Nyheter

Finska automationsjätten etablerar sig i Sverige
B.O. Park AB
Volvo Cars och Veoneer delar upp samägda Zenuity
Veoneer
Högskolan Väst tillverkar plastvisir till vården
Högskolan Väst
Toyota Material Handling permitterar i Sverige
Toyota Material Handling Sweden AB
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Business Sweden
Autoliv sätter in ytterligare åtgärder i coronakrisen
Autoliv Sverige AB
LO-ekonomerna: Det krävs fler åtgärder för vanligt folk
Landsorganisationen i Sverige
Haldex flaggar för väsentligt lägre omsättning och marginal
Haldex Brake Products AB
Produktionsplanen ligger fast hos den svenska fordonstillverkaren
Svensk Verkstad
Ravema blir återförsäljare åt MiR i Sverige och Norge
Ravema AB
NEVS agerar för att minimera effekterna av Coronaviruset
NEVS, National Electric Vehicle Sweden AB
Saab förser Sverige med brandbekämpningsflyg
Saab AB
Business Sweden: Global ekonomisk tvärnit
Business Sweden
Flera bilföretag börjar tillverka medicinsk utrustning nu
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Schneider Electric i stort samarbete för att tillverka 10 000 respiratorer
Schneider Electric AB, Huvudkontor och lokalkontor
Axel Johnson International förvärvar i Örnsköldsvik
Axel Johnson International AB
Husqvarna Group permitterar 900 tjänstemän i Sverige
Husqvarna AB
Konecranes vinner sin största order på lastare någonsin
Konecranes AB
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Skandia
Efter coronakraschen på börserna: Så har historiska kriser påverkat spararna
Skandia

Nyheter

Underleverantörer i enkät om framtiden: Ger försiktig ”tummen upp”

den 8 april 2013 14:09 Företagsprofil

Många svenska underleverantörer tycker sig se en ljusare framtid. Det visar Elmia Subcontractors lägeskoll med de utställande företagen. Dessutom visar siffror från flera olika barometrar och index på en försiktig ljusning i ekonomin i stort.
Enligt Konjunkturinstitutet är läget i tillverkningsindustrin på bättringsvägen, om än från låga nivåer. Inköpschefsindex visar på en uppåtgående trend och liknande internationella siffror är också positiva. Detta bekräftas även av Elmia Subcontractor.
– Vi har ett stort tryck på monterbokningen och fler bokade montrar än samma tid förra året.
Visst ser det olika ut i olika branscher, men det samlade intrycket är ändå en växande optimism bland underleverantörerna, säger mässans projektledare Karla Eklund.
Som industrins ledande marknadsplats stämmer Elmia Subcontractor kontinuerligt av läget med de svenska underleverantörerna och deras organisationer och institut.
Så här säger sex av dem om läget just nu:
”Vi får signaler från många olika håll om att 2013 kommer att bli ett bättre år. Fordonstillverkarna indikerar en ljusning och Volvo Lastvagnar återanställer. Bland leverantörerna till tunga fordon, pressgjuterierna och aluminium – som vi arbetar nära – räknar man med en produktionsökning. Dock är många mindre företag fortfarande lite försiktiga med att rekrytera.”
Mats Holmgren, vd Swerea Swecast
”Jag hör andra företagare runt omkring som säger att ’nu börjar det vända’. Själva har vi lyckligtvis inte haft någon nedgång. Vi ökade vår omsättning både 2011 och 2012. Början av 2013 har varit lite lugnare men framtidsutsikterna ser fantastiska ut. Vi har en ökad orderstock, mer jobb till befintliga kunder och flera nya projekt på gång.”
Linda Fransson, vd Gnosjö Automatsvarvning AB
”De övergripande siffrorna stämmer nog ganska väl, men som underleverantör har vi ofta väldigt kort framförhållning. Det ser bra ut nu, men det finns inget som talar för att det blir någon större uppgång i år.”
Lennart Persson, vvd Xano Industri AB
”Vi ser absolut en svag förbättring och tror att helåret 2013 blir positivt. Men visst är många fortfarande försiktiga. Vi har till exempel fortsatt ganska korta orderfönster. På Hanza har vi investerat mycket genom hela krisen, bland annat i nya maskiner och nya fabriker. Nu hoppas vi få utdelning på det.”
Thomas Lindström, chef Försäljning och Marknadsföring Hanza AB
”Vi känner att botten är nådd och att marknaden är rätt stabil just nu. Den är inte under tillväxt, men inte vikande heller. Vi får mycket snabba beställningar eftersom kunderna är försiktiga med att lägga långsiktiga order. Visst kan jag se en ljusning och positivitet i branschen, men det återstår att se när den riktiga vändningen uppåt kommer.”
Peter Fihn, vd Norautron AB
"Vi ser ingen generell uppgång, men dock ett något ljusare läge. Själva har vi förvånansvärt mycket att göra, men det är ojämnt bland kunderna. Inom medicin, konsumentsidan samt infrastruktur ligger man långt över sin normala takt, medan många gamla trotjänare inom industrin ligger något under."
Björn Olsson, marknadschef Plastinject AB

