000 mm och 500 kg. Det är en komplettering till befintlig maskinpark för att skapa utökade möjligheter för plåtbearbetning. Investeringen omfattar en FanucLäs mer
DMG MORI levererar till Profilgruppen
Aluminiumföretaget utökar maskinparken i Åseda. ProfilGruppen i Åseda har investerat i sin fjärde horisontella flerop från DMG MORI. Den här gången blev det en DMG MORI NHX4000 med en palettväxlare med 2 paletter. Investeringen var ett led i en ökad marknadsandel och samtidigt nya produkter hos enLäs mer
Dorato Tools blir representant för världens största tillverkare av fräshobbar
I förra veckan stod det klart.Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR är specialiserat på tillverkning av verktyg för framförallt kuggbearbetning. Man är idag världens största leverantörLäs mer
Holsby Metall investerar i maskiner från DMG MORI
Samtidigt bygger man ut produktionslokalerna i både Vetlanda och Holsby Brunn. Mikael Fasth och Simon Nilsson förvärvade Holsby Metall AB i Vetlanda i februari 2011. Båda två har flera års erfarenhet från verkstadsindustrin och ser mycket ljust på företagets framtid. Just nu byggs det för fullt och utökning av produktionsytan pågårLäs..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu växlar bilbyggaren i Getinge upp en växel och anställer mer personal. -Vi har tillsammans med ett antal kunder under två år hårdtestat våra hästlastbilar och är..
Creaform lanserar nästa generation 3D-scanners
Snabbare, enklare, förbättrade algoritmer och precision - Creaforms senaste generation portabla 3D-scannrar är bättre än någonsin. Go! SCAN Spark™ har oöverträffad hastighet, användarvänlighet och är skräddarsydd speciellt för produktdesigners och ingenjörer. Med fullt stöd för färg och hög upplösning för komplexa detaljer..
Prototyper i världsklass med skarpt know-how
I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och..
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Vi håller öppet i sommar och har ledig kapacitet i två av våra maskiner
Våran Puma tar upp till 80mm stänger i stångmagasinet och vår Lynx 65mm. Båda med drivna verktyg och y-axel, båda nya 2018. Vi tar gärna serier om 50-2000 bit, vi kör i automatstål, rostfritt, gjutjärn och plast. Är det lite enklare bitar tar vi inte massa onödigt betalt, kan det rulla igenom obemannat tar vi 400-500kr/h...
KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR.Efter genomgående analyser av öppna sfäriska rullager konstaterades det att de vanligaste anledningarna till förkortad livslängd beror på att smuts tränger in i lagret eller att lagret inte håller kvar smörjmedlet mellan smörjtillfällena. Det finns sedanLäs mer
Masentia stärker sälj
Rekryterar två erfarna säljare.Masentia i Värnamo förstärker sin maskinförsäljning med Dan Forsmark och Thomas Hässel som båda börjar nu i juni. Dan Forsmark, Västerås, kommer närmast från Schaeffler Nordic AB där han arbetat som OEM Sales Engineer med försäljning av kullager och skenstyrningar.Läs mer
Teknikprodukter fördjupar samarbetet med Tufcot Engineering
Blir officiell distributör i Skandinavien.Teknikprodukter har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med komposit-tillverkaren Tufcot Engineering i England. Nu fördjupas samarbetet ytterligare när Teknikprodukter får statusen som "Officiell Distributör i Sverige, Norge och Finland". ILäs mer