Kontaktuppgifter
Projektnamn: Elmia Subcontractor
Webbsida:
www.elmia.se/subcontractor

Kontaktperson:
Karla Eklund
Tel. direkt: 036-15 22 61
Mobil: 036-15 22 61
Mail:
karla.eklund@elmia.se

Elmia AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

NEVS agerar för att minimera effekterna av Coronaviruset
De förbereder sig nu för permitteringar.Utbrottet av Coronaviruset drabbar även NEVS då flera av våra leverantörer och även vår ägare har en ekonomisk påverkan. För att skydda våra anställda och vår långsiktiga verksamhet under denna tuffa period förbereder vi oss nu för permitteringar. DenLäs mer
Ravema blir återförsäljare åt MiR i Sverige och Norge
Med Ravemas starka marknadsnärvaro och goda rykte i Sverige och Norge, kommer de bli en stark spelare för att leverera MiRs robotlösningar på dessa marknader. Ett samarbete som stärker installationen av avancerade robotlösningar i Sverige och Norge blir nu verklighet. Ravema och Mobile Industrial Robots (MiR) har just signerat ett återförsäljaravtal som..
Corona: Tjeders ställer om produktion för tillverkning av visir
-Vi ser det som vår skyldighet, med egen produktion i Sverige, att försöka hjälpa till, säger vd Marie Svensson.Tjeders i Malmköping har ställt om viss produktion för att stödja Sveriges vård- & omsorg med skyddsutrustning utifrån det akuta läget som råder på grund av COVID-19. I första omgången kommer 5 000 visir kunna produceras och..
3D-utskrifter
3D-utskrifter
HPs 3D-skrivare används för att skriva ut detaljer ritade i 3D-verktyg. Den vanligaste kommersiella användningen inom industrin har varit att snabbt och enkelt skapa prototyper, men den snabba utvecklingen gör att tekniken blir allt mer konkurrenskraftig direkt i serietillverkning.  Man kan snabbt och billigt skapa prototyper för att säkerställa form..
Teknikprodukter och Rönnes går samman
Bildar Sveriges mest kompletta leverantör av tätningslösningar. Den 1 april 2019 förvärvade Teknikprodukters moderbolag Addtech Nordic samtliga aktier i Aktiebolaget N.O. Rönne. Nu har det blivit dags att ta nästa steg och föra de två bolagen samman. Resultatet blir Sveriges mest kompletta leverantör av Tätningslösningar.Läs mer
Ny vd för Swedrive i Lagan
Han har en bakgrund på Växjö Industriplast och Atlas Copco.Swedrive AB i Lagan tillverkar elmekaniska cylindrar, domkrafter och snäckväxlar. Företaget grundades 1973 och har idag cirka 60 medarbetare. Swedrive kom tidigt att profilera sig genom kundanpassningar och speciallösningar av växlar och domkrafter ochLäs mer
Knappsats med riktigt höga krav
Husqvarna utvecklade ett nytt användargränssnitt för kommande batteriprodukter och tog hjälp av OEM Electronics.Husqvarna AB var mitt uppe i utvecklingen av ett nytt användargränssnitt för kommande batteriprodukter. De visste ganska väl vad de ville ha för egenskaper i knappsatsen, men inte hur de skulle nå dit. Tillsammans med OEM Electronics nådde man fram..
Premiär för Sveriges nyaste högprofilplåt TR 136
Plåten är optimerad för nordiska förhållanden och tillverkas i Skara, precis som Borgas övriga plåtprofiler.Nu lanserar Borga Plåt AB den nya högprofilplåten TR 136.  - Med TR 136 har Borga ett komplett utbud av plåtprofiler och beslag från egen tillverkning och därmed ett mycket starkt erbjudande till byggare i hela Norden, säger Borga Plåt AB:s..
Är du i behov av frigöra kapital eller gå ner i fasta kostnader?
Är du i behov av frigöra kapital eller gå ner i fasta kostnader?
Högbloms Legomontage är kontraktstillverkaren som åtar sig ett helhetsansvar inom logistik, produktion, lagerhållning, verifiering och distribution.  På vår anläggning i Vallentuna utanför Stockholm kan vi ta hand om delar eller hela kedjan från inköp till distribution, här har vi arbetat med legomontering i över 20 år...
Qimtek stödjer medicintekniska företag med sourcing av komponenter och produkter
Qimtek stödjer medicintekniska företag med sourcing av komponenter och produkter
Qimtek AB, Sveriges största marknadsplats för tillverkningsindustrin, gör sin sourcingtjänst tillgänglig för inköpare i medicintekniska företag. Syftet är att ge inköparna snabb tillgång till underleverantörer i Sverige för att stödja produktionsökningen av vårdutrustning.  ”Behovet av medicinteknisk..
Create4solutions Sweden AB lanserar sin nya hemsida
Create4solutions Sweden AB lanserar sin nya hemsida
Nu har Create4solutions Sweden AB i Västerås lanserat sin nya hemsida.  Nya hemsidan har stöd för att kunna marknadsföra företaget på sociala medier och Youtube. Create4solutions är ett svenskt företag med bakgrund och erfarenhet för att leverera metall- och plastdelar på ett snabbt sätt med hög kvalitet...
Virusbekämpande rengöringsmedel från Bio-Circle
Viral cleaner 100 har en virusbekämpande effekt.Bio-Circle har i dagarna lanserat ett nytt rengöringsmedel, Viral cleaner 100 som har en virusbekämpande effekt. Rengöringsmedlet bryter upp virusets yttre skikt, Lipidmembranet ett fettlager, och tränger in och på så vis blir viruset inaktivt och ofarligt,Läs mer
SSG lanserar kostnadsfri kurs om coronaviruset och covid-19
SSG lanserar nu en kostnadsfri informationskurs om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Syftet är att öka kunskapen om man förebygger smittspridning, baserat på information ifrån svenska myndigheter.Det nya coronaviruset har på kort tid spridit sig över världen. Konsekvenserna av viruset, och den medföljande sjukdomen covid-19 har tvingat samhällen till..
Sex missar i krispaketen som lägger krokben för småföretagen
Företag hör av sig och är besvikna över stödet till företagen där det mesta består av lån Många företag befinner sig i sin värsta kris någonsin och har nu inlett permitteringar. De arbetar febrilt för att snabbt minska personal och utgifter, samtidigt som de försöker få tag i pengar för att täcka de kostnader som för många känns..
Gnosjöföretaget delar ut gratis handdesinfektion till kunderna
Viktigt att vi tillsammans jobbar emot de globala motgångarna och tar oss igenom dem gemensamt, menar Emil Göhlin.Den 18 mars tog familjeföretaget Göhlins i Gnosjö kontakt med bolaget Anolytech AB som har utvecklat utrustning för att effektivt kunna tillverka desinfektionsmedel på lokal nivå. De hade valt att gratis erbjuda handdesinfektionsmedel till de som